Evo nekoliko zadatka za 4. razred (prva 3 su sa natjecanja, zadnja dva sam ja smislio):

1. U jednoj bari raste pet lošoča. Najdraža razonoda žabice Zelenke je skakanje s lopoča na lopoč, što radi uvijek na isti način. Njezin prvi skok je s prvog lopoča na drugi, drugi skok je s drugog lopoča na treći, treći skok je s trećeg lopoča na četvrti, četvrti skok je s četvrtog lopoča na peti, nakon čega se vraća nazad - s petog na četvrti, s četvrtog na treći, s trećeg na drugi, s drugog na prvi lopoč i opet ispočetka. Na kojem će se lopoču nalaziti žabica Zelenka nakon što je izvela 2002 skoka?

2. Za označavanje brojeva stranica jedne od knjiga o Harry Potteru upotrebljene su 1623 znamenke. Pri tom je brojem označena svaka stranica te knjige, a prva je stranica označena brojem 1. Koliko stranica ima knjiga?

3. Anini ujaci Andrija, Josip, Marko i Petar zajedno imaju 158 godina, a rođeni su u jednakim razmacima od po 5 godina. Petar je mlađi, a Josip stariji od Andrije, dok je Josip stariji, a Andrija mlađi od Marka. Koliko godina ima svaki od Aninih ujaka?

4. Koliko ima troznamenkastih brojeva kojima je zbroj znamenki jednak 5? (moj bonus: Koliko ima troznamenkastih brojeva kojima je zbroj znamenki jednak 5, a znamenke se ne ponavljaju?)

5. Koliko ima peteroznamenkastih brojeva koji su dijeljivi sa 5, a na mjestu stotica je paran broj?

Enjoy.