ima li netko recept za home made kiselo mlijeko??
ima li netko recept za home made kiselo mlijeko??
Da pomognemo - hop!
A jestivo kiselo mlijeko raditi ne znam...
Stavio je Davor recept za jogurt na nekom topicu, a da ne trazim topic, evo copy-paste s mog kompa:
Kako se jogurt pravi u fušu
Ima puno različitih pristupa, a vjerujem da je moj najjednostavniji. Potrebni su:
1. plastična termosica od dvije (i pol) litre
2. dvije litre trajnog mlijeka po vlastitom izboru
3. mali jogurt (zapravo kultura) iz dućana, takozvani starter, po vlastitom izboru
4. mikrovalna pećnica
5. lijevak, manja grabilica, prazna i oprana PET boca od dvije litre
Mlijeko se strpa u termosicu, baci se u mirkovalnu na 3-3,5 minute (ovisno o snazi pećnice) tako da se mlijeko zagrije na 37-40 celzijevavca, uz miješanje se doda starter, poklopi se i odloži na 6 do 8 sati. Jogurt je to kiseliji što je mlijeko bilo toplije i što se duže čeka. Termosica se zatim otvori, jogurt se promiješa i grabilicom i lijevkom strpa u PET bocu, a potom u frižider. Takav može komotno čučati oko dva tjedna bez straha od kvarenja. Važno je istaknuti da su higijenski uvjeti apsolutno nužni u cijelom postupku do trpanja u frižider.
Nikad nisam kuzila koja je razlika izmedju jogurta i kiselog mlijeka :slijeganje ramenima:
Btw, Davore, trebao bi naplacivati distribuciju recepta![]()
Radi ga moja majčica. Ali mora biti friško (tek izdojeno) kravlje mlijeko, koje se zakuha, zatim ostavi ohladiti do naše tjelesne temperature (cca 36-37 stupnjeva, unutra se stavi (moja mama na 4 litre mlijeka stavi jedan) jogurt (na selu se uvijek od prethodne količine kiselog mlijeka ili jogurta ostavi malo za sljedeće), pokrije se gazom lonac, plus što ga se dobro obuče (mama zamota lonac u prsluk) kako bi se što sporije hladio i ostavi na sobnoj temperaturi preko noći. Ujutro se napravi čvrsta palenta i smaže sa ovim home-made mlijekom i nakon toga se razvalimo u fotelji i probavljamo mljac doručak uz jutarnje novine....
ili se speče fini slavonski špekec i mast se prelije preko čvrste palentice, a kiselo mlijeko (ili što bi ličani rekli: kiselina) se nalije u čašu i pijeeeee...
đizus, kaj mi fali...
Je, skužio sam one vražje dukatovce, ono što se meni sviđa sada zovu "optikompleks" ili tako nekako.
Kiselo mlijeko nastaje na isti način, jedino što nije potrebno grijati. Za starter se upotrebljava (ma vidi čuda) kiselo mlijeko. Kvaka je da svaka jogurtna kultura ima svoju optimalnu trmperaturu, a ove iz kiselog mlijeka imaju najveći libido na sobnoj temperaturi.
Znaš kako ga je radila moja baka, pa mama a sad i ja? Samo ga nalijem u čiste staklenke i poklopim s malim tanjurićima te ostavim stajati na sobnoj temperaturi dan, dva tj. dok se ne skruti i gore na površini stvori malo tekućine.
Ali jako je važno da mlijeko nije trajno ili s dugim rokom trajanja. To se nikako ne može ukiseliti. Samo postane gorko.
Treka kupiti ono u tetrapaku koje traje 2-3 dana.
Da, uzmeš ono pasterizirano (kratkotrajno). Meni najfinije ispadne sa domaćim vrhnjem (s placa, od kumica) - to je valjda neka miješana divlja kultura. Na litru mlijeka stavim veliku žlicu vrhnja, sve to u porculansku zdjelu, poklopim tanjurom i kad je hladno stavim na stražnji dio frižidera. Tamo je malo toplije. Obično je za 24 sata gotovo, onda prebacim u frižider.
Joj, već tako dugo nisam radila jer nemam tog domaćeg vrhnja...
super ljudi hvala...mamma san nazalost nikako nemam svjeze pomuzeno mlijeko.
dakle mogu ovako:
uzmen svjeze mlijeko zbregov
u njega ubacim kiselo mlijeko zbregov
cekam??
i to je to
Lu, ne znam gdje si ali ja u Zagrebu odem na plac (npr. Kvatrić) kupim domaće mlijeko od kumica, rastočim u staklenke i bez ikakvih dodataka drugi dan imam kiselo mlijeko.
u zagrebu sam i ja.
sta samo ga tako ostavim da se "pokvari"??
DA!
To ti je moj svakodnevni gablec. Koristim staklene teglice od džema, tak da kad je gotovo, dobro zašerafim i odnesem si na posao.
Mlijeko ti je najlakše dobiti na Kvatriću i trešnjevačkom, a vrlo rijetko se dobije na Dolcu. Cijena 4 ili 5 kn po litri.
Joj, ljudi, budite malo oprezniji sa sirovim mlijekom. U idealnim uvjetima mlijeko se zaistač ukiseli samo od sebe i to bi bilo OK. Isto tako se mlijeko i pokvari samo od sebe i to nije OK. Razlika je u mirisu, teksturi i slično, a s pokvarenim mlijekom se čovjek može lijepo otrovati.
Ja preferiram jogurte jer nastaju na temperaturama bliskim tjelesnoj temperaturi čovjeka i kao takve se hoće razmnožavati u čovjeku. Posljedica toga je kolonizacija probavnog sustava, zaštita od patogenih mikroba, a u slučaju bifido kultura čak i sinteza vritamina.
'ko voli nek izvoli.
ok, Davor izgleda najveci strucnjak:
jel moze onda kako sam rekla....uzmem litru zbregov svjezeg mlijeka, ubacim jedno njihovo kiselo mlijeko...ne trebam ga umatat ni u deke ni nis nego ostavim u kuhinji tamo je najtoplije zbog vjecnog nakuhavanja i sutra pijem??
radije necu mlijeko sa placa...ovaj drugi nacin mi izgleda "sterilniji"
Da.
Osim utoliko što ti ovisno o toplini sutra može biti i prekiselo pa ćeš nakon nekoliko pokušaja doznati koliko mu stvarno treba. Potom u frižider.
Joj, baš sam čekala da se netko javi. Davore, imaš pravo, ali svi smo ti mi različiti. Ja ti pak imam fobiju da sve kaj kupim u dućanu je puno kemije i tako to. Naravno da je kupovina na placu rizik i kak ti veliš - tko voli nek izvoli. Za sada nisam imala loših iskustava (kucam u drvo) dok sam puno puta kupila u dućanu trajno mlijeko i kad sam ga otvorila bilo je pokvareno.
Nikog ne nagovaram. Svatko radi po svom.
ja volim i sir s placa, i vrhnje. I da odselim iz Zagreba, negdje daleko nprimjer, to bi mi od hrane najviše falilo. I kiselo zelje. Off topic
Davore, možeš mi molim te malo pojasniti tvoj recept za jogurt?
Potrebni su:
1. plastična termosica od dvije (i pol) litre - to je obična termosica, ili...?
3. mali jogurt (zapravo kultura) iz dućana, takozvani starter, po vlastitom izboru - to je npr. Dukat ili Vindijin jogurt?
4. mikrovalna pećnica - može i bez toga? (pod uvjetom da uspijem "uhvatiti" mlijeko na 37-40 stupnjeva))
5. lijevak, manja grabilica, prazna i oprana PET boca od dvije litre - može i veeeelika staklenka ili mora PET boca? Dobro, PET je "ok plastika", ali je staklo ipak zdravije, ili sam malo fulala?
Puno ti hvala! (pretpostavljam da su pitanja malo "ajooj", ali radije provjerim detalje, nego da si nešt' krivo protumačim, sorry!)
Dakle redom...
Potrebni su:
1. plastična termosica od dvije (i pol) litre - to je obična termosica, ili...? najobičnija nemetalna, jer mora u mirkovalnu
3. mali jogurt (zapravo kultura) iz dućana, takozvani starter, po vlastitom izboru - to je npr. Dukat ili Vindijin jogurt? zbog dosadašnjih muljaža dukata izbjegavam, ali je zapravo svejedno - biraš kulturu koja je unutra, a ne firmu
4. mikrovalna pećnica - može i bez toga? (pod uvjetom da uspijem "uhvatiti" mlijeko na 37-40 stupnjeva)) ako nemaš mirkovalnu, možeš 4 dl mlijeka zagrijati na 100°C i potom pomiješati sa 16 dl mlijeka na sobnoj temperaturi -> dobiješ 2 l mlijeka na cca 38°C. I ne treba ti plastična nego bilo kakva termosica.
5. lijevak, manja grabilica, prazna i oprana PET boca od dvije litre - može i veeeelika staklenka ili mora PET boca? Dobro, PET je "ok plastika", ali je staklo ipak zdravije, ili sam malo fulala? PET je zdravstveno sasvim OK, a ponovno korištenje (u svrhu trpanja jogurta) JE reciklacija. Staklo je opako tešto dobro oprati, a boce od 2l su rijetkost. Plastičnu bocu možeš potom mirne duše baciti jer je već reciklirana.
Puno ti hvala! (pretpostavljam da su pitanja malo "ajooj", ali radije provjerim detalje, nego da si nešt' krivo protumačim, sorry!)[/quote][/i]
Super! Davore, puno hvala!
Da li neko sve to probao, ali sa kozjim mlekom?
takodjer njam,njam....a mlijeko mi je zapravo sta ja znam...osobno inace pijem sojino ali kiselo mi je jako fino...a neki dan sam na dolcu vidila kumicu kako oblikuje sir i nakon toga oblizuje ruku pa mi je to malo...NanoiBeba prvotno napisa
![]()
ja sma jednom na poklon dobila gljivice za pravljenje kefira, super super bi ispao kefir
stavis te gljivice u malo cjedilo i ostavis cijeli dan u mlijeku i mlijeko postane kefir a gljivice jos malo narastu i svaki dan pravis
ali, seljenjem sam negdje izgubila gljivice i ne mogu vise naci niti ih nabaviti
a bolji kefir nisam pilammmm
joj zrinka sjecam se toga iz djetinjstva kad nam je mama pravila....zapravo sam se nadala da bi ovo kucno kiselo mlijeko trebalo bit takvo po okusu.
Kefir je homogeno gusto-tekuć, a kiselo mlijeko više kao puding sa vodenim dijelom ispod, a masnim (tanki, 1 mm sloj) iznad.
Off topic ali glede&unatoč Dukata, ostao mi je njihov klasični čvrsti jogurt u dnu frižidera, uzela sam ga, uzela zalogaj i sjetila se da taj jogurt dugo nisam kupovala, pogledala sam datum, rok mu je bio prošao više od mjesec dana, a bio je po okusu savršen, ni malo kisel. Zvala sam onaj broj na ambalaži i ženska me ubjeđuje da su to takve jogurtne kulture i sve rađeno sterilno da se on ko fol ne može skiseliti, ali meni je ipak malo čudno da nije ni malo promjenio okus.
Kefir je isto tako mliječna kultura i sigurno ga se može dobiti na isti način kao i prethodno opisane konkokcije. Razlika je samo u tome što se kulture (više njih zajedno) organiziraju u kolonije u vidu zrnaca. I ne radi se o gljivicama.
Jogurt se drži jako dugo u frižideru, a ugrožavaju ga jedino plijesni. Nakon dugo vremena u frižideru ne bi trebao previše promijeniti okus, ali je ipak čudno da se niti nakon mjesec dana baš nimalo ne promijeni. Dosta proizvođača u svijetu pasterizira jogurte, a o takvoj praksi ne mogu reći baš ništa pozitivno. Između kisele limunade i pasteriziranog jogurta - bolji izbor je limunada.