Results 1 to 43 of 43

Thread: Čokoladna glazura

  1. #1
    Sanja's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    4,657

    Default Čokoladna glazura

    Bila sam sigurna da je postojao topic o glazuri, ali zadnjih pola sata tražim što na forumu, a što preko gugla i nikako da nađem. :/

    Uglavnom, ima li netko recept za čokoladnu glazuru koja se brzo stvrdne? Naglasak je na brzom stvrdnjavaju.

  2. #2
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    savršenstvo od glazure, i okusom i izgledom (lako se razmazuje), a i brzo se stvrdne:

    150 g čokse za kuhanje
    60 g maslaca
    2 žlice meda

    u originalu se sve zajedno otapa na pari, ja med ipak dodam naknadno.

  3. #3
    Sanja's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    4,657

    Default

    Hvala ti, Ajvi , trebalo mi je nešto baš takvo.

    Ja sam jučer radila s čokoladom za kuhanje i maslacom, ali nisam vagala, nego sam išla odokativnom metodom i glazura je bila fina, ali i satima polutekuća.

  4. #4
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    med je pravo otkriće u glazuri

  5. #5
    Sanja's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    4,657

    Default

    Da, ne bi mi nikad palo na pamet da ga stavim!

    Probat ću opet za koji dan, pa ti javim.

  6. #6
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    a može i dostava

  7. #7
    Maja's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    iznad oblaka
    Posts
    4,745

    Default

    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=53526

    Ja ga tražim preko googla, drukčije mi ne uspijeva

  8. #8
    Sanja's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    4,657

    Default

    Quote Originally Posted by ms. ivy
    a može i dostava
    Bojim se da bi se otopilo putem.

    Ma, znaš što radimo?

    Voćne ražnjiće.

    To ti je ovdje totalni hit i prodaje se na štandovima svih božićnih sajmova.

    Dakle, natakneš banane, jagode, maline... koje god voće voliš (i koje dobro paše uz čoksu) na ražnjić i preliješ čokoladom. Uz banane dobro ide crna čokolada, uz maline bijela, a uz jagode mliječna, iako je to stvar ukusa.

    Mogućnosti su nebrojene. Postoje i ražnjići s datuljama, orasima... you name it.

    Nama je to super za zajedničko "kuhanje". Ja pripremim voće, a curke ga pikaju i jako su ponosne. Zatim stavim na papir za pečenje, prelijem glazurom (koja bi se u idealnom slučaju trebala što prije stegnuti), pa drugu stranu i to je to.

    Toplo preporučam.

  9. #9
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Ajme hvala hvala hvala kakva ideja :D

    I mi radimo voćne ražnjiće zadnjih par dana, samo bez čokolade!

    Mislim da će čokolada biti pun pogodak

  10. #10
    Sanja's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    4,657

    Default

    Quote Originally Posted by Maja
    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=53526

    Ja ga tražim preko googla, drukčije mi ne uspijeva
    To je to!

    Hvala ti puno, Maja.

    Dobro se sjećam topica, sjećam se čak i da si ga ti otvorila i tražila sam preko googla "Maja+čokoladna glazura" , ali pronašla sam samo neki zaključani topic o božićnim kolačićima.

  11. #11
    Sanja's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    4,657

    Default

    Mima, nema na čemu.

    Kad odem na neki božićni sajam, slikat ću štand s tim slasticama da vidite kako su prekrasne.

    Inače, jedan ražnjić košta od 3 eura na više.

  12. #12
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    za tako brzo stvrdnjavanje možda bi bilo najbolje otopiti samu čokoladu.

    super ideja, ti ražnjići! :D

  13. #13
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Quote Originally Posted by Maja
    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=53526

    Ja ga tražim preko googla, drukčije mi ne uspijeva
    saznali smo, dakle, da su hajvici trebale pune dvije godine da nam oda tajnu

  14. #14
    anita_m's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    moj dom
    Posts
    395

    Default

    i kako da sad ne pečem kolače :?

    moram isprobati ovaj med


  15. #15
    niky88's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Vrbovec
    Posts
    502

    Default

    ovo ču svakako probati... :D
    več razmišljam koji kolač ču radit a da upotrijebim glazuru....a i kada ču radit ražnjiče....
    curke :D

  16. #16
    Forka's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Zagreb, Maksimir
    Posts
    3,756

    Default

    Quote Originally Posted by Sanja
    To ti je ovdje totalni hit i prodaje se na štandovima svih božićnih sajmova.
    Sanja, nešto sam očito propustila... Gdje si ti to "ovdje"?

  17. #17
    Anci's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    10,626

    Default

    Sanja, super ideja! Inače, ta kombinacija banana i čokolade mi je super.

    Jela sam jednom neke belgijske palačinke- onako kao tarabe izgledaju i gore su banane prelivene čoksom 4 eurića

  18. #18
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    Quote Originally Posted by apricot
    Quote Originally Posted by Maja
    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=53526

    Ja ga tražim preko googla, drukčije mi ne uspijeva
    saznali smo, dakle, da su hajvici trebale pune dvije godine da nam oda tajnu
    skužila i ja ali nisam žurila istaknuti.

  19. #19
    Sanja's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    4,657

    Default

    Forka, ovdje = Beč.

    Imaš pp.

  20. #20
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,696

    Default

    Jučer je MM donio iz knjižnice nakakvu kuharicu za kline. I unutra ima baš to voće s čokoladom. I ne rade glazuru, nego fakat samo otope čokoladu na pari, umoče voće i stave na rešetku da se stvrdne-

    Kod glazura za kolače je ipak bitnija masnoća, kako bi se kolači bolje rezali. Ako je nema dovoljno, glazura puca

  21. #21
    Arwen's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Posts
    1,318

    Default

    može plizz koja slikica

    i to nabijate na one drvene štapiće(ražnjiće) komad banane ili?

  22. #22
    Sanja's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    4,657

    Default

    NanoiBeba, znači, stvarno treba rastopiti običnu čoksu? Izgleda da je moja greška bila u tom dodavanju maslaca.


    Arwen, nadam se da ću sutra otići, pa ću sliknut.

    Da, bananu narežem na široke šnite i zatim ih po dužini napiknem na obične drvene ražnjiće.

  23. #23
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    sanja, tebi i ne treba glazura nego nešto brzostvrdnjavajuće, a to je definitivno sama čokolada.

    ja ću probati napikavati pojedinačne komade na čačkalice, čine mi se manje opasne od ražnjića. ne znam kako bih malog malca isključila iz ovoga.

  24. #24
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,696

    Default

    Čuj Sanja, to je neka dječja kuharica stranog autora, tako da bi moglo biti pravo rješenje . A i meni tako izgleda to "čokoladno" voće koje vidim u Grazu (Beč mi je daleko, šmrc).

    kao klinka sam to uvijek žicala starce, ali znam da mi se na kraju ipak nije previše dojmilo.

    Samo pazi kako topiš čokoladu. Stvarno treba lagano. Meni se obično ne da kuhati na pari pa onda stavim u lonac s debelim dnom, i na jako lagano uključim ringu (na struju, ne plin)

  25. #25
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    a može i švercanje u mikrovalnoj (uz par kapi vode ili mlijeka).

  26. #26
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Samo koliko će nam trebati čokolade da prelijemo cijele ražnjiće sa njom :/

    Mi inače ražnjiće radimo na drvenim štapićima za ražnjiće, Lea nareže banane na kolutiće, ja jabuke na kockice, i natrgamo mandarine - to je voće koje sad uvijek imamo doma - i onda ona slaže ražnjiće.
    U tom ražnjićoidnom obliku pojede zavidnu količinu voća.

  27. #27
    Sanja's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    4,657

    Default

    Ma, nije mi problem otopiti na pari. U mikrovalnoj mi uvijek ispadne nekako... ili kvrgavo ili preotopljeno. Nikako da pogodim točan omjer temperature i vremena.

    Inače, meni ti kupovni ražnjići djeluju kao da imaju prave slastičarske glazure, a ne samo kao čokolada. :? Iako, slažem se, za naše kućne potrebe obična čokolada bit će i više nego dovoljna.

  28. #28
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Pa ima li za kupiti onih nekakvih tekućih čokoladnih glazura koje se inače stavljaju na sladoled? Stvrdnjava li se to na zraku?

  29. #29
    Sanja's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    4,657

    Default

    Quote Originally Posted by Mima
    Samo koliko će nam trebati čokolade da prelijemo cijele ražnjiće sa njom :/
    Po mojoj procjeni, ako je rastopiš do sasvim tekućeg stanja, trebala bi biti dovoljna jedna stogramska tabla za dva velika ražnjića. Naravno, ne radiš to s najskupljom čokoladom.

  30. #30
    Sanja's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    4,657

    Default

    Quote Originally Posted by Mima
    Pa ima li za kupiti onih nekakvih tekućih čokoladnih glazura koje se inače stavljaju na sladoled? Stvrdnjava li se to na zraku?
    One koje se prodaju u bočicama? Ne stvrdnjavaju se.

    Postoje i glazure za kolače i torte. One se brzo stvrdnu, ali su onda možda čak i pretvrde.

    (Nikad zadovoljna. )

  31. #31
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,696

    Default

    Ja baš u Austriji (kad idem u špeceraj, a to nije često)kupjem čokoladu za kuhanje u paketu od 1 kg. (Ok, ima ih sada i u Zagrebu, ali nije ista čokolada)- ta čokolada nije skupa i meni je odlična za sva vrste glazura (vidi se da doma kod nas svi vole slatko)

  32. #32
    Sanja's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    4,657

    Default

    U kojem dućanu kupuješ, tj. koju čoksu?

    Ja sam mislila malo eksperimentirati s gorkim, mliječnim, bijelim i noisette čoksama uz određene vrste voća.

    U Hoferu ima jeftinih čoksi koje bi bile sasvim dobre u tu svrhu.

  33. #33
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,696

    Default

    U Metrou - tam mi je najjednostavnije jer već godinama sve stoji na istom mjestu, a nikada mi ne ostane vremena za dulji špeceraj.

  34. #34
    Sanja's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    4,657

    Default

    E da. Ja nemam karticu za Metro.

    Ali nema veze, dat ću se na isprobavanje ovih ideja, pa ću vam javiti kako je što uspjelo.

  35. #35
    kalimero's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Slavonija-Bistrinci
    Posts
    1,424

    Default

    Pravila sam mađaricu i umjesto klasične glazure, stavila sam glazuru po receptu ms.ivy , odlična je.

  36. #36
    MalaSirena's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Maksimir, Zagreb
    Posts
    2,715

    Default

    Quote Originally Posted by Sanja
    Ma, nije mi problem otopiti na pari. U mikrovalnoj mi uvijek ispadne nekako... ili kvrgavo ili preotopljeno. Nikako da pogodim točan omjer temperature i vremena.

    Inače, meni ti kupovni ražnjići djeluju kao da imaju prave slastičarske glazure, a ne samo kao čokolada. :? Iako, slažem se, za naše kućne potrebe obična čokolada bit će i više nego dovoljna.

    Daj još šanse mikrovalki , meni je savršena, ali mora biti zadovoljeno nekoliko pravila:

    - uža posudica
    - ne otapati odjednom, nego svakih desetak-petnaestak sekundi zaustaviti i samo lagano utapkati da se popune rupe između kocaka čokolade (to sam naučila nakon što sam 200 g čokolade pokušala otopiti bez miješanja pa mi je na sredini zagorila i sve sam morala baciti )

  37. #37
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    32,966

    Default

    Quote Originally Posted by kalimero
    Pravila sam mađaricu i umjesto klasične glazure, stavila sam glazuru po receptu ms.ivy , odlična je.
    Eno mi se kolač od maka hladi, a ja tu kratim vrijeme čekajući da dođe vrijeme za glazuru... i isprobavanje ovog trika s medom!

    Ms.ivy - fala!

  38. #38
    jkitanov's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Posts
    536

    Default

    Za med nikad nisam probala, hvala probam ali u zadnje vrijeme umjesto maslaca stavljam malo domače svinjske masti. Bude prekrasno. Po savjetu jedne starije iskusne gospođe što radi kolače na veliko. Nabavila dvije teglice samo za glazure. Probala sam kupovnu mast, ali jeko zaudara i to nije to.

  39. #39
    Sanja's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    4,657

    Default

    Quote Originally Posted by jkitanov
    Po savjetu jedne starije iskusne gospođe što radi kolače na veliko.
    Nadam se da ih ne prodaje vegetarijancima.

    Sirena, i meni se dogodilo to s pregorenom sredinom. Iskreno, polagano grijanje i miješenje u mikrovalnoj mi je vrlo slično topljenju na pari, jedino što na pari vidim sve što se s čokoladom događa, a u mikrovalnoj ne.


    No da, evo fotke. Snimana je jučer, pa zbog ogromne gužve štand na žalost nije bio onako lijepo uredan kakvi su ti štandovi inače, ali dobit ćete dojam o čemu se radi.

    http://img682.imageshack.us/img682/5881/pb280041.jpg

  40. #40
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    32,966

    Default

    Quote Originally Posted by Sanja
    Quote Originally Posted by jkitanov
    Po savjetu jedne starije iskusne gospođe što radi kolače na veliko.
    Nadam se da ih ne prodaje vegetarijancima.

    Sirena, i meni se dogodilo to s pregorenom sredinom. Iskreno, polagano grijanje i miješenje u mikrovalnoj mi je vrlo slično topljenju na pari, jedino što na pari vidim sve što se s čokoladom događa, a u mikrovalnoj ne.


    No da, evo fotke. Snimana je jučer, pa zbog ogromne gužve štand na žalost nije bio onako lijepo uredan kakvi su ti štandovi inače, ali dobit ćete dojam o čemu se radi.

    http://img682.imageshack.us/img682/5881/pb280041.jpg
    Pa ni med nije za vegetarijance, jer pčele su ipak životinje!

  41. #41
    jkitanov's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Posts
    536

    Default

    A maslac je od kravljeg mlijeka? Ili biljni? Ma šalim se
    Tko želi neka proba. I ubvijek je bitno miješati sa drvenom kuhačom, a ne metalnom ili plastičnom pjenjačom.
    Ja jučer probala sa medom glazuru za tortu. Hvala.

  42. #42
    Sanja's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    4,657

    Default

    Quote Originally Posted by jkitanov
    Ma šalim se
    I ja sam se šalila.

  43. #43
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    32,966

    Default

    Quote Originally Posted by Sanja
    Quote Originally Posted by jkitanov
    Ma šalim se
    I ja sam se šalila.
    I ja! I da, imam u kući i meda i maslaca i masti.... baš za kolače.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •