Results 1 to 12 of 12

Thread: Visina prozora ispod kojeg se smješta sudoper?

Default Visina prozora ispod kojeg se smješta sudoper?

Cure, zanima me koja je minimalna visina prozora ispod kojeg mogu smjestiti sudoper i neku špinu koja ne košta 3.000 kn (znam da ima Blancovih za ispod sudopera), a da se prozor može normalno otvarati...
    znači, visina kuh.elemenata cca 92-94, a prozor onda na koliko?
    ako je recimo ova špina u pitanju:
    http://corbis.hr/proizvodi/bijela-te...t-visokotlacna

Anemona's Avatar

Mi imamo minimalnu visinu, ne znam koliko u cm, ali visina ormarića i cca 5 cm povrh toga.
    Snašli smo se tako da pipa nije do prozora kako bi svaka "normalna" pipa trebala biti, nego smo ju izbušili dosta lijevo.
    Znači naš sudoper je okruglo korito i pipa može teoretski biti izbušena na bilo kojem mjestu na radnoj plohi oko tog kruga sudopera. Razmislite o tome. Čovjek se vrlo lako navikne na to. Ako nemate mjesta, ta pipa može biti i na totalno suprotnoj strani od prozora - znači tamo gdje ti stojiš dok npr. pereš suđe, samo malo pomakneš pipu ili na lijevo ili na desno. Treba voditi računa o dužini priključaka.

jkitanov's Avatar

Mi smo imali sudoper ispod prozora i u straroj kućici samo što je pipa bila više lijevo da se prozor može otvoriti. U novoj kuhinji u koju useljavam idući tj je jako malo prostora od elementa do prozora, pa smo kupili pipu koja se savije prema dolje u sudoper da uđe skroz u njega. Isto kako se vrti lijevo-desno, tako ide i dolje. Super mi je prati salatu, hrenu, suđe i gledati kroz prozor.

da, mislim da ću i ja radije staviti okruglo korito pa ga rotirati po potrebi nego nekakav fixni dio PVC prozora... nekako mi je to kič (jer imam i gore taj fixni dio), jedino me brine što su nam pr.krila prilično velika cca 75 cm pa kad se bude do kraja otvaralo bosti će me dok budem kuhinjom prolazila

jkitanov's Avatar

I moji su prozori jako veliki, no ja se nebrinem da ću zapinjati za njih, već što ću sad morati jako paziti koliko dekoltiranu majicu obući kad kuham, da ne bi bilo čudnih pogleda izvana.
    Kako su mi prsa na raspolaganju mišu svaki tren, po kući samo hodam u majama na bretelice.

tinaka's Avatar

Ja imam prozor skoro odmah iznad sudopera i Blancovu pipu na sudoperu, al to smo riješili tako da sam dogovorila s majstorom da mi pipu smjesti točno tako da jedno krilo mogu bez problema otvoriti do kraja, a drugo krilo samo do pipe.

Osoblje foruma apricot's Avatar

tako da jedno krilo mogu bez problema otvoriti do kraja, a drugo krilo samo do pipe.
    meni je totalno nevjerojatno da u vlastitim stambenim prostorima pristajete na polovična rješenja: nije to hotel pa da ćete "pritrpjeti" dva tjedna, to je mjesto koje ste dugoročno opremili za život kako bi bio što ugodniji.

Mayo, prozor možeš dići na 120 cm, to je nekakva uobičajena visina parapeta za ovakve slučajeve.
    Ne znam kakve sve radove izvodiš kad još uvijek možeš odlučivati o smještaju prozora.
    Ali, vidim po tvojim pitanjima kako puno stvari nemaš riješeno i mislim da je bilo najbolje da angažiraš nekoga tko bi ti pomogao. U konačnici ipak ispadne najjeftinije (i ne moraš prozor otvarati do pola).

apricot, radi se o kompletnoj adaptaciji stargo stana (1910.), radimo podove, mijenjamo stolariju, rušimo (ne)nosive zidove i ponovo gradimo (knauf) itd... obzirom da mogu izabrati "oblik" prozora i (donekle) definirati visinu, mislila sam to napraviti tako da kasnije imam najmanje problema s praktičnim stvarima tipa otvaranje, čišćenje...
    kad smo već kod toga, da li biste mi savjetovale da na balkon (inače i do sada zatvoren dvama velikim prozorima reda veličine 156x175), tu se nalazi kuhinja i na istočnoj je strani, stavim rolete? do sada nije bilo "zaštite"...

apricot, recimo da imamo osobu koja bi nam to trebala definirati, ali je zakazala u puno slučajeva pa nekako ja pokušavam vući konce i bolje se informirati. da, znam da nam je to bila greška u startu što nismo angažirali (pravog) stručnjaka!

Quote Originally Posted by Maya_78
    pa nekako ja pokušavam vući konce i bolje se informirati.
    nadam se da svoj angažman "oduzimaš" od plaćanja njezinog/njegovog.

što se zatamnjivanja istočne strane tiče, to sama moraš odlučiti: nekome smeta svjetlo/vrućina, nekome ne smeta.
    ako imaš novca, stavi, sigurno neće biti viška kad u lipnju zapeče.

i još o visini prozora_ možeš ići i obrnutim redoslijedom: odabrati kuhinju i pipu, vidjeti do koje visine seže i onda postaviti visinu prozora.

ja sam u svojoj kući tome doskočila tako da sam centrirala pipu u onih 30 cm zida koji mi je između dva prozora.
    ali tako sam i projektirala kuhinju, pri izradi prvih nacrta (jer mi je uvijek bilo super u američkim filmovima kako one peru suđe i zjakaju po susjedstvu).

nadam se da ću uspjeti smanjiti račun na kraju
    (inače je MM u nekakvoj poslovnoj vezi s tipom pa nam/mu je tako pasalo)

da, to sam i ja napravila, zvala salon da vidim mogućnosti, a 2 su (jer nisam htjela fixirati donji dio):
    - da špinu pozicioniram sasvim udesno na okruglom koritu pa se prozor može bez problema otvoriti
    - da (kao ti) pokušam isporjektirati sudoper u dijelu koji ne smeta otvaranju (znači tih xx cm u sredini prozora)

tinaka's Avatar

Quote Originally Posted by apricot
    tako da jedno krilo mogu bez problema otvoriti do kraja, a drugo krilo samo do pipe.
    meni je totalno nevjerojatno da u vlastitim stambenim prostorima pristajete na polovična rješenja: nije to hotel pa da ćete "pritrpjeti" dva tjedna, to je mjesto koje ste dugoročno opremili za život kako bi bio što ugodniji.
    .
    Meni to uopće nije polovično rješenje, obzirom da taj prozor do sada sam možda jednom ili dvaput uopće cijeli otvarala, obično ga otvorim samo na 'kip', jer otvaram veliki prozor u blagavaonici, ovaj mi služi više za ukras. Zato sam i navela svoj slučaj samo kao primjer, jer svako ima drugačije navike i potrebe, a u velikoj većini slučajeva ograničeni smo prostorom koji raspolažemo i postoji potreba da se mi njemu prilagodjavamo, a ne on nama. Zato uvijek postoji kompromis i tako ja smatram da je to upravo nekakav kompromis koji sam napravila a koji zadovoljava baš sve moje potrebe.