Ajmo ne zaboraviti na ova dva.
YosephK prvotno napisa
Ajmo ne zaboraviti na ova dva.
YosephK prvotno napisa
113,131,122,104,140
203,212,221,230
302,311,320
401,410
500
ukupno 15
104 8) ukupno 16anita_m prvotno napisa
15 je sad tek vidim da si stavila 104...a ja pobrojala još jednom...pa me zbunilo kako je na mom papiru 104..a imam 15...a ti nemaš 104 a imaš 15...yaya prvotno napisa
Bravo. Ajmo sada bonus dio. (To je sada lagano!) I ovaj drugi kombinatorni zadatak.
Evo jedan za roditelje:
Nastavi niz
1
11
21
1211
111221
...
Yoooseph, imas jos koji?
Evo onaj kombinatorni od ranije:
9x10x5x10x2 = 9000YosephK prvotno napisa
I dalje 13112221,Kanga prvotno napisa
pa zatim 1113213211...
evo priblizilo se natjecanje, a ivar ne zeli ici jer ne zna rijesiti zadatke koje rade![]()
(otud i ovo njegovo iz potpisami) , a istovremeno zao mu je sto je prebrzo odustao pa je pola dana isplakao jer si nije dao sansu
frendmu je odlucio ici mada isto ne zna sve zadatke rjijesitii, ali njegabas briga, skroz drugi tip igraca
mama mu je profesorica matematike u gimnaziji i bas smo pricale o tim zadacima, neke od njih nema sanse da oni rijese - osim ubadajuc
jedna je stvar da u ispitima (osim ako se ove godine nije mijenjao program) imaju npr gradivo koje po programu jos nisu ucili jer su tek na pola skolske godine, a ispituje se gradivo od cijele, npr dijeljenje i mnozenje viseznameknastih brojeva s dvoznamenkastim brojevima, to je skuzio, nije ispalo problem, aaaali
ali ova pitanja u kojima ne znas otkud bi krenuo - gledam rjesenje jednog od zadataka s lanjskih ili preklanjskih natjecanja za 4. razred
kaze u objasnjenju rjesenja - koristeci gaussovu dosjetku.... ??????? gauss se vjerojatno nije dosjetio sa 10 godina![]()
ivar je npr na tom zadatku do rjesenja dosao bas - ubadajuc, zbrajao je nesto naglas i lupnuo rjesenje, a kad ga pitam da mi objasni, jasno mu je samo da je to toliko ali ne zna postaviti zadatak, fali mu bar tri koraka da bi imalo veze s gaussovom dosjetkom iz rjesenja
zasto je obavezno gradivo za vecinu djece prelagano, a ovakva natjecanja preteska? nema niceg izmedju, zasto nekako drukcije kroz program ne motiviraju na vise razmisljanja svu tu djecu koja su izmedju - dovoljno izvrsni, ali ne i gaussi
sad se mislim da je u pravu sto nece ici, bolje da se osjeca dobro sa znanjem koje ima
a zao mi ga je uzasno, vec je zamislio da ce mu se neizlazak na natjecanje zamjeriti kod upisa u klasicnu, sva sreca da je to izgovorio pa sam ga mogla smiriti
dajte mi recite da ima jos barem jedna /jedan koji u ovoj dobi razmisljaju o srednjoj skoli![]()
Ivarice, zeno :shock: Postano: pon sij 18, 2010 2:56 am![]()
Jel se radi o natjecanju Klokani bez granica? Moj se prijavio, ali vec je komentirao da "nije posteno" sto su drugi razredi u konkurenciji s trecima![]()
Reci mu da sve sto se uci u klasicnoj, moze uciti i mimo skole, za slucaj da se bas ne upise. Ali, naravno, upisat ce se.
Moj za sad nije pitao kakva skolovanj postoje nakon 8. razreda![]()
Oooo, moj je odavno odlucio da ga zanima struja i racunala (zice, kabeli, elektronika i slicno) i odabrao Rudjera.
Hoce li na tome ostati - nemam pojma. Ali tu odluku ja drsko koristim kad se zali da mu se ne da uciti (matematiku i drugo) pa kazem da ce se u tom slucaju tesko upisati u Rudjera ili bilo koju gimnaziju ako ne bude znao ovo i ono...
Takmicenja nam nisu ni u peti, ali najbolji prijatelj mog sina je darovito dijete i mislim da bi njegova mama mogla potpisati svako ivaricino slovo. Pregolem je raskorak izmedju redovnog gradiva i natjecanja. To je sve prije nego dobra stimulacija. Tko zna koliko je jos slicne darovite (i samokriticne) djece prerano odustalo.... :/
za ovo ne brini, ima jedna koja već odavno "zna" da će ići u MIOCivarica prvotno napisa
![]()
kaj se tiče natjecanja, pusti dijete da samo odluči hoće li ići ili ne, oni jako dobro znaju vlastiti kapacitet i granice...
a ako misliš da trreba samo malo potaknuti i poraditi na samopouzdanju, go for it!
Kanga, i moja je to komentirala prošle godine, ali kad razmisliš - i nije "pošteno", ipak je velika razlika između klinaca iz drugog i trećeg razreda, ne samo u vještini računanja nego i u načinu razmišljanja i matematičkoj logici, što je za natjecanje Klokan i bitnije...Kanga prvotno napisa
ovo su natjecanja mzos-a, pocinju od cetvrtog
jedna forumasica je nedavno na pdf skole stavila link na zadatke sa prijasnjih natjecanja, mozete ih skinuti
stvarno ima super zadataka za mozganje
ja se sjećam svog 4. ili 5. razreda, išla sam na natjecanje iz matematike, prvo je bilo općinsko pa republičko pa državno.
odabrala me učiteljica pa sam išla, nisam imala ovih problema ko ivar.
uglavnom, dan sdanas se sjećam kad smo dobili te zadatke, kako sam blenula![]()
istina, nešto sam se malo pripremala u školi, doma nula bodova.
pola zadataka nisam uspjela riješiti, sve nešto tek krenula, ono postupak i, na kraju bila 3. na općinskom. :shock:
a bila sam sigurna da niš od toga.
i to mi je donijelo bodove za upis u srednju.
eh, na republičkom su već bili valjda pravi genijalci pa mi nije pomoglo moje brljanje po zadacima.![]()
Je li može detaljno objašnjenje zadatka?Brunda prvotno napisa
![]()
Nadopisat cu jos jedan redak i za pomoc reci da nema komplicirane matematike, Gaussovih dosjetki, Bernulijevog trokuta...Maslačkica prvotno napisa
![]()
Treba samo dobro gledati![]()
Dakle,
1
11
21
1211
111221
312211
13112221
1113213211
31131211131221
Meni se bas cini da je steta da ne ide. Ne zbog bodova za srednju nego onako opcenito.Skolsko natjecanje je skroz bezazleno
Kad sam radila u osnovnoj i pripremala ucenike za natjecanje bilo mi je skroz normalno da ne znaju rijesiti VECINU zadataka koje smo radili prema natjecanjima iz proslih godina jer to jesu teski zadaci. Natjecanje nije samo za one koji ce osvojiti 1.mjesto. A uostalom nikad se ne zna kakvi zadaci ce uletiti.
A tako sam i ja uvijek htjela igrati samo na sigurno,iako je kod mene uspjeh bio skroz obrnut od moje sigurnosti.U 5.razredu me profa forsirala,ja sam se osjecala nesigurno(ni ocjene mi nisu bile kakve sam htjela) i bila sam 1. na opcinskom.Te godine su stvarno bili najnormalniji zadaci,imala sam 100 %,bilo nas je nekoliko koji su sve rijesili.Od sestog do osmog ne znam jesam li imala par cetvorki u sve tri godine, osjecala sam se puno sigurnije i nikad nisam ponovila uspjeh iz 5.razreda
![]()
potpuno se slažem da su zadaci na natjecanjima preteški, cilj natjecanja je oformiti ekipu za mat. olimpijadu, a ne motivacija djece kojoj mat. ide, ali nisu super talenti (ne znam zašto jedno isključuje drugo :? )ivarica prvotno napisa
zbog toga ja već godinama ne vodim djecu na natjecanje
ali zato je klokan super
Upravo to. Natjecanje je prvenstveno prilika da se zabavis, neovisno o rezultatima koje ces postici - takvu bih poruku nastojala poslati ivaru.darva prvotno napisa
izasao je ipak jucer na natjecanje, kodno ime vam ne smijem reci do rezultatau nase vrijeme nisu bili tako mastoviti s tim siframa
)
ove godine su zadaci neusporedivo laksi nego prijasnjih, nije uopce bilo ovih iz podrucja koja nisu ucili: sa dijeljenjem i mnozenjem dvoznamenkastim brojevima, opsegom i povrsinom geometrijskih likova (a ivar to naucio pa sad zna gradivo do kraja godine)
zadovoljan je, ne razmislja o rezultatu sad kad zna da se to "nigdje ne zapisuje"
Bravo za Ivara :D
Skuzio je da natjecanje i nije tako ozbiljnija stvar![]()
Napomenut ću da premda poanta natjecanja jest da se djecu više zainteresira za matematiku, zadaci su teži iz jednostavnog razloga što to nije redovno gradivo nego naprednije. U bivšoj školi su se oko toga lomila koplja jer sam ja sastavljao zadatke za 4. razred OŠ - učiteljice su smatrale da je bolje da to napravi matematičar. Gradivo je bilo redovno, ali malo nadograđeno. Onda se dogodila nebuloza jer je jedna učiteljica usred natjecanja (djeca su već pisala ispit dobrij sat vremena) odlučila promjeniti jedan zadatak jer djeca na redovnoj nastavi nisu učila množenje troznamenkastog broja dvoznamenkastim.
Ivarica, ove je godine odlučeno da će zadaci na školskom (ex općinskom) natjecanju biti raspoređeni u dvije grupe - lakši (zadaci sa redovne nastave) i teži zadaci kako se ne bi dogodilo da djeca imaju 0 bodova na natjecanju pa da ih to ne dotuče i ne odustanu od matematike... Tako da nema straha da Ivar ili bilo koji učenik nakon školskog natjecanja pomisli "ja sam glup, imam 0 bodova", a na županijsko će ići oni koji isplivaju...
ofkors da nije zadovoljanali nije ni smak svijeta
kaze falila mu tri boda da ide na zupanijsko, ali ja mislim da je bolje bez ta tri boda, prevelik stres bi to bio (za majku prvenstveno)
Za županijsko? :shock: Valjda za razredno (bivše školsko). Idući tjedan je tek školsko natjecanje (ex općinsko), a za mjesec dana je županijsko.
Anyway, to je odličan rezultat! Čestitke Ivaru.
ma sad sam skuzila sto mislis
da, oni ga valjda greskom zovu skolskojer su su bili i akavci i bekavci i cekavci
a sljedece na koje ne ide zovu gradsko
i, da, ja mislim da je i na ovom skolskom (abc) imao sjajan rezultatali mi je evo bas zabranio da o tom ista vise pisem
![]()
To JEST izvrstan rezultat. Bio je 4? Pretpostavljam...
Za matematiku je za ovu godinu određeno da se na školsko (općinsko) natjecanje u Gradu Zagrebu pošalje iz svake škole onoliko djece koliko je odjela. Kažeš da je u vašoj školi 3 odjela (a, b, c)...dakle, 3 učenika. Prošle godine je bilo 1.5 * broj odjela (zaokruženo na više ako se dobije x.5)...
Posljednje uređivanje od YosephK : 29.01.2010. at 15:28
Zadatak iz 3. razreda:
razlika brojeva x i y je 33. Ako broj x povećamo za 13, a broj y smanjimo za 12 kako će se ponašati razlika?
a) smanjit će se za 1
b) povećat će se za 1
c) smanjit će se za 25
d) povećat će se za 25
Treba mi neki logički način jer matematički mi je neprihvatljiv za 3. razred (ako je ispred zagrade manje u zagradi se mijenja stanje i prebacivanje s druge strane jednakosti broj mjenja predznak)
Mnogo koplja se lomilo oko toga je li prihvatljivo u nižim razredima OŠ govoriti o jednadžbama. Ja kažem - DA, PRIHVATLJIVO JE. Naravno, na primjerima primjerenima djeci. Ionako se već u prvom razredu OŠ susreću sa jednadžbama u zadacima tipa: Ivan ima 3 bombona. Koliko mu treba dati bombona da bi ih imao 8? Djeca to rješavaju sa slavnim kvadratićima, a ustvari je taj kvadratić nepoznanica. Dakle, JEDNADŽBA. Samo ne govorimo što je to.
Isto tako i za ovaj zadatak. Ne vidim ništa loše u tome da dijete u 3. razredu OŠ upoznamo sa pravilom "ako je ispred zagrade znak više pribrojnici unutar zagrade zadržavaju stanje / ako je ispred zagrade znak manje, zagrada se briše, a pribrojnici unutar zagrade mijenjaju stanje". Zašto ne djetetu to pokazati? Iako je to gradivo 6. razreda, a čak se ni tada zapravo ne radi kako treba objašnjenje "a zašto je to tako?" (odgovor: zbog DISTRIBUTIVNOSTI, odnosno a(b+c) = ab+ac, pa stavimo da je a = 1 ili a = -1). Dakle, pokaži to djetetu. Ne radi se ni o čemu što neće razumjeti. Usvojit će to pravilo i ispravno ga reproducirati. A kasnije će naučiti i zašto to pravilo vrijedi.
Ukratko, pokaži djetetu na nekoliko primjera primjenu pravila "ako je pred zagradom...", pa mu daj da sam riješi zadatak. Reproducirat će naučeno.
@ Ribica - ali u ovom zadatku zapravo nemaš slučaj da prebacuješ preko jednakosti... (x+13)-(y-12)=x+13-y+12 = x-y+25...A kako znamo da je x-y=33, odgovor je: razlika se povećala za 25.
A zašto mi pokušavamo objasnit matematiku ako postoje ljudi koji se godinama školovali da bi to mogli i primaju uredno osobni dohodak?
iskreno, nemam pojma jel bio 4. ili 10.a i ne bi ga htjela razuvjeravat
znam samo da su svi rjesavali iste zadatke, nisu imali a i b varijante
danas je gradsko natjecanje, pa drzimo fige prijateljima koji idu dalje
drago mi je da je ipak odlucio ici na to natjecanje jer je u 4 sata priprema sto smo doma imali (2 sa mnom, 2 s tatom), naucio kako se rjesavaju i oni zadaci koje je dotad preskakao
100 puta sam si rekao da na ovakve provokacije ne smijem nasjedati, ali me jednostavno svrbe prstići. A ZAŠTO mi odgajamo djecu u školi kad je škola prvenstveno obrazovna, pa tek onda odgojna ustanova? Ako ti dijete doma zapne, a ti mu ne želiš pomoći jer "postoje oni koji su plaćeni", onda mi stvarno dođe da se zapitam... Ali ne o svom poslu, već o ljudima koji odgajaju tu istu djecu.
Nije, povećala se za 25! Napisao sam ti izvod kako se dođe do toga... A možeš si isprobati sa nekim konkretnim brojevima.
Npr. x = 88, y = 55...
(88+13)-(55-12) = 101-43 = 58. Što je za 25 veće od 33.![]()
Nije istina da škola nije odgojna ustanova, iako nikad nisam primjetila da me itko odgajao tijekom školovanja.
Ovo nije bilo upućeno kao provokacija već iz poštovanja prema profesorima i njihovom uloženom trudu u obrazovanje.
Npr. zamisli da ti dođe doma majstor za popravit vodoinstalacije i na odlasku kaže: " Nisam dovršio pa Vi to malo nastavite popravljat..., pa ću ja sutra nastavit dalje...
Evo jednog kratkog razgovora sa primanja roditelja: "KAko je mali dobija dva iz jezika kad ga ja podučavam i jučer sam ga ispita i sve zna (tata je varioc u škveru)".
Vratimo se matematici....
4.osnovne tek počeo,ponavljaju gradivo iz 3.razreda i mi već zapeli na zadatku..ja ne znam ni od kud bih krenula...
Podijeli broj 136 na dva pribrojnika tako da prvi bude tri puta veći od drugog.
Please...![]()
x+3x=136
4x=136
x=136/4
x=34
34+3*34=34+102=136
Mima,ovo je bilo brzo,ALI 4.osnovne je u pitanju,nikakav x nisu učili još...
Pa x je nepoznanica, umjesto x napiši BROJ, a, b
znači 136=broj+3*broj
ili nek napiše prazni kvadratić, tako njima zadaju zadatke sa nepoznanicama
Kako jedan pribrojnik mora biti tri puta veći od drugog, znači da 136 treba podijeliti na četiri dijela:
136:4=34
Zatim taj broj pomnožiti sa 3:
34*3= 102
Jedan pribrojnik je 102, drugi 34.
Provjera: 102+34= 136