-
evo i ja bih imala jedno pitanje.
zanima me, da li postoje neka znanstvena istrazivanja ili iskustvo po pitanju pisanja na hrvatskom.
naime moje dvojezicno dijete (cca 11,5 godina) odlicno govori oba jezika, hrvatski i njemacki. mozda je na njemackom malo elokventnija, posto zivimo na njemakom govornom podrucju, te skola, prijateljice i sve ostalo okruzenje je njemacko. sto se tice hrvatskog, ne radi gramaticke greske, stil je ok (pogotovo nakon dva ljetna mjeseca koje vecinom provede na moru), jedino se malo cuje njemacki rrr, ali to je ok.
hrvatski cita, ali je, to sam primjetila jedno 20% sporija, nego kad cita njemacki, ali to je vjerojatno zato sto iako jako puno i rado cita, to je vecinom na njemackom. uz to posto je na njemackom jako brza, onda na hrvatskom bas i ne zeli citati, ako i nadem knjige koje je sada zanimaju na hrvatskom.
uvijek nam je bilo vazno, a i sad jest da nam dijete odlicno govori hrvatski, te da je na hrvatskom pismena. tako da smo mislili, ili je sami poducavati pisanju i hrvatskoj gramatici (mislim, moze ona bez problema nesto napisati, ali c,c, ij, veliko, malo slovo..itd je prilicno drugacije nego na njemackom), ili pronaci neku dodatnu skolu jednom tjedno na hrvatskom.
prije polaska u prvi razred, savjetovala sam se sa strucnjacima, te su mi oni rekli da se dijete treba alfabetizirati na jednom jeziku /citaj njemackom, te da hrvatski treba doci poslije.
e sad. vrijeme nam je nekako proletilo. ideja da je ja poducavam mi sad izgleda malo nerealna. em se puno toga u pravopisu promjenilo, pa iako sam ja bila, (sto sam skromna
) izvrsna u hrvatskoj gramatici, pravopisu i pisanju, nisam sigurna koliko bih to sad mogla. takode mi je nekako draze da vrijeme koje smo zajedno ne provodimo u poducavanju.
znam da postoji hrvatska dodatna skola pri crkvi Am Hof, koja je subotom ujutro, te nam je relativno blizu. nisam jos bila tamo, niti se raspitala, tako da ne znam da li bi nam se skola svidjela.
ali bez obzira na to, taj subote ujutro mi nekako tesko pada. htjela bih da je vikend slobodan, pogotovo sto curka preko tjedna i onako ima dosta obaveza. ona je i sama izrazila zelju da "uci" hrvatski/gramatiku, pravopis..
da li je bolje naci nekoga, tko bi joj davao privatne sate? ili neki drugi prijedlog?
do kojeg uzrasta djeca to pisanje brzo savladavaju?
ili da naprosto probamo da svaki tjedan pokusa napisati pokoji sastav, pa da vidimo....
ili vam nesto drugo pada na pamet?
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma