Pokazuje rezultate 1 do 22 od 22

Tema: Šnenokle

  1. #1
    Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    13,505

    Početno Šnenokle

    može kakav esktra jednostavan recept?
    hitno je

  2. #2
    Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    13,505

    Početno

    Sastojci:
    5 jaja (odvojiti žumanjke od bjelanjaka
    20 dag šećera
    1 L mlijeka
    1 štapić vanilije

    Mlijeko stavite na štednjak da zakipi. U njega stavite vaniliju (možete staviti cijeli štapić, ali ja sam ga prerezala i ostrugala onu krasnu smeđu lijepljivu unutrašnjost). Kad mlijeko provrije ako ste ostrugali vaniliju, procjedite mlijeko kroz gazu. Zatim istucite snijeg od bjelanjaka. Kad je snijeg čvrst, žlicom grabite poveće komade i stavljajte ih u mlijeko. Kuhajte sa svake strane po par sekundi. Vadite ih šupljikavom žlicom u zdjelu. Kad ste potrošili sav bjelanjak, žumanjke izmiksajte sa šećerom i ukuhajte u mlijeko. Prokuhajte dok se malo ne zgusne i prelijte preko bjelanjaka.
    Dobro ohladite i poslužite!
    našla
    još da znam koliko je 20dkg u žlicama

  3. #3

  4. #4
    KayaR avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009
    Lokacija
    Beograd
    Postovi
    1,433

    Početno

    4 jaja
    8 kasika secera
    3 kasike brasna
    1l mleka
    1 vanilin secer
    Belanjke malo poseceriti i ulupati u sneg.
    Mleko staviti da lagano vri i vaditi kasikom nokle te ih kuvati u mleku,vaditi i redjati u zdelu.
    Maknuti mleko s vatre i malo po malo ga dodavati u zumanjke+secer+brasno.
    Zgusnuti na pari(moze i na laaaganoj vatri,preliti preko nokli.

  5. #5
    Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    13,505

    Početno

    napravila sam po ovom receptu koji sam sama našla (1L mlijeka, 5 jaja, 4 žlice šećera i 1 vanilin šećer) i već smo pola pojeli drugi put stavit ću još manje šećera

    našla sam i te recepte s brašnom, ili s gustinom, ali mi se to nije sviđalo

  6. #6
    danchi79 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Klenovnik
    Postovi
    141

    Početno

    a ja u kremu od žutanjaka dodam još i čokoladu i bude mljac

  7. #7
    Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    13,505

    Početno

    mi smo posuli kakaom

  8. #8
    dunja&vita:-))) avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Lokacija
    zg
    Postovi
    1,891

    Početno

    Radila sam danas prema ovom receptu koji je stavila Lutonjica.
    Jako fino. Samo ova žuta krema, meni se baš nije zgusnula, ispalo je dosta tekuće.
    Možda bi se još stisnula u frižideru, ali tko će čekat 8) .

  9. #9
    Freja avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Lokacija
    Sydney / Zagreb
    Postovi
    2,042

    Početno

    Može se zgusnuti i žlicom pudinga od vanilije. A nije loše, tko voli, ni ako se zdjela obloži keksama petit beurre (ako radim s keksima, onda stavim još malo manje šećera nego inače, jer su keksi dosta slatki).

  10. #10
    sarasvati avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009
    Postovi
    2,248

    Početno

    ja strpljivo cekam da se ohlade! radila sam po ovom receptu koji je stavila Lutonjica i isto mi je ispalo dosta rijetko. pretpostavljam da ce se zgusnuti kad se malo ohladi. kad ce vise...

  11. #11
    sarasvati avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009
    Postovi
    2,248

    Početno

    Ohladilo se, ali ne i zgusnulo. fino je, ali rijetko. Sljedeći put dulje kuham jaja i mlijeko.

  12. #12
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Citiraj sarasvati prvotno napisa
    Ohladilo se, ali ne i zgusnulo. fino je, ali rijetko. Sljedeći put dulje kuham jaja i mlijeko.
    ja ne bih dulje kuhala jaja i mlijeko.
    ne volim kada jaja koaguliraju pa se naprave mrvice.
    zbog šnenokli sam si kupila termometar i kad kuham šnenokle, ne dam da dođe do vrenja: isključim oko 80 stupnjva. to je dovoljno da pobije što treba pobiti, a ne koagulira.

    bolje je ubaciti žličicu škrobnog brašna.

  13. #13

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    1,715

    Početno

    Kad se radi po originalnom receptu uvijek ispadne prerijetko i to meni onda nije fino, kad je onako vodica, a šnenokle obožavam. Zato uvijek stavim gustina i fakat su mi super.

  14. #14
    Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    13,505

    Početno

    meni je to rijetko normalno. tak je radila moja mama (koja je, istina, jako loša kuharica ), ali MM veli da su takve bile i od njegove bake (a ta je, naravno, bila vrsna kuharica ).
    nemam pojma zašto mi se ne sviđaju ideje s gustinom i brašnom. možda ipak probam.

  15. #15
    Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    zagreb zapad
    Postovi
    21,707

    Početno

    Da,u originalu su malo pretekuće.Kad ih kuham(a to je jako rijetko jel nisam zadovoljna svježinom jaja koja mogu nabaviti) stavim malo gustina ili pudinga od vanilije.

  16. #16

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    1,715

    Početno

    Lut, mi smo isto kao klinci jeli rijetke, dok se mama nije dosjetila (ili čula od nekoga) kakao se zgusnu. Od tada kad sam probala zgusnute rijetke su mi bezveze. A gustin zaista nije nezdrav, tako da ne kužim zašto bi ga trebalo izbjegavati.

  17. #17
    Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    13,505

    Početno

    nije toliko do nezdravosti, nego nemam nikad gustin u kući, nikad u životu ga nisam kupila.
    brzopotezne slatkiše radim samo s onim što imam u kući, ono, sad mi pukne da nešto napravim (kao kad sam otvorila ovaj topik) i radim s onim što imam.
    ako moram razmišljati kako ću možda tokom tjedna raditi šnenokle pa trebam kupiti gustin, to mi komplicira stvar, jako. takva sam

  18. #18
    sarasvati avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009
    Postovi
    2,248

    Početno

    Jupi! :D

    Ja sam, naravno, pomislila da je stvar u meni i da je ispalo rijetko jer sam nešto zeznula.

    Znači pokušati s gustinom...

    Šnenokle pamtim samo bakine i njene su zgusnute i to želim postići! Ona stavi i Petit beuree. Tako sam i ja sad radila. Namočila sam ih malo u rum i stavila kao podlogu.

  19. #19
    kinder avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005
    Postovi
    2,338

    Početno

    Žlica,dvije brašna umjesto gustina

  20. #20
    ivica_k avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Postovi
    1,835

    Početno

    upravo se hlade...stavila sam 2 žlice pudinga od vanilije da krema bude gušća!

  21. #21
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,003

    Početno

    Dobro ste me sjetile.... nisam to radila stoljećima! A u studentsko doba, kad nismo imali pristup pećnici, to je bila klasika...

    Btw. po receptu iz bečke kuharice idu na to šumske jagode. To je fakat super!

    Dodatak na raspravu o gustoći - ima 2 načina (već opisana žlica brašna, ne mora biti škrobno ali mora bit glatko) ili 2 jaja više, ali oprez s tim da se ne poremeti ravnoteža bijelog i žutog...

  22. #22
    Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,526

    Početno

    paradizot pravim cesto, davimo se u njemu
    smjesa junacka od 10 jaja i litre mlijeka, ivar i ja pojedemo, a da mm ni ne stigne zinut

    ne dodajem brasno ni gluten, tajna je u mijesanju na pravoj temperaturi

    a pomazu i keksi koje stavim na dno posude

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •