može kakav esktra jednostavan recept?
hitno je![]()
može kakav esktra jednostavan recept?
hitno je![]()
našlaSastojci:
5 jaja (odvojiti žumanjke od bjelanjaka
20 dag šećera
1 L mlijeka
1 štapić vanilije
Mlijeko stavite na štednjak da zakipi. U njega stavite vaniliju (možete staviti cijeli štapić, ali ja sam ga prerezala i ostrugala onu krasnu smeđu lijepljivu unutrašnjost). Kad mlijeko provrije ako ste ostrugali vaniliju, procjedite mlijeko kroz gazu. Zatim istucite snijeg od bjelanjaka. Kad je snijeg čvrst, žlicom grabite poveće komade i stavljajte ih u mlijeko. Kuhajte sa svake strane po par sekundi. Vadite ih šupljikavom žlicom u zdjelu. Kad ste potrošili sav bjelanjak, žumanjke izmiksajte sa šećerom i ukuhajte u mlijeko. Prokuhajte dok se malo ne zgusne i prelijte preko bjelanjaka.
Dobro ohladite i poslužite!
još da znam koliko je 20dkg u žlicama
4 jaja
8 kasika secera
3 kasike brasna
1l mleka
1 vanilin secer
Belanjke malo poseceriti i ulupati u sneg.
Mleko staviti da lagano vri i vaditi kasikom nokle te ih kuvati u mleku,vaditi i redjati u zdelu.
Maknuti mleko s vatre i malo po malo ga dodavati u zumanjke+secer+brasno.
Zgusnuti na pari(moze i na laaaganoj vatri,preliti preko nokli.
![]()
napravila sam po ovom receptu koji sam sama našla (1L mlijeka, 5 jaja, 4 žlice šećera i 1 vanilin šećer) i već smo pola pojelidrugi put stavit ću još manje šećera
našla sam i te recepte s brašnom, ili s gustinom, ali mi se to nije sviđalo
a ja u kremu od žutanjaka dodam još i čokoladu i bude mljac![]()
Radila sam danas prema ovom receptu koji je stavila Lutonjica.
Jako fino. Samo ova žuta krema, meni se baš nije zgusnula, ispalo je dosta tekuće.
Možda bi se još stisnula u frižideru, ali tko će čekat 8) .
Može se zgusnuti i žlicom pudinga od vanilije. A nije loše, tko voli, ni ako se zdjela obloži keksama petit beurre (ako radim s keksima, onda stavim još malo manje šećera nego inače, jer su keksi dosta slatki).
ja strpljivo cekam da se ohlade! radila sam po ovom receptu koji je stavila Lutonjica i isto mi je ispalo dosta rijetko. pretpostavljam da ce se zgusnuti kad se malo ohladi. kad ce vise...![]()
Ohladilo se, ali ne i zgusnulo. fino je, ali rijetko. Sljedeći put dulje kuham jaja i mlijeko.![]()
ja ne bih dulje kuhala jaja i mlijeko.sarasvati prvotno napisa
ne volim kada jaja koaguliraju pa se naprave mrvice.
zbog šnenokli sam si kupila termometar i kad kuham šnenokle, ne dam da dođe do vrenja: isključim oko 80 stupnjva. to je dovoljno da pobije što treba pobiti, a ne koagulira.
bolje je ubaciti žličicu škrobnog brašna.
Kad se radi po originalnom receptu uvijek ispadne prerijetko i to meni onda nije fino, kad je onako vodica, a šnenokle obožavam. Zato uvijek stavim gustina i fakat su mi super.
meni je to rijetko normalno. tak je radila moja mama (koja je, istina, jako loša kuharica), ali MM veli da su takve bile i od njegove bake (a ta je, naravno, bila vrsna kuharica
).
nemam pojma zašto mi se ne sviđaju ideje s gustinom i brašnom. možda ipak probam.
Da,u originalu su malo pretekuće.Kad ih kuham(a to je jako rijetko jel nisam zadovoljna svježinom jaja koja mogu nabaviti) stavim malo gustina ili pudinga od vanilije.
Lut, mi smo isto kao klinci jeli rijetke, dok se mama nije dosjetila (ili čula od nekoga) kakao se zgusnu. Od tada kad sam probala zgusnute rijetke su mi bezveze. A gustin zaista nije nezdrav, tako da ne kužim zašto bi ga trebalo izbjegavati.
nije toliko do nezdravosti, nego nemam nikad gustin u kući, nikad u životu ga nisam kupila.
brzopotezne slatkiše radim samo s onim što imam u kući, ono, sad mi pukne da nešto napravim (kao kad sam otvorila ovaj topik) i radim s onim što imam.
ako moram razmišljati kako ću možda tokom tjedna raditi šnenokle pa trebam kupiti gustin, to mi komplicira stvar, jako. takva sam![]()
Jupi! :D
Ja sam, naravno, pomislila da je stvar u meni i da je ispalo rijetko jer sam nešto zeznula.
Znači pokušati s gustinom...
Šnenokle pamtim samo bakine i njene su zgusnute i to želim postići! Ona stavi i Petit beuree. Tako sam i ja sad radila. Namočila sam ih malo u rum i stavila kao podlogu.
upravo se hlade...stavila sam 2 žlice pudinga od vanilije da krema bude gušća!
Dobro ste me sjetile.... nisam to radila stoljećima! A u studentsko doba, kad nismo imali pristup pećnici, to je bila klasika...
Btw. po receptu iz bečke kuharice idu na to šumske jagode. To je fakat super!
Dodatak na raspravu o gustoći - ima 2 načina (već opisana žlica brašna, ne mora biti škrobno ali mora bit glatko) ili 2 jaja više, ali oprez s tim da se ne poremeti ravnoteža bijelog i žutog...![]()
paradizot pravim cesto, davimo se u njemu
smjesa junacka od 10 jaja i litre mlijeka, ivar i ja pojedemo, a da mm ni ne stigne zinut
ne dodajem brasno ni gluten, tajna je u mijesanju na pravoj temperaturi
a pomazu i keksi koje stavim na dno posude