Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 51

Tema: ječmoto

  1. #1
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno ječmoto

    Ne, nije to naziv nekog japanskog specijaliteta, nego moje odustajanje od riže.

    Neki dan sam napravila "rižoto" sa ječmom umjesto riže i ispalo mi je sto puta ukusnije.
    A ne može se ni prekuhati.

    Kad sam vidjela da je riža koju obično kupujem danas duplo skuplja nego prije 6 godina kad sam je počela kupovati (sa 13 na 27 kuna), odlučila sam je u potpunosti zamijeniti ječmom (6 kuna kilogram).

    Ječam sam oprala pa prokuhala, procijedila vodu i stavila da se još kuha, zasebno.
    Popržila sam luk i komadiće piletine (ja bez ulja, ali može i na masnoći), dodala kuhani ječam, vodu, poklopila i pustila da se kuha.
    Nema vremena gotovosti jer je ječam uvijek jednako ukusan.

    Eto, možda vam uštedi koju kunu.
    A i zdravo je.

  2. #2
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    hmmm

    hoće li me nagnati da zavolim ječam?

    asocijacija na ječam mi je bakin ričet, jedino jelo s grahom koje ne podnosim.

    ja često rižoto-jela radim s prosom, ali nemam ništa protiv širenja repertoara.

  3. #3
    Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    21,853

    Početno

    Ječam ti je jako fin na taj način, kao kaša a ne kao čušpajz.
    Ja recimo po ljetu zdinstam luk, papriku, tikvice, paradajz i u to dodam tako kuhani ječam, malo soja sosa i kurkume.

    Ali - Lea obožava rižu, a ječam neće. Tako kod nas ječmoto otpada.

  4. #4
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Eto vidiš...
    A moji se, pak, dave u ječmu.
    Ja sam ga znala skuhati za doručak, pa po njemu vrhnje ili jogurt, kao na žgance.

    A i onu slatku varijantu s grožđicama, bademima...

  5. #5

    Datum pristupanja
    Jun 2004
    Lokacija
    Zagreb, Centar
    Postovi
    2,295

    Početno

    ječam je meni prefin, ali.... prerazličito je da bih jedno zamijenila drugim, bez obzira na cijenu.
    ječam je ječam, a riža ima puno vrsta i okusa i sve su predivne; riža za rižoto, pa divlja riža /obožavamm/, pa basmati....i sve ih jako volimo.

  6. #6

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    2,118

    Početno

    hmmm, ja sam "rižoto" radila mješavinom riža-ječam-još nešto i bilo je odlično.

    a ideja da pređem skroz na to mi je super jedino me muči dužina kuhanja ječma jer se kuha puno dulje.


    inače, probali smo integralnu rižu i ne sviđa nam se pa je ječam dobrodošla zamjena. i, dakako, zdravija od riže.

  7. #7
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    joj da, mješavine...

    isprobala sam mješavinu riže i prosa (silom prilika ), ispalo je odlično.

  8. #8

    Datum pristupanja
    Jun 2004
    Lokacija
    Zagreb, Centar
    Postovi
    2,295

    Početno

    ja ne bih mogla zamijeniti rižu ječmom u npr. rižotu sa škampima...nikako!

  9. #9

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    2,118

    Početno

    Citiraj anek prvotno napisa
    ja ne bih mogla zamijeniti rižu ječmom u npr. rižotu sa škampima...nikako!
    mislim da ti se to samo čini.

  10. #10
    piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Postovi
    3,169

    Početno

    "Ječmoto" u aprinoj varijanti je sigurno ukusan, a najbolji je sa gljivama, npr. vrganjima.
    Sa plodovima mora nikako, ne može mi proći niti bilo koja vrsta riže, mora biti arborio ili originario.

  11. #11
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Citiraj anek prvotno napisa
    ja ne bih mogla zamijeniti rižu ječmom u npr. rižotu sa škampima...nikako!
    dobro, ja sam više mislila na ove "prizemnije" kuhinje.
    meni je svakodnevni cilj napraviti ručak za cca 40 kuna, a u to se ne uklapaju ni divlje ni basmati riže.
    ako spremam škampe, onda ih ne spremam u rižotu, grehota mi.

  12. #12
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    buzara i kruh za točanje

  13. #13
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    takoe

  14. #14
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,003

    Početno

    Moji su ljubitelji ričeta, krupnika (ista stvar, ali s mrkvom, krumpirom i sušenim vrganjima ). To je zimska varijanta.

    Ljetna varijanta (jer se servira hladno, nitko ne kaže da se ne može jesti i sada):
    SALATA od ječmene kaše (ista priča, skuha se doooobro, ocijedi i ispere, pa se napravi na salatu s lukom, paprikom, po želji paradajzima i sličnim. Obavezno bučino ulje! Može i ribana mrkva i daikon kombinacija, bez ostalog povrća. Umjesto luka sušeni vlasac. Ima 1000 mogućnosti...

    A vole moji krupnik i od ječmenih pahuljica, ne mora biti kaša. To radim ako treba biti brzo gotovo. Ječmene (i sve druge) pahuljice stavljam i u juhu. Ječmene naročito ako kuham danas za sutra, da se dobro namoče i omekšaju.

    Riža mi je pak nezamjenjiva za složence s povrćem (red riže, red npr. kuhanog kelja/brokule/špinata pa se zalijeva vrhnjem, pospe ribanim sirom i zapeče). U to ječam baš nekak neJde!

  15. #15

    Datum pristupanja
    Jun 2004
    Lokacija
    Zagreb, Centar
    Postovi
    2,295

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    ako spremam škampe, onda ih ne spremam u rižotu, grehota mi.
    slažem se.
    ali ako dobivaš od rodbine s mora očišćene repova kozica svako malo, e onda...s arboriom i bijelim vinom, mmm

  16. #16

    Datum pristupanja
    Jun 2004
    Lokacija
    Zagreb, Centar
    Postovi
    2,295

    Početno

    ufff škampi...a realnost je da mi kuća smrdi po poriluku koji se lagano krčka

  17. #17
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    biram poriluk!

  18. #18
    Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    21,853

    Početno

    Evo moja mama uvijek stavlja ječam u poriluk

  19. #19

    Datum pristupanja
    Jun 2004
    Lokacija
    Zagreb, Centar
    Postovi
    2,295

    Početno

    eto ga sad, a ja nemam ječma doma da ga odmah uvalim u poriluk!!

  20. #20
    Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    6,506

    Početno

    jecam je meni super prilog, umjesto rize npr.
    skuham, operem vodom i ocijedim i , dinstam malo luka i bacim jecam gore

    i varijante kao za rizu - s povrcem, mladim lukom, sampinjonima

    svidja mi se i ova verzija za hladne salate koju je Peterlin predlozila

  21. #21
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Citiraj anek prvotno napisa
    eto ga sad, a ja nemam ječma doma da ga odmah uvalim u poriluk!!
    pa uvali basmati

    (ne, ozbiljno... i ja često u poriluk ubacim šaku ječma ili riže)

  22. #22

    Datum pristupanja
    Oct 2009
    Lokacija
    Novi Zagreb
    Postovi
    759

    Početno

    U grah varivo o b a v e z n o stavim ječam. Svaki put kad kuham, kažem da ću ovaj put samo grah i na kraju se uvijek predomislim.
    Zato..... živio "grah i ričet" ! :D ( s buncekom)

  23. #23

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    1,610

    Početno

    Ječam je meni odličan sa gljivama i/ili povrćem, a radim ga isto kao rižot (ne kuham prije već zajedno sa ostalim namirnicama).

  24. #24
    Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    21,853

    Početno

    Meni je varivo od ječma sa šampinjonima izvrsno jelo, ali nam više nije na meniju, što zbog ječma, što zbog šampinjona

  25. #25
    Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    na turneji
    Postovi
    3,232

    Početno

    Ječam je baš zapostavljen, osim u grahu.
    Mi volimo rižu, no radila sam i "rižota" od prosa.

  26. #26
    Leelee avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005
    Lokacija
    Agram
    Postovi
    228

    Početno

    Ja sam radila i filanu papriku s ječmom - fiiiino!
    A u varivo od poriluka i ječma dobro paše i malo mljevenog mesa.
    Znam da smo na jednom topiku pisalo o ječmu - tamo sam napisala recept za pre-ukusnu hladnu salatu od ječma...

  27. #27

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    2,118

    Početno

    Citiraj upornamama prvotno napisa
    Ječam je meni odličan sa gljivama i/ili povrćem, a radim ga isto kao rižot (ne kuham prije već zajedno sa ostalim namirnicama).
    pa kako ti se skuha tako brzo, tj. kako ti se povrće ne raskuha??

  28. #28
    Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    21,853

    Početno

    Kod nas se ječam baš uvijek jeo, i baka i mama su ga kuhale. I sa grahom, ali i posebno varivo od ječma koje se kuhalo sa kokicom.
    Meni je to bilo jendo od najdražih jela kad sam bila malo dijete.

  29. #29
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Citiraj Mima prvotno napisa
    varivo od ječma koje se kuhalo sa kokicom.
    Meni je to bilo jendo od najdražih jela kad sam bila malo dijete.
    nama je i sada
    od tog jela mi je i došlo na um napraviti ječmoto s piletinom

  30. #30

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    1,610

    Početno

    Citiraj Val prvotno napisa
    Citiraj upornamama prvotno napisa
    Ječam je meni odličan sa gljivama i/ili povrćem, a radim ga isto kao rižot (ne kuham prije već zajedno sa ostalim namirnicama).
    pa kako ti se skuha tako brzo, tj. kako ti se povrće ne raskuha??
    Nespretno sam se izrazila.
    Ječam popržim na masl. ulju pa ga podlijevam povrtnim temeljcem, pa poslije u to dodam povrće.

  31. #31

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    1,610

    Početno

    Htjedoh još reći da na netu ima brdo recepata pod nazivom "orzoto" ili "orzotto".

  32. #32

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    2,118

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    Citiraj Mima prvotno napisa
    varivo od ječma koje se kuhalo sa kokicom.
    Meni je to bilo jendo od najdražih jela kad sam bila malo dijete.
    nama je i sada
    od tog jela mi je i došlo na um napraviti ječmoto s piletinom

    ok, molim receptić!!!

  33. #33
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    na ulju malo popržiš luk (ali doslovce par kapi ulja)
    staviš piletinu (mi volimo zabatke)
    zajedno propržiš nekoliko minuta, dodaš prethodno prokuhani ječam, malo sve skupa promiješaš na vatri, zaliješ vodom, dodaš začine i kuhaš koliko hoćeš: najmanje toliko da se skuha piletina, a najdulje... nema ograničenja, zato mi i jest dobro što ne moram paziti.

  34. #34

    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    9,949

    Početno

    ok kupila sam ječam. i eno ga, gleda me

    ima li što jednostavnije od togo variva ?

  35. #35
    kinder avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005
    Postovi
    2,338

    Početno

    Citiraj maria71 prvotno napisa
    ok kupila sam ječam. i eno ga, gleda me
    ?
    i ja ,čekam mm da prevrne očima kad mu kažem što jede

  36. #36
    Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    na turneji
    Postovi
    3,232

    Početno

    jel netko probao nešto slatko od ječma raditi?

    pada mi na pamet koh od riže, pa umjesto riže ječam.

  37. #37
    kinder avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005
    Postovi
    2,338

    Početno

    Danas sam kuhala ječam,poriluk,mrkva kombinaciju,dodala nekoliko komadića pečene slanine .Odlično !

  38. #38
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    e, toga ćes u San Candidu najesti do mile volje: 5,60 eura porcija na skijalištu.

  39. #39
    kinder avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005
    Postovi
    2,338

    Početno

    Ah onda nema zime za moju liniju :D

  40. #40
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Citiraj kinder prvotno napisa
    Ah onda nema zime za moju liniju :D
    ali pita od jabuka sa kremom od vanilije... 8)

  41. #41
    kinder avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005
    Postovi
    2,338

    Početno

    Mogla si me i ubiti ,ali ja ću to moći podnijeti 8)

  42. #42
    Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004
    Postovi
    1,702

    Početno

    Citiraj Mima prvotno napisa
    Evo moja mama uvijek stavlja ječam u poriluk
    I moja mama isto.


    Apricot, daj recept za to slatko s ječmom što si spomenula, ako to nije ovo:

    http://www.coolinarika.com/recept/sl...esert-s-jecmom

  43. #43
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    a, nemam ti ja nikakav recept.
    prokuham ječam, properem (ječam uvijek perem jer mi je gadljiva ona pjena koja od njega ostaje), stavim u lonac s malo vode ili mlijeka i unutra ubacujem što mi pod ruku padne: grožđice, suhe smokve, jabuke, bademe...

  44. #44
    kinder avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005
    Postovi
    2,338

    Početno

    coolinarka

    Za početak, evo ideje za doručak. Iako su kupovne žitne pahuljice vrlo praktične, vikendom možete pripremiti domaće (home-made) muesli.

    U tavi bez ulja popecite suncokretove i bundevine sjemenke. Tomu dodajte ječmene i zobene pahuljice, grožđice, sušene i narezane marelice, nasjeckane lješnjake i sušeni čips od jabuka. Sve zajedno pomiješajte i imate – muesli! Prije posluživanja namočite ga u malo vode ili omiljenog voćnog soka kako bi sastojci malo omekšali. Kao ukras dobrome početku dana dodajte malo tučenog vrhnja i svježeg voća ili pak malo kokosova brašna.

    Za međuobrok vrlo jednostavno možete pripremiti ječmene posije bogate vlaknima. Popecite ih kratko u tavi, malo posolite i pomiješajte s jogurtom.

    Za ručak, večeru ili mali obrok pripremite ječam ili ječmenu kašu tako da ječam prije kuhanja isperete ispod tekuće vode i stavite kuhati u kipuću vodu ili temeljac. Omjer količine ječma ili kaše i vode je 1:3. Ječam se kuha oko 90 minuta, a ječmena kaša sat vremena.

    Jedna zdrava napomena prilikom kuhanja ječmene kaše: voda u kojoj se kuhala ječmena kaša vrlo je povoljna za probavni sustav, pa na sljedeći način možete pripremiti tzv. ječmenu vodu.

    Ječmenu kašu isperite i prelijte vodom. Kada voda zakipi, nastavite kuhati na laganoj vatri 20-ak minuta, skidajući pjenu. Maknite s vatre, ocijedite je od kaše, dodajte naribanu limunovu koricu i šećer. Promiješajte i ostavite neka se ohladi. Poslužite s ledom i kriškama limuna.

    Ječam ili ječmena kaša upotrebljava se i u pripremi juha. Meso, govedinu ili janjetinu, možete kuhati u temeljcu s dodatkom bouquet garni, a nakon toga ga izvadite i narežite. U istoj tekućini zatim kuhajte ječmenu kašu i povrće, a meso dodajte pred kraj kuhanja. Ako radite povrtnu juhu, korjenasto povrće možete prvo pirjati, a zatim dodati ječam i mahune, zaliti s vodom i kuhati dok ne omekšaju.

    Najpoznatije jelo sjeverozapadne Hrvatske s ječmenom kašom je ričet. To tradicionalno zimsko izdašno jelo kombinacija je kaše, graha i sušenog mesa. Ječmenu kašu možete dodati i drugim varivima, posebno zimskim jelima od kiselog kupusa i repe, kako bi se pojačao njihov osnovni okus, a ujedno dobila i potrebna gustoća.

    Ječmena kaša u kombinaciji s porilukom i paprikom ili pirjanim gljivama može biti zanimljiv mali obrok ili prilog mesnom jelu.

    Što se tiče slastica, svoje omiljene muffine pokušajte pripremiti mješavinom pšeničnog i ječmenog brašna. Iznenadit će vas okusom!

  45. #45
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,003

    Početno

    Citiraj maria71 prvotno napisa
    ok kupila sam ječam. i eno ga, gleda me

    ima li što jednostavnije od togo variva ?
    Ima! Ovo: http://www.cak-mlinovi.hr/index.php?what=recepti&id=15

    A varivo nije komplicirano, dapače... Ja sam lijena gu*ica pa se snalazim ovako:

    Namočim ječam (oprani) preko noći da dobro nabubri. Vodu prvu odlijem, dodam drugu i to fest, recimo duplo vode koliko ima nabubrenog ječma, dodam sol, lovorov list, 2-3 režnja češnjaka, po želji malo vlasca, sve ubacim u ekspress lonac i kuham 20 minuta. That's all, folks. Tko voli, nutra pašu suha rebra i/ili kobase.

    Moji doma vole i ovo: Kad se dočepam "fantazije" (mješavina mahunarki - razne vrste graha i leće s 30% ječmene kaše - zna toga biti po velikim dućanima), isto prek noći namočim, a onda u ekspres loncu popržim na žlici ulja malo luka, kad postane staklast ubacim fantaziju i vodu u omjeru 1:2 ili više, sol, lovor, žličicu crvene paprike, po želji meso i to je to. U kuhano se može dodati vrhnje.

    Ako nema gotove "fantazije" dovoljno je pomiješati trećinu ječma i 2 trećine graha i dalje je sve isto.

    Ponekad znam u ta jela ubaciti na vrh noža kumina (kimla) da nas baš jako ne napuhava, a lovor ima sličan učinak!

  46. #46
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Citiraj Peterlin prvotno napisa
    Moji doma vole i ovo: Kad se dočepam "fantazije" (mješavina mahunarki - razne vrste graha i leće s 30% ječmene kaše - zna toga biti po velikim dućanima), isto prek noći namočim,
    aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
    zaboravila sam sinoć namočiti

  47. #47
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,003

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    Citiraj Peterlin prvotno napisa
    Moji doma vole i ovo: Kad se dočepam "fantazije" (mješavina mahunarki - razne vrste graha i leće s 30% ječmene kaše - zna toga biti po velikim dućanima), isto prek noći namočim,
    aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
    zaboravila sam sinoć namočiti
    Ak baš moooora bit, produlji vrijeme kuhanja pod tlakom za cca 50%. Istina, ljepše se i jednoličnije skuha ako se u miru namoči, ali "drži vodu". Znam iz iskustva... !

  48. #48
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    ma neću, skuhat ću leću.
    a i nemam "pretis-lonac"

  49. #49
    lara01 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    1,734

    Početno

    Može malo edukacije
    Ječam i ričet- jel to isto ili nije i ako nije u čemu je razlika?
    Kod nas doma se to nikada nije jelo, a ričet kod svekrve mi nije fini.

  50. #50
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,003

    Početno

    Ma isto je to.... Mislim da je zapravo ričet iliti geršl ječmena kaša. Oguljeno ječmeno zrno.

    Ako se skuha sam ričet (bez začina) to je pusto jelo bez jakog okusa.

    Ako se (za mm-a) unutra skuhaju suha rebra, to je druga priča.

    Ako se stavi povrće, GLJIVE i krumpir, to je priča koju moj mlađi sin obožava.

    Ako se stavi samo češnjak i vlasac i napravi jušno, to je priča za moju svekrvu.

    A za mene - s grahom, ja sam iz Podravine!

    Btw. čula sam od dosta ljudi da je ričet DRUGA najbolja stvar od ječmene kaše. Prvo je pivo! I vjerujem da je to točno...

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •