Pozdrav,
imam i ja jedno pitanje.
Imam dvoje djece - curicu od 3 godine i decka od 15 mjeseci. Prije 6 mjeseci smo se preselili u državu francuskog govornog područja. Curica ide u vrtić gdje se govori francuski, a s malenim je dadilja koja isto tako govori francuski.
Muz i ja jos nismo frankofoni iako ucimo i medju sobom pricamo hrvatski. Dakle, od 8-16 su kikici okruzeni francuskim, a od 16-21 i vikendima hrvatskim jezikom.
Ocekivala sam da ce malena u 6 mjeseci progovoriti taj nesretni francuski - ali nista. Inace je brbljavica velika i pitala sam tetu u vrticu prica li sta a teta se smije i veli Da, puno prica - ali na hrvatskom i nis je ne razumijemo. Po njoj nema problema (a ima puno iskustva sa slicnom djecom).
U posljednje je vrijeme malena pocela ubacivati neke francuske rijeci kad prica i muz i ja to ohrabrujemo i pohvalimo je kad tako nesto kaze. Jucer mi je cak otpjevala i pjesmicu, ali skroz iskrivljenu (bila sam prisutna kad su je ucili i ono sto doma pjeva samo slici ispravnom tekstu).
Sad sam jos procitala na ovom topicu post o slicnoj situaciji koja je zavrsila tak da malac nije naucio jezik kak treba do skole i onda imao problema.
Bas se brinem..i sa zanimanjem i pomalo strahom cekam koji ce mi jezik mladje dijete progovorit..
![]()