e ovo meni nije jasnospajalica prvotno napisa
1 trup - 0.5 trup = 4
ili s x-om ovako
x - 0.5x = 4
kako sad trebam postaviti jednadžbu da mi x bude 8
e ovo meni nije jasnospajalica prvotno napisa
1 trup - 0.5 trup = 4
ili s x-om ovako
x - 0.5x = 4
kako sad trebam postaviti jednadžbu da mi x bude 8
u buduće, ako vam nije jasno kako vašoj djeci nešto nije jasno slobodno meni dajte da riješim zadatak![]()
x-0.5x=4
0.5x=4/:0.5
x=8
Ovako je to riješila moja kćer.![]()
Bemumišafegusti prvotno napisa
, pa:
1 x - 0.5 x = 4
0.5 x = 4
1 x = 8
iliti riječima
trup - pola trupa = 4
pola trupa = 4
cijeli trup = 8
idemo redom:
1x-0.5x = 4
0.5x = 4
e sad da bi doznali koliki je cijeli x moramo pomnoziti s 2. zasto s 2. jer dvije polovice cine jednu cijelinu. to je valjda jasno
0.5x *2 =4*2
x = 8
iskerno lakse mi je pisati decimalne brojeve nego razlomke jer sam na notebooku, bez misa i sa onom minimalistickom tipkovnicom![]()
bingofegusti prvotno napisa
mi pitamo tebe a tebi kaze kcer![]()
Pitala ja jučer svoju djecu onaj zadatak sa najvećim dvoznamenkastim brojem (koji treba rastaviti u 2 pribrojnika, tako da jedan bude 8 puta veći od drugog).
Stariji već kuži otprilike postupak i šaca.... ali puca u prazno tj. ne misli nego pokušava pogoditi. Ali svojim lupetanjima uputio je brata na pravi put i ovaj je u sekundi posložio 11+88=99
Ali takvi su moji dečki - ovaj veliki se trudi, ide utabanim stazama kako ih je učiteljica upućivala, a mlađi koristi tuđe prečice i vlastiti mozak...![]()
Riba mi se još čini preteška za njih, ali došla sam na ideju da ju nacrtamo i izrežemo. Probat ću pa dojaviti kak je išlo.![]()
I moj muž takođerJoe prvotno napisa
![]()
![]()
evo još malo, čisto da se ne opustimo previše.![]()
andrija i boris izašli su istovremeno iz iste kuće i uputili se u istu školu. borisov korak je za 10% kraći od andrijinog, no zato on za isto vrijeme napravi 10% više koraka nego andrija. tko je prije stigao u školu?
mozete staviti odma i opasku za koji je to razred
ako je za vise, da se ne trudimo![]()
ili da prebacimo topik na obiteljski kutak![]()
odgovor mariji71
o tome da ivar sve svoje skolske obaveze obavlja sam, i prevse samostalno, vec sam otvorila zabrinuti topikpa se nadam da ne ide mene ova o tome sto trebaju shvatiti ili raditi mame i tate
zadatke s napredne matematike skidamo s coolschool foruma jer nas veseli doma se zabavljati s kokosipo jajeipo forama (a mene veseli i to da ja jos uvijek prva skopcam![]()
), sve je to peterlin lijepo objasnila
radi se o zadacima koje je uciteljica ostavila da u 7 dana rijese uz pomoc roditelja, opet, pretpostavljam iz razloga koje je peterlin lijepo objasnila
buduci je ivar jedini u razredu uopce rijesio te zadatke, ocito i vecina drugih roditelja misli da nije njihovo da to shvate i da se tim bave
ali zao mi je da bar onda nije imao tu zadovoljstinu da mu rjesenje ispadne tocno, kad je vec bilo tocno (sto god ova dva glasa, punticin i jos jedan, rekli)
ali ovo vec ulazi u dijagnozu koju ivar opisuje ovim rijecima: opusti se, ne smijes zivot shvacati tako ozbiljno :shock:
isto
ma ne, ne ide tebe, jer koliko vidim po onom što pišeš, da si odgojila vrlo samsotalno i savjesno dijete
andrijacvijeta73 prvotno napisa
ne pomaže borisu brzina, uvijek mu usfali 1% do borisa
1% do andrije
meni brzina isto odmaže
Predugački su linkovi pa ne bih tu stavljala da ne rastegnem stranicu...
Ubacite u tražilicu MATEMATIČKI KLOKAN ili MATEMATIČKI KLOKAN ZADACI (ima s rješenjima i bez rješenja)...
Dobru zabavu!
(Btw. i mi doma obično počnemo bez papira, a završimo s papirima, grahom, geometrijskim priborom itd.)
i ja isto, dva niza u jednom.
teško za drugi razred, čini mi se. :/
nije
da pišem rješenje ili ćete još malo mozgati
i iako sam došla do točnog rješenja opet mi nije baš logično ali kaže učiteljica da je tako :/
di nam je koji matematičar?
odgovarala na cvijetu
inače, 8 i 12 su sasvim sigurno jedno od mogućih rješenja
Napiši molim te glava me boli..bar na pp 8)Arwen prvotno napisa
dajte, napišite rješenja (i načine rješavanja) i za nas matematički- zaostale-u-razvoju smrtnike![]()
12 i 16?
10,15
zbraja se svaki drugi
2+4=6
3+6=9 .....
ali meni onda jedna 6 viška :/
htjela sam rec da su nizov i bezze postavljeni a ne da je zadatak za djecu bezzan :/
pa da, kako pravda tu šesticu viška??Arwen prvotno napisa
mora bit ta 6. viška ako se zbraja svaki drugi broj...Maja prvotno napisa
2,3,4,6,6,9,10,15
hoću reći da ta 6. nije višak...yaya prvotno napisa
ja sam je isto dobila, tj nije mi viska
ali to mi je jedno od rjesenja :/
kako su djeca to rijesila?
:? hebat ga nemam pojma...Maja prvotno napisa
samo znam da mora tu biti ako ide postupak onako kako je arwen rekla tj. da se zbraja svaki 2. broj...nije ni meni jasan taj zadatak...
Logičnije bi bilo
2,3,4,6,9,13,19
pa treba je opravdat
odakle se krene, što se gradi?
mislim, jasno mi je da je tu kad je zadan niz, ali ne treba li cijeli niz nekako opravdati?
2 3 4 6 6 9 10 15
pa nije šestica viška, ako ide po tom principu?
mislim, ako idemo na koncept svakog drugog broja onda nam treba bar tri početna
kreneš s 234 i zbrojiš 2 i 4 dobiš 6
ok, sad smo na 2346
zbrojiš sad 3 i 6 dobiš 9
mislim, odakle ta šestica ako zbrajaš svaki drugi, ubite me, ne kužim?
što si zbrojio?
pa ove kojima je logično, kako ste je dobili?
Pa drugašići ne mogu misliti na tako "visokim" razinama, predpostavljam. jednostavno preskaču svaki drugi broj i nižu x+y=z
a dvije šestice su već zadane, dakle tu su u nizu.
sram me sad napisat moj niz ali ja sesticu imam![]()
Ja bih rekla da su to ili dva niza ili je jedna šestica višak.