Radila sam tortu od ječma po receptu Ane Ugarković (iz emisije na Novoj TV - to je s njihove stranice) - jako je fina:Matilda prvotno napisa
Uskršnja torta od ječma
Tijesto:
225 g maslaca
150 g šećera u prahu
2 jaja
450 g brašna
Tucite maslac sa mikserom dok nije pjenast. Dodajte šećer I nastavite miksati. Dodajte razmućena jaja, malo po malo I na kraju brašno. Izmiješajte dok se sve ne skupi u tijesto. Razdvojite na dva dijela (jedan malo veći od drugog) I ostavite u hladnjaku 1 sat da se stisne.
Nadjev:
110 g oljuštenog ječma, namočenog u vodi preko noći
250 ml mlijeka
Naribana korica 1 limuna
Pola žličice mljevenog cimeta
100 g šećera
malo soli
250 gr svježe skute
1 žličica ekstrakta od badema
40 gr kandirane korice od limuna ili/i naranče, sitno nasjeckana
2 žlice rakije ili limoncella
3 jaja, razdvojeni bjelanjci I žumanjci
Stavite ječam u lonac, prelijte s vodom I kuhajte 20 tak minuta. Ostavite da se ohladi u vodi, zatim ocijedite.
Zagrijte mlijeko I dodajte ječam, koricu od limuna, cimet, žlicu šećera I sol. Kuhajte polako dok ječam ne upije mlijeko, oko 1 sat. Ohladite smjesu.
Ocijedite skutu I izmiksajte sa ostatkom šećera, ekstraktom badema I kandiranom koricom limuna I naranči. Dodajte žumanjke I ohlađeni ječam. Istucite bjelanjke u snijeg I umiješajte u smjesu sa skutom I ječmom.
Zagrijte pećnicu na 180°C
Namastite kalup za pitu sa maslacem. Razvaljajte veći dio tijesta u krug I obložite s njim kalup. Napunite ga s nadjevom I stavite u hladnjak dok ne razvaljate drugi dio tijesta. Razvaljajte ga tanko I narežite na trake debljine oko 1 cm. Položite polovicu traka vodoravno, a drugu polovicu okomito na nadjev. Pecite oko 1 sat, dok tijesto ne dobije lijepu boju. Poslužite posipanu šećerom u prahu.


Odgovori s citatom