Drage moje, molim pomoć i unaprijed se ispričavam što ću biti opširna, samo želim da imate donekle kompletan uvid u našu situaciju...

M. ima 3,5 godine i još uvijek obavlja veliku i malu nuždu u pelenu. Imala sam normalan porod, M. se normalno razvija, propričao je sa 1,5 god. i sve glasove priča čisto, slaže dugačke rečenice i izvrsno prepričava priče i događaje. Ne ide u vrtić. MM i ja se trudimo da što više pričamo s njim, sve mu se objašnjava i nema fizičkog kažnjavanja, uglavnom, moja pedgogija se zasniva na principima Juula. I sama sam odgajatelj i trudim se djetetu pružiti što više ljubavi, razgovora, kreativnosti, igre, prirode... Sa napunjene 2 godine M. je znao kada mora obaviti nuždu i nikad mu se nije dogodilo da mu "pobjegne" ali kad god je trebalo obaviti on je to činio samo i isključivo u pelenu. Preko dana i noću je stalno u gaćicama (znači već skoro 2 god), ujutro se budi suh ali kad treba obaviti nuždu ne želi ni čuti za tutu niti wc školjku već samo pelenu. Suprug i ja smo mu čitali slikovnice dok bi on sjedio i po pola sata na tuti ali onda bi se dignuo i rekao "mama, stavi mi sad pelenu" i čim obavi skinemo je. Nikada ga nismo nagovarali grubo niti ima ikakve traume oko tute ili wc-a i svaki put mu kažem kako mu je ljepše da sjedi na tuti nego da ima pelene. Kupili smo nekoliko slikovnica na tu temu, redoviti pričamo zašto je tuta i wc školjka dobra, suprug i ja smo obavljali ispred njega i ostavljali vrata od kupaonice otvorena da vidi kako to nije ništa strašno, njegovi mali prijatelji bi to radili ispred njega i bilo bi mu zanimljivo to vidjeti ali sam ne želi. Dakle, naš problem nije u sfinkteru jer ga izvrsno kontrolira već skoro 2 godine nego u tom strahu od tute ili wc školjke. Svako toliko ga potičemo i pričamo kako je već veliki, ma nema što nismo probali, i običnu tutu, i zelenu, plavu, šarenu, pa koja svira, pa nstavak za wc... ništa ne pomaže. Oprostite na ovako iscrpnom objašnjavanju, samo sam željela objasniti kako je normalno dijete bez ikakvih poteškoća i trauma. Što nam je činiti? Čekati da jednog dana sam kaže ili što??