To JEST izvrstan rezultat. Bio je 4? Pretpostavljam...
Za matematiku je za ovu godinu određeno da se na školsko (općinsko) natjecanje u Gradu Zagrebu pošalje iz svake škole onoliko djece koliko je odjela. Kažeš da je u vašoj školi 3 odjela (a, b, c)...dakle, 3 učenika. Prošle godine je bilo 1.5 * broj odjela (zaokruženo na više ako se dobije x.5)...
Posljednje uređivanje od YosephK : 29.01.2010. at 15:28
Zadatak iz 3. razreda:
razlika brojeva x i y je 33. Ako broj x povećamo za 13, a broj y smanjimo za 12 kako će se ponašati razlika?
a) smanjit će se za 1
b) povećat će se za 1
c) smanjit će se za 25
d) povećat će se za 25
Treba mi neki logički način jer matematički mi je neprihvatljiv za 3. razred (ako je ispred zagrade manje u zagradi se mijenja stanje i prebacivanje s druge strane jednakosti broj mjenja predznak)
Mnogo koplja se lomilo oko toga je li prihvatljivo u nižim razredima OŠ govoriti o jednadžbama. Ja kažem - DA, PRIHVATLJIVO JE. Naravno, na primjerima primjerenima djeci. Ionako se već u prvom razredu OŠ susreću sa jednadžbama u zadacima tipa: Ivan ima 3 bombona. Koliko mu treba dati bombona da bi ih imao 8? Djeca to rješavaju sa slavnim kvadratićima, a ustvari je taj kvadratić nepoznanica. Dakle, JEDNADŽBA. Samo ne govorimo što je to.
Isto tako i za ovaj zadatak. Ne vidim ništa loše u tome da dijete u 3. razredu OŠ upoznamo sa pravilom "ako je ispred zagrade znak više pribrojnici unutar zagrade zadržavaju stanje / ako je ispred zagrade znak manje, zagrada se briše, a pribrojnici unutar zagrade mijenjaju stanje". Zašto ne djetetu to pokazati? Iako je to gradivo 6. razreda, a čak se ni tada zapravo ne radi kako treba objašnjenje "a zašto je to tako?" (odgovor: zbog DISTRIBUTIVNOSTI, odnosno a(b+c) = ab+ac, pa stavimo da je a = 1 ili a = -1). Dakle, pokaži to djetetu. Ne radi se ni o čemu što neće razumjeti. Usvojit će to pravilo i ispravno ga reproducirati. A kasnije će naučiti i zašto to pravilo vrijedi.
Ukratko, pokaži djetetu na nekoliko primjera primjenu pravila "ako je pred zagradom...", pa mu daj da sam riješi zadatak. Reproducirat će naučeno.
@ Ribica - ali u ovom zadatku zapravo nemaš slučaj da prebacuješ preko jednakosti... (x+13)-(y-12)=x+13-y+12 = x-y+25...A kako znamo da je x-y=33, odgovor je: razlika se povećala za 25.
A zašto mi pokušavamo objasnit matematiku ako postoje ljudi koji se godinama školovali da bi to mogli i primaju uredno osobni dohodak?
100 puta sam si rekao da na ovakve provokacije ne smijem nasjedati, ali me jednostavno svrbe prstići. A ZAŠTO mi odgajamo djecu u školi kad je škola prvenstveno obrazovna, pa tek onda odgojna ustanova? Ako ti dijete doma zapne, a ti mu ne želiš pomoći jer "postoje oni koji su plaćeni", onda mi stvarno dođe da se zapitam... Ali ne o svom poslu, već o ljudima koji odgajaju tu istu djecu.
Nije, povećala se za 25! Napisao sam ti izvod kako se dođe do toga... A možeš si isprobati sa nekim konkretnim brojevima.
Npr. x = 88, y = 55...
(88+13)-(55-12) = 101-43 = 58. Što je za 25 veće od 33.![]()
iskreno, nemam pojma jel bio 4. ili 10.a i ne bi ga htjela razuvjeravat
znam samo da su svi rjesavali iste zadatke, nisu imali a i b varijante
danas je gradsko natjecanje, pa drzimo fige prijateljima koji idu dalje
drago mi je da je ipak odlucio ici na to natjecanje jer je u 4 sata priprema sto smo doma imali (2 sa mnom, 2 s tatom), naucio kako se rjesavaju i oni zadaci koje je dotad preskakao