ima već nešto razbacano po topicima, ali da sumiramo:
dakle- prati na 60
sa/bez omekšivača? (neki pišu bez)
jel se smije koristit Vanish prije/tijekom pranja?
sušilica da ili ne?
ima već nešto razbacano po topicima, ali da sumiramo:
dakle- prati na 60
sa/bez omekšivača? (neki pišu bez)
jel se smije koristit Vanish prije/tijekom pranja?
sušilica da ili ne?
1. 60 stupnjeva
2 bez omeksivaca
3. ne vanish
4 susilica da
a jel veliki problem ako se stavlja omeksivac - ne znam kak da ih perem osim s ostalom robom (ne isplati se prat njih same u masini) a na svu robu pod normalno stavljam omeksivac
nije al smanjuje moc upijanja... ja svoje perem isto s normalnom robom, i ne stavim omeksivac nego kad zavrsi program ih izvadim i onda za drugu robu opet okrenem na mjesto kad uzima omeksivac koji dodam zadnji...
kazu da omeksivacem dobijes kontra efekt, znaci umjesto da upijaju odbacuju tekucinu, nisam probala pa ne znam dal je istina
Pujica, mozda ih mozes prati s npr. tetra pelenama, bodicima i sl. sitnicama. Pa da iz te ture vesa izbacis omeksivac kompletno. Ja ga vec godinama ne koristim i nista se strasno nije dogodilo. Ako bas volite jake mirise na robi, ima puno deterdzenata koji sami po sebi jako mirisu. (Persil, Ariel). Za omeksavanje robe mozes umjesto omeksivaca sipati ocat.
A ako bas ne zelis mijenjati rutinu pranja, onda mozda najbolje da pelene peres odvojeno, npr. svaki treci dan, kad ih se skupi dovoljno. A i nije ti dobro pretrpavati punu masinu robe i pelena jer se pelene bolje operu kad imaju vise prostora i vode za sebe.![]()
Jos spavam. 8) Pa ista stvar. Ja bi jednostavno izbacila omeksivac iz te ture robe.
A i tek sam sad skontala da su se podforumi podijelili. :/
ja sam jučer stavila omekšivač jer zaboravila da je i par pelena u pranju. Noćaj sam je morala prematati oko tri sata, sva mokra do leđa. Iskreno se nadam da je to samo radi omekšivača....
pujice ja svoje perem SA omekšivačem!
Nemam živaca za ove opcije pranje bez pa vađenja van uložaka pa ubacivanje omekšivača za ostatak veša...
Ne znam koliko sam ih time zeznula ili ne, ali meni su ulošci i dalje OK. Ne sjećam se kada mi je neki promočio, ali prva 2-3 dana ih fakat često mijenjam!
Sušilicu nemam, a da imam ubacila bi i njih unutra!
Ja stavim malo omekšivača, ali ne uvijek. Ipak je veš mekši, briga me za miris, ali mekoća mi je važna. S octom nema nekog efekta u usporedbi s omekšivačem.
Ja kad perem stavim umjesto omekš. ocat i super :D
potpisujem od pujice do unutraekica prvotno napisa
![]()
Evo da se pohvalim, ja danas prvi put koristim platnene :D
Nemam još kompletan broj, ali mi je cilj sašit dovoljno za sebe i moju najbolju prijateljicu. E sad, ja ću moje čuvat i prati sa Sunčicinim pelenama. Ali što da kažem prijeteljici? Kako idu uputstva za upotrebu?
Pranje na 60, poželjno bez omekšivaća - to sam shvatila.
Ali gdje ih držite dok su prljavi, da li ih ispirete, namačete? Postoji li mogućnost da u kupaonici bude neugodnog mirisa i kako to izbječi?
Perete li ih otvorene ili zatvornene, ako imaju čičak? (Moji su na čičak jer nemam stroj za drukere).
Postoji li mogućnost da zaprljaju drugu robu? Npr ako prijateljici predložim da ih pere s ručnicima?
Može li PUL u sušilicu?
Help!!!![]()
Perem ih sa ostalom robom na 60, obično s pelenama. Vanish mi se pokazao kao greška, jer se mrlja smanji, ali to što ostane se tek teško pere. Kad završi M, obično ih sve još 1x operem, i uglavnom su bez fleka. Za razliku od pelena, sunce mi se nije pokazalo baš učinkovito u izblijeđivanju flekica :?
ja ih perem solo, cca 15-18 kom i to mi je dosta za perilicu + svaka ima ulozak
drzim ih na balkonu jer mi inace cijela kupaona smrdi, ovak se izluftaju vani
drzim ih na suho, znaci samo ih bacim u kantu
cicak zatvorim, sve mi imaju onaj dodatak za zakopcavanje cickova, ak koja i ostane ostvorena (md) zaljepi se na neku drugu
nece ti zaprljati drugu robu
ajme sad sam i ja zabrijala![]()
uglavnom i sa mojim uloscima sve isto tako, samo sto ih isperem kad ih skinem
cicke zatvorim, drzim u kanti sa pelenama, jedno vrijeme sam ih drzala u kantici u vodi i to je bilo koma, za 1 dan bi se voda uzasno usmrdila
perem sa M. pelenama
ja ihperem normalno s drugim bijelim vešom ne stavljam omekšivač i super su mi imam ih dosta...i nema više nikakvih bakterija i upala.... hvala teti šivalici....
ja perem na 60 mada ih nekad frknem i na 90 kad imam drugog vesa. omeksivac ionako ne stavljam, nekad stavim alkoholnog octa malo. ispadnu odlicni , upijaju odlicno i sve 5, jedino se ne skinu sve fleke bas. ali to mi ne smeta previse
e da i drzim ih u hladnoj vodi namocene i vodu mijenjam svaki dan ili cesce ako se sjetim. nisam osjetila da su se usmdili
Ja bih svoje uloške s PULom sušila u sušilici? Može li to?
mene nekak strah prati s bebinim pelenama
imam neku gjivicu i stalno brijem da ću ju zaraziti ako to napravim....šta mislite?
ja sam sušila,ali mi se pamuk malo stisnuo pa uložak nema onaj lijepi oblik a navodno da pul baš nije dobro sušiti u sušiliciFana prvotno napisa
Mislim da je pranje na 60 dovoljno za pobit i gljivice i bakterije. Unatoč tome ja ne perem uloške s bebinim nego sa svojim i muževim rubljem, velikim ručnicima (za tijelo) i frotirastim kućnim ogrtačima. A ponekad i s posteljinom, čega se prije nakupininas prvotno napisa
![]()
A i rješit ćeš tu gljivicu...
perem uloske same sa sobom, bez omeksivaca, sa bio deterfentom i na 60 stupnjeva!!
Konačno sam oprala svoje uloške. Hoću reći, počela sam ih koristiti nakon poroda. I osušila sam one s PULom u sušilici. Za sad se ništa loše nije dogodilo. Inače, perem ih same, na 60 stupnjeva. Jedan čep deterdženta i malo octa u pretinac od omekšivača.
Ja koristim platnene uloške već nekih godinu dana, a toliko mi je trebalo i da se odličim za njih, budući mi je to namakanje u hladnoj vodi i ispiranje zvučalo prilično komplivcirano, a i ljigavo.
Uglavnom ja sam održavanje prilagodila sebi. Moje su na drukere i čim ih skinem zamotam ih sa drukerom u pismo (mislim da to možeš i sa čičkom) i bacim u korpu za veš. Dakle, nikakvo namakanje, ne smrde niti malo. Prije pranja s ostalim bijelim vešom, koji uvijek perem na 60, samo ih otkopčam. Normalna količina omekšivaća i deterdženta, s tim da mrak ako ih možeš sušitit na Suncu, jer sve eventualno zaostale mrlje izbljede. Ono što radim svakih 3 mjeseca je iskuhavanje u loncu, bez omekšivaća. Tako im vratim moć upijanja. Ako nećeš da su grubi, skupi ih sa nešto prije nego se do kraja osuše. Biti će puno mekši.
Samo ih smotam i bacim medu drugi bijeli ves , perem ih sa svom ostalom robom na 90 i ne stavljam omeksivac.
Dakle, lijepo molim one koji imaju iskustva u šivanju platnenih uložaka... neka se jave... i daju svoju ponudu....
sve me zanimai cijena i dezeni i način održavanja i sve ostalo....
![]()
hm...zanimljivo.
također potpisujem "tratinčicu". imam ih namjeru kupiti
samo nisam još skužila gdje, cijena..
da li platneni u boji -tj. malo jačih boja puštaju istu?
mogu li ih prati na 60 sa ostalim?
Ja imam svih boja i crvenih i ljubičastih i svakakvih,nikad mi nijedan nije pustio boju po drugom vešu![]()
Dakle, prijavljujem prvo održavanje...
ovaj ciklus sam sve skupljala na suho u vreći za uloške. Budući da je hladno -vreću sam držala na prozoru - i gle čuda -ništa ne smrdi.
Prvo sam ih stavila na ispiranje, zatim oprala na 60 /samo njih/.
Yorkice, stvarno ništa nisu pustili ali , dva bijela su ostala sa flekama. Njih sam ponovo prala sa ostalim bijelim vešom , prethodno tretirala mrlje sapunom - ipak mi je jedan bambus ostao flekav i to me živcira..djeluje prljavo .Ima li pomoći /ili da zašmirim kad ga stavljam/?
Probaj ga oprati na 90, inače bilo bi dobro da nakon što odvrtiš ispiranje u mašini, možda čak i 2 puta, pregledaš uloške i ako je koji flekav staviš neko sredstvo protiv mrlja i tek onda pereš na 60. Ja koristim Ecover, posvuda sam čitala o tome kako je čudesan baš za za mrlje od krvi i konačno je stigao u bio&bio. Čini mi se OK.Sanela-Naja prvotno napisa
Dakle, ovaj koji je flekav je opran na 90 - prethodno tretiran sa nečim i ostalo...loša karma, šta ćeš.
Inače, baš planiram po Ecover...prošli put sam bila u društvu u bio-bio i zaboravila - a došla sam prvenstveno zbog toga , pa pokupovala uobičajeno![]()
Mrzim svoj bambusni uložak - ostaje fleka i nema pomoći..bljak
Evo, nakon nešto korištenja moram reći da su mi najdraži sa flisom, sa pulom manje jer su grublji-krući..nisam vjerovala da je flis nepropusan..![]()
Evo da i ja prijavim prvo održavanje platnenih.Odmah isperem uložak u hladnoj vodi,zatim ga stavim u kantu s hladnom vodom i malo tekučeg praška za veš.Na kraju dana s vešom operem na 60 stupnjeva,bez omekšivača.Sušim na radijatoru,i super sam zadovoljna.
Ja već skoro godinu dana ovako:
-posebna plastična kanta, koja na poklopcu ima rupice, stoji na lođi.
-Ako kaka isperem pod jakim mlazom s tušem (kad su bile samo od cicanja kašaste stolice više se prljao uložak pa sam ga znala malo istrljati s bilo kojim baby sapunom, isprati i onda baciti u već spomenutu kantu).
-Trudim se prati svaka 2 dana.
-perem na 60 sa tekućim baby deterdžentom marka DM (Bijeli pak -cca 24 kn 1 l)
-ne koristim omekšivač niti inače , a pogotovo ne bih za pelene
-zimi sušim i na radijatoru (NPR. DEBELE BAMBUSICE KOJE BI INAČE MORAla na tenderici sušiti 2 dana)
-ljeti kakaste fleke zaista brzo izblijede ako se suše na jakom suncu
-uvijek okrenem jedno dodatno ispiranje
To mi tako ok funkcionira.
Ja već skoro godinu dana ovako:
-posebna plastična kanta, koja na poklopcu ima rupice, stoji na lođi.
-Ako kaka isperem pod jakim mlazom s tušem (kad su bile samo od cicanja kašaste stolice više se prljao uložak pa sam ga znala malo istrljati s bilo kojim baby sapunom, isprati i onda baciti u već spomenutu kantu).
-Trudim se prati svaka 2 dana.
-perem na 60 sa tekućim baby deterdžentom marka DM (Bijeli pak -cca 24 kn 1 l)
-ne koristim omekšivač niti inače , a pogotovo ne bih za pelene
-zimi sušim i na radijatoru (NPR. DEBELE BAMBUSICE KOJE BI INAČE MORAla na tenderici sušiti 2 dana)
-ljeti kakaste fleke zaista brzo izblijede ako se suše na jakom suncu
-uvijek okrenem jedno dodatno ispiranje
To mi tako ok funkcionira.
Sorry, vidiš kad samo na brzinu pročitam naslov i skužim kaj se meni čini. Kad sam već upala naglavačke samo mi kratko off topic odgovori kako si ti zadovoljna s upotrebom pl. uložaka i koliko ih dugo koristiš?
Jao si ga meni tek sad vidjeh da je ova tema bila smještena pod intimna njega žena. Eh, da sam to znala možda ne bih ovako bubnula, a možda i bih , nikad se ne zna. Trazila sam nešto o pelenama i utipkala platneni ili platnene i uletila kao vrlo ponosna i pp mama da podijelim znanje i iskustvo.![]()
Ma , daj! Pa , nisi jedina koja je krivo skuzila , procitaj cijeli topic ako ce ti biti lakse.![]()
Inace , platnene uloske koristim vec 2-3 godine i prezadovoljna sam s njima. Malo mi je u pocetku bilo neugodno jer sam se stalno brinula da ce u najnezgodnije trenutku promocit i da ce to vidit svi prije mene , ali na svu srecu jos nijednu poplavu nisam imala. Kako ne podnosim plastiku ,spasila sam se, nema vise peckanja, svraba , upaljene koze..
Obozavam moje platnene uloske i cure koje su me prosvjetlile!![]()
Zvuči za nepovjerovati. Morat ću se malo baciti na proučavanje. Neko vrijeme nakon poroda sam koristila one kao prirodne iz Bio&Bio , al su skupi. Pogotovo kad kao ja stalno koristiš dnevne. Možda bi mi baš za tu svakodnevnu varijantu bili dobri platneni. Ajde mi molim te stavi neki link ako znaš dobru temu o platnenima (da ne bude zabune-ulošcima) za nekog kao ja tko ne zna ništa o njihovom korištenju. Hvala![]()
ja sad tek nabasala na ovu temu... već duuugo koristim platnene uloške al se pravim luda i neću nikom reći. samo ih još jedna moja frendica koristi, ona me i uputila. mislila sam da ću ispast škrta i čudna (nije da me briga al ne da mi se objašnjavat), al stvarno su super. uglavnom, perem na 60 s nekim normalno prljavim rubljem, nekad stavim omekšivač nekad ne, uvijek upijaju! baš sam sad happy!