Citiraj Matilda prvotno napisa
jel netko probao nešto slatko od ječma raditi?

pada mi na pamet koh od riže, pa umjesto riže ječam.
Radila sam tortu od ječma po receptu Ane Ugarković (iz emisije na Novoj TV - to je s njihove stranice) - jako je fina:

Uskršnja torta od ječma
Tijesto:
225 g maslaca
150 g šećera u prahu
2 jaja
450 g brašna
Tucite maslac sa mikserom dok nije pjenast. Dodajte šećer I nastavite miksati. Dodajte razmućena jaja, malo po malo I na kraju brašno. Izmiješajte dok se sve ne skupi u tijesto. Razdvojite na dva dijela (jedan malo veći od drugog) I ostavite u hladnjaku 1 sat da se stisne.
Nadjev:
110 g oljuštenog ječma, namočenog u vodi preko noći
250 ml mlijeka
Naribana korica 1 limuna
Pola žličice mljevenog cimeta
100 g šećera
malo soli
250 gr svježe skute
1 žličica ekstrakta od badema
40 gr kandirane korice od limuna ili/i naranče, sitno nasjeckana
2 žlice rakije ili limoncella
3 jaja, razdvojeni bjelanjci I žumanjci
Stavite ječam u lonac, prelijte s vodom I kuhajte 20 tak minuta. Ostavite da se ohladi u vodi, zatim ocijedite.
Zagrijte mlijeko I dodajte ječam, koricu od limuna, cimet, žlicu šećera I sol. Kuhajte polako dok ječam ne upije mlijeko, oko 1 sat. Ohladite smjesu.
Ocijedite skutu I izmiksajte sa ostatkom šećera, ekstraktom badema I kandiranom koricom limuna I naranči. Dodajte žumanjke I ohlađeni ječam. Istucite bjelanjke u snijeg I umiješajte u smjesu sa skutom I ječmom.
Zagrijte pećnicu na 180°C
Namastite kalup za pitu sa maslacem. Razvaljajte veći dio tijesta u krug I obložite s njim kalup. Napunite ga s nadjevom I stavite u hladnjak dok ne razvaljate drugi dio tijesta. Razvaljajte ga tanko I narežite na trake debljine oko 1 cm. Položite polovicu traka vodoravno, a drugu polovicu okomito na nadjev. Pecite oko 1 sat, dok tijesto ne dobije lijepu boju. Poslužite posipanu šećerom u prahu.