Citiraj dille prvotno napisa
Nasa iskustva s bilingualizmom su porazavajuca. Jednostavno, postoje djeca koja se ne snalaze u dvojezicnoj sredini i za njih je u pocetku bolje koristiti iskljucivo jedan jezik - onaj koji ce djetetu biti potrebniji. Kad malo narastu, iza neke 3 - 4 godine, moze se uvesti i drugi jezik.

Mene zanima da li ste vi izvorni govornici ta ostala dva jezika uz hrvatski?
Da Dille ali vi ste imali problema kao i mi s Noah.

Annabel je super naucila hrvatski uporedno s engleskim a nizozemski je slusala u vrticu ili kad bi isla baki. Ja sam uvjek s njom na hrvatskom a kad bi muz dosao kuci medjusobno smo na engleskom. Iskreno mi Nl i nije tako bio vazan jer kao da sam potajno znala da jednog dana ipak odemo za Canadu.

Dok smo bili u Nl skroz je razumila Nl ali sad vise bas i ne. Ne slusa ga uopce. Ali to mi i nije tako vazno jer sad ima i Francuski u skoli a to mi je jako vazno da nauci. Oficijalni jezici Canade su Engleski i Francuski.

Veliki pad mi je da ovo ljeto nismo bili u Hr jer tamo je primorana pricat na Hr a ovdje nekad bas i nece. Ti na Hr i ona sve razumije ali odgovori na engleskom.

S Noah koji ima poremecaj u govoru nema niti jednog jezika. S njim smo dobili stroge naredbe samo na engleskom i toga se pridrzavam barem dok ne progovori. Naravno onda mi je tu u neku ruku sad platila Annabel

Iskreno mislim da tri jezika za tako malu djecu koja nemaju nikakvih poremecaja u razvoju su sasvim ok

Ja osobno stvarno ne vjerujem da djete moze pricat do trece godine a onda prestati. Puno sam sad citala i informirala se o govoru i mislim da je ovo neki urban legend iliti babska prica.

Kao sto rece Fortuna mislim, djeciji mozak upija sve trostruko do 7 godine i to je najbolji period za ucenje.