Help!
Pita me poznanica: ima li par koji ide u postupak u privatnoj ustanovi pravo dobiti lijekove preko HZZO-a? Ne znam je li važno, žena je navršila 38 godina.
Hvala vam.
Help!
Pita me poznanica: ima li par koji ide u postupak u privatnoj ustanovi pravo dobiti lijekove preko HZZO-a? Ne znam je li važno, žena je navršila 38 godina.
Hvala vam.
mislim da ne.Može samo skupiti račune pa tražiti povrat poreza.
To sto je navrsila 38 sada nema veze jer nema vise dobne granice, na lijekove nema pravo ako ide privatno no ova joj info moze biti od koristi ako se odluci mozda za neku drzavnu kliniku.
Prije se to i moglo, znam da je bilo takvih slučajeva ali sad je to nemoguće jer lijekove više ne osigurava primarni ginekolog nego državna klinika u kojoj se obavlja postupak.
Znali su i tome doskočiti![]()
prošle godine sam podnijela zahtjev za nadoknadu troškova nabavke lijekova koje sam koristila u dva postupka privatno (na nagovor liječnice opće prakse, a i pročitala na forumu da je bilo refundacija i u takvim slučajevima)
nakon 10 mjeseci dobijem rješenje Odbija se
Ocigledno lijecnica nije bila upucena bas u tvoja prava prema zakonu nego je to vise bilo pokusaj pa ako prodje prodje.Ja sam za svoj 1.IVF u Petrovoj kupila lijekove da bih prije dosla na red, podnijela zahtjev za naknadu i dobila novce jer sam isla u drzavnu kliniku.To je bilo prije i novog zakona i nove tj sad vec stare odredbe da lijekove dijele soc.gin.Dakle po zakonu nemas pravo na lijekove preko HZZO-a ako ides u privatnu kliniku.Da su se cure snalazile, jesu, svakako.Neko je skupio lijekove koje su curke ovdje na forumu poklanjale, neko ih je kupio povoljnije nego u ljekarni itd.itd.
Nema pravo na lijekove za supresiju/stimulaciju/štoperice, ali ima pravo tražiti od svog socijalnog one popratne lijekove poput utrogestana, estrofema, dabrostona i sl. jer se ti lijekovi koriste i izvan MPO-a... Nije prevelika ušteda ali, dobro dođe...
Hvala vam. I mislila sam da je tako.
Posljednje uređivanje od martinaP : 22.03.2010. at 11:30
ja sam za privatne pokusaje sama kupovala lijekove, ali sam uzela racun na ime i jmbg/oib i dobila sam povrat poreza i na njih i na racun od postupka.
ma znam da se o ovome već spominjalo nešto, no .. gdje u zakonu piše da se lijekovi mogu dobiti isključivo za postupke u državnim bolnicama? Posebno kad znamo sad koje su cijene postupaka u državnim klinikama.
Npr.
prirodni IVF/ICSI je 4.000,00 HRK
stimulirani IVF ICSI je 15.500,00 HRK, za zašto ja ne bih išla kod privatnika, dobila lijekove od HZZO-a i na taj način HZZO koštala koliko?
Pretpostavljam da bi privatne MPO klinike trebale imati ugovore s HZZO-om za subvenciju stimulacije, npr. kao i kod privatnih stomatologa koji imaju ugovore s HZZO-om i tebi kao pacijentu se subvencionira cijeli ili dio postupka kod privatnog stomatologa. Mislim da u slučajevima MPO nema takvih mogućnosti.
Ne pise mozda u zakonu ali u HZZO-ovom pravilniku mislim pise da na lijekove imas pravo ako ides u "Ugovornu zdravstvenu ustanovu" u sto bi vjerujem mogle uci i privatne klinike kada bi sklopile ugovor s HZZO-om.Zasada to nije slucaj.
poliklinika cito ima dogovor sa hzzom da tokom 1 godine može uzeti 50 ili 100 parova za besplatne postupke,ali mislim da je to samo za IVF postupak.naravno da ima lista i da ćeš čekati par mjeseci da uđeš na listu.mislim i da ovisi i o tome dali si njihov pacijent.
mi smo sve kod njih radili i briseve i spermiograme i hsg...već sam njihov pacijent skoro 2 god.tako da me je dr odmah ubacio na listu za 1mj.sve to ovisi