Pokazuje rezultate 1 do 28 od 28

Tema: Bijeli i(li) smeđi šećer

  1. #1

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    3,209

    Početno Bijeli i(li) smeđi šećer

    Ja ih koristim paralelno, a volila bih da nisam.
    Al evo jednog zanimljivog teksta na tu temu:
    Slučaj »smeđi šećer«





    Bijeli i smeđi šećer nisu istovrijedni proizvodi, stoga nemaju istu cijenu. Ono što plaćaju potrošači nisu kalorije, već sastav i vrijednost šećera.
    Iz javnosti nepoznatih razloga djelatnici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) započeli su nedavno medijsku kampanju protiv smeđeg šećera. Oni tvrde da je smeđi šećer u svemu istovrijedan bijelom šećeru te da je previsoka cijena smeđeg šećera (5 do 10 puta skuplji) prijevara potrošača. Bez uvjerljivih obrazloženja sugeriraju ljudima da kupuju jeftiniji šećer.

    Mit o bijelom šećeru

    Optužbe na račun smeđeg šećera temelje na usporedbi kalorijske vrijednosti smeđeg i bijelog šećera. Javnosti su prikazali brojčane podatke koji se mogu pronaći i u svakoj boljoj »kuharici« s receptima: bijeli šećer je »težak« 3,9 kilokalorija po gramu, dok je smeđi šećer tek nešto »lakši« - 3,7 kilokalorija po gramu. Stručnjaci iz HZJZ-a tvrde da ta mala razlika u kalorijskoj vrijednosti nije dovoljan razlog da ljudi plaćaju više za smeđi šećer. Naprotiv, oni smatraju da se radi o istoj namirnici, odnosno da je smeđi šećer na tržištu, zapravo, obojani bijeli šećer.

    Takav pojednostavljeni pristup jedne institucije, koja je mjerodavna za područje prehrane i zdravlja ljudi, predstavlja neodgovoran odnos njezinih službenika prema javnosti. Slučaj »smeđi šećer« je važan jer otkriva nedostatke i nemar unutar institucija koje su zadužene za kompetentna stajališta o ljudskoj prehrani i zdravlju. Nepreciznim podacima dodatno zbunjuju javnost. Nisu odgovorili na osnovno pitanje - koji šećer je kvalitetniji - ali su svojim brzopletim zaključcima potakli javnost da posumnja u vrijednost rada u laboratorijima HZJZ-a (npr. Odsjek za kvalitetu namirnica).

    Usporedba dviju različitih namirnica na temelju samo njihovih kalorijskih vrijednosti predstavlja redukciju razumijevanja vrijednosti i kvalitete prehrambenih proizvoda. Kalorija je običan energijski pojam. Kalorijska vrijednost ne govori ništa o sastavu namirnica, a još manje o njihovoj toksičnosti ili zdravstvenoj ispravnosti. Prema »kalorijskoj« logici stručnjaka iz HZJZ-a masline su manje kvalitetnije i štetnije za ljudsko zdravlje nego šećer jer imaju veću kalorijsku vrijednost (više od 4 kilokalorije po gramu). Stoga je bespredmetno »zdravstveni karton« bijelog i smeđeg šećera uspoređivati na temelju kalorija. Ono što zaista razlikuje vrijednost bijelog i smeđeg šećera jesu nutritivni sadržaj, aroma i okus. Bijeli šećer se dobiva iz šećerne repe ili šećerne trske u takozvanom postupku rafinacije koji uključuje čitav niz kemijskih obrada: fosfatacija, karbonatacija, alkalizacija, sulfitacija... Industrija koristi niz agresivnih kemikalija (formalin, EDTA, klorna voda, fosforna kiselina, sumporni dioksid) kako bi se dobio kristalni bijeli šećer. Kemijsko nasilje nad smeđim šećerom mnogo je manjeg intenziteta.

    Smeđi šećer je bolji

    Pri tehnološkim postupcima obrade bijelog šećera gube se svi korisni mikronutrijensi koji nerafiniranom smeđem šećeru daju posebnost i prednost u kvaliteti. Radi se o malim, ali važnim količinama vitamina, minerala, fitokemikalija te posebice polifenola koji podižu antioksidativni status smeđeg šećera u usporedbi s bijelim šećerom (Food Chemistry 2009, 115, 113). U laboratorijskim analizama smeđeg šećera dokazano je pedesetak prirodnih spojeva kojih nema u bijelom šećeru (J. Agic. Food Chem. 2005, 53, 10074). Bogatstvo mikronutrijenasa i prehrambeni sadržaj smeđeg šećera potječe iz melase koja se stvara prilikom obrade šećerne trske. O načinu obrade šećerne trske ovisi vrsta smeđeg šećera koju ljudi razlikuju prema kvaliteti i boji: demerara, turbinado ili muscovado...

    Sve te informacije, koje su znanstveno utemeljene, stručnjaci iz HZJZ-a ili ignoriraju ili ih nisu otkrili. Njihovo jedino »otkriće« je da proizvođači (ili trgovci) varaju potrošače tako da bijeli šećer »farbaju« smeđom bojom melase. Na hrvatskom tržištu se prodaje na desetke različitih vrsta smeđeg šećera (u rasponu cijena od 13 do 35 kuna po kilogramu), te ako je istinita tvrdnja iz HZJZ-a da je neki smeđi šećer podvala, onda takvo »otkriće« treba završiti s prijavom nadzornim inspekcijama, a ne s naivnim i neuvjerljivim istrčavanjem u medijima. S takvim medijskim incidentima izaziva se nepovjerenje javnosti prema institucijama koje se brinu o zdravlju ljudi i okoliša. Bijeli i smeđi šećer nisu istovrijedni proizvodi, stoga nemaju istu cijenu. Ono što plaćaju potrošači nisu kalorije, već sastav i vrijednost šećera. Čini se da su potrošači upućeniji u »slatke tajne« šećera, nego stručnjaci iz HZJZ-a.
    Uzet je sa stranice:
    http://www.glas-koncila.hr/rubrike_p...?news_ID=17075

  2. #2
    stanam avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009
    Lokacija
    Slavonija
    Postovi
    334

    Početno

    thanks. mi smo baš počeli koristiti onaj smeđi- muscovado. do tada smo koristili obični smeđi (od trske) i nakon svih tih priča o šećerima prebacili se na ovaj.

  3. #3
    Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007
    Postovi
    2,159

    Početno

    Kava sa smeđim šećerom- zakon!

    Za sve ostalo bijeli Srećom ga jako malo koristimo, ali ne vjerujem da je ikakvog šećera zdravo koristiti u velikim količinama. :/

  4. #4

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    ZG,R. Pešćenica
    Postovi
    2,190

    Početno

    Da se hranim samo sa šećerom možda bi razmišljala o ovome. Obzirom da je moj unos šećera (samog, ne u namirnicama) otprilike 2-3 žlice na mjesec potpuno mi je svejedno koji jedem.
    A smeđi šećer je trenutno moderan jer je ko fol zdrav , moš si mislit. Najzdraviji šećer je onaj kojeg ne pojedeš.

  5. #5
    DiLala avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008
    Lokacija
    osunčani dvorac
    Postovi
    1,049

    Početno

    i mi smeđi muscovado. Prije smo isto onaj jeftini smeđi koji vjerujem da je bojan melasom, ovaj muscovado je ajmo reći.... zdraviji.
    Ne koristimo ga puno a ipak mi je puno finiji od običnog bijelog.

  6. #6

    Datum pristupanja
    Oct 2009
    Lokacija
    Novi Zagreb
    Postovi
    759

    Početno

    Ja lijepo uživala u muscovado šećeru i onda mi Davor pokvario gušt, pa sad opet trošim obićni bijeli dok ne nabavim demeraru ili casonade koja je suha i ne fermentira poput muscovade.

  7. #7
    Thlaspi avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    355

    Početno

    hm, možda su bijeli i smeđi jednako kalorični ali meni je smeđi nekako slađi pa ga manje stavim i onda, zapravo, bude manje kaloričan... ili ne? :/

    znači, muscovado fermentira? morat ću i ja počet trošit neki drugi onda... meni se samo čini da smeđi šećer u pravilu ne može biti "kristal" nego mora biti onak, mrvičast...

  8. #8
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Ne mora. Nažalost je među zdravojelcima zavladalo mišljenje da je nekvalitetno zdravo.

  9. #9

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    3,209

    Početno

    E ja sad više ništa ne kužim :?
    Mislila sam da je bijeli najgori, a neki, možda muscovado najbolji

  10. #10
    Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007
    Postovi
    2,159

    Početno

    A meni opet smeđi manje sladak nego bijeli. Pa smeđeg u kavu moram staviti 3 žličice, dok bijelog mogu staviti 1 i pol

  11. #11
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    makita, to ti je ono kad neko "normalno" povrće uvene u supermarketu, samo ga prebace na dio sa zdravom hranom i odmah se proda

  12. #12
    stanam avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009
    Lokacija
    Slavonija
    Postovi
    334

    Početno

    Citiraj marijanada prvotno napisa
    Ja lijepo uživala u muscovado šećeru i onda mi Davor pokvario gušt, pa sad opet trošim obićni bijeli dok ne nabavim demeraru ili casonade koja je suha i ne fermentira poput muscovade.
    imaš kakav link? ili Davor?

  13. #13
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Muscovado je vlažan šećer i kao takav je podložan fermentaciji. Onjuši ga i ako nema fini miris po šećeru od trske (onako po suhim šljivama) onda je sigurno fermentiran.

    Malo je informacija o problematici na netu, ali nešto se i nađe, recimo ovdje: http://www.victoriatarlac.gov.ph/ind...o_pdf=1&id=234

  14. #14
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Evo ti još: http://www.tis-gdv.de/tis_e/ware/zuc...e/rohzucke.htm
    Ključni problem je vlaga, a muscovado je po definiciji vlažan i jako higroskopan.

  15. #15

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    3,209

    Početno

    Okej. Možete li mi praktično pomoći: koji šećer (smeđi) kupujete na našem tržištu, a koji vam je second best?

  16. #16
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    "Lara" je tu-i-tamo OK kad uzmu neku dobru demeraru, a momentalno je nekakav bez veze - ne miriši. Prije su znali imati demeraru s Mauricijusa i odličan šećer iz Indije. U Lidlu su imali odličan nespecificirani šećer za kojeg sam zaključio da je cassonade. Povremeno zateknem u dućanu dobar šećer iz Australije.

    Billington's je siguran izbor, ali je skup.

  17. #17
    pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Postovi
    8,507

    Početno

    Ja sam čula priču kako je nekim proizvođačima jako isplativo uzeti bijeli rafinirani šećer, dodati mu boje i plasirati ga kao smeđi za višestruko veću cijenu. Je li to urbani mit? Ako nije, kako prepoznati pravi smeđi šećer?

  18. #18
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Po mirisu. Pravi šećer ima fini miris, 'nako po suhim šljivama.

  19. #19

    Datum pristupanja
    Oct 2009
    Lokacija
    Novi Zagreb
    Postovi
    759

    Početno

    U Plodinama Billington's smeđi demerara šećer od 1 kg snižen sa 35,99 kn na 26,99 kn. Akcija traje do 6.12.

  20. #20

    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    1,218

    Početno

    To sa smeđim šećerom je stara fora. Možeš kupiti najbolju marku, najskuplju, nepofarbanu itd. pa i dalje plaćaš običan šećer u nekoj ranijoj fazi preradbe. U biti je zbog nedorađenosti manje sladak pa je eventualna korist u tome da se unosi manje šećera u organizam, ako se ne odluči zbog manje slatkoće staviti više šećera. Prema tome kako se smeđi šećer proizvodi zapravo bi trebao biti jeftiniji od bijelog i to dosta pa je to u biti stvarno prevara potrošača.
    O tome se već stvarno puno govorilo i u raznim emisijama upozoravalo. Pogotovo u onoj fazi naše samostalnosti kad su nam zabranjivali neke stvari oko uvoza ili izvoza šećera, čak nevezano uz samo zdravlje.

  21. #21

    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    1,218

    Početno

    Citiraj gita75 prvotno napisa
    A smeđi šećer je trenutno moderan jer je ko fol zdrav , moš si mislit. Najzdraviji šećer je onaj kojeg ne pojedeš.

  22. #22
    aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Postovi
    2,089

    Početno

    meni je smeđi bio draži jer ima nešto vitamina i minerala za razliku od ispranog bijelog
    kalorijski su tu negdje
    i onda saznam da nam prodaju farbani

    dobro, sad bar znam kako ih razlučiti

    a ni agavin sirup nije loš
    usto ima i nizak gi

  23. #23
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Ali ni šećer nema visoki GI

  24. #24
    Serpentina avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Lokacija
    tu negdje
    Postovi
    1,147

    Početno

    Mi koristimo za kavu i to "po sitno" isključivo muscovado. Encianov, vele da je fair trade

    Za kolače prođe bijeli, no puno češće med.

    Demerara mi se ne sviđa :/

  25. #25
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Slažem se sa gitom 75
    ...Najzdraviji šećer je onaj kojeg ne pojedeš.
    Kavu ne pijem sa šećerom, čajeve isto. Kupila sam neki smeđi šećer od šećerne trske, valda nije obojan, ali mi ne paše ni okus ni miris.
    Ako već nešto sladim onda je to med.
    Mislim da je smeđi šećer precjenjen i da love u mutnom zbog tobože fore zdravije prehrane. Vjerujem da ga više neću kupiti.

  26. #26
    pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Postovi
    8,507

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa
    Ali ni šećer nema visoki GI
    pojasni

  27. #27
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Mislim da ne moram, a za nedoumice postoji Google, probaj utipkati "gi index chart" bez navodnika. Šećer ima umjereni GI, ne visok. Običan kruh ima veći GI od šećera.

  28. #28
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Vezano za GI index ima više tablica koje se čak i razlikuju u podacima. Jedna od tih tablica može se vidjeti ovdje:
    http://www.fitness.com.hr/mrsavljenj...sno-tkivo.aspx

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •