Laganje je jedno, nedavanje informacija drugo. Mi imamo više problema s ovim drugim.
Za ocjene - česti odlasci na informacije smanjuju smisao skrivanja ocjena. Ali ipak, ako loše ocjene znače stroži režim u kući, onda se "isplati" prešutjeti, jer će nekoliko dana dulje vrijediti liberalna pravila. Mi npr. internet i izlaske svedemo na najmanju mjeru (sad, što je najmanje o tome bi se dalo) kad vidimo da je frka, a ako ćemo to vidjeti na informacijama u utorak, a ne čuti od klinca u petak - eto njemu ugodnije provedenog vikenda.

Onda bi bilo možda pedagoški uvesti neku vrstu kazne za prešućivanje, ali tu su dva problema. Prvo, kad pritegnemo zbog ocjena kud će mu dodatno još neka muka.
Drugo, ima siva zona: pa, reako sam vam - i teoretski je moguće da je rekao jer je sklon važne informacije iz svih područja promrmljati dok se mimoilazimo ili usred rasprave koja s tim nema veze ili kad bauljamo na spavanje... To je isto problem na kojem radimo: reci jasno i glasno, kad je primjereno, i još ponovi - podsjeti nas. (Ok, da treba frizeru ili nešto kupiti, to nas podsjeti, ali sigurno neće podsjetiti da je dobio jedan. )

Na neku granicu između prešućivanja i laganja spada mi skrivanje pravih motiva. Nešto hoće ili neće, ali razlozi koje navodi nisu oni vjerojatni. Sjećam se da sam i ja to radila, možda mi je malo lakše zbog tog.