Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 58

Tema: ZAŠTO PROTIV PROGRAMIRANOG PORODA?

Paio avatar
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno ZAŠTO PROTIV PROGRAMIRANOG PORODA?

Kao prvo, ispričavam se ako je tematika programiranog poroda već negdje začeta, no ja ju nisam pronašla. Ako je molim vas da me uputite gdje.
    Hvala...

Moje pitanje vezano za programirani porod je vrlo jednostavno, no zanima me, s obzirom na činjenicu da se sve rodilje protive takvom načinu poroda, zašto je on toliko loš?

Naime, termin mi je 2.12. te je trudnoća izrazito uredna, otvaram se polako i kako treba, beba je već 3700 g. i potpuno zrela za porod, te mi je ginekologica ponudila da se možemo dogovoriti oko termina poroda, ako želim.

Objasnila mi je da ću dobiti drip koji će inducirati trudove, da će mi probiti vodenjak te da ću roditi na isti način kao i da sam došla sa neiduciranim trudovima i da takav porod ne može naštetiti niti meni niti bebi.

U čemu je onda problem kod takvog poroda?

Molim vas da mi date činjenice koje objašnjavaju pozitivne i negativne strane induciranog poroda koje nisu subjektivne prirode (jer naravno da je prirodno najbolje, ali zašto?)

Imam tjedan dana da donesem odluku, a slušajući ostale rodilje sve su rekle da se nikada ne bi odlučile za takvu vrstu poroda, pa sam zabrinuta.

Molim vas pomoć, hvala...

kole avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Mislim da bi to pitanje trebala da postavis svojoj bebi.
    Zasto bi je terala vani ako ona jos nije spremna. Ne razumem zasto bi na silu izazivala porod ako je sve u redu kao sto kazes. :?

Paio avatar
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Trudnoća traje 40 tjedana prema izračunatom prosjeku, dakle od 38. do 42. tjedna. Svaka beba ima svoj tempo razvijanja i naposlijetku zrelosti. Moja je beba medicinski spremna i zrela za porod.

Nemojte me krivo shvatiti, ja ne pokušavam reći i potaknuti programirani porod kao ispravno rješenje, već se nastojim informirati o tome koliko je i da li je štetan (po racionalnoj osnovi) za bebu.

Odgovor koji si mi dala (na kojemu zahvaljujem) nije dokazana činjenica.

Možda je bebi već zaista tijesno unutra i voljela bi izaći... To što sam sada napisala je na istoj subjektivnoj razini po kojoj si mi i ti odgovorila da zašto bi ju tjerala van ako nije spremna. Tko može dokazano tvrditi da nije spremna?

Najveći šok i bol koju čovjek osjeti i doživi tijekom svoga života je upravo trenutak kad izlazi iz majčinog toplog trbuščića, samo pri tome mu s razlogom moždane stanice nisu dovoljno razvijene da bi tu bol zapamtilo. Zar nije onda mučenje povećano ako je beba prerazvijena i rođena kasnije, a bila je spremna i ranije?

Medicina se razvija i nastoji pomoći... Problem je postaviti granice te pomoći.

Da li programirani porod prelazi tu granicu ili ne?

kole avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Osoblje foruma srecica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Draga Paio,
    bas kako kaze kole ako je sve u redu zasto pozurivati, beba i tvoje tijelo ce dati znak kada je spremno za porod.
    Evo jednog lijepog teksta na tu temu Pitajte bebu kako zeli biti rodena

Obzirom na brojne studije o intervencijama u porodu meni se cini neodgovorno od doktorice reci da takav porod ne moze nastetiti niti tebi ni bebi.

Predlazem da procitas tekstove na portalu vezano za porod, razmislis o tome koji bi tebi nacin najvise odgovarao i pokusas napisati svoj plan poroda i tada odluci.

Evo jos nekoliko linkova:
    Drip - zasto je loš i koje su moguce posljedice
    Drip - zasto je loš i koje su moguce posljedice - 2 dio.
    Istinski neinterventni porod po M. Odentu
    Prokidanje vodenjaka

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Mislim da prelazi utoliko da je preuzela sve na sebe, a očito da se ni ne dozvoljava da porod počne prirodno i smatra se da je bolje inducirati ga.
    Uloga medicine u porodu, po mome, treba biti drugačija, tj. trebala bi se koristiti u slučaju uočenih problema i raditi na njihovom otklanjanju, a ne je koristiti za ubrzavanje poroda s riječima "indukcija je isto kao i prirodno i zašto se mučiti"
    Navodno indukcija ubrzava porod za 1h, a ima mnoge štetne utjecaje kao što su npr. preveliki napori za maternicu, ulazi u krvotok bebe, umara je, s dripom jako često pod ruku idu lijekovi protiv bolova itd.

Kole ti je dala ono što si tražila na kraju, a to je "racionalna osnova". Dokazane činjenice u medicini u najvećem slučaju su vjerovatnoća i ništa nije 100%.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Evo nesto zgodno na temu 'da li je spremno'

http://www.roditelji.hr/trudnoca/31-...ak-poroda.html
    Kad se termin rođenja približi, samo manji broj budućih majki uspijeva zadržati mir. Nažalost, sustav medicinske preventive trudnice ne čini opuštenijima. Naprotiv, doveo je do toga da trrudnice jure liječniku zbog i najmanje neobičnosti. Dobro upoznati sebe, imati povjerenja u svoje tijelo, mnogim ženama je to luksuz kojeg si mogu priuštiti tek kad se medicinski sve provjeri. Posljedica je da danas više od polovice žena u bolnicu juri čim počnu trudovi, ma kako neredoviti ili slabi bili. Grlić maternice je otvoren samo jedan do dva centimetra, a za to vrijeme se može još opušteno ležati kod kuće u sofi ili u kadi.

Ipak većina budućih roditelja ostaje u klinici i dok porod još zapravo nije ni počeo. Jedan od razloga je zabrinutost posebno mladih roditelja, a drugi razlog je strah bolnica od mogućih komplikacija i njihove odgovornosti za njih, bez obzira što su prave komplikacije iznimno rijetke.Mnogi budući roditelji sa zahvalnošću prihvaćaju ponudu bolnice da ostanu. U stanju uzrujanosti pred nadolazeći porod bolnica im se čini kao luka spasa.

To je razumljivo, no ne nužno i dobro. Zapadnoeuropske statistike govore da su porođajne operacije poput izazivanja trudova, vakuum ekstrakcije, prođajnih kliješta ili carskog reza tim vjerojatnije što par dulje boravi u bolnici čekajući dijete. Razlog je prilično prozaičan: babice i liječnici vole da porodi završe što je moguće prije i ako ste u predrađaoni nekoliko sati, velika je mogućnost da će liječnik odlučiti "ubrzati stvar". Tako se, dakle, s vremena na vrijeme daju sredstva protiv bolova, iako to, medicinski gledano, nije nužno. Posljedice su fatalne. Jer ako se trudovi izazovu umjetno, žena treba duplo više sredstava protiv bolova nego prilikom prirodnog porođaja. Usisno zvono vakuuma ili kliješta se pri tome duplo češće primjenjuju.
    Imajte povjerenja! Vaše tijelo zna što se sada mora raditi

Još je alarmantnija situacija ako par u bolnici provede više od 24 sata. Iste zapadnoeuropske statistike govore da se dijete se u svakom trećem slučaju rađa carskim rezom. Dakle, što mogu učiniti budući roditelji, kako bi rođenje lijepo počelo i sretno završilo?

Najvažnije je - imajte povjerenja u svoje tijelo! Rođenje nije upala slijepog crijeva, kod koje iz minute u minutu raste opasnost za život. U bolnici ne očekujte spašavanje, nego stručnu pomoć.

Porod vam nitko neće oduzeti. Vaša je odluka koliko dugo ćete biti bez pomoći za vrijeme trudova.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Hormoni su odgovorni za pocetak i tijek poroda, hormoni ti pomazu da se nosis sa boli koja je pouzrokovana trudovima, hormoni pomazu tvojoj bebi da se rodi, hormoni pomazu da krene laktacija ... hormoni ... hormoni ... hormoni ... samo tvoji i jedinstveni, ne mogu se stvoriti umjetnim putem i ne mogu se stvoriti po naredbi. Dakle tijelo ne moze reagirati kad ga prikopcaju na drip na isti nacin da je taj hormon krenuo iz tvoje hipofize.

Evo jos jednog teksta
    Vasi hormoni su vasi pomagaci

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Paio, dobila si odgovore (sad čitaj ).

Ja ću se samo složiti da, ako je sve u redu, ne vidim potrebu induciranja poroda. Prvu trudnoću sam prenijela 4 dana, nisam pristajala na indukciju dok god je sve u redu (odlazila sam redovno na amnioskopiju i ctg). Na kraju sam dobila prirodne trudove i vrlo lako i lijepo rodila.

Ovaj put nosim poprilično veliku bebu (prema procjenama na UZV) i svejedno opet ne bi pristala na induciranje poroda (naravno, dok god je sve u redu).

Sretno

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Inducirani (programirani) porod ima itekakve posljedice i na bebu i na mamu.
    Kao što je srećica napisala, koktel hormona koji su prisutni u porodu i kod mame i kod bebe neprocijenjiv je za oboje.
    Programiran porod uključuje drip koji može izazvati brojne komplikacije, koji traži neprestano praćenje ctg-om, što dalje traži ležanje na leđima, čime se usporava porod, trudovi su bolniji i bez odmora, što vuče za sobom potrebu za ljekovima protiv bolova, što pak omamjuje rodilju i dijete i otežava njihovo povezivanje nakon poroda... itd.

To se zove kaskada intervencija.

grom avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Ovdje imaš navedene rizike induciranja poroda. Još jedan članak na tu temu A ovdje i ostale činjenice o indukciji.
    Kad se sve zbroji, indukcija bi trebala imati uporište u nekom medicinskom razlogu a ne kalendaru. Komplikacije pak mogu biti brojne (a nisu nužne ako ni sam zahvat nije nužan) a u krajnjem slučaju takva vrsta poroda značajno je bolnija. (Vidi ovdje).

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Paio prvotno napisa
    Najveći šok i bol koju čovjek osjeti i doživi tijekom svoga života je upravo trenutak kad izlazi iz majčinog toplog trbuščića, samo pri tome mu s razlogom moždane stanice nisu dovoljno razvijene da bi tu bol zapamtilo. Zar nije onda mučenje povećano ako je beba prerazvijena i rođena kasnije, a bila je spremna i ranije?
    Na osnovu cega mislis da je porod za bebu generalno tako grozno iskustvo? Moja treca beba nije odavala nikakve znakove bilo kakvog soka ili boli (jedva da je pinkicu zaplakao), naprotiv, smireno je i gotovo sa zanimanjem promatrao svijet u kojem se nasao

Od sraca zelim tebi i tvojoj bebi da vam prvi susret i dolazak do njega bude predivno iskustvo, bas onakvo kakvo mislim da je zamisljeno da bude!

Irchi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno Re: ZAŠTO PROTIV PROGRAMIRANOG PORODA?

Naime, termin mi je 2.12. te je trudnoća izrazito uredna, otvaram se polako i kako treba, beba je već 3700 g. i potpuno zrela za porod, te mi je ginekologica ponudila da se možemo dogovoriti oko termina poroda, ako želim.

Objasnila mi je da ću dobiti drip koji će inducirati trudove, da će mi probiti vodenjak te da ću roditi na isti način kao i da sam došla sa neiduciranim trudovima i da takav porod ne može naštetiti niti meni niti bebi.
    Profesionalna etika tvoje ginekologice je ravna nuli. I nije mi jasno otkuda takve stvari padaju ljudima na pamet.

Što s tiče konkretnog, zamisli da liječnici curama koje su razvile seksulna obilježja (grudi, dlakavost), a nisu dobile prvu menstruaciju, ponude da ime je izazovu, jer to je isto kao i da je sama stigla kad je organizam na to bio spreman.
    Što s tiče dripa, ne bih ga poželjela niti smrtnom neprijatelju. Trudovi i bol s dripom i bez njega su potpuna suprotnost. Barem je kod mene bilo tako.
    Prokidanje vodenjaka radi se s kukicom, zbog čega je moje dijete rođeno s 3 ogrebotine na glavi.

I naravno da ti tvoja gin. ne može garantirati da je beba uistinu spremna i da će sve biti isto kao i da je porod krenuo pirodno.

Sretno u donošenju odluke!

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Inducirani porod po meni ima svrhu jedino kada ga je neophodno potrebno napraviti zbog sigurnosti i zdravlja bebe i mame iz medicinskih razloga; ukoliko je voda mekonijska, ukoliko je beba omotana pupčanom vrpcom i padaju otkucaji srca, ili bilo koji sličan razlog.
    Ne znam kako ti gledaš na to, ali po meni je izazivanje trudova dripom isti attack na žensko tijelo kao i bušenje vodenjaka. Imam frendicu kojoj su bušili vodenjak i rekla je da je to bilo grozno. Ja si ne mogu ni zamisliti taj osjećaj jer mi je vodenjak prirodno puknuo kod kuće i to je bilo prirodno i spontano. Nakon par sati su mi krenuli spontani trudovi i rodila sam bez intervencija, prirodno na stolčiću i prošla bez ogrebotine (čitaj bez epi, bez pucanja i šivanja).
    Beba ima svoj put sazrijevanja i ona odlučuje kada će izaći. Ako je sve u redu, čemu ubrzavati i raditi šok i tebi i djetetu, ako sve može ići prirodno? Osim toga, trudovi na dripu su čujem puno puno intenzivniji, teže ih je prodisavati, puno jače bole i obično vode prema epi i pucanju.
    Osluškuj više svoje tijelo, pričaj s svojom bebom i dobit ćeš slične odgovore ako dovoljno dobro osluškuješ.
    To jutro kad mi je puknuo vodenjak smo muž i ja pričali s našom nerođenom curicom i doslovno je molili da nam dođe prije, da zagrebe malo noktićem. I nakon pola sata mi je puknuo vodenjak Možda je to bila čista slučajnost, a možda ipak ne
    Definitivno nisam za "zakazivanje poroda" ako za to nema stvarne potrebe, treba omogućiti bebi i ženi da rode najprirodnije moguće, jer porod je toliko intenzivan i prekrasan... i trebao bi biti nešto čega se žena rado sjeća, a ne da ima fobije od poroda do kraja života.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Samo bih dodala (nisam sve čitala) da između 40 i 42 tjedna nije prenesena trudnoća nego je dijete rođeno u terminu.
    Zato nikad neću shvatiti induciranje poroda ako je s bebom sve ok, a trudnoća još uvijek u terminu.
    Btw, nema šanse da ti porod dripom i probijanjem vodenjaka bude isti kao i neinducirani.
    Možeš doduše dobiti epiduralnu, ali... Čemu takav porod ako može sve ići svojim tokom, kako je priroda zamislila?

Sani1612 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Da je beba medicinski zrela i spremna za porod mislim da bi porod počeo sam od sebe,znači prirodno.Bila je i moja S teška i spremna pa je čekala 10 dana nakon termina da izađe van. A gle čuda,po onoj njihovoj tablici nakon poroda je rođena oko dana termina. Ne razumijem ako je sve u redu čemu brzanje?

Sani1612 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Što znači prerazvijena beba? Moja mala je imala 4630 i bila duga 54 i nitko mi nije rekao da je prerazvijena,osim po težini u svemu drugom je bila kao bebe od cimerica koje su rođene sa kilom manje od moje. Nemoj se ljutiti ali slažem se da je ginekologica malo pretjerala.

Paio avatar
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Nemojte biti ljute na mene što sam tražila pomoć oko nečega što očito ne razumijem. Zato sam i postavila temu u tom smjeru, jer sam i sama primjetila da su svi protivnici takvog porod.
    Ja zaista nemam iskustva po tom pitanju, a možda ga niti ne bi trebala imati, već donijeti odluku i biti protiv nečega što ne razumijem ali s obzirom da su svi protiv pa onda moram i ja biti. Možda i je tako jednostavno.

Dovedena sam u situaciju 2 tjedna prije izračunatog datuma poroda, od strane moje ginekologice koja je takva kakva je (šta da joj radim), da odlučim što želim.
    Kad sam nju pitala da li takav porod i drip mogu naštetiti bebi ili meni i dovesti u opasnost tijek poroda, ona je rekla da ne te da je to potpuno isti ako i da sam sama dočekala trudove.
    To su bile njene riječi upućene meni koja NE ZNA.

S obzirom da mi je to bilo sumnjivo, jer ipak nisam baš babaroga (ako je netko stekao takav dojam), već naprotiv osjećajna i požrtvovna osoba koja svoje potrebe stavlja na zadnje mjesto, obratila sam se vama u nadi da ćete mi objasniti zašto je takav porod loš, jer od nje nisam dobila odgovor...

Iskreno vam Hvala što ste se potrudil objasniti mi na bilo koji način (bio on provocirajući ili iskreni) vaše stavove oko potavljene problematike... Pomogle ste mi, naravno...

U međuvremenu sam dobila odgovor sa strane obiteljskog prijatelja neurokirurga, koji je vrlo racionalan i žestok po pitanju medicine, te mi je on jednostavno odgovorio: "Porođajni stres je nešto što je neizbježno. Na njega se ne može žena pripremiti (bilo kakvim dogovorenim terminima) niti ga može izbjeći. Trudovi bilo oni izazvani dripom ili prirodno će omogućiti da se beba rodi. No, trudove ne stvara majka, već dijete...odvajanjem od placente ono počinje proizvoditi hormone čijim lučenjem nastaju trudovi... Dakle, bez obzira na činjenicu da je i davnje dripa i probijanje vodenjaka također jedan od načina normalnog poroda u medicinskom smislu, prirodno je da beba odluči kad će početi trudovi..."

Moj cilj nije bio opravdati programirani porod kao nešto što je bezazleno, potrebno i krajnjem slučaju normalno, već da znam zašto ću za tjedan dana doći svojoj ginekologici i reći: "Ja bih prirodan porod."

Nadam se da me bar malo razumijete...

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Naravno da te razumijemo

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Paio, mislim da se nitko ne ljuti na tebe, uglavnom je svima lose sjelo objasnjenje tvoje doktorice, slobodno pitaj i dalje, tu smo da ti damo podrsku i da dobijes informacije na osnovu kojih mozes odluciti. sto je najbolje za tebe i tvoju bebu.

U međuvremenu sam dobila odgovor sa strane obiteljskog prijatelja neurokirurga, koji je vrlo racionalan i žestok po pitanju medicine, te mi je on jednostavno odgovorio: "...prirodno je da beba odluči kad će početi trudovi..."

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Paio, ne znam tko se ljutio na tebe... Ja svakako nisam. I sasvim te dobro razumijem jer se i meni sugeriralo da induciramo porod, doduše tek nakon 40. t.t. Navela sam ti osobni primjer jer si stručnije tekstove i odgovore već dobila, ali odluka je na kraju ipak tvoja (tj. bebina ).
    Donekle razumijem i doktore... vjerujem da ih je strah nekih naglih komplikacija u prenesenoj trudnoći, ali do toga uglavnom ne dođe.
    Budući da se kod tebe niti ne radi o prenesenoj trudnoći uživaj još malo 2u1, a onda... sretno. Vidjet ćeš, nije pri porodu najintenzivniji osjećaj bol, nego sreća

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Samo ti čekaj svoju bebicu da ti ona kaže kad želi van. Rođendan je datum koji je jako simboličan u svačijem životu, pa neka ga priroda sama "inducira".
    Moja mama meni nije odredila datum rođenja, a nisam ni ja svojoj kćerkici. Rodila se točno na dan termina, točno kad se napunilo 40 tjedana i dalje je u svom malom životu nastavila biti točna i precizna baš u svemu. Pustimo prirodi da sama za nas odradi svoj posao.
    Ako tako odlučiš vidjeti ćeš da je velika razlika kada ti prirodni trudovi počnu dolaziti sami, pričati ćeš djetetu gdje su te zatekli, koliko su trajali.... sve je to jedno neprocijenjivo iskustvo koje je šteta ne imati naspram ovog drugog - namještenog i "umjetnog".
    Eto, ako možeš dočekati prirodni termin poroda, ja ti to toplo preporučujem.
    Nećeš požaliti.

Paio avatar
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Hvala...

kole avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj Poslid prvotno napisa
    Naravno da te razumijemo
    potpis

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

neki moji razlozi:

1. priroda se pobrinula za sve...začeće, trudnoću pa tako i za porod...ako je sve u redu sa trudnoćom nema potrebe mješati se
    2. trudovi u dripu su grozni, bez nekog ritma, teže se podnose, maltretira se mama a i beba
    3. već navedeni hormoni....

Svea avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno Stimuliranje maternice lijekovima

Draga Paio, neizmjerno mi je drago što toliko brineš i razmišljaš o svom porodu. I hvala ti što si se javila.

Moja priprema za porod je uključivala intenzivno proučavanje literature.
    Jedna od najdražih knjige bila mi je od M. Wagnera: Pripremite sa za porođaj. Donosim ti jednu stranicu i o stimuliranju maternice lijekovima.

"Trudovi izazvani lijekovima donose stvarne rizike i za ženu i za bebu. Znanstvena istraživanja pokazuju da lijekovi mogu, ali i ne moraju, ubrzati trudove, dok sigurno povećavaju broj dodatnih zahvata na ženi. Svejedno se taj postupak ženama savjetuje kao siguran, a u postupku se dokazuje kao golemo olakšanje liječnicima i bolnicama. Je li vrijedno toga? Jesu li rizici mali ili visoki. Da vidimo.

- Smrt majke. U razvijenim je zemljama vrlo niska stopa smrtnosti majki. Ipak u SAD opasnost se već 15 godina povećava, a povećan broj Amerikanki koje umiru tijekom trudnoće i porođaja gotovo je sigurno povezan s povećanom stopom izazivanja trudova i carskog reza. Zašto bi izazivanje trudova vodilo do ženine smrti? Jer činjenice pokazuju da upotreba materničnih stimulanata za izazivanje trudova izuzetno povećava opasnost od pucanja maternice. To povlači povećanje stope smrtnosti majki, a također vodi do embolije plodnom vodom - stanja od kojeg umire 80 posto pogođenih žena. Rizik ima 2 elementa. Prvo, kako često se to stvarno događa? Drugo, koliko je ozbiljno ako se dogodi? Pucanje maternice i embolija plodnom vodom rijetki su, ali prava su katastrofa kada se dogode, s visokom stopom smrtnosti majki.

- Oštećenje mozga i smrtnost bebe. Postoje dobri znanstveni pokazatelji da izazivanje trudova lijekovima često uzrokuje da se maternica prebrzo steže i dosta pokazatelja da takvahiperstimulacija tikeom trudova može dovesti do jakog i trajnog oštećenja mozga bebe - a u nekim slučajevima i do smrti fetusa. Zašto? Jedini trenutak kada beba može od majke dobiti kisik je period između trudova. Ako su kontrakcije prečeste, nema prilike da beba dobije dovoljno kisika. Usto, izazivanje trudova lijekovima povećava, kao što smo gore razmatrali opasnost i od pucanja maternice i od embolije plodnom vodom, a obje te komplikacije nose veliku opasnost od smrti za fetus ili novorođenče.

- Povećana vjerojatnost za porođaj instrumentima i kirurškim zahvatom. Drugi nepoželjni ishod izazivanja trudova je taj da vodi povećanju broja beba koje izvlače kliještima ili vakuumskim ekstraktorom i većem broju beba izvađenih carskim rezom. Svi takvi porođaji nose povećani rizik i za majku i za bebu

- Ometa povezivanje i dojenje. Remeti majčine hormone."

U svom pitanju spomenula si i prokidanje vodenjaka. Javi ako želiš tekst i o tome.

Nadam se da će ti ovo biti od pomoći u razmišljanjima.

s3ja avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj grom prvotno napisa
    a u krajnjem slučaju takva vrsta poroda značajno je bolnija.
    XXX

ideja avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Ja ću ti dati svoj primjer. Na prvi porod sam išla programirano. Zato jer sam htjela svoju doktoricu koja na termin poroda nije bila u ZGB. Dogovorile smo se za inducirani porod u 39. tom tjednu. Sve je bilo izrazito elegantno i smireno, odnosno ja sam bila smirena, što je po meni najvažnije. Dobila sam gel i drip, rodila za 3 sata :D . Sve super uredno. Drugi porod sam imala isto dogovoreni. Zaprimila me moja dr u bolnicu da drugo jutro budem 1. na redu. Međutim rodila sam po noći i nisam ju dočekala. I tu je sve prošlo glatko i brzo. Ali... Strah mi je bio neopisiv. Doktor neljubazan, bezobrazan u tom stanju se moraš svadit i brinut kak će bit. A bolovi su bolovi (kad dobiš drip i kad ga ne dobiš). Ovog puta nisam dobila drip i ne mogu reć da je bilo drugačije ili da me manje bolilo. Sad trebam rodit oko Nove godine (kad su kojekakva dežurstva, i doktori u kojekakvim stanjima) i opet se namjeravam dogovorit s dr. za programirani porod. Meni osobno je najvažnije da mi na porodu bude netko u kog imam povjerenja, za kog znam da mu je stalo, da me ne bude pretjerano strah. To je JAKO važno, meni barem. I uvijek bih radije izabrala inducirani porod pod vodstvom osobe u koju imam povjerenja nego da naletim na onakvog na kakvog sam naletila. Ali ljudi su različiti i moraš si sama procijenit kaj ti je najvažnije.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ja sam protiv programiranog poroda.

frendici su isli inducirati porod 2 dana nakon termina jer je tada bio dezuran njezin ginekolog. probusili su joj vodenjak i dogodio se prolaps pupkovine (ispala je pupkovina) i morala je na hitni carski.

ja sam se mucila na dripu jedno 8 sati i bilo mi je grozno, jos i danas mi je tesko prezaliti sto sam pristala na indukciju.

cuj, moze se dogoditi da kao ideja dobro reagiras i da ti porod bude lak i brz. a moze se dogoditi da se jako mucis i da na kraju moras bespotrebno na carski. moze se dogoditi i sve izmedu. ja bi osobno uvijek izabrala prirodan porod jer smatram da je priroda to najbolje uredila, a ti moras vidjeti sama za sebe sto je tebi najbolja opcija. u svakom slucaju, sretno

Svea avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj ideja prvotno napisa
    Ja ću ti dati svoj primjer. Na prvi porod sam išla programirano. Zato jer sam htjela svoju doktoricu koja na termin poroda nije bila u ZGB. Dogovorile smo se za inducirani porod u 39. tom tjednu. Sve je bilo izrazito elegantno i smireno, odnosno ja sam bila smirena, što je po meni najvažnije. Dobila sam gel i drip, rodila za 3 sata :D . Sve super uredno. Drugi porod sam imala isto dogovoreni. Zaprimila me moja dr u bolnicu da drugo jutro budem 1. na redu. Međutim rodila sam po noći i nisam ju dočekala. I tu je sve prošlo glatko i brzo. Ali... Strah mi je bio neopisiv. Doktor neljubazan, bezobrazan u tom stanju se moraš svadit i brinut kak će bit. A bolovi su bolovi (kad dobiš drip i kad ga ne dobiš). Ovog puta nisam dobila drip i ne mogu reć da je bilo drugačije ili da me manje bolilo. Sad trebam rodit oko Nove godine (kad su kojekakva dežurstva, i doktori u kojekakvim stanjima) i opet se namjeravam dogovorit s dr. za programirani porod. Meni osobno je najvažnije da mi na porodu bude netko u kog imam povjerenja, za kog znam da mu je stalo, da me ne bude pretjerano strah. To je JAKO važno, meni barem. I uvijek bih radije izabrala inducirani porod pod vodstvom osobe u koju imam povjerenja nego da naletim na onakvog na kakvog sam naletila. Ali ljudi su različiti i moraš si sama procijenit kaj ti je najvažnije.
    Meni su tvoji razlozi potpuno jasni... izrazito je važno osjećati se dobro i sigurno na porodu. I zato se nadam da ćemo svaka ponaosob a i udruga Roda uspjeti izboriti da u bolnicama možeš dobiti i prirodan porod i stručnu osobu od povjerenja koja će biti uz rodilju kada ona to zatraži ili kada se pojavi eventualna komplikacija. Dobra primalja, dula, a onda eventualno po potrebi liječnik koji će tretirati rodilju ne kao pacijenta, već ženu koja se nalazi na jednom od najveličanstvenijih zadataka u svom životu i dati joj podršku da to odradi sama, a ako slučajno, nedaj Bože, dođe do bilo kakvog problema, pomoći u porodu.

Dakle, da se vratim... meni su tvoji razlozi jasni...

Ali što misliš o svim ovim kontraindikacijama koje može izazvati drip. Pisala sam gore o tome, mikka je isto dala neke primjere, a već se puno pisalo o tome. Vjerujem da si i to odvagnula. No, zanima me tvoje mišljenje o tom - negativnom aspektu dripa.

ideja avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

I ja isto razmišljam o tome. I nije da se ne bojim. I uopće ne zagovaram drip. Ali oni stvarno većini žena daju drip i kad treba i kad ne treba. U stvari za Vinogradsku mislim da svakoj ženi daju drip jedino ak valjda izričito braniš da ti daju. A s obzirom da se komplikacije ipak ne događaju tako često a drip se fakat daje u velikom postotku, nekak se evo tak utješim. I ak si važem ono što sam već navela ipak bi izabrala inducirani porod. Jer nemreš ti pozvat svojeg doktora ili babicu u bilo koje doba dana ili noći. A porod znamo ne bira vrijeme... Nažalost poznam nekoliko slučaja djece koja imaju problema koji su nastali čisto iz liječničke pogreške, odnosno nemara ili bahatosti. Toga se u stvari najviše bojim. Mislim da je naše društvo još daleko od nekih većih pomaka na bolje. I zato si svatko treba odvagnuti.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Vidim da ste svi protu-inducirano raspoloženi , no moram istaknuti da je moj prvi porod bio induciran (uz drip i epiduralnu). Trajao je izuzetno kratko i (na taj dio) zaista nemam apsolutno nikakvih primjedbi i zadovoljna sam.

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Ja sam trpila dan i pol jake i česte (iako u nepravilnim razmacima) trudove prije nego su me stavili na drip. I savršeno sam ih podnosila. Kad je drip počeo djelovati, više nije bilo trudova, nego konstantna bol koja me rastrgala. Nikad, doslovno nikad više drip! Radije carski rez!

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Mojoj kćer je u trudnoći postavljena sumnja na kompleksnu srčanu grešku.
    Na drugoj kontroli kod kardiologa(u 26 tj.) prvo pitanje koje sam postavila je bilo da li ću zbog specifične situacije morati na carski ili neki specijalan režim poroda.On je odgovorio da ne ,osim ako se ne pojave neki drugi problemi u trudnoći koji bi zahtjevali specijalan tretman.
    Još je rekao da je za bebu najbolje da ona sama signalizira kad je zrela i da porod krene spontano i najprirodnije što može.
    Meni je to bilo dovoljno.
    Da se razumijemo obzirom na dijagnozu mogla sam birati tretman koji sam htjela,. ali sam odabrala onaj koji je nabolji za moje dijete(zapravo i za mene).
    Na porodu(koji je počeo spontano u nedjelju) nije bio nitko od meni poznatih liječnika ,i zapravo su bili prilično neugodni i neljubazni...
    Ali poznato osoblje i programirani tremin bez stresa( zbog iščekivanja) meni nije dovoljan razlog,ako je spontani porod bolji za moje dijete i mene.

Elinor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ja sam 12 dana prije poroda bila otvorena 5 cm, sa laganim trudićima i svi smo mislili da ću roditi u roku 12 sati. I moj ginekolog kojem beskrajno vjerujem je mislio da imam 5% šanse da NE rodim toga dana. Tih 5% je prevagnulo.
    Dakle, nema tog ginekologa koji može pouzdano znati kada su mama i beba spremne za porod. Ako dobiješ drip a tijelo nije spremno za porod, rezultat mogu biti sati i sati nepodnošljivo bolnih trudova koji te ne bi otvorili ni milimetra. A beba bi patila jer je netko pokušava gurnuti van kroz zatvorena vrata.
    Na bušenje vodenjaka sam pristala sa 42+3, ali bez dripa i lijekova.

L&L0809 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

meni je prokidanje vodenjaka zabranjeno u svakoj sljedecoj trudnoci (to cu im naglasavati svaki put kad mi se priblize) zbog zadnjeg poroda.

kopiram dio price s poroda:
    Dobivam je na prsa, mazimo se dok mi posteljica ne izadje...Kad je izašla, došla je doktorica da je pregleda, i ona i primalja Nada nešto komentiraju, kako je to čudno, fascinantno, kako je ovo dijete SRETNO DIJETE! Ja sam još malo u transu, ali čujem što pričaju i pitam jel sve ok? Primalja Nada kaže da je i pita me hoću li vidjeti posteljicu, ja kažem naravno, donosi je do mene i objašnjava: "Ovoji vodenjaka su u 2 dijela, vanjski i unutarnji, vama je puknuo vanjski i iscurila je plodna voda. Uloga unutarnjeg ovoja je da štiti posteljicu. Vaš unutarnji ovoj je isprepleten žilicom od posteljice, i da Vam vodenjak nije spontano puknuo, rutinski bismo ga bušili (ja si mislim, e, ne bi, ne bi ja dala). Da smo ga išli rutinski bušiti, probušili bismo i vanjski i unutarnji ovoj, žilica bi pukla i morali biste ići na hitan carski i pitanje da li bi dijete preživjelo - zato je Lorena SRETNO DIJETE!" Rekla mi je i da tako nešto još nisu vidjeli, ali se nadam da će im ostati u sjećanju i da neće više baš tako rutinski bušiti vodenjake, jer se svašta može zakomplicirati.

Svea avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj L&L0809 prvotno napisa
    meni je prokidanje vodenjaka zabranjeno u svakoj sljedecoj trudnoci (to cu im naglasavati svaki put kad mi se priblize) zbog zadnjeg poroda.

kopiram dio price s poroda:
    Dobivam je na prsa, mazimo se dok mi posteljica ne izadje...Kad je izašla, došla je doktorica da je pregleda, i ona i primalja Nada nešto komentiraju, kako je to čudno, fascinantno, kako je ovo dijete SRETNO DIJETE! Ja sam još malo u transu, ali čujem što pričaju i pitam jel sve ok? Primalja Nada kaže da je i pita me hoću li vidjeti posteljicu, ja kažem naravno, donosi je do mene i objašnjava: "Ovoji vodenjaka su u 2 dijela, vanjski i unutarnji, vama je puknuo vanjski i iscurila je plodna voda. Uloga unutarnjeg ovoja je da štiti posteljicu. Vaš unutarnji ovoj je isprepleten žilicom od posteljice, i da Vam vodenjak nije spontano puknuo, rutinski bismo ga bušili (ja si mislim, e, ne bi, ne bi ja dala). Da smo ga išli rutinski bušiti, probušili bismo i vanjski i unutarnji ovoj, žilica bi pukla i morali biste ići na hitan carski i pitanje da li bi dijete preživjelo - zato je Lorena SRETNO DIJETE!" Rekla mi je i da tako nešto još nisu vidjeli, ali se nadam da će im ostati u sjećanju i da neće više baš tako rutinski bušiti vodenjake, jer se svašta može zakomplicirati.

Ajmeee... jako sam sretna da je ovako završilo... ojoj.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

danas je već i dokazano da je dijete aktivni sudionik u porodu i da odašilje majčinom tijelu hormonalni signal
    kada je zrelo, tj. kada su mu pluća posve zrela i tada započinje porod.
    induciranje poroda ne poštuje tu činjenicu.

vjerojatno ćete isto tako rijetko čuti da u grubo oko polovica indukcija ne uspije i završi carskim rezom.

prokidanje vodenjaka, osobito ako dijete još nije spremno i nije se spustilo tj. angažiralo u zdjelici
    najznačajniji je faktor rizika za rijetku ali vrlo opasnu komplikaciju-prolaps pupkovine.

već spomenuti dr. Wagner spominje i nedonošenost kao vrlo čestu "nuspojavu" indukcija poroda,
    jer su brojke ipak samo brojke, a velik broj djece rođene indukcijom se rodi nezrelo, tj. kao nedonoščad ili nedostaščad.

ovo su samo neke od mogućih komplikacija ili nuspojava,
    dugoročnih se ovdje nismo ni dotakli
    (recimo to da umjetni oksitocin ne dopire do mozga i da postoje studije koje povezuju indukcije poroda koktelom lijekova i autizam npr.)...

dr Odent smatra da porod treba biti ili spontani i potpuno neinterventan (naravno, nemedikaliziran)
    ili ako postoje razlozi za istinsku brigu, onda cr.
    indukcija i ubrzavanje poroda lijekovima iz njegove perspektive je najlošija opcija za dijete, a često i za majku.

ovo je bilo malo suho i medicinski,
    ali držim fige da se tvoje dijete rodi kada bude najbolji trenutak za to i da ti porod bude brz, lak i siguran .
    Posljednje uređivanje od mamma Juanita : 25.04.2010. at 17:33

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

iz iskustva majke koja je tri puta rodila - dva puta bez dripa, brzo i lako, treći put sa indukcijom (posle početnog, lakog otvaranja, napravio se spazam na unutrašnjem ušću materice i ni makac), mogu reći da su prirodan i indukovan porođaj nebo i zemlja što se tiče osećaja boli. indukovana bol je užasna, cepajuća i mučila me je punih 8 sati pre nego što je nastupilo finale.užas. pritom, pristajanje na bušenje vodenjaka bilo je moja greška u koracima, upravo jer je te noći bila dežurna prijateljica koja me je i ranije porađala, pa sam želela sigurnost i brigu. na kraju, ispalo je da sam umalo završila na cr, a ona je jurcala čitavu noć jer je imala tri hitna carska. pored mene je bio jedan divan mlad čovek, takođe naš školski drug, koji me je hrabrio da izdržim tu golgotu od bolova i verovao da će spazam popustiti i da ću se na kraju poroditi vaginalno. tako je i bilo, bez pucanja i epi, srećom. ali 24h provedena u sali, bez vode i hrane (jer su sve vreme u pripremi imali cr) neću nikad zaboraviti. bogu hvala da je beba posle svega bila ok, jer da nije, ne bih to sebi nikad oprostila.
    iz ove perspektive, pristala bih radije na aždaje od osoblja i loš tretman, samo da nisam ovo morala proći.
    paio, tebi puno~~~~~~~~~~~~~~~ da sve prođe kako treba, kako god da odlučiš...
    Posljednje uređivanje od Vishnja : 26.04.2010. at 10:29

Demi avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

E dosla si na pravi demagoski forum, tu je sve prirodno, lako i jednostavno, treba se vratiti u srednji vijek, ne trebaju nam doktori, doma cemo radjat a moderatorice ce nadgledat...e katastrofa...a ova literatura koju joj nudite, metode zastrasivanja... najnebuloznija stvar koju sam procitala je da pitamo svoje dijete kako se zeli rodit ...boze mili! I ja sam vam povjerovala pa sam skoro ostala bez svoje bebe. previse si dajete za pravo Rode!
    Slusaj doktore!!! to ti je moj savjet a ne forumasice, rode.

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj Demi prvotno napisa Vidi poruku
    E dosla si na pravi demagoski forum, tu je sve prirodno, lako i jednostavno, treba se vratiti u srednji vijek, ne trebaju nam doktori, doma cemo radjat a moderatorice ce nadgledat...e katastrofa...a ova literatura koju joj nudite, metode zastrasivanja... najnebuloznija stvar koju sam procitala je da pitamo svoje dijete kako se zeli rodit ...boze mili! I ja sam vam povjerovala pa sam skoro ostala bez svoje bebe. previse si dajete za pravo Rode!
    pa naravno da će slušati doktore, a svoje mišljenje formirati uz pomoć tuđih iskustava i stavova iznetih ovde, a ne slepo poslušati sve što pročita. niko od nas to ne bi trebao. žao mi je što je tvoje iskustvo loše, ali nije u redu što zbog njega napadaš mnogo dobronamernih ljudi koji su ovde u svako doba spremni dati savet, utešiti, pomoći, i to iz najiskrenijih pobuda.
    Posljednje uređivanje od Vishnja : 27.04.2010. at 09:30

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Apsolutno je ok slušati doktore, ali isto je ok i educirati se o porodu.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Demi, jako mi je žao zbog tvog lošeg iskustva.
    Na tragu si mojih razmišljanja o (induciranom) porodu, samo ću pokušati svoje misli sročiti na nešto drukčiji način.
    Moje trudnoće su bile dosta teške i morala sam biti pod nadzorom liječnika. Prvi put sam morala ići na carski rez, drugi put sam rodila vaginalno uz intervencije kojima se nisam usprotivila - to je bio moj izbor.
    Da sam imala i potpuno uredne trudnoće, slušala bih savjete svog liječnika, jer sam laik, koliko god bila educirana o porodu. Isto tako bih pristala na inducirani porod ako bi za to postojao valjan razlog, u protivnom vjerojatno ne bih.
    Moja baka je rodila devetero djece bez liječničke intervencije. Isto tako su dvije moje prabake umrle u porodu zajedno sa svojim bebama. Često razmišljam o tome kako bi izgledao život moje bake da nije ostala bez svoje mame u dobi od četiri godine.
    Slušam savjete liječnika u koje imam povjerenja jer sam takva po prirodi, tako se najbolje/najsigurnije osjećam. Poštujem da postoje i oni koji ne dijele moje mišljenje, jedino što mislim da se trebaju dobro upoznati s mogućim rizicima i posljedicama svog izbora.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

dr Odent, dr Wagner, dr Buckle i dr Northrup su recimo isto doktori.

a recimo Ina May Gaskin i B. Smulders su primalje.

nitko od navedenih nije forumaš/ica na ovom formu.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Malo OT: dr. Northrup u jednoj svojoj knjizi propagira makrobiotičku prehranu s puno ugljikohidrata iz cjelovitih žitarica i sojinih prerađevina bez konzumacije mesa, u drugoj mijenja mišljenje i kaže da su proteini iz mesa potrebni organizmu. O štetnosti soje sam prvi put čitala upravo na ovom forumu.
    Dakle, i liječnici mogu mijenjati stavove. Moguće je i informirati se na forumu. Isto tako bih se radije odlučila da mi trudnoću i porod vode jedan od gore navedenih liječnika/primalja - ako bih birala između toga i poroda kod kuće bez prisustva liječnika.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

n.grace, slažem se.

barem se u znanosti stavovi stalno mijenjaju, tj nadograđuju, na osnovu novih spoznaja.
    smatram da je dobro zadržati širinu i fleksibilnost mijenjanja stavova ako te novi argumenti demantiraju ili preusmjere.

htjela sam reći da struka nije unisona, da postoje različita mišljenja i različite prakse u različitim državama
    i da svatko bi trebao imati pravo odlučiti kome/čemu će vjerovati i koji put izabrati.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

mamma Juanita, vrlo lijepo rečeno.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hvala

Demi avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

izvinjavam se zbog nacina izrazavanja ali nemam vremena ni snage fino srociti sto sam htjela reci...ja sam se povodila i radila kako se na ovom forumu zagovara, prirodni porod i na tome sam uporno inzistirala, to me moglo kostati gubitka djeteta, zato sam postala alergicna na takva sugeriranja.
    olako se dijele savjeti koji ujecu na zivote.

ma zapravo, ne izvinjavam se, ne volim demagogiju i tocka.
    Posljednje uređivanje od Demi : 27.04.2010. at 22:05

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

izvinjavam se zbog nacina izrazavanja ali nemam vremena ni snage fino srociti sto sam htjela reci...ja sam se povodila i radila kako se na ovom forumu zagovara, prirodni porod i na tome sam uporno inzistirala, to me moglo kostati gubitka djeteta, zato sam postala alergicna na takva sugeriranja.
    olako se dijele savjeti koji ujecu na zivote.

ma zapravo, ne izvinjavam se, ne volim demagogiju i tocka.
    Tvoj liječnik je rekao da je to opasno u tvom slučaju? Prirodan porod je bilo nešto suprotno njegovim preporukama?
    Pitam jel sam i sama imala nekoliko raznih mišljenja (više liječnika) kako bih moj porod trebo biti dovršen.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •