Pokazuje rezultate 1 do 14 od 14

Tema: Problem posle mastitisa!

tonja

Početno Problem posle mastitisa!

Dobila sam mastitis na dojci koju je beba radije sisala i koja je imala tri puta vecu kolicinu mleka od druge. Primam injekcije longacefa (imala sam temp. 39.5) a tvrda ploca (od koje sam dobila mastitis) se nije razbila ni posle 4 dana. Beba sada izvlaci manje mleka pa moram da je dohranjujem (sto ona nevoljno cini). Beba ima mesec ipo dana i do sada je fino napredovala iskljucivo sisajuci. Brinem se da ako ovako nastavimo nece napredovati pa cu morati da je prebacim na vestacku hranu... :/
    Da li ima cura sa slicnim iskustvom i da li ce se situacija vratiti na normalu, pa cu moci da je dojim iskljucivo?
    Hvala na odgovorima!
    Tonja

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

podižem

Roza avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne znam koliko ti je stara beba, vjerojatno je ispod 6 mjeseci. Ja sam imala masititis kad je moja Lucija imala 9 mjeseci, i opet kasnije kad je imala 11 mjeseci. Primala sam antibiotike jer je mastitis bio bakterijski. Dojila sam cijelo vrijeme, osim prvog dana kad sam imala užasno visoku temperaturu. Isto sam u dojci imala pločice koje su me jako boljele, ali sam bebi nudila tu cicu barem 3 puta više nego inače i krvnički sam se masirala i izdajala. Moraš se stvarno masirati tako jako da ti teku suze - barem po mojem iskustvu. Jedna, dvije takve masaže i pločice se smanje.
    Kod mene je sve prošlo za 3-4 dana, i evo dojim još i sad (Lucija ima 20 mjeseci).
    Samo hrabro!

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: Problem posle mastitisa!

Bok Tonja!

Ajdmo za pocetak vidjeti par stvari:

Koliko je bebica dobila na kilazi prvi mjesec?
    Koliko beba ima pokakanih i mokrih pelena dnevno?

Citiraj tonja prvotno napisa
    Dobila sam mastitis na dojci koju je beba radije sisala i koja je imala tri puta vecu kolicinu mleka od druge. Primam injekcije longacefa (imala sam temp. 39.5) a tvrda ploca (od koje sam dobila mastitis) se nije razbila ni posle 4 dana.
    Ta tvrda ploca se moze razbiti samo tvojom masazom i istiskivanjem mlijeka, i povecanim sisanjem djeteta na toj dojci. Idealno bi bilo da taj dio dojke masiras poslije vrlooo toplog obloga (ili pod vrucim tusem). Bilo bi dobro da cesce dijete stavljas na tu dojku da to beba izvuce (no nemoj drugu dojku zanemariti!), i to da probas namjestiti dijete u polozaj da je djetetova brada okrenuta prema "ploci", jer onda beba dodatno masira to podrucje. Takodjer ne bi bilo lose da stavis svjeze lisce kupusa na tu dojku (lisce dobro operes, izrezes onu veliku zilu po sredini, napravis rupicu za bradavicu i stavis preko dojke). Kupus mijenjas svakih par sati, i nemoj ga nikako drzati duze od 8 h sveukupno.

Kad si pocela primati injekcije logacefa? Kad si dobila temperaturu? Da li ti je temperatura prosla?

]Beba sada izvlaci manje mleka pa moram da je dohranjujem (sto ona nevoljno cini). Beba ima mesec ipo dana i do sada je fino napredovala iskljucivo sisajuci. Brinem se da ako ovako nastavimo nece napredovati pa cu morati da je prebacim na vestacku hranu... :/
    Zasto mislis da beba izvlaci manje mlijeka? Tko vam je savjetovao uvodjenje dohrane? Kad ste zapoceli s dohranom i koliko je dohranjujes dnevno?

]Da li ima cura sa slicnim iskustvom i da li ce se situacija vratiti na normalu, pa cu moci da je dojim iskljucivo?
    Hvala na odgovorima!
    Tonja
    Povratak je moguc. No on ovisi o puno stvari. Prvenstveno o tvojoj motivaciji i podrsci tvoje okoline. Za sada bih ti savjetovala da nikako ne povecavas kolicinu adaptiranog mlijeka, nego da je drzis konstantnom, i da pojacano nudis da beba sisa.

Kad dobijem tvoje odgovore, onda cemo polako i o povratku na iskljucivo dojenje. Samo polako

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

prezivili mastitis (poceo oko tjedan dana nakon poroda) i nakon relaktacije vratili se na dojenje. i dalje smo sisavci a sebastian sad ima 19 i pol mjeseci

za razbit mastitis pomaze tusiranje sto toplijom vodom i masiranje, ali ne divljacki tiskanje jer mozes rasturit mljecne kanale

stavljaj tople obloge prije dojenja i nemoj slucajno ostavit prsa na hladnom, budi non stop utopljena.

vrlo cesto ces cuti savijete da si meces hladne obloge, sto je ludost jer si stitskas kanale i otezavas ciscenje

ja sam da bi rastjerala kvrge znala i dojit tako da beba lezi na ledjima a ja klecim iznad nje na sve 4

tonja

Početno Re: Problem posle mastitisa!

Anchie!

Bebica, nasa devojcica Mila (rodjena 11.08. sa 2950gr a izasla iz bolnice sa 2800gr) je dobila 1070gr za prvi mjesec, i pedijatar nam je rekla da posto je fino napredovala mogu da se smanje razmaci izmedju podoja na 3-3.5h (mi smo je do tada budili na 2-2.5h).
    Beba ima puno mokrih pelena a kaki jednom dnevno i to obilnooo. :D

Tvrdu plocu mi je sinoc izmasirala babica i izdojila dosta mleka i rekla je da ce to ponovo uraditi danas ili sutra, pa ce ona potpuno nestati. Ploca je bila na gornjem delu dojke, pa je nezgodno da beba nju masira bradicom dok sisa. Osecam da na dojci koja je bila inficirana imam sporiji letdown i da ona kasnije krene da guta iz nje. To je valjda normalno... Zbog tog jakog sisanja da bi mleko krenulo bradavica me jako boli i to mi predstavlja dodatnu frustraciju da dojim iz nje... A bila joj je omiljena.

Sa injekcijama longacefa sam pocela u cetvrtak navece (kad sam imala temperaturu) i sinoc sam primila poslednju. Temperatura je potpuno prosla i osecam se super.

Kolicinu koju beba izvlaci znam jer imam Chicco vagicu pa sam je merila posle podoja. Dohranu sam morala da uvedem, jer je beba bila jako gladna to vece kad sam dobila mastitis i primila prvu injekciju. Iz dojke nisam mogla skoro nista da izdojim a iz druge dojke je posisala nesto malo.

Dohranu smo izbacili (rekla mi je babica sinoc) jer beba uzme vrlo malo (oko 20-30gr) i da je onda potpuno glupo da je uopste uzima.

Nadam se da sam na dobrom putu da se vratimo na staro.

Hvala unapred na odgovorima!

Tonja

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Tonja, samo moram komentirati tvog pedijatra! šarlatan! Osobno mislim da ti je do mastisa došlo upravo iz razloga što si je beba "nabildala" cicke i povećala proizvodnju mlijeka kod tebe (skokovi u razvoju odprilike se dešavaju svaka 3 tjedna), a vi ste po njegovoj preporuci smanjili podoje. Prvo, bebu bi trebali dojiti na zahtjeva, a ne na sate. I to je posebno važno u prvim mjesecima. Bebin želučič je mali i ona normalno ne može popiti toliko mlijeka koliko joj je potrebno da je drži sitom slijedeća 3-5 (!!!!) sata. Zato bebironci trebaju sisati češće odnosno po njihovim potrebama. (inače mamino mlijeko se iz organizma u potpusnoti probavi nakon 90 minuta).

O ostalom će ti Anchica. ja ti preproručujem da dojiš bebu na zahtjev. i nadam se da će sve biti ok.

tonja

Početno

Mama san hvala puno na odgovoru.
    Bebica dobija ciku kad ona hoce, a u slucaju da se uspava, moram da je budim preko dana, a nocu fino spava!
    Cekam odgovor od Anchie!
    Pozdrav svima sa foruma!

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Cini se da ste zaista na dobrom putu Neznam koliko je bebica sveukupno pila mlijeka (jel tih 20-30 ml po obroku ili cijeli dan)? Mi ne preporucamo prenaglo ukidanje adaptiranog mlijeka jer bi to moglo imati loseg utjecaja na bebino zdravlje. Nase preporuke su ukidanje 30 ml svaka 3 dana (znaci NE svaki dan, nego svaki treci).

Svakako doji na bebin zahtjev. I ukoliko sad ima zeru manje mlijeka nego inace, to ce doci na svoje ukoliko bebica bude sisala kad god zeli.

Kolicinu koju beba izvlaci znam jer imam Chicco vagicu pa sam je merila posle podoja.
    Ja bih ti preporucila da ne vazes bebicu u buducnosti. Vaganje prije i poslije podoja zaista u vecini slucajeva moze odvesti na "krivi put", poljuljati mamino samopouzdanje i uzrokovati uvodjenje adaptiranog. Ako si zabrinuta za bebicino dobivanje na kilazi onda preporucam vaganje jednom tjedno (ne cesce od toga), jer bebice ne jedu jednako u svim podojima, i kolicina pojedenog mlijeka varira. Zato je najbolje vagati jednom tjedno.

Dohranu sam morala da uvedem, jer je beba bila jako gladna to vece kad sam dobila mastitis i primila prvu injekciju. Iz dojke nisam mogla skoro nista da izdojim a iz druge dojke je posisala nesto malo.
    Moguce je da je bebica teze izvlacila mlijeko s obzirom da je sve zbilo zacepljeno. Ako ti se dogodi zastoj u buducnost, svakako sto vise bebicu stavljaj na tu dojku. Prije podoja stavljaj sto topliji oblog, masiraj i lagano razbijaj te kvrge,i onda stavis bebicu da sisa.

Javljaj kako ide. Sretno

tonja

Početno

I ja mislim da je vaganje meni malo pomutilo samopouzdanje (pitanja tipa da li je ta kolicina bebi dovoljna i da li imam dovoljno mleka), tako da sam odlucila da to prestanem i da po bebinom ponasanju zakljucim je li sretna ili gladna... :D
    Puno hvala na savetima! Forum je sjajan kao i ceo Rodin sajt!

Datum pristupanja
    May 2005

Početno mastitis i dohrana

Ja sam dobila mastitis kad je beba imala 8 dana, počela je onda i temperatura, 38 - 38,5, ali nisam se dala. To mi je razdoblje bilo najgore psihički za izdržati, nikako mu nisam htjela davati umjetno mlijeko, već sam se doslovce 24 sata izdajala i stavljala bebu na prsa, iako nije imao bogzna šta za pojesti. U prvih mjesec dana je dobio samo 200 gr i tad su otprilike i prestali problemi. Pedijatrica me podržala u mojoj odluci i rekla da ga stavljam na prsa čim zaplače. Idućih par mjeseci dobijao je duplo nego što je trebao tako da smo stvarno brzo sve nadoknadili!

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

tvrle, bravo za tebe i bebu.
    ali, bravo i za pedijatricu.

Maruška avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Kod mene je 'ploča' trajala punih šest dana. To je otišlo toliko daleko da se patronažna sestra prepala i poslala me na ultrazvuk prsiju. Poštivala sam sva pravila (masaža, oblozi, izdajanje) a na kraju je ispalo da je moja sudbina (sudbina mojih prsiju) u rukama moga Lovre - kad je frajer vidio da više nema šale, uhvatio se posla i spasio svoju mamu.
    Moj ti je savjet da ti odradiš svoj dio posla i pružiš Mili priliku da ona odradi svoje. Strpljenja i puno sreće!

tonja

Početno

Hvala puno na savetima!
    Mila je, hvala Bogu, odradila svoje i ploca je nestala (ali i zahvaljujuci babici koja ju je dobro izmasirala pa je mlaz bio dosta dobar iz te cice :D ).
    Posle mastitisa sam odlucila da prestanem da vagam Milu (sto me je psihicki umaralo i stresiralo) i da je dojim kad god ona to pozeli (verujuci da imam dovoljno mlijeka za svoje dete)! Sada kad sam opustenija, cini mi se da nam dojenje bolje ide!
    Pozdrav svima i samo naprijed! 8)

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •