pozdrav svima...

moj sin sad ima 5,5 god.. pripada AD-spektru...
problem smo shvatili kad je imao 2god.(iako nismo do 2,5 shvatili kako se problem zove),a netko tko poznaje ovaj poremećaj mogao je i prije 1.rođendana shvatit o čemu je riječ.
.često su me pitali kako sama nisam shvatila,ali kako bi mogla(meni je izgledao i djelovao sasvim normalno,a imam i stariju kći radi usporedbe) kad nikad prije nisam čula za taj poremećaj,osim svima nam poznatog kišnog čovjeka(a naravno u filmu nije pokazan kao dijete) .
najčešće mi ovakvo pitanje postavljaju stručnjaci,a kad bi istima spomenula da ne govori(nije se odnosilo samo na govor već i na refleksne radnje brbljanja kod beba)tada bi rekli dječak je i ne uspoređujte ga sa sestrom,a poslje kad je svima jasno pa zar niste imali dijete prije njega..
da ne duljim kroz sve što smo prošli (a proši smo puno:dijeta,suplementi,floor time,ABA,defektolozi,logopedi,psiholozi,psihijatri (državni i privatni)...

što mu je pomoglo????????????

o djeti nebi puno samo da je to uzalud potrošeno vrijeme i novac(što se mog sina tiče) i da nažalost što smo se odlučili na taj korak jer mislim da bi mu dok je išao u državni vrtić bilo mnogo lakše...(provam naći i studiju o dijeti koja pokazuje njenu neučinovitost-osim naravno ,ako dijete uz ovaj pormećaj nema celijakiji ili problem sa laktozom ili kakvom drugom supstancom iz mlijeka,jer ako dijete ima autizam ne znači da ne boluje od drugih bolesti koje zbog svog problema nemože iskomunicirati npr.GERB i sl.
.o drugim vježbama mogu reći da su na njega djelovale u onolikoj mjeri koliko je to on u datom trenutku mogao ostvariti...logika radi bezprijekorno,ali interes to je skroz obrnuta priča) ...

e sad "pomno" prateći razvoj svoje desetomjesečne curice vidim da kod njega se nisu razvili primarni refleksi(refleksi koji se očito razvijaju poslje rođenja)...npr.radnje za koje sam smatrala da su naučene ubiti sad vidim da su refleksne(pogled,okretanje glave,pokazivanje prstom,tapkanje nogom uz muziku,stvaranje glasova ba,ta,ma,da i sl. također i oponašanje(zvukova i pokreta) je refleksno(nagonsko),a ne naučeno)..

i sad kad vidim kako to kod nje ide imam dojam da je to kod njega kao npr.da netko nezna disat pa ga sad ti učiš disat,ali to mu nikad ne postane refleksno (bez obzira na ponavljanje)već tehničko pitanje...

definitivno sad mogu reći da visina napredka djeteta iz spektra ne ovisi o njegovoj inteligenciji već o tome koliko je to refleksno oštećeno i koliko ga se može rehabilitirati i zbog toga je upravo jako važna ta rana intervencija i rad na tim refleksima koji poslje razviju instinkt,intuiciju i inteligenciju...
isto tako misim da inteligencija ne ovisi o tim refleksima ,ali opet jedno bez drugog ne može funkcionirat normalno tj.taj refleks služi da bi dao informaciju intelektu...

još bi ovdje mogla navest dosta primjera tog refleksnog ponašanja kroz desetomjesečni razvoj svoje djevojčice,upravo onog razvoja kroz koji moj sin nije prošao,a mnogo djece je prošlo pa su se ti refleksi povukli...zašto????

većina studija upućuje na genetski poremećaj i to u smislu epigenetike...men i je interesantno kako danas liječe bolesti tako da virusom pošanju informaciju genu ...možda je u našem slučaju desila se obrnuta stvar...
ali bez obzira kad smo mi krenuli u ovu priču bilo je 1:164,a nova brojka je 1:91--kad misle ovo proglasit epidemijoj???valjda neće čekat da otkriju uzrok,jer ovom brznom bojim se da je kroz 10godina neće imat vremena za proglasit...alarmantno je stanje i u Dalmaciji -naši neurolozi pozivaju na pozornost jer je stanje takvo da tjedno dođe novo dvoje djece...

volila bih da napišete i svoja mišljenja na moje izlaganje..

o temi roditeljstvo pišem drgom prilikom ,a priložim i studije o tretmanima ,d jeti i genetici...