-
evo jos jedne mame cije dijete nema problema sa bilingualnoscu.
meni se nekako cini da to jako puno ovisi o djetetu.
mi se cak nismo ni tako striktno drzali te podjele da mi govorimo iskljucivo hrvatski a vrtic i prijatelji su na njemackom.
jer oboje smo hrvati i kuci govorimo hrvatski, ali vrlo cesto kada smo sa prijateljima koji govore samo njemacki ga govorimo i mi i to ne samo sada kada je cura 5 i pol vec i prije kada je bila puno manja i nju to nije zbunjivalo. ona je shvacala da nema koristi se njima obracati na hrvatskom, jer je ne razumiju.
a kada bi meni pricala malo na njemackom, pa se onda prebacila na hrvatski, samo bi rekla, pa ti govoris oba.
uvijek smo pazili da ne mijesa dva jezika u jednoj recenici, ali je mogla preskakivati iz jezika u jezik.
tako da mi se cini da je najbolje gledati vlastito dijete i vidjeti da li mu je to ok. ili ne.
mi sad isto razmisljamo o bilingualnoj skoli, njemacki-engleski ili njemacki-francuski, jer mi se cini da to njoj nije nikakav problem.
super je bilo ovo ljeto (dijete bilo dva mjeseca na moru) kada su nam svi sa cudenjem govorili kako cura odlicno prica hrvatski :D.
bilo nam je toplo oko srca, ali iskreno receno s obzirom da ina nikada nije imala problema sa dvojezicnoscu (sto neka dijeca ocito mogu imati) nikada nisam ni mislila, da bi moglo biti drugacije. jer mi se opcija da ona govori nekakav indijanski hrvatski nije nimalo svidala.
nasa i djecja i odrasla biblioteka je pola hrvatska, pola njemacka, a bogami cu i ja zasukati rukave kada ina krene u skolu, naoruzati se hrvatskim gramatikama pa cemo se baviti da pluskvamperfektima, futurima drugim, sufiksima , prefiksima i sl.
malo sam skrenula s teme, pa da se vratim.
meni se cini da je visejezicnost neprocjenjivo bogatstvo i ako dijete nema s tim problema, vrijedi truda (s mojom curom je isla u vrtic curica koja je perfektno balansirala izmedu njemackog, engleskog i rumunjskog).
sto misle poznanici i prijatelji nije bas vazno.
to sto tvoje dijete misli i moze jeste vazno, pa bi se prema tome trebalo iravnati.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma