Da, i ja sam svo troje počela stavljati na kahlicu kad su počeli dobro sjediti, oko nekih 8 mjeseci. Svako jutro, pozdravite se nakon buđenja, skineš pelenu i na kahlicu, par minuta. Vrlo brzo, kroz par dana, oni svoj ritam prilagode i popišaju se. Treba ih pustiti da ustanu, pogledaju što su napravili, lagano pohvaliti ( tipa: e, tako treba, a ne se pretjerano veseliti ni vikati bravoo) jer to nije neki uspjeh, pišanje i kakanje je normala.

Kod mojih je i kakanje ujutro u kahlicu počelo u toj dobi. Sjedenje u tom položaju, plus čitanje, dovelo bi do lakšeg kakanja. Naravno da nije bilo uvijek uspješno, ali većinu puta nije bilo pokakanih pelena. Ako se naviknu prije prvog rođendana, postat će im to kratko sjedenje svako jutro tako normalno, da se ne bune ni kad se budu mogli dizati sami sa kahlice.
Ako imaju takav ritam da kakaju nakon doručka, onda u to doba ih staviti na kahlicu. Nikad predugo, i nikad vikati neka sjede. To vrijeme im mora biti zabavno, jer inače neće imati ni jedan razlog da sjednu na kahlicu. Njima je sasvim svejedno gdje se isprazne, nama je bitno da ih naučimo gdje mi želimo

Svo troje je skinulo pelene prije 2. rođendana. Nije uvijek sve bilo idealno, stresovi i bolesti bi znali dovesti do regresije, ali uz nježnost u postupanju, opet se sve vrati.

No, do 5. rođendana će svako zdravo dijete posve usvojiti higijenske navike, pa je stvar samo u stavu mame i tate, hoće li to biti prije ili kasnije.