Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 50 of 51

Thread: ječmoto

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
  1. #1
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default ječmoto

    Ne, nije to naziv nekog japanskog specijaliteta, nego moje odustajanje od riže.

    Neki dan sam napravila "rižoto" sa ječmom umjesto riže i ispalo mi je sto puta ukusnije.
    A ne može se ni prekuhati.

    Kad sam vidjela da je riža koju obično kupujem danas duplo skuplja nego prije 6 godina kad sam je počela kupovati (sa 13 na 27 kuna), odlučila sam je u potpunosti zamijeniti ječmom (6 kuna kilogram).

    Ječam sam oprala pa prokuhala, procijedila vodu i stavila da se još kuha, zasebno.
    Popržila sam luk i komadiće piletine (ja bez ulja, ali može i na masnoći), dodala kuhani ječam, vodu, poklopila i pustila da se kuha.
    Nema vremena gotovosti jer je ječam uvijek jednako ukusan.

    Eto, možda vam uštedi koju kunu.
    A i zdravo je.

  2. #2
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    hmmm

    hoće li me nagnati da zavolim ječam?

    asocijacija na ječam mi je bakin ričet, jedino jelo s grahom koje ne podnosim.

    ja često rižoto-jela radim s prosom, ali nemam ništa protiv širenja repertoara.

  3. #3
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Ječam ti je jako fin na taj način, kao kaša a ne kao čušpajz.
    Ja recimo po ljetu zdinstam luk, papriku, tikvice, paradajz i u to dodam tako kuhani ječam, malo soja sosa i kurkume.

    Ali - Lea obožava rižu, a ječam neće. Tako kod nas ječmoto otpada.

  4. #4
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Eto vidiš...
    A moji se, pak, dave u ječmu.
    Ja sam ga znala skuhati za doručak, pa po njemu vrhnje ili jogurt, kao na žgance.

    A i onu slatku varijantu s grožđicama, bademima...

  5. #5

    Join Date
    Jun 2004
    Location
    Zagreb, Centar
    Posts
    2,295

    Default

    ječam je meni prefin, ali.... prerazličito je da bih jedno zamijenila drugim, bez obzira na cijenu.
    ječam je ječam, a riža ima puno vrsta i okusa i sve su predivne; riža za rižoto, pa divlja riža /obožavamm/, pa basmati....i sve ih jako volimo.

  6. #6

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    zgb
    Posts
    2,118

    Default

    hmmm, ja sam "rižoto" radila mješavinom riža-ječam-još nešto i bilo je odlično.

    a ideja da pređem skroz na to mi je super jedino me muči dužina kuhanja ječma jer se kuha puno dulje.


    inače, probali smo integralnu rižu i ne sviđa nam se pa je ječam dobrodošla zamjena. i, dakako, zdravija od riže.

  7. #7
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    joj da, mješavine...

    isprobala sam mješavinu riže i prosa (silom prilika ), ispalo je odlično.

  8. #8

    Join Date
    Jun 2004
    Location
    Zagreb, Centar
    Posts
    2,295

    Default

    ja ne bih mogla zamijeniti rižu ječmom u npr. rižotu sa škampima...nikako!

  9. #9

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    zgb
    Posts
    2,118

    Default

    Quote Originally Posted by anek
    ja ne bih mogla zamijeniti rižu ječmom u npr. rižotu sa škampima...nikako!
    mislim da ti se to samo čini.

  10. #10
    piplica's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    3,169

    Default

    "Ječmoto" u aprinoj varijanti je sigurno ukusan, a najbolji je sa gljivama, npr. vrganjima.
    Sa plodovima mora nikako, ne može mi proći niti bilo koja vrsta riže, mora biti arborio ili originario.

  11. #11
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Quote Originally Posted by anek
    ja ne bih mogla zamijeniti rižu ječmom u npr. rižotu sa škampima...nikako!
    dobro, ja sam više mislila na ove "prizemnije" kuhinje.
    meni je svakodnevni cilj napraviti ručak za cca 40 kuna, a u to se ne uklapaju ni divlje ni basmati riže.
    ako spremam škampe, onda ih ne spremam u rižotu, grehota mi.

  12. #12
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    buzara i kruh za točanje

  13. #13
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    takoe

  14. #14
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Moji su ljubitelji ričeta, krupnika (ista stvar, ali s mrkvom, krumpirom i sušenim vrganjima ). To je zimska varijanta.

    Ljetna varijanta (jer se servira hladno, nitko ne kaže da se ne može jesti i sada):
    SALATA od ječmene kaše (ista priča, skuha se doooobro, ocijedi i ispere, pa se napravi na salatu s lukom, paprikom, po želji paradajzima i sličnim. Obavezno bučino ulje! Može i ribana mrkva i daikon kombinacija, bez ostalog povrća. Umjesto luka sušeni vlasac. Ima 1000 mogućnosti...

    A vole moji krupnik i od ječmenih pahuljica, ne mora biti kaša. To radim ako treba biti brzo gotovo. Ječmene (i sve druge) pahuljice stavljam i u juhu. Ječmene naročito ako kuham danas za sutra, da se dobro namoče i omekšaju.

    Riža mi je pak nezamjenjiva za složence s povrćem (red riže, red npr. kuhanog kelja/brokule/špinata pa se zalijeva vrhnjem, pospe ribanim sirom i zapeče). U to ječam baš nekak neJde!

  15. #15

    Join Date
    Jun 2004
    Location
    Zagreb, Centar
    Posts
    2,295

    Default

    Quote Originally Posted by apricot
    ako spremam škampe, onda ih ne spremam u rižotu, grehota mi.
    slažem se.
    ali ako dobivaš od rodbine s mora očišćene repova kozica svako malo, e onda...s arboriom i bijelim vinom, mmm

  16. #16

    Join Date
    Jun 2004
    Location
    Zagreb, Centar
    Posts
    2,295

    Default

    ufff škampi...a realnost je da mi kuća smrdi po poriluku koji se lagano krčka

  17. #17
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    biram poriluk!

  18. #18
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Evo moja mama uvijek stavlja ječam u poriluk

  19. #19

    Join Date
    Jun 2004
    Location
    Zagreb, Centar
    Posts
    2,295

    Default

    eto ga sad, a ja nemam ječma doma da ga odmah uvalim u poriluk!!

  20. #20
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,506

    Default

    jecam je meni super prilog, umjesto rize npr.
    skuham, operem vodom i ocijedim i , dinstam malo luka i bacim jecam gore

    i varijante kao za rizu - s povrcem, mladim lukom, sampinjonima

    svidja mi se i ova verzija za hladne salate koju je Peterlin predlozila

  21. #21
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Quote Originally Posted by anek
    eto ga sad, a ja nemam ječma doma da ga odmah uvalim u poriluk!!
    pa uvali basmati

    (ne, ozbiljno... i ja često u poriluk ubacim šaku ječma ili riže)

  22. #22

    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Novi Zagreb
    Posts
    759

    Default

    U grah varivo o b a v e z n o stavim ječam. Svaki put kad kuham, kažem da ću ovaj put samo grah i na kraju se uvijek predomislim.
    Zato..... živio "grah i ričet" ! :D ( s buncekom)

  23. #23

    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    1,610

    Default

    Ječam je meni odličan sa gljivama i/ili povrćem, a radim ga isto kao rižot (ne kuham prije već zajedno sa ostalim namirnicama).

  24. #24
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Meni je varivo od ječma sa šampinjonima izvrsno jelo, ali nam više nije na meniju, što zbog ječma, što zbog šampinjona

  25. #25
    Matilda's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    na turneji
    Posts
    3,232

    Default

    Ječam je baš zapostavljen, osim u grahu.
    Mi volimo rižu, no radila sam i "rižota" od prosa.

  26. #26
    Leelee's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Agram
    Posts
    228

    Default

    Ja sam radila i filanu papriku s ječmom - fiiiino!
    A u varivo od poriluka i ječma dobro paše i malo mljevenog mesa.
    Znam da smo na jednom topiku pisalo o ječmu - tamo sam napisala recept za pre-ukusnu hladnu salatu od ječma...

  27. #27

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    zgb
    Posts
    2,118

    Default

    Quote Originally Posted by upornamama
    Ječam je meni odličan sa gljivama i/ili povrćem, a radim ga isto kao rižot (ne kuham prije već zajedno sa ostalim namirnicama).
    pa kako ti se skuha tako brzo, tj. kako ti se povrće ne raskuha??

  28. #28
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Kod nas se ječam baš uvijek jeo, i baka i mama su ga kuhale. I sa grahom, ali i posebno varivo od ječma koje se kuhalo sa kokicom.
    Meni je to bilo jendo od najdražih jela kad sam bila malo dijete.

  29. #29
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Quote Originally Posted by Mima
    varivo od ječma koje se kuhalo sa kokicom.
    Meni je to bilo jendo od najdražih jela kad sam bila malo dijete.
    nama je i sada
    od tog jela mi je i došlo na um napraviti ječmoto s piletinom

  30. #30

    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    1,610

    Default

    Quote Originally Posted by Val
    Quote Originally Posted by upornamama
    Ječam je meni odličan sa gljivama i/ili povrćem, a radim ga isto kao rižot (ne kuham prije već zajedno sa ostalim namirnicama).
    pa kako ti se skuha tako brzo, tj. kako ti se povrće ne raskuha??
    Nespretno sam se izrazila.
    Ječam popržim na masl. ulju pa ga podlijevam povrtnim temeljcem, pa poslije u to dodam povrće.

  31. #31

    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    1,610

    Default

    Htjedoh još reći da na netu ima brdo recepata pod nazivom "orzoto" ili "orzotto".

  32. #32

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    zgb
    Posts
    2,118

    Default

    Quote Originally Posted by apricot
    Quote Originally Posted by Mima
    varivo od ječma koje se kuhalo sa kokicom.
    Meni je to bilo jendo od najdražih jela kad sam bila malo dijete.
    nama je i sada
    od tog jela mi je i došlo na um napraviti ječmoto s piletinom

    ok, molim receptić!!!

  33. #33
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    na ulju malo popržiš luk (ali doslovce par kapi ulja)
    staviš piletinu (mi volimo zabatke)
    zajedno propržiš nekoliko minuta, dodaš prethodno prokuhani ječam, malo sve skupa promiješaš na vatri, zaliješ vodom, dodaš začine i kuhaš koliko hoćeš: najmanje toliko da se skuha piletina, a najdulje... nema ograničenja, zato mi i jest dobro što ne moram paziti.

  34. #34

    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    9,949

    Default

    ok kupila sam ječam. i eno ga, gleda me

    ima li što jednostavnije od togo variva ?

  35. #35
    kinder's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Posts
    2,338

    Default

    Quote Originally Posted by maria71
    ok kupila sam ječam. i eno ga, gleda me
    ?
    i ja ,čekam mm da prevrne očima kad mu kažem što jede

  36. #36
    Matilda's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    na turneji
    Posts
    3,232

    Default

    jel netko probao nešto slatko od ječma raditi?

    pada mi na pamet koh od riže, pa umjesto riže ječam.

  37. #37
    kinder's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Posts
    2,338

    Default

    Danas sam kuhala ječam,poriluk,mrkva kombinaciju,dodala nekoliko komadića pečene slanine .Odlično !

  38. #38
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    e, toga ćes u San Candidu najesti do mile volje: 5,60 eura porcija na skijalištu.

  39. #39
    kinder's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Posts
    2,338

    Default

    Ah onda nema zime za moju liniju :D

  40. #40
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Quote Originally Posted by kinder
    Ah onda nema zime za moju liniju :D
    ali pita od jabuka sa kremom od vanilije... 8)

  41. #41
    kinder's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Posts
    2,338

    Default

    Mogla si me i ubiti ,ali ja ću to moći podnijeti 8)

  42. #42
    Indi's Avatar
    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    1,702

    Default

    Quote Originally Posted by Mima
    Evo moja mama uvijek stavlja ječam u poriluk
    I moja mama isto.


    Apricot, daj recept za to slatko s ječmom što si spomenula, ako to nije ovo:

    http://www.coolinarika.com/recept/sl...esert-s-jecmom

  43. #43
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    a, nemam ti ja nikakav recept.
    prokuham ječam, properem (ječam uvijek perem jer mi je gadljiva ona pjena koja od njega ostaje), stavim u lonac s malo vode ili mlijeka i unutra ubacujem što mi pod ruku padne: grožđice, suhe smokve, jabuke, bademe...

  44. #44
    kinder's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Posts
    2,338

    Default

    coolinarka

    Za početak, evo ideje za doručak. Iako su kupovne žitne pahuljice vrlo praktične, vikendom možete pripremiti domaće (home-made) muesli.

    U tavi bez ulja popecite suncokretove i bundevine sjemenke. Tomu dodajte ječmene i zobene pahuljice, grožđice, sušene i narezane marelice, nasjeckane lješnjake i sušeni čips od jabuka. Sve zajedno pomiješajte i imate – muesli! Prije posluživanja namočite ga u malo vode ili omiljenog voćnog soka kako bi sastojci malo omekšali. Kao ukras dobrome početku dana dodajte malo tučenog vrhnja i svježeg voća ili pak malo kokosova brašna.

    Za međuobrok vrlo jednostavno možete pripremiti ječmene posije bogate vlaknima. Popecite ih kratko u tavi, malo posolite i pomiješajte s jogurtom.

    Za ručak, večeru ili mali obrok pripremite ječam ili ječmenu kašu tako da ječam prije kuhanja isperete ispod tekuće vode i stavite kuhati u kipuću vodu ili temeljac. Omjer količine ječma ili kaše i vode je 1:3. Ječam se kuha oko 90 minuta, a ječmena kaša sat vremena.

    Jedna zdrava napomena prilikom kuhanja ječmene kaše: voda u kojoj se kuhala ječmena kaša vrlo je povoljna za probavni sustav, pa na sljedeći način možete pripremiti tzv. ječmenu vodu.

    Ječmenu kašu isperite i prelijte vodom. Kada voda zakipi, nastavite kuhati na laganoj vatri 20-ak minuta, skidajući pjenu. Maknite s vatre, ocijedite je od kaše, dodajte naribanu limunovu koricu i šećer. Promiješajte i ostavite neka se ohladi. Poslužite s ledom i kriškama limuna.

    Ječam ili ječmena kaša upotrebljava se i u pripremi juha. Meso, govedinu ili janjetinu, možete kuhati u temeljcu s dodatkom bouquet garni, a nakon toga ga izvadite i narežite. U istoj tekućini zatim kuhajte ječmenu kašu i povrće, a meso dodajte pred kraj kuhanja. Ako radite povrtnu juhu, korjenasto povrće možete prvo pirjati, a zatim dodati ječam i mahune, zaliti s vodom i kuhati dok ne omekšaju.

    Najpoznatije jelo sjeverozapadne Hrvatske s ječmenom kašom je ričet. To tradicionalno zimsko izdašno jelo kombinacija je kaše, graha i sušenog mesa. Ječmenu kašu možete dodati i drugim varivima, posebno zimskim jelima od kiselog kupusa i repe, kako bi se pojačao njihov osnovni okus, a ujedno dobila i potrebna gustoća.

    Ječmena kaša u kombinaciji s porilukom i paprikom ili pirjanim gljivama može biti zanimljiv mali obrok ili prilog mesnom jelu.

    Što se tiče slastica, svoje omiljene muffine pokušajte pripremiti mješavinom pšeničnog i ječmenog brašna. Iznenadit će vas okusom!

  45. #45
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by maria71
    ok kupila sam ječam. i eno ga, gleda me

    ima li što jednostavnije od togo variva ?
    Ima! Ovo: http://www.cak-mlinovi.hr/index.php?what=recepti&id=15

    A varivo nije komplicirano, dapače... Ja sam lijena gu*ica pa se snalazim ovako:

    Namočim ječam (oprani) preko noći da dobro nabubri. Vodu prvu odlijem, dodam drugu i to fest, recimo duplo vode koliko ima nabubrenog ječma, dodam sol, lovorov list, 2-3 režnja češnjaka, po želji malo vlasca, sve ubacim u ekspress lonac i kuham 20 minuta. That's all, folks. Tko voli, nutra pašu suha rebra i/ili kobase.

    Moji doma vole i ovo: Kad se dočepam "fantazije" (mješavina mahunarki - razne vrste graha i leće s 30% ječmene kaše - zna toga biti po velikim dućanima), isto prek noći namočim, a onda u ekspres loncu popržim na žlici ulja malo luka, kad postane staklast ubacim fantaziju i vodu u omjeru 1:2 ili više, sol, lovor, žličicu crvene paprike, po želji meso i to je to. U kuhano se može dodati vrhnje.

    Ako nema gotove "fantazije" dovoljno je pomiješati trećinu ječma i 2 trećine graha i dalje je sve isto.

    Ponekad znam u ta jela ubaciti na vrh noža kumina (kimla) da nas baš jako ne napuhava, a lovor ima sličan učinak!

  46. #46
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin
    Moji doma vole i ovo: Kad se dočepam "fantazije" (mješavina mahunarki - razne vrste graha i leće s 30% ječmene kaše - zna toga biti po velikim dućanima), isto prek noći namočim,
    aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
    zaboravila sam sinoć namočiti

  47. #47
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by apricot
    Quote Originally Posted by Peterlin
    Moji doma vole i ovo: Kad se dočepam "fantazije" (mješavina mahunarki - razne vrste graha i leće s 30% ječmene kaše - zna toga biti po velikim dućanima), isto prek noći namočim,
    aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
    zaboravila sam sinoć namočiti
    Ak baš moooora bit, produlji vrijeme kuhanja pod tlakom za cca 50%. Istina, ljepše se i jednoličnije skuha ako se u miru namoči, ali "drži vodu". Znam iz iskustva... !

  48. #48
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    ma neću, skuhat ću leću.
    a i nemam "pretis-lonac"

  49. #49
    lara01's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    zgb
    Posts
    1,734

    Default

    Može malo edukacije
    Ječam i ričet- jel to isto ili nije i ako nije u čemu je razlika?
    Kod nas doma se to nikada nije jelo, a ričet kod svekrve mi nije fini.

  50. #50
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Ma isto je to.... Mislim da je zapravo ričet iliti geršl ječmena kaša. Oguljeno ječmeno zrno.

    Ako se skuha sam ričet (bez začina) to je pusto jelo bez jakog okusa.

    Ako se (za mm-a) unutra skuhaju suha rebra, to je druga priča.

    Ako se stavi povrće, GLJIVE i krumpir, to je priča koju moj mlađi sin obožava.

    Ako se stavi samo češnjak i vlasac i napravi jušno, to je priča za moju svekrvu.

    A za mene - s grahom, ja sam iz Podravine!

    Btw. čula sam od dosta ljudi da je ričet DRUGA najbolja stvar od ječmene kaše. Prvo je pivo! I vjerujem da je to točno...

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •