-
Pomoć, izdajanje i dojenje nakon operacije slijepog crijeva
Pomoć molim za sestričnu kojoj su jučer hitno operirali prsnuto slijepo crijevo, sada je u šok sobi, nadamo se da će sve biti u redu. Ona doji svog 3-mjesečnog sina i nikada se nije morala izdajati pa sad nije na čisto kako to učiniti budući ima rez od operacije i ne može se baš micati. Iako sam i sama dojilja sa 13 mjesečnim stažom, od čega se 7 mjeseci izdajam na poslu, nemam iskustva s takvom situacijom pa molim savjete.
Pretpostavljam da na forumu ima dojilja koje su prošle carski rez i dojenje/izdajanje nakon operacije, pa molim iskustva/savjete:
kako najlakše izdojiti, u kojem položaju, kako kasnije dojiti jer pretpostavljam da će htjeti nastaviti dojiti...iskustva drugih dojilja na Rodi su meni barem do sada bila dragocjena u rješavanju problema pa se nadam pomoći i sada.
Hvala unaprijed!
-
Baš mi je žao zbog mame i bebice
!
Nažalost, dosta sam ograničena vremenom, ali zbog hitnosti problema probat ću odgovoriti koiko stignem. Nadam se da će me nadopuniti ostale savjetnice po potrebi.
Prvo za uvod: trebate biti svjesne da postoji široko prošireni stav da je ovo jedna od situacija kada obavezno treba prekinuti dojenje ili ga odgoditi dok majka ne bude primala baš nikakve lijekove.
Takav stav nije točan (nažalost, nekad postoje takve situacije; ali ovo ne mora biti jedna od tih). Postoji šansa da će joj ponuditi Bromergon za prestanak laktacije; treba znati da on ima ozbiljne nuspojave, a (nažalost) uspostavljenu laktaciju i ne prekida baš preučinkovito i brzo.
Postoje ipak lijekovi uz koje se privremeno njezino mlijeko ne smije davati djetetu, nego bacati.
Jedan od njih, kojeg vjerojatno dobiva ukoliko se radi o puknuću slijepog crijeva, je metronidazol (Medazol, Efloran).
Kad njezino stanje neće više zahtijevati davanje lijekova koji su nekompatibilni s dojenjem, izdojeno mlijeko se može davati djetetu.
Zato je važno da obavjesti liječnika da planira nastaviti dojiti i da bi htjela da što ranije dijete može dobiti njezino mlijeko (npr. kada izađe iz Intenzivne), te da moli da se, koliko je moguće, terapija- prvenstveno antibiotici i analgetici- prilagode tome.
Pitati da li dijete smije dobivati mlijeko dok je pod tim lijekovima, ako ima osjećaj da je odgovor negativan zbog predrasuda i neznanja- tražite drugo mišljenje.
Izvor dobrih informacija za dojenje i lijekove: Zavod za kliničku farmakologiju KBC Rebro ili forum Dr t. Hale-a na kojem se medicinari mogu registrirati i pitati za konkretne slučajeve (doza, dob djeteta,...).
U svakom slučaju, najvažnije je da održi laktaciju (ukoliko želi nastaviti dojiti, naravno).
KOnkretni odgovori:
Izdajanje
Neka traži svu moguću pomoć koju može dobiti.
Moguće je da sestre nemaju iskustva sa izdajanjem, pa bi možda mogla tražiti da netko tko ima (npr. ti) ili suprug uđe prvih nekoliko puta da joj pomogne.
Ako će osoblje imati apriori negativan stav prema nastavku dojenja i izdajanju- argumentirajte potrebu za redovitim izdajanjem dok dijete ne smije dobiti to mlijeko, zaštitom od mastitisa.
Prije izdajanja- topli oblozi na dojku (najjednostavnije- gaza smočena toplom vodovodnom vodom, ili ugrijani ručnik).
Pomaže slika djeteta, miris djeteta (komad odjeće, krpica), eventualno snimljen glas djeteta na slušalice- posebno bitno u Intenzivnoj zbog zvukova aparata.
Položaj- bilo bi idealno da se nagne naprijed, ali kako to zbog bolova neće baš moći na početku, neka se malo nagne na onaj bok koju dojku izdaja. Ili neka zamoli sestre da joj dignu uzglavlje i podmetnu jastuk pod leđa ako to zbog bolova može izdržati.
Gravitacija pomaže izdajanju.
Izdajati može ručno (opis http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=277&Show=2136 )ili izdajalicom pri čemu je veća šansa da neki dijelovi dojke ostanu “neizdojeni”, ali nekim ženama je tao lakše. Također, obzirom na količinu mikroorganizama po bolnicama, izdajalica je zgodnija kad se mlijeko izdaja za davanje djetetu.
Frekvencija izdajanja- onoliko koliko bi dijete jelo doma. U praksi, radi jednostavnosti: 8-12 puta u 24 sata, pravilno raspoređeno, po mogućnosti noću ne s većim razmakom od 4-5 sati.
Ako bude duže u bolnici (zbog previjanja npr.), a više neće biti na lijekovima koji ne idu s dojenjem, neka izdaja, moli da to spremaju u frižider i onda neka se u putnom frižideru odnosi doma.
Bilo bi idealno kad bi se djetetu i zamjensko i izdojeno mlijeko davalo alternativnim načinom (čašicom, špricom, žlicom). Na taj način se sprečava konfuzija bradavice (iako je u ovoj dobi manja nego kod novorođenčeta).
Što je prije moguće, i dok je majka u bolnici, trebalo bi dijete vratiti na bar pokoje hranjenje direktno na dojci (kad je vrate na odjel neka moli smještaj u apartmanu ili što manjoj sobi).
Moguće je da će doći do smanjenja produkcije (iako nije obavezno), ali to se s vremenom može normalizirati.
Mogućže je da će dijete na početko odbijati direktno dojenje, ali i to se postepeno moeže riješiti- o tom potom.
Jako važno- donesite joj mobitel čim će ga smjeti imati- neka zove SOS telefon za dojenje, da joj konkretno odgovore na pitanja koja će imati u vezi izdajanja i drugoga.
I jo jedna važna napomena- bol blokira refleks otpuštanja mlijeka. Zato neka traži analgetike koliko joj je potrebno- posebno u fazi kad mlijeko još neće ići djetetu.
Kasnije, neka pokuša naći neku najmanju količinu analgetika uz koju može funkcionirati.
Eto, toliko- pitaj konkretno ako bude što. Ako uspijem stići- odgovoriti ću.
-
Paklenica,
hvala najljepsa na iscrpnom i jasnom odgovoru. Situacija je puno bolja, sa tendencijom poboljsanja - jutros ce je premjestiti sa intenzivne na odjel, jucer se je uspjela izdajalicom izdojiti do osjecaja koliko-toliko praznih dojki (mislim cca. 230 ml) i misli da ce se moci i dalje izdajati. Trenutacno su fokusirani na njeno stanje, ali ona ima zelju pokusati nastaviti dojiti, pa ce se u tu svrhu i izdajati koliko ce moci. Upozorila sam je na mogucnost da trazi, kad to bude moguce, terapiju koja je kompatibilna sa dojenjem i objasnila da je moguce to mlijeko davati bebi. Nisam sigurna da bi htjeli donijeti bebu u bolnicu da sam doji (jako je hladno, jos je na odjelu itd.) ali mogucnost da on pije njeno izdojeno mlijeko, kad to bude moguce, po meni je realna.
Hvala jos jednom i reci cu joj za lijekove za bol. Na srecu, jos joj nitko nije ponudio Bromergon (nadam se i nece).
-
Drago mi je da je bolje.
Trenutno je (osim da se ona oporavi, što je najvažnije) bitno da očuva produkciju- dakle često, redovito izdaja. O vraćanju djeteta na prsa ćemo kad za to dođe vrijeme.
Tužno je to, ovo bi bila idealna prilika da se koristi donirano mlijeko, a kod nas banke mlijeka nema.
Nadam se da dijete ne reagira preloše na formulu.
I da, obzirom na količinu antibiotika na kojoj je trenutno, ako joj se pojavi crvenilo, pikanje i svrbež dojke neka pomisli na gljivičnu infekciju. Zbog toga neka pokuša što više "zračiti" dojke, a ako cure, koristiti pamučne čiste blazinice, a ne plastificirane.
Želim joj brzi oporavak!
-
Beba je formulu dobro prihvatila, nazalost jos od subote mamu razvlace po hitnoj pa je maleni od tada na AD, ali nadam se da ce se sve vratiti na staro - sretno i zadovoljno dojenje. On od rodjenja voli dojiti, dojen je na zahtjev i prvih tjedana ga nisi mogao odlijepiti od cike pa nekako racunam na njegovu privrzenost maminoj ciki...
A i mama i tata su pobornici dojenja pa eto uzdam se u happy end
-
I ja se nadam!
(Od subote ima simptome upale slijepog crijeva, a operirali su je u utorak.
Prekrasno. Nije čudo da je perforiralo.
)
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma