Citiraj Mamasita prvotno napisa
Ako se hitno ne discipliniramo naše dijete govorit će nekakav grozan broken hrvatsko-engleski s primjesama rumunjskog + prostote na sva tri jezika kojima se MM razbacuje u slobodno vrijeme.
Mamasita, nemoj se ljutiti, ali odvalila sam na ovo!

Iskreno, nemam pojma kako sve to riješiti, a da dijete ne bude zbunjeno i da ne počne upotrebljavati dva ili više jezika u istoj rečenici. Hm. Možda stvarno da napravite tu razliku u kući - izvan kuće, to mi se čini relativno logično.

Off topic - tatek, fakat mi je žao što si imao tako neugodna iskustva. Ja sam u Austriju prvi put doselila malo poslije tebe i istina je da im je u to doba trebalo sto godina (točnije: devet mjeseci) da mi izdaju vizu, ali za to vrijeme mi je kao službeni dokument vrijedila potvrda koju su mi izdali u veleposlanstvu u Zg i nisam imala nekih većih problema (zapravo nikakvih uopće). U Fremdenpolizei (u Burggasse, sigurno znaš) su uvijek bili jako ljubazni, kao i u Bezirkspolizei, gdje sam svake godine prijavljivala boravak. I imaš pravo, sad je sve drugačije, mi smo drugi put doselili u Austriju 2004., vizu smo dobili u roku od par dana (ne sjećam se točno, ali znam da je bilo manje od tjedan), a moram reći da nijednom nismo imali problema s traženjem smještaja (devedesetih sam živjela u studentskom domu, a sad u drugoj rundi imamo iznajmljen stan) niti se itko uzrujao kad je čuo da imamo pogansko slavensko prezime i strano državljanstvo. Zapravo ne mogu se sjetiti nikakvih poteškoća u svakodnevnom životu. Žao mi je što si ti prošao kroz sve to, sigurno ti nije bilo lako.