Litala, nije to tako jednostavan fenomen ...
Dala sam pare za vlastitu edukaciju (prvi porod), očitno nedovoljnu, ali nije me to zabrinjavalo jer sam vjerovala u humanost zdravstvenog sustava, odnosno da se nemam ja od čega braniti i da ustvari nije potrebno nešto posebno učiti, jer žene rađaju stoljećima, i prije pojave pisma su rađale, pa kaj onda imamo o tome filozofirati ... uostalom sve ono što ja ne znam, i ako nešto krivo krene - tu je osoblje oko mene, koje će se pobrinuti i dati sve od sebe da ispadne najbolje kako može. Grdno sam se prevarila. Da sam dala pare, ili da se nisam toliko nećkala oko potrebe dogovaranja "protekcije" (kako mi je sestra rekla-niste si dogovorili protekciju, kaj bi sad htjeli muža na porodu), znači da jesam, u okviru tadašnjih okolnosti i mojega neznanja, vjerojatno bih prošla bolje. Ostaje ono "vjerojatno", jer opet niti to nije garanicija ni za što.
Definitivno je bolji izbor edukacija, i mislim da sam postigla puno više na drugom porodu zahvaljujući edukaciji (koja je uz to još bila i besplatna, blaženi Internet), ali probaj zamisliti ženu sa nekog sela, možda nema niti kompjuter doma, a kamoli internet, a želi isto tako najbolje sa sebe i svoju bebu (ili njezina svekrva zna što je čeka). Čula je npr. kako prolaze žene koje nisu educirane, ili koje nemaju vezu. I onda pomisli - ostaje mi mito, čula sam da postoji i ta opcija.
Mogu se staviti u kožu svih onih koje su dale mito, iako je meni to bilo tako odvratno da sam radije riskirala ono što sam i dobila. Na moju žalost.
Ali znanje je definitivno sigurniji izbor. A sve cure koje su uopće na ovom forumu i raspravljaju o tome - sigurno imaju to znanje dostupno. Mislim na znanje u smislu što ih očekuje, čak niti ne moraju znati neke posebne detalje o porodu.