-
Moja djeca govore Engleski kao prvi jezik a Hrvatski slabije. Razlog je sto u pocetku nisu bili izlozeni toliko Hrvatskom vec najvise Engleskom.
Mislim da je najvaznije da jedna osoba uvijek govori taj jezik. Ja recimo govorim uvijek Hrvatski kod kuce i kad smo sami u kuci ili kad svi govore Hrvatski, ali kad je netko tu tko ne razumije onda svi govorimo Engleski.
Bitno je da podjednako izlozite dijete sa oba jezika ili cak tri. To nije toliko bitno, iz pocetka ce mjesati, ali poslije ce se sve izbistriti. Gledajte filmove na sva tri jezika, citajte price na sva tri jezika, i naravno govorite, slusajte muziku itd na sva tri jezika. Ako je moguce upoznajte druge ljude koji govoru ove jezike i provodite vrijeme s njima na ovom jeziku.
Ja djecu povremeno uvim Talijanski, jer mislim da mogu vrlo brzo memorizirati kad su mali. Recimo vozimo se autom, i kad nam je dosadno, pitam kako se kaze koja boja na koji jezik, ili kako se broji, ili kako se kaze ona zivotinja na Talijanski , kako na Hrvatski itd. Oni su to shvatili kao igru, pa pokusavaju odgovoriti sto prije. Mladji je jos zesci jer kuzi da moze tu biti puno jaci od starijeg. Mi smo iz Dalmacije porijeklom, tako da moja djeca nekada pitaju i kako to da mi kazemo pinjur, a oni u filmu vilica i sl. To im je jos nekako dodje kao cetvrti jezik. A da ne spominjem koliko su izlozeni Spanjolskom, jer smo u Kaliforniji, gdje cak i na djecjim emisijama govore povremeno Spanjolski. A u skoli ima dosta onih koji su porijeklom iz Meksika pa izmedju sebe pricaju Spanjolski.
Vjeruj mi djeci to moze samo koristiti. Lijepo za Bozic svima kazes umjesto plasticnih igrackica, kupite neke cd-eve na stranom jeziku ili knjige.
Sve najbolje
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma