Bila sam sigurna da je postojao topic o glazuri, ali zadnjih pola sata tražim što na forumu, a što preko gugla i nikako da nađem. :/
Uglavnom, ima li netko recept za čokoladnu glazuru koja se brzo stvrdne? Naglasak je na brzom stvrdnjavaju.
Bila sam sigurna da je postojao topic o glazuri, ali zadnjih pola sata tražim što na forumu, a što preko gugla i nikako da nađem. :/
Uglavnom, ima li netko recept za čokoladnu glazuru koja se brzo stvrdne? Naglasak je na brzom stvrdnjavaju.
savršenstvo od glazure, i okusom i izgledom (lako se razmazuje), a i brzo se stvrdne:
150 g čokse za kuhanje
60 g maslaca
2 žlice meda
u originalu se sve zajedno otapa na pari, ja med ipak dodam naknadno.
Hvala ti, Ajvi, trebalo mi je nešto baš takvo.
Ja sam jučer radila s čokoladom za kuhanje i maslacom, ali nisam vagala, nego sam išla odokativnom metodomi glazura je bila fina, ali i satima polutekuća.
![]()
Da, ne bi mi nikad palo na pamet da ga stavim!
Probat ću opet za koji dan, pa ti javim.![]()
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=53526
Ja ga tražim preko googla, drukčije mi ne uspijeva
Bojim se da bi se otopilo putem.Originally Posted by ms. ivy
![]()
Ma, znaš što radimo?
Voćne ražnjiće.
To ti je ovdje totalni hit i prodaje se na štandovima svih božićnih sajmova.
Dakle, natakneš banane, jagode, maline... koje god voće voliš (i koje dobro paše uz čoksu) na ražnjić i preliješ čokoladom. Uz banane dobro ide crna čokolada, uz maline bijela, a uz jagode mliječna, iako je to stvar ukusa.
Mogućnosti su nebrojene. Postoje i ražnjići s datuljama, orasima... you name it.
Nama je to super za zajedničko "kuhanje". Ja pripremim voće, a curke ga pikaju i jako su ponosne.![]()
Zatim stavim na papir za pečenje, prelijem glazurom (koja bi se u idealnom slučaju trebala što prije stegnuti), pa drugu stranu i to je to.
Toplo preporučam.![]()
Ajme hvala hvala hvala kakva ideja :D
I mi radimo voćne ražnjiće zadnjih par dana, samo bez čokolade!
Mislim da će čokolada biti pun pogodak![]()
To je to!Originally Posted by Maja
![]()
Hvala ti puno, Maja.![]()
Dobro se sjećam topica, sjećam se čak i da si ga ti otvorila i tražila sam preko googla "Maja+čokoladna glazura", ali pronašla sam samo neki zaključani topic o božićnim kolačićima.
Mima, nema na čemu.![]()
Kad odem na neki božićni sajam, slikat ću štand s tim slasticama da vidite kako su prekrasne.![]()
Inače, jedan ražnjić košta od 3 eura na više.![]()
za tako brzo stvrdnjavanje možda bi bilo najbolje otopiti samu čokoladu.
super ideja, ti ražnjići! :D
saznali smo, dakle, da su hajvici trebale pune dvije godine da nam oda tajnuOriginally Posted by Maja
i kako da sad ne pečem kolače :?
moram isprobati ovaj med
![]()
ovo ču svakako probati... :D
več razmišljam koji kolač ču radit a da upotrijebim glazuru....a i kada ču radit ražnjiče....
curke:D
Sanja, nešto sam očito propustila... Gdje si ti to "ovdje"?Originally Posted by Sanja
Sanja, super ideja! Inače, ta kombinacija banana i čokolade mi je super.
Jela sam jednom neke belgijske palačinke- onako kao tarabeizgledaju i gore su banane prelivene čoksom
4 eurića
![]()
skužila i ja ali nisam žurila istaknuti.Originally Posted by apricot
![]()
Jučer je MM donio iz knjižnice nakakvu kuharicu za kline. I unutra ima baš to voće s čokoladom. I ne rade glazuru, nego fakat samo otope čokoladu na pari, umoče voće i stave na rešetku da se stvrdne-
Kod glazura za kolače je ipak bitnija masnoća, kako bi se kolači bolje rezali. Ako je nema dovoljno, glazura puca
može plizz koja slikica
i to nabijate na one drvene štapiće(ražnjiće) komad banane ili?
NanoiBeba, znači, stvarno treba rastopiti običnu čoksu? Izgleda da je moja greška bila u tom dodavanju maslaca.
Arwen, nadam se da ću sutra otići, pa ću sliknut.
Da, bananu narežem na široke šnite i zatim ih po dužini napiknem na obične drvene ražnjiće.
sanja, tebi i ne treba glazura nego nešto brzostvrdnjavajuće, a to je definitivno sama čokolada.
ja ću probati napikavati pojedinačne komade na čačkalice, čine mi se manje opasne od ražnjića.ne znam kako bih malog malca isključila iz ovoga.
![]()
Čuj Sanja, to je neka dječja kuharica stranog autora, tako da bi moglo biti pravo rješenje . A i meni tako izgleda to "čokoladno" voće koje vidim u Grazu (Beč mi je daleko, šmrc).
kao klinka sam to uvijek žicala starce, ali znam da mi se na kraju ipak nije previše dojmilo.
Samo pazi kako topiš čokoladu. Stvarno treba lagano. Meni se obično ne da kuhati na pari pa onda stavim u lonac s debelim dnom, i na jako lagano uključim ringu (na struju, ne plin)
Samo koliko će nam trebati čokolade da prelijemo cijele ražnjiće sa njom :/
Mi inače ražnjiće radimo na drvenim štapićima za ražnjiće, Lea nareže banane na kolutiće, ja jabuke na kockice, i natrgamo mandarine - to je voće koje sad uvijek imamo doma - i onda ona slaže ražnjiće.
U tom ražnjićoidnom obliku pojede zavidnu količinu voća.
Ma, nije mi problem otopiti na pari. U mikrovalnoj mi uvijek ispadne nekako... ili kvrgavo ili preotopljeno. Nikako da pogodim točan omjer temperature i vremena.![]()
Inače, meni ti kupovni ražnjići djeluju kao da imaju prave slastičarske glazure, a ne samo kao čokolada. :? Iako, slažem se, za naše kućne potrebe obična čokolada bit će i više nego dovoljna.
Pa ima li za kupiti onih nekakvih tekućih čokoladnih glazura koje se inače stavljaju na sladoled? Stvrdnjava li se to na zraku?
Po mojoj procjeni, ako je rastopiš do sasvim tekućeg stanja, trebala bi biti dovoljna jedna stogramska tabla za dva velika ražnjića. Naravno, ne radiš to s najskupljom čokoladom.Originally Posted by Mima
![]()
One koje se prodaju u bočicama? Ne stvrdnjavaju se.Originally Posted by Mima
Postoje i glazure za kolače i torte. One se brzo stvrdnu, ali su onda možda čak i pretvrde.
(Nikad zadovoljna.)
Ja baš u Austriji (kad idem u špeceraj, a to nije često)kupjem čokoladu za kuhanje u paketu od 1 kg. (Ok, ima ih sada i u Zagrebu, ali nije ista čokolada)- ta čokolada nije skupa i meni je odlična za sva vrste glazura (vidi se da doma kod nas svi vole slatko)
U kojem dućanu kupuješ, tj. koju čoksu?
Ja sam mislila malo eksperimentirati s gorkim, mliječnim, bijelim i noisette čoksama uz određene vrste voća.![]()
U Hoferu ima jeftinih čoksi koje bi bile sasvim dobre u tu svrhu.
U Metrou - tam mi je najjednostavnije jer već godinama sve stoji na istom mjestu, a nikada mi ne ostane vremena za dulji špeceraj.
E da. Ja nemam karticu za Metro.
Ali nema veze, dat ću se na isprobavanje ovih ideja, pa ću vam javiti kako je što uspjelo.![]()
Pravila sam mađaricu i umjesto klasične glazure, stavila sam glazuru po receptu ms.ivy , odlična je.
Originally Posted by Sanja
Daj još šanse mikrovalki, meni je savršena, ali mora biti zadovoljeno nekoliko pravila:
- uža posudica
- ne otapati odjednom, nego svakih desetak-petnaestak sekundi zaustaviti i samo lagano utapkati da se popune rupe između kocaka čokolade (to sam naučila nakon što sam 200 g čokolade pokušala otopiti bez miješanja pa mi je na sredini zagorila i sve sam morala baciti)
Eno mi se kolač od maka hladi, a ja tu kratim vrijeme čekajući da dođe vrijeme za glazuru... i isprobavanje ovog trika s medom!Originally Posted by kalimero
Ms.ivy - fala!
Za med nikad nisam probala, hvala probamali u zadnje vrijeme umjesto maslaca stavljam malo domače svinjske masti. Bude prekrasno. Po savjetu jedne starije iskusne gospođe što radi kolače na veliko. Nabavila dvije teglice samo za glazure. Probala sam kupovnu mast, ali jeko zaudara i to nije to.
Nadam se da ih ne prodaje vegetarijancima.Originally Posted by jkitanov
![]()
Sirena, i meni se dogodilo to s pregorenom sredinom. Iskreno, polagano grijanje i miješenje u mikrovalnoj mi je vrlo slično topljenju na pari, jedino što na pari vidim sve što se s čokoladom događa, a u mikrovalnoj ne.
No da, evo fotke. Snimana je jučer, pa zbog ogromne gužve štand na žalost nije bio onako lijepo uredan kakvi su ti štandovi inače, ali dobit ćete dojam o čemu se radi.
http://img682.imageshack.us/img682/5881/pb280041.jpg
Pa ni med nije za vegetarijance, jer pčele su ipak životinje!Originally Posted by Sanja
![]()
A maslac je od kravljeg mlijeka? Ili biljni? Ma šalim se![]()
Tko želi neka proba. I ubvijek je bitno miješati sa drvenom kuhačom, a ne metalnom ili plastičnom pjenjačom.
Ja jučer probala sa medom glazuru za tortu. Hvala.
I ja!Originally Posted by Sanja
I da, imam u kući i meda i maslaca i masti.... baš za kolače.
![]()