Citiraj Sanja prvotno napisa
tatek, ja nemam iskustva sa životom u toliko država kao ti, zapravo, svugdje sam bila maksimalno par mjeseci u komadu, a samo u dvije zaista dugo, pa se ne bih usuđivala uspoređivati bilo koju državu s te dvije - Hrvatskom (u kojoj sam živjela veći dio života) i Austrijom (u kojoj mi upravo teče peta godina).

Evo, imamo sasvim suprotna iskustva, što drugo reći? Vjerojatno smo naletjeli na različite ljude ili se u startu postavili drugačije, pa stoga i bili drugačije prihvaćeni.

Recimo, mm-u je ovo tek druga godina života u Beču i odlično se snašao. Ima više prijatelja Austrijanaca nego stranaca i, imajući na umu i moje prijatelje od prije, vodimo najnormalniji društveni život i ne osjećamo se kao Ausländeri.
Drago mi je da imate dobra iskustva.
Austrija je inace lijepa i ugodna zemlja za zivot i da nije bilo te zatvorenosti (kao sto rekoh, ponajvise ekipe na poslu) i problema sa administracijom zaista ne bih imao prituzbi.
KAj se tice admninistracije/birokracije, stanje je bilo bitno bolje iz godine u godinu, no na pocetku je bilo koma.
Kad sam se doseljavao u Austriju '94 godine (to su bile godine izbjeglica iz BiH i promjene imigracijske politike u Austriji) cekao sam godinu dana na rjesavanje boravisne i radne dozvole (sva sreca da je firma imala strpljenja cekati toliko) i dvaput su mi gubili sve dokumente (jedan set je pronadjen nakon 4 godine!). Tretman kod prijava boravka je isto bio na razini maltene prijema gubavaca (iako sam dipl. ing. sto kod njih koji vole titule puno znaci). No, poslije su se stvari drasticno poboljsavale i 2000. godine je sve vec bilo na zaista visokoj razini.
Imao sam jos problema i sa nalazenjem stana jer su mi kao strancu obicno zeljeli iznajmiti samo pajzlove (ako vec nisu odmah spustili slusalicu na spomen imena), a ne normalne stanove i placao sam cijenu cca 30% vecu nego austrijanci. No, nakon duzih trazenja (firma tu nije zeljela pomoci nego sam to radio sam) sam obicno ipak nasao sto mi je trebalo.

No, kao sto rekoh, sad su stvari ipak bitno drugacije, vise nema rata i ratnih izbjeglica sa ovih prostora, a i njihova se administracija vrlo poboljsala.

Nego, odosmo mi u off-topic, dosta o ovoj temi, barem preko foruma (moze mailom ako bude upita, komentara itd).