Pokazuje rezultate 1 do 25 od 25

Tema: Gruntovnica u Zg i upis hipoteke

Datum pristupanja
    May 2007

Početno Gruntovnica u Zg i upis hipoteke

Zna li itko koliko u prosjeku traje upis hipoteke u gruntovnici?
    Dizemo stambeni kredit u ZABI, i procjena nekretnine je gotova. Sada treba upisati hipoteku na stan, i bojim se da ne izgubimo previse vremena cekajuci na rjesenje...?

Za slucaj da traje predugo, postoji li legalni nacin da sve ubrza?

Sva iskustva su dobrodosla.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

mislim da sam upis uopće ne traje dugo
    mi smo imalo stambeni kredit gdje jamstvo nije bio stan jer nije bio još etažiran, kad smo ga uknjižili onda smo ga i stavili pod hipoteku, taj dio je banka odradila

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

E da, kod nas nije tako, stan koji kupujemo istodobno je i jamstvo. Sto znaci, nema isplate dok se ne stavi hipoteka bas na taj stan. I u takvom scenariju to onda ne radi banka, nego mi.

Koliko je to "ne dugo"? Tjedan, dva, tri...?

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

evo pitala sam muža, pošto ja o tome ne vodim računa
    kaže on da je isti dan sve bilo riješeno

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Do 7 dana traje upis hipoteke, odnosno da se banka upiše na taj stan pod teret... i ne znam niti za jedan slučaj kada je isti dan bilo gotovo...

Premda je zakonski sve riješeno već samim potpisivanjem ugovora s bankom... i dosad za isplatu nije bilo potrebno upisivanje na gruntovnici, odnosno to banke nisu u pravilu zahtjevale (nema potrebe za tim)... Očito se nešto u zadnje vrijeme promijenilo po pitanju toga jer smo nedavno imali taj slučaj i zaista su svi čudili nad time što banka traži...

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Pa mora se staviti teret na vlasnicki list ako je ta nekretnina istodobno i instrument osiguranja kredita... kako mislis zakonski nema potrebe?

Super je ako nije dulje od jednog tjedna... ali opet se pitam, postoji li nacin da se i to jos ubrza?

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

U principu ne, jer si ti već ugovorom dozvolila upis i to zakonski vrijedi... kupac je kontaktirao odvjetnika koji mu je to potvrdio... ali banka ima pravo to tražiti, samo što to eto prije nije bio čest slučaj da traži...

A zašto moraš sad to sama? Pa zato jer kad ti daju novce, ne mogu te više obvezati da trčiš ganjati papire... ovak te imaju u šaci...

Postoji način, odi i lijepo moli... reci da ti idu kamate, da već plaćaš kredit a da ne možeš u stan i bla bla bla... moli neki broj ili osobu kojoj bi se mogla obratiti...

Ali i dalje mislim da ti je to oko 7 dana... koji dan više/manje...

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Aha, kuzim.

Citiraj Scandalous prvotno napisa

Postoji način, odi i lijepo moli... reci da ti idu kamate, da već plaćaš kredit a da ne možeš u stan i bla bla bla... moli neki broj ili osobu kojoj bi se mogla obratiti...
    Zurimo zato sto smo se obvezali prodavatelju da cemo ga isplatiti do odredjenog datuma. Hvala na savjetima

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Ja sam nedavno bila prodavatelj, a moji kupci u identičnoj situaciji... zbog toga su sa isplatom kasnili više od mjesec dana... katastrofa... bilo mi ih je žao jer smo im bez problema mogli uzeti stan i zadržati i kaparu i sve što su dali... tko god ti je slagao kupoprodajni ugovor ili predugovor je trebao misliti i na to, ali eto-to dosad nije bila praksa banke pa otuda i sva zbrka...
    Objasni prodavatelju, vjerujem da će imati razumjevanja...

Hobita avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Evo, friško iskustvo:
    26.10. predala papire (Gruntovnica ZG) za upis hipoteke (ZABA) - isto stambeni, isto je stan koji kupujemo ujedno i jamstvo
    28.10. riješeno

caka: istovremeno s papirima predati i tzv. 'požurnicu' - papir na kojem napišeš da ti iz tih i tih razloga moliš da se tvoj slučaj što prije riješi; nema šprance, već sam tražitelj sastavlja

Inače, od 7-10 radnih dana - tako nam je bilo rečeno u Gruntovnici

Sretno!

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Hobita, super!

Doduse, u ovom trenutku jos uvijek nisam sigurna jel zahtjev nosimo mi, ili ga salje banka... odnosno, vise-manje nebitno tko ga nosi/salje, nego tko je stvarno trazitelj

Dakle, ti si pisala pozurnicu u svoje ime?

Inace, razlog za pozurnicu u nasem slucaju je ugovor prema kojemu smo obecali isplatu do odredjenog datuma.

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Stvarno čudno jer su požurnice ukinute još prije par godina... :?

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj Scandalous prvotno napisa
    Stvarno čudno jer su požurnice ukinute još prije par godina... :?
    nije istina
    mi smo slali požurnice za uknjižbu stana i normalno funkcioniraju

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Lažu me onda tamo... meni rekli-nema toga više...

Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Premda je zakonski sve riješeno već samim potpisivanjem ugovora s bankom... i dosad za isplatu nije bilo potrebno upisivanje na gruntovnici, odnosno to banke nisu u pravilu zahtjevale (nema potrebe za tim)... Očito se nešto u zadnje vrijeme promijenilo po pitanju toga jer smo nedavno imali taj slučaj i zaista su svi čudili nad time što banka traži...
    Scandalous, odakle ti informacija da banke nisu zahtijevale upis hipoteke prije isplate kredita? Potpuna dezinformacija.
    Radim u bankarstvu preko 10 godina i odgovorno tvrdim da je upis hipoteke u gruntovnici osnovni preduvjet za isplatu (ne i za odobrenje) kredita.
    Iznimke naravno postoje u specifičnim slučajevima no te iznimke ne čine ni jedan posto svih odobrenih kredita.

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Agencija za prodaju nekretnina se prvi put susrela s time... odvjetnik kojeg su angažirali kupci kaže isto... Poznanik je imao slučaj da se banka nakon deset godina sjetila upisati... itd... ja također nisam imala problema...

Osoblje foruma tweety avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

x na Barbi i betty blue + na Hobitu, ako zahtjev za uknjižbu nosiš sama, odmah na taj predmet ( broj predmeta ti je onaj broj Z pod kojim je predmet zaprimljen) daj požurnicu.

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Nisam nikakav stručnjak, ali zaista nema logike... banka se želi upisati na stan koji je pod tuđim vlasništvom jer pravno po ugovoru vlasnikom stana se postaje nakon isplate...

Zaboravih još jedan primjer-drugi stan koji je prije jedno godinu dana prodan...

Osoblje foruma tweety avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ovakav je postupak:
    nakon što banka odobri kredit i napiše ugovor, on se solemnizira kod javnog bilježnika. tu vlasnik stana daje pristanak na upis hipoteke u svrhu te prodaje. papiri odlaze u z.k. na upis. vadi se novi izvadak u kojem se u teretovnici vidi upisana hipoteka. nakon toga banka isplaćuje novce.

vlasnik stana je potpisom kod bilježnika dao pristanak na upis hipoteke, uz saznanje da će novce vidjeti nakon upisa hipoteke u z.k.

Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Banka UVIJEK upisuje hipoteku na nekretninu koja je instrument osiguranja po odobrenom kreditu. Nekretnina koja je instrument osiguranja ne mora biti predmet kupoprodaje ali i može - to je vrlo čest slučaj kod kredita za kupnju stana/ kuće. Svaki iole ozbiljan i iskusan odvjetnik kao i agent za posredovanje u prometu nekretninama to bi morali znati. Obzirom da znam na kojem nivou je stručnost velike većine agenata - samo ću se nasmijati.
    Kada je nekretnina koja je predmet kupoprodaje instrument osiguranja u ugovoru o kreditu se kao založni dužnik (u tom trenutku još uvijek vlasnik nekretnine) potpisuje stari vlasnik. Naravno, u toj fazi je kupoprodajni ugovor već potpisan, najčešće dana i kapara a kredit u banci odobren tako da taj čin nema negativne efekte po prodavatelja nekretnine. Nakon upisa hipoteke koje u praksi u Zagrebu traje tjedan do tri tjedna a u manjim gradovima su često gotovi i u jednom danu vrši se isplata kredita i istovremeno izdavanje tabularne izjave predajom koje na gruntovnicu kupac nekretnine može upisati svoje vlasništvo.
    Ovo je redovna procedura i ja se mogu samo iščuđavati odvjetnicima i agentima koji se tome čude.

Da razjasnimo još par stvari jer je ovdje izrečeno puno netočnih informacija:
    Premda je zakonski sve riješeno već samim potpisivanjem ugovora s bankom
    Što je točno zakonski riješeno potpisom ugovora s bankom? Nije riješen niti upis hipoteke niti upis novog vlasnika potpisom ugovora, pa čak niti ovjerom kod javnog bilježnika. Pa čak niti predajom prijedloga za upis hipoteke ili vlasništva na gruntovnicu jer gruntovnica iz raznih razloga može odbiti upis. Često su ti razlozi i banalne prirode, npr. neslaganje adrese u osobnoj iskaznici i evidenciji gruntovnice. :?

odi i lijepo moli... reci da ti idu kamate, da već plaćaš kredit a da ne možeš u stan i bla bla bla
    Upis hipoteke mora se provesti PRIJE isplate kredita a prije nego što se kredit isplati ne idu ni kamate na njega. O otplati još neisplaćenog kredita nema niti smisla pričati.

Nadalje, što se požurnica tiče, kod upisa hipoteke nema smisla davati požurnicu. Upisi hipoteka rade se po hitnom postupku i bit će zaista gotovi vrlo brzo, s požurnicom i bez nje jednako.
    Davanje požurnice ima (možda) smisla kod npr. upisa vlasništva koji traje puno duže ili kod rješavanja nekih drugih gruntovnih zavrzlama.

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Apsolutno se slažem da bi agencija to trebala znati i sama sam to rekla... nije mi jasna ni banka koja je tako kasno reagirala... puno je toga nejasno u cijeloj priči...

No, nažalost, premda zvuči nevjerojatno oni su zaista počeli isplaćivati rate kredita prije isplate za stan zbog te hipoteke... i mislim da tim ljudima nije ni najmanje bilo smiješno jer su mogli završiti bez stana i sa kreditom koji moraju plaćati...

Možda je samo riječ o tome da su to banke same radile (upis hipoteke), a ne kupci ili tko već, pa otuda ta sva zbrka... Možda je bilo dovoljno samo predati prijedlog za upis... nemam pojma... nisam stručnjak...

A to što se tiče da nema negativne efekte za prodavatelja... pa to kako se uzme... logika mi jednostavnmo nalaže da to nije tako... ako se na temelju predugovora odobrava kredit, pa onda na temelju kupoprodajnog isplaćuju novci za stan, a onda zbog te zbrke prodavatelj čeka novce više od mjesec nakon krajnjeg roka za isplatu-nije li šteta učinjena? Da je obrnuta situacija, ne bi li banka tražila kamate? Uostalom, zašto bi prodavatelj dozvolio upis hipteke na stan koji nije plaćen?

Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

No, nažalost, premda zvuči nevjerojatno oni su zaista počeli isplaćivati rate kredita prije isplate za stan zbog te hipoteke... i mislim da tim ljudima nije ni najmanje bilo smiješno jer su mogli završiti bez stana i sa kreditom koji moraju plaćati...
    Ne da zvuči nevjerojatno nego to nije vjerojatno. Odnosno nije moguće, da se bolje izrazim.
    Ti si prodavatelj nekretnine ako sam dobro shvatila? Pretpostavljam da je banka isplaćivala kredit direktno na tvoj račun što je uobičajeno u ovakvim situacijama. Prema tome znaš točno kada je kredit isplaćen. Prije isplate kredit se ne otplaćuje, vjeruj mi, znam, ne znam zašto si tako uvjerena u suprotno.

nije mi jasna ni banka koja je tako kasno reagirala
    Ovo ne razumijem, u čemu je banka kasno reagirala?

Na korisniku kredita je da provede upis hipoteke najprije solemnizacijom ugovora kod javnog bilježnika a zatim predajom solemniziranog ugovora i prijedloga za uknjižbu u gruntovnicu. Zatim vadi novi zemljišno knjižni izvadak sa upisanom hipotekom i nosi ga u banku - to je preduvjet za isplatu kredita.

Možda je bilo dovoljno samo predati prijedlog za upis... nemam pojma... nisam stručnjak...
    Ja sam stručnjak u ovom području i znam što pišem.

A to što se tiče da nema negativne efekte za prodavatelja... pa to kako se uzme... logika mi jednostavnmo nalaže da to nije tako... ako se na temelju predugovora odobrava kredit, pa onda na temelju kupoprodajnog isplaćuju novci za stan, a onda zbog te zbrke prodavatelj čeka novce više od mjesec nakon krajnjeg roka za isplatu-nije li šteta učinjena? Da je obrnuta situacija, ne bi li banka tražila kamate? Uostalom, zašto bi prodavatelj dozvolio upis hipteke na stan koji nije plaćen?
    Osnovno je kod kupoprodaje nekretnine kreditom ugovoriti razuman rok isplate koji se realno može ispoštovati. Ako prodavatelju ne odgovara rok od mjesec ili dva - tražit će novog kupca. Onaj kojem odgovara će pričekati. Kod vas je greška nastala u samom ugovaranju roka koji je očito ugovoren nerealno i bez konzultacije u banci i gruntovnici o trajanju procedure od zahtjeva do isplate kredita.
    Nakon što prođe ugovoreni rok obe strane mogu odustati ili tražiti penale za prekoračenje rokova, nije to ništa neuobičajeno. Opet bi tu solidan odvjetnik ako ga već angažirate trebao znati što i kako.
    Isto vrijedi za dozvolu upisa hipoteke - realno prodavatelj ne može imati štetu jer ako ne dođe do isplate kredita hipoteka nema pravnu snagu a isplata se može izvršiti samo namjenski na račun prodavatelja. Dakle da pojednostavnimo, ili dobije novce ili hipoteku može brisati jer kredit nije nikada isplaćen.
    Onaj prodavatelj koji to ne može razumjeti i ne želi potpisati ne treba ulaziti u takav proces kupoprodaje već nek se bazira na keš end keri kupcima.

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

EH, kad nisi stručnjak, teško je objasniti... Bilo je tu svega...
    Rok je stavljen onaj koji su kupci tražili + nekih još mjesec za svaki slučaj...
    Sve je bilo u dogovoru s bankom koja je odobrila kredit, agencijom koja je posredovala i zamolila za dodatnih mjesec dana (za svaki slučaj) i kupcima...
    Što se penala tiče, ionako su ljudi dovoljno propatili, osobno mi ne bi palo na pamet od njih tražit još...
    Treba se samo naučiti da njihovo usmeno rečeno cca mjesec dana, znači minimalno tri mjeseca...

Ali evo, drago mi je da si javio stručnjak na tom polju i ovaj tekst bi stvarno mogao pomoći mnogima... ovako jednostavno rečeno i da se razumije...
    (šteta što nisu svi takvi )

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

potpisujem barbi i dodajem: kad banka traži od korisnika kredita da upisuje hipoteku dužna mu je dati "požurnicu" , tj. obrazac na kojem stoji da je potreban hitan upis zaloga, iako i bez toga sudovi daju prednost upisu hipoteke 1. reda, a to je u ovom slučaju banka

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Puno vam hvala svima na odgovorima.

Ovako kako pise Barbi, tako nekako se i meni poslozilo u glavi nakon sto sam prikupila jos informacija. Zazelite nam srecu

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •