Pokazuje rezultate 1 do 38 od 38

Tema: Oporavak nakon carskog..

Vodenjak avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno Oporavak nakon carskog..

Na zadnjem pregledu ustanovljeno je da imam posteljicu straga i jako nisko tako da su velike šanse da porod završi carskim. U svakom slučaju idem na inducirani porod, gdje bi volila da to bude onaj vaginalni. Ako budem ipak morala na carski zanima me kakav je oporavak, koliko traje, kad se može početi kretati i sl.

Lu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

lezis 24 sata na intenzivnoj i tu ne vidis bebu...onda te presele u sobu skinu ti kateter i nakon nekog vremena ti pomognu da se dignes i tu te ulovi slabost zbog tako dugog lezanja...kad to savladas polako hodas kako moze i zapravo ti je iz trenutka u trenutak lakse. malo se teze ustat iz skroz lezecec polozaja jer te rana zateze i malo se teze okretat u snu (ovisi kako spavas). uglavnom ja sam drugi dan sve normalno, pa cak i polako spavala na trbuhu (tome sam se veselila zadnje mjesece trudnoce)

uglavnom nije strasno...neko ima tesku glavobolju od spinalne, ja je fala bogu nisam imala.
    najgore od svega je sta ti bebu daju tek drugi dan i to na kako oni to zovu "upoznavanje" :shock: i tek treci dan zapravo mozes pocet dojit i bit s bebom koliko i ostali. rooming ina za carski nema (bar ga nije bilo prije godinu dana)
    to je vise manje sve

Vodenjak avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

A nakon koliko ideš van iz bolnice? Kako ide hodanje, tj. kretanje? Mislim ono kad dođeš doma s bebačem, jel' moraš non-stop ležati ili se možeš normalno posvetiti djetetu bez obzira na taj šav?

lara26 avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Ja sam rodila u splitskoj bolnici i tamo je otprilike ovako: na intenzivnoj bi trebala bit 24 sata, ali zbog guzve i malo kreveta to bude krace. Ja sam bila 10-ak sati. Nakon toga kad te odvedu na odjel 3 dana si na infuziji. Ja sam trazila (i dobila) bebu cim sam dosla na odjel i odmah sam je dojila prvi dan, samo jednom, ali bolje ista nego nista. Sljedeci dan sam dojila 2 puta, i kasnije sve cesce. Moras primit 5 boca infuzije svaki dan, do 5 sati popodne i ja bih trazila Laru kad bi mi mijenjali boce. Punti zatezu i problem se micat. Obicno na jednu stranu jace zategnu sav, pa ti na toj bude teze, ali naviknes se s vremenom. Odlazak na wc je poseban problem, hvatas se za okolne izbocine po wc-u. Sav ne smijes mociti, pa se peres parcijalno. 4 dan je ciscenje, jedes caj i juhu. 5 dan pocinjes normalno jesti. Ja sam otprilike tek 3 dan mogla proci cijeli hodnik do dijela za posjete. Do tada su mi slali preko sestara.
    Inace, savovi posebno zatezu kad se smijes, kasljes ili kises. Ako imas jos koje pitanje o carskom, samo daj. Iz Trogira si, vidim, pa te se tice splitska bolnica.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Ja sam izašla iz bolnce nakon 5 dana. Već u bolnici, tri dana nakon poroda sam pomalo podizala i nosila bebu. Je da malo boli ali ništa strašno.Dobro bi bilo da kod kuće imaš nekoga da ti malo pomogne s nošenjem prvih tjedan - dva.

lara26 avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj Vodenjak prvotno napisa
    A nakon koliko ideš van iz bolnice? Kako ide hodanje, tj. kretanje? Mislim ono kad dođeš doma s bebačem, jel' moraš non-stop ležati ili se možeš normalno posvetiti djetetu bez obzira na taj šav?
    Dugo sam ovo pisala...
    U bolnici si 7 dana, ne racunajuci dan poroda.
    Ne moras lezat kad dodjes kuci, mozes se polako vec kretati. Ne mozes dizat teske stvari, ali ostalo ide nekako. Ja sam prvi put izasla nakon 20 dana. Do tada se nisam osjecala sigurno.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Moj slučaj nije baš najtipičniji, ali rekla bih da je oporavak nakon operacije i stvar stava Ja sam godinu i pol prije carskog operirala miom laparoskopski i oporavljala sam se i izležavala mjesec dana, a nakon carskog (koji je bio hitni i svakakav) sam izašla iz bolnice nakon sedam dana i onda dva puta dnevno hodala u bolnicu izdajati mlijeko. Tako da mislim da se kad dođeš doma sa bebom brzo oporaviš silom prilika

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

U OS je praksa otpuštanja iz bolnice 8. dan (tada se vade kopče iz rane).
    I ja mislim da je oporavak više u glavi i stvar kako se prema svemu postaviš.
    Meni je beba od prvoga dana ležala na pedijatriji tako da sam ju sa ginekologije išla dojiti svaka tri sata. Krenula sam već treći dan nakon carskog. Naravno da se zbog toga nisam mogla izležavati u krevetu.
    Čak sam treći dan dodavala bebice curama koje su ležale sa mnom u sobi i koje su rodile vaginalno-kao, meni se lakše sagnuti u krevetić i podići bebu .

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Napiši u kojoj bolnici misliš roditi, praksa se prilično razlikuje.

Lu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

da, meni na sv.duh nisu dali da dojim prvi dan i to mi je bilo grozno...dvij e zene u sobi uzivaju sa svojim bebicama a meni ga donijeli i nakon par minuta "ajde pozdravite se" srce ti pukne.
    a stvar oporavka ti je opet kako inace podnosis bol, sama rana ako je sve bilo u redu vise zateze nego boli...nista posebno.
    a ja sam vec u bolnici treci dan od reza normalno nosala bebaca po sobi a doma isto normalno ali sam se stedila npr nisam dizala korpu s opranim rubljem i sl stvari koje vec dizes po doma kad pospremas...ali bebu sam nosila normalno stalno.
    a vani sam isla vec drugi dan na kavu najnormalnije. malo pripazis kad sjedas i ustajes i to je to.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ja sam prije 15 dana rodila na carski i moram priznati da mi je trebalo punih tjedan dana da se normalno ustanem iz kreveta iako su me dizali iz kreveta nakon 12 sati (do wc-a,umivanje..)Kako sam rodila u 8 navečer bebu su mi donijeli drugi dan oko 2 popodne.Poslije poroda jako su mi pomogle vježbe disanja,preporučam .Izašli smo iz bolnice peti dan,a osmi sam vadila punte.

Jedino neznam kada je preporučljivo prati kosu??

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

ja nažalost imam loša iskustva nakon carskog btw. Lu i meni nisu htjeli ostaviti bebicu ali kad sam vidjela kako se cure u sobi maze sa svojim bebama u sekundi sam se posvađala sa primaljom i rekla da mi ga ima ostaviti inače će bit show :D

lara26 avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Da, ovo sa ostajanjem u bolnici je dosta razlicito. U Splitu je to 7 dana i nema razgovora. Meni su svi govorili kako se dobro krecem, a kad bi spomenila raniji izlazak, blijedo su me gledali.

Lu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Citiraj Romina prvotno napisa
    ali kad sam vidjela kako se cure u sobi maze sa svojim bebama u sekundi sam se posvađala sa primaljom i rekla da mi ga ima ostaviti inače će bit show :D
    danas mi je zao sta se za mnoge stvari nisam postavila u rodilistu...ali bila sam mlada,neiskusna i mislila sam da oni znaju sta rade...danas znam da to nije tako i da ja imam neka svoja prava...ali to je druga tema.

lali kako to mislis za kosu???
    ja sam je prala u rodilistu.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Pa kad ti izvade punte se možeš tuširati. Naravno, i prati kosu. Inače, slažem se s Mimom da je oporavak stvar stava. Kad su me prebacili iz šok sobe, samnom je bila mama koja je rodila na carski dan prije mene i normalno je hodala i sjedila. A meni oči ispale. I onda sam si rekla, ako ona može, mogu i ja! A bolilo me jedno mjesec i pol, ali ništa strašno. Svakim danom je sve lakše.

Vodenjak avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Najprije hvala svima na detaljnim odgovorima. U svakom slučaju našla sam što me zanimalo i upravo je onako kako sam i pretpostavljala.
    Kad sam prvi put rodila, valjda od silne brige, nitko mi nije dao da ustanem iz kreveta, da izađem iz sobe "jer je jako hladno"(rodila sam krajem siječnja), premda sam se ja barem fizički osjećala ok. Kako će i ovaj put to biti krajem siječnja, zanimale su me moje mogućnosti i moja sloboda kretanja, tako da mi non-stop netko ne zvoca poviše glave. Čitala sam dosta o carskom, ali kako ste i napisale sve ovisi od osobe do osobe.. Da ne zaboravim idem u KB Split...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ja sam se tuširala kad su mi izvadili punte,dakle osmi dan,iako svi oko mene govore da s pranjem kose treba pričekati :?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Pranje kose ti nemože nikako štetiti! Samo ćeš se osjećati ugodnije! Ne slušaj babske priče.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

nisam imala carski, ali imam rez na istome mjestu: tuširala sam se čim sam se digla - drugi dan: vrećica na ranu i šibaj.

Vodenjak avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

A kakav je pregled poslije carskog? Mislim na one jutarnje vizite?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

meni su samo pogledali onaj papir na krevetu(neznam kako se to zove),a sestre bi mi ujutro mjerile tlak i temperaturu,pitali bi me kako sam i to je to!

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Tusirala sam se u bolnici cim sam se uspjela dovuci do wc-a, kosu sam oprala doma kad sam ostala deset minuta sama u stanu, jer su obje bake gurale tipicne bapske price o nepranju kose x dana.

Nikakvih pregleda nije bilo u vizitama.

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

mi smo u sobi morali raskrečit noge bez obzira kaj smo sve tri bile carice ,a meni je doc jedno prilikom rekao o pa to je super kad ste prošli bez epiziotomije

Lu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

mi smo u sobi morali raskrečit noge bez obzira kaj smo sve tri bile carice ,a meni je doc jedno prilikom rekao o pa to je super kad ste prošli bez epiziotomije
    i nama je bilo isto tako iako ne kuzim zasto....a ovo za epiziotomiju je mislim!!!!

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Ja mislim da je to politika sestra da se svaka rodilja raskreči a da doktori vide kako su one sve pripremile

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Zato što oni gledaju iscjedak a ne ranu.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Nama su (carski-Petrova) sestre gledale iscjedak samo u intenzivnoj prvi i drugi dan dok su nas prale (dok si na infuziji). Poslije nitko ništa, doktori su nas pregledavali pokrivene, tj samo verbalno. Ne, lažem, sestre su mjerile temperaturu i tlak.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Ja mislim da je to politika sestra da se svaka rodilja raskreči a da doktori vide kako su one sve pripremile
    Točno tako i ja mislim i upravo radi toga nikada nisam htjela skinuti gače, jer moja je politika bila da ću ja skinuti gače tek ako me oni stvarno budu htjeli pregledati. A nisu.

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Istina je da je oporavak poslije carskog različit od osobe do osobe ali pravilo je da je poslije drugog carskog puno teže.Bol je puno intenzivnija a i oporavak traje duže.Kao što je već neko napisao puno toga ima u glavi tj, kako se postavite prema sebi jer mi žene smo prilično snažna bića i uvijek pronađemo snage i onda kad mislimo da više nemožemo.Sa mnom u sobi je bila cura koja se izderala na muža i rekla mu da bi on umro na njenom mjestu.Mislim da je u neku ruku imala pravo-ponekad snaga nije smo u mišićima.

Mirta30 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Citiraj mamazika prvotno napisa
    Nama su (carski-Petrova) sestre gledale iscjedak samo u intenzivnoj prvi i drugi dan dok su nas prale (dok si na infuziji). Poslije nitko ništa, doktori su nas pregledavali pokrivene, tj samo verbalno. Ne, lažem, sestre su mjerile temperaturu i tlak.
    potpisujem i dodajem
    bebu sam vidila i dojila 4 sata nakon poroda. Nakon 2 dana ideš u normalnu sobu, beba je sa tobom skoro cijelo vrijeme. Doma sam išla 6 dana.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Meni je drugi bio lakši. Možda zato što sam prije prvog odradila 2 dana trudova.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Isto iskustvo iz Petrove kao i Mirta30.
    Mrveka su mi odnjeli u toku dana samo za vrijeme posjeta, inače je cijeli dan proveo sa mnom, što mi je bilo super.

domy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Oporavak ko oporavak svaki je težak. Mislim da to sve zavisi od osobe do osobe koliko možeš podnjeti bol.
    A ja imam niski prag boli tak da mi je bilo teško, rodila na carski.
    Ali sam preživjela.

Vodenjak avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Hm, podignuta tema. Rodila sam na carski i za manje od 24 sata dojila sam sjedeći.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Moja prijateljica prije 11tj rodila na carski (prvo spinalna anestezija, ali nije djelovala, pa je dobila opcu) u 8h ujutro, vec se u 16h popodne tusirala i dojila.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

prije manje od 3 tjedna sam rodila carskim.
    bolnica - 3 sata po operaciji, smjestaj u sobu i prvo dojenje bebe. beba stalno sa tobom, dojila cijelo vrijeme.
    1 dan - dizanje iz kreveta (stav bolnice, sto brze iz kreveta - laksi oporavak).
    4 dan - otpust iz bolnice
    8 dan - vadjenje konaca i nakon toga dozvoljeno tusiranje. Jos se malkoc osjete bolovi, ali izdrzljivi.
    u slijedecih tjedan dana, bol je nestala i sve je opet kao prije. ustvari samo boli ritica koju su mi izboli sa kojekakvim injekcijama :/

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Ustala sutradan ujutro, nekih 15h nakon operacije. Bebu su mi donijeli da je vidim, odmah po buđenju, i pustili me da potonem opet u san. Mogla sam sama na wc, tuširati, se sjesti da jedem. Sjedeći sam dojila malo teže, ali zato postoji hvat ragbi lopte

Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Meni su bebu na full brigu donijeli nakon 24 sata, i nije mi predstavljalo problem. Sišla sam sa intenzivne, sprat niže na babinjače, uz pomoć sestre, jest da je tad pljuhnulo iz mene (ne iz rane, to je bilo sve OK), ali kad sam se fino "sriktala" donijeli su mi moju štrucu i zajedno smo bile do izlaska, nakon 5 dana, i naravno na dalje i u buduće

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •