Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 78 od 78

Tema: Problemi s dojenjem novorođenog djeteta

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Tata! prvotno napisa
    Citiraj Achan prvotno napisa
    Naime najbolji lijek je bilo što je više tresti, i to onako jako. Ja bih sjela na kauč sa njom u rukama i skakala. Kad bi se umorila preuzeo bi muž, ponekad smo skakutali i po kući. To drmusanje im nekako smiri grčeve. Kod nas bi se čak desilo da urla urla, mi skačemo, i onda ona prdne i prestane plakati.
    hvala na svim dobrim željama, ali ja bih molio da se ovaj gore savjet ne prakticira doma! gledao sam neki dan emisiju kako u nekoj skandinavskoj zemlji čitav zdravstveni sustav radi na kampanji osvještavanja roditelja kako trešnja djece od čak samo nekoliko sekundi može stvoriti trajne defektne posljedice! molim ne igrajte se time!
    Ovo je jako, jako točno.
    Svjetski dan mozga vrlo često ima za temu trešnju djece i stalno govore o opasnostima koje trešnja može prouzročiti.

vanjci avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Ma stvarno mi nije jasno zašto ne želite pomoći ljudima koji panično traže izlaz i žele djetetu ublažit bolove i muku?!? Dok se ne snađu s dojenjem svi su prisiljeni koristit AD kao dohranu i nije to mali broj, meni se dijete 7-8 dana mučilo u grčićima i tvrdoj stolici, dok konačno nisam iskopao recepturu... a bilo bi mi drago da mi je netko to ovdje spomenuo u prvom javljanju, ali nije!

i dapače nije to ničime poremetilo naš plan i želju za dojenjem, ali je našem djetetu itekako vidno konformiralo prve dane života! fakat mi niste jasni???

dozvoljavate pisanje kako se s temp.39 ne mora ići liječniku, dozvoljavate da roditelji sami doma dijagnosticiraju djeci bolesti i ne potičete odlazak liječniku, al kad žele izabrati najoptimalniji AD, e onda je to STRAŠNOOO... meni tu nešt nije normalno!

tim više što mi nije jasno tko to sa 4-5 dana djetetovog života ima pedijatra?! s kim da se posavjetujem? s nekim prek telefona ko će jedva dočekat rješit me se u što kraćem roku, znajući da njegovi savjeti nemaju niti težinu, niti podliježu odgovornosti? ipak je to samo informacija prek telefona, a ne upisana dijagnoza u kartonu!

moram na ovo reagirati. dakle, tata! na forumu ove udruge se propagira dojenje. ima drugih foruma koji velicaju AD ovo je jedan od rijetkih da ne kazem jedini gdje se ne velica AD nego dojenje. Narvno da ima onih koji u pocetku dodaju AD ali to zasigurno nisu SVI kako si napisao. mi smo potpisnici medjunarodnog sporazuma o reklamiranju nadomjestaka za majcino mleijko i u skladu s tim ovdje nije dozvoljeno komentiranje proizvodjaca mlijeka, bocica i slicnog. to sto kod vas jos uvijek ima "plan i zelja za dojenjem" super, svaka cast!! i to sto imate dijete kojem ne smeta mjesanje bocice i bradavice, ali dopusti da ima onih kojima to moze unistiti dojenje.
    drugo sto moram reagirati- sto si mislio pod ovim savjetovanjem preko telefona? ako mislis nas nas SOS telefon - da mi savjetnice nismo dovoljno educirane, onda nas neces kontaktirati. ako mislis da je to pedijatar onda neces njega kontaktirati. ako zelis skupiti sto vise iinformacija od relevantih izvora i informirano odluciti sto ces dalje, onda ces tako i napraviti.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

tim više što mi nije jasno tko to sa 4-5 dana djetetovog života ima pedijatra?! s kim da se posavjetujem?
    Do odabira pedijatra (s mjesec dana najkasnije), uvijek se mozete javiti "djecjoj sobi" (ne znam kako se to zove u Zg, kod nas u Pu imamo djecju sobu u sklopu rodilista u kojoj pedijatar pregledava djecu, tamo se cijepe i po potrebi se vrsi druga vrsta njege i skrbi) u rodilistu gdje je dijete rodjeno ili se javite s pitanjima pedijatriji bilo koje bolnice.

Osoblje foruma srecica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

tim više što mi nije jasno tko to sa 4-5 dana djetetovog života ima pedijatra?! s kim da se posavjetujem?
    Nama je 3. dan djetova zivota dosla patronazna i dala nam ime pedijatrice i broj telefona iz nama najblizeg Doma zdravlja. Ujedno nam je dala i svoj broj telefona i rekla da ju zovemo ako nam bilo sto bude sumnjivo.

I jos jedan info, dok ne prijavis dijete da ima zdravstvenu knjizicu mozes ici pedijatru sa svojom knjizicom.

Dakle nazovi najblizi Dom zdravlja i trazi pedijatrijsku ambulantu.

Banned
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Dakle pošto smo našli, nažalost iz trećeg pokušaja, idealno AD koje je riješilo sve bebine probleme, sad se koncentriramo na pojačanje dojenja, vidno smireniji zbog smanjenih trauma naše bebe...

e sad spomenut ću jedan banalni TIPS koji niko nije, pa gdje puklo da puklo, baš me briga! rekoh fino sebi - čuj stari ak si preživio 15 sati poroda, pa nemere to bit gore od majčinog mlijeka na nepcu... hehe - što na umu, to na drumu... nakon toga procurilo na sve strane - mama u trenu napunila pola bočice!!! pukli smo od smijeha!

eto šta hormoni rade, a tek endorfini i dopamini... ČUDO!!! pa sad recite da tate ne pomažu mamama

ok malo sam zabrijao u revijalnom tonu da se razbije ozbiljnost situacije, uglavnom neka ostane zabilježeno za svaki slučaj - "snimljeno po istinitom događaju" i "svaka sličnost sa stvarnim osobama je sasvim slučajna"

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

bravo tata!
    to je stvarno uspjeh jer je to posebna "tehnika" koju odrasli rijetko mogu proizvesti.
    samo nastavite dalje, vidjet ćete da će proći vrijeme problema i doći - čisti užitak!

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

bit će da su joj onda još uvijek malo slabije prohodni kanalići inače spominjali smo već i prije taj "narodni lijek" na forumu, nisam se sjetila predložiti

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa
    bit će da su joj onda još uvijek malo slabije prohodni kanalići inače spominjali smo već i prije taj "narodni lijek" na forumu, nisam se sjetila predložiti
    vjerojatnije se oslobodilo više oksitocina

Banned
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    bravo tata!
    to je stvarno uspjeh jer je to posebna "tehnika" koju odrasli rijetko mogu proizvesti.
    samo nastavite dalje, vidjet ćete da će proći vrijeme problema i doći - čisti užitak!
    pa sad ak ćemo bit iskreni - "čisti užitak" se upravo i desio!

Banned
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

evo još jedan TIPS! mislim banalan je da nemože bit banalniji, al se vjerojatno iz napetosti, čovjek tog ne sjeti kad mu je najpotrebnije... dakle muku smo mučili s određivanjem težine djeteta, postavljali ispod vagu za brašno (digitalna, tri decimale, do 5kg), al šipak, nikak namjestit maloga gore da se točno izvaže...

i onda kad i ne razmišljaš o tome pod pritiskom, sine ti ona banalna ideja koju si do tad milion puta primjenjivao, da staneš na vagu izmjeriš sebe, pa uzmeš dijete i VOILA - eto mjere kolko je težak 5100 gr! srećom i ta je vaga precizna i digitalna!

treba što prije otvorit rubriku TIPS & TRICKS!

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

ih, ta ti je stara!
    ja sam tako na sistematsko morala vagati dvogodišnje dijete jer nije htjelo s mene.
    dobro da je sa mnom bila i mama pa sam njoj dala maloga da izvažem sebe.
    a za ono drugo (tj. prvo)...

Achan avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Naime najbolji lijek je bilo što je više tresti, i to onako jako. Ja bih sjela na kauč sa njom u rukama i skakala. Kad bi se umorila preuzeo bi muž, ponekad smo skakutali i po kući. To drmusanje im nekako smiri grčeve. Kod nas bi se čak desilo da urla urla, mi skačemo, i onda ona prdne i prestane plakati.
    hvala na svim dobrim željama, ali ja bih molio da se ovaj gore savjet ne prakticira doma! gledao sam neki dan emisiju kako u nekoj skandinavskoj zemlji čitav zdravstveni sustav radi na kampanji osvještavanja roditelja kako trešnja djece od čak samo nekoliko sekundi može stvoriti trajne defektne posljedice! molim ne igrajte se time!
    Ovo je jako, jako točno.
    Svjetski dan mozga vrlo često ima za temu trešnju djece i stalno govore o opasnostima koje trešnja može prouzročiti.
    Samo ću komentirati da 'obožavam' način na koji se ovdje samo ying yang razmišlja. Jednostavno nemate sredine.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Naime najbolji lijek je bilo što je više tresti, i to onako jako.
    "sredina" za ovo je da... nema sredine!
    radite jako lošu stvar za dijete, sviđalo se to tebi ili ne.

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=202&Show=794
    LINK
    LINK 2
    http://www.rtl.hr/apple-se-ispricao-...er-clanak-6970

one sa smrtnim ishodima ti neću linkati

anchie76 editirala predugacak link

Banned
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Samo ću komentirati da 'obožavam' način na koji se ovdje samo ying yang razmišlja. Jednostavno nemate sredine.
    pa barem ja vrlo često razmišljam neopterećen ovdašnjim opredjeljenjima, uzvodno svakom obliku krutosti pravila i neobjektivnosti, ali naprosto mi nije jasno što je to tebi u pomenutom slučaju SREDINA?

intencija trešnje malog djeteta svakako nije poželjna i vrlo često iz nepažnje i još ćešće iznerviranosti roditelja djetetovim plačom, a pod patronatom neznanja i neosvještenosti o toj problematici, može dovesti do trajnih i drastičnih oštećenja djetetovog mozga... stoga govoriti o nekoj sredini nije baš nauputnije, jer to je model takve radnje u kojoj nipošto nije primjereno ispipavati gdje je sredina!

ok imali ste sreće i nije se ništa desilo, ali možda bi neko drugo dijete ili neki drugi roditelji po naputku opisane situacije mogli pretjerati, a ni neznajući koliko je to OPASNO!

Stoga je, bez ljutnje, najbolje spustit lopticu prezira i sagledat stvar sa one dobronamjerne strane...

dutka_lutka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj srecica prvotno napisa
    Nama je 3. dan djetova zivota dosla patronazna i dala nam ime pedijatrice i broj telefona iz nama najblizeg Doma zdravlja.
    Nas je patronažna naručila kod pedijatrice, doduše najviše zbog lapizacije pupka. Ali rečeno nam je da novorođeno dijete svaki pedijatar (kojeg odaberete) mora primiti. Starije dijete ne.
    Citiraj srecica prvotno napisa
    Dakle nazovi najblizi Dom zdravlja i trazi pedijatrijsku ambulantu.
    Ili, još bolje, neka ti netko preporuči dobrog pedijatra. Prijatelji, ili možda i forumaši, ovisno o dijelu grada.
    Mi smo imali sreće, pa nam je pedijatrica super.

dutka_lutka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Naime najbolji lijek je bilo što je više tresti, i to onako jako.
    "sredina" za ovo je da... nema sredine!
    radite jako lošu stvar za dijete, sviđalo se to tebi ili ne.
    Koliko se sjećam, mislim iz knjige "Moja prva godina", upozorava se i na moguće odljepljivanje rožnice.

No, nimalo benigniji ne čini mi se ni savjet Loryblue.

Citiraj Loryblue prvotno napisa
    AD mlijeko mu nisam davala na samoj vodi nego bi ga pravila na kamilici
    Ovakvo mi je pisanje jako neodgovorno, jer što god netko rekao, netko drugi se za tim povede. :/ Po mom mišljenju, post Lory trebalo bi izbrisati, da takvo što ne bi još nekom palo na pamet.
    Problem je u sljedećem: taj savjet ona nije mogla dobiti od pedijatra, nije ga mogla dobiti od SOS telefona. Otkud uopće ta ideja?
    Time se jasno krše preporuke WHO i Hrvatskog ped. društva.
    grčeva uopće nismo imali iako je bilo jasnih naznaka da bi mogli početi.
    Aha. Neka djeca ni ne dobiju grčeve.
    kod male smo to napravili tek kad smo došli na rub očaja od grčeva. i tad su joj prestali.
    A dojenački grčevi (kolike) su razvojno uvjetovani i počinju, čini mi se, u pravilu s 3 tjedna, a nestaju, uglavnom, s 3 mjeseca. Dakle, i sami od sebe.

E, sad. Grčevi su uvjetovani nezrelom probavom, pa su jači kod djece koja dobivaju formulu (teže je probavljiva). Isto tako, najjači su popodne i navečer, kad je dijete već umorno od proteklog dana. Pojačava ih svakako hiperstimulacija djeteta, svjetlost, zvukovi, puna kuća gostiju, razgovor, televizija. Dijete jednostavno ne može savladati sve te podražaje.
    U slučaju kolika preporučuje se s djetetom otići u zamračenu sobu, leći s njime, ponuditi dojku.
    P.S. Ovu hiperstimulaciju je osjetilo i moje dijete, kad je svekrva upadala za nama u spavaću sobu, da vidi što će dalje biti!

babuska28 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

dobra večer!
    nova sam, baš sam se priključila jer imam isti problem, nažalost...
    maleni sad ima 6 tj, dojim ga, pa na bocu sa mojim izdojenim, pa navečer nadohrana kad više nema moga...nisam zadovoljna i cilj mi je skroz doći na moje mlijeko, a supercilj-samo ga dojiti :D
    dok sam još vodila evidenciju prije tjedan dana bilo je 500ml moga:300ml AD + ponudim prsa 5-6puta.
    sad sam u dahu pročitala sve postove i vidim da u dosta toga griješim, pa sad.....
    ja imam i jedan drugi problem....jaaaako velika prsa, mekana(odn.mlohava) :shock: i male bradavice(ali ne uvučene) tako da on jadan se cijeli iznervira dok uhvati, i bolje mi je jedino ako prije toga izdajam pa bradavica natekne...a usto se nikako više ne mogu namjestiti, pa i ja dojim samo ležeći :? a baš i ne razumijem kako mu polako skinit AD ako mu ga ne dajem iza svakog podoja nego ovako, pa ako može to malo detaljnije
    i još jedan detalj- u 2 tj je dobio 1200gr pa je pedijatrica ostala paf i rekla da ga što prije vratim na prsa, ukinem nadohranu i da mu je ta količina + cicanje jednostavno previše!
    molim, ima li tko kakav savjet. hvala

dutka_lutka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Umjesto da se dijete trese (!), treba ga polegnuti potrbuške na svoju položenu podlakticu, pa će suvišan zrak izaći.
    Isto tako, držati ga uspravno, pritisnuti blago na sebe, posebno predio trbuščića. Biti smiren, pa će se i dijete smiriti.

Moguće je da se nekima dijete smirilo i zato što su se oni opustili, očekujući čarobni učinak čaja. Placebo.

Što se samog čaja tiče, čajevi su obarci biljaka. A biljke sadrže aktivne tvari, koje djetetu u toj dobi ne koriste, nego mu mogu štetiti.
    Problem je i u tome što doza svakog lijeka ovisi o masi dotične osobe.
    Recimo da dijete ima 4 kg (to je već veće novorođenče). Mama neka ima, recimo, 60 kg. Ta i nije od težih. No, 15 puta je teža od djeteta.
    Ako dijete popije čaj od jedne vrećice čaja, to je kao da je mama popila 15 vrećica čaja od kamilice. A to sigurno ne bismo nikom preporučili, zar ne?

Nadam se, ne, znam da netko ipak čita tekstove na portalu.
    Grčevi kod dojenih beba
    Bolje to nego izmišljati kojekakve vradžbine, nije li?

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

meni se izgleda jedinoj ne cini da je Achan govorila o treskanju bebe nego o skakutanju s bebom (nesto kao da se dobije efekt hodanja, ili trckaranja, sto je nas spasavalo kad je k. bila mala) :?

tako da me zacudilo kako ste svi skocili.

babuska28, ja mislim da je 1200 g u 2 tjedna izuzetno velik prirast, ali savjetnice uvijek preporucuju smanjivati AD postepeno, oko 30-40 ml svakih 2-3 dana. za ostalo ce se javiti savjetnice

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Mikka, Achan je napisala "što više tresti i to jako" što se može svakako shvatiti i ne bi bilo dobro da to bilo tko primjenjuje.

Moja mala nije imala grčeve ali joj je za smirenje ponekad dobro došlo kad sam s njom sjela na pilates loptu i lagano se ljuljala.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj babuska28 prvotno napisa
    baš i ne razumijem kako mu polako skinit AD ako mu ga ne dajem iza svakog podoja nego ovako, pa ako može to malo detaljnije
    prvo, moraš vidjeti koliko on popije ad dnevno.
    Tu količinu treba svaki treći dan smanjivati za 30 - 50 ml. (vidi mamitin post na prethodnoj stranici)
    Budući da ionako po riječima pedijatrice dobiva i previše nema puno straha. Ako ti se čini da je gladan ne dodaj ad nego neka siše makar i na prazno, to će pomoći da se poveća proizvodnja mlijeka. Možda ćete imati nekih faza nervoze, ali to pokušajte riješiti drugačije (šetnjom, nosanjem), jer očito da djetetu ne fali hrane.

tekst o relaktaciji - pročitaj svakako
    Dodatak adaptiranog mlijeka kod relaktacije se ne bi smio naglo smanjiti, nego postupno. Najvažnije je da beba kroz cijeli proces dobiva dovoljno hranjivih sastojaka. WHO preporučuje da beba ukupno dnevno dobije 150 ml po kilogramu težine dnevno, adaptiranog i majčinog mlijeka zajedno. Tako nešto teško je mjeriti, jer nikad ne možete sa sigurnošću izmjeriti koliko je beba posisala iz dojke. Vaganje prije i poslije podoja zastarjela je, napuštena praksa jer ne daje točne rezultate. Najbolji pokazatelj sama je beba: nakon što je pojela svo mlijeko koje je u majčinim dojkama, ako je u tom podoju još uvijek gladna, prihvatit će nadohranu i pojesti koliko joj je potrebno. Neke bebe same pokazuju da im je potrebno manje nadohrane time da odbijaju nadohranu nakon dojenja. No nekim bebama je potrebno da majka sama smanji količinu adaptiranog mlijeka i to otprilike 30-50 ml ukupno u danu, svakih nekoliko dana (WHO). Time se potiče bebu na češće i dulje dojenje, što je i potrebno za relaktaciju.

babuska28 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa
    prvo, moraš vidjeti koliko on popije ad dnevno.
    Tu količinu treba svaki treći dan smanjivati za 30 - 50 ml. (vidi mamitin post na prethodnoj stranici)
    Budući da ionako po riječima pedijatrice dobiva i previše nema puno straha. Ako ti se čini da je gladan ne dodaj ad nego neka siše makar i na prazno, to će pomoći da se poveća proizvodnja mlijeka. Možda ćete imati nekih faza nervoze, ali to pokušajte riješiti drugačije (šetnjom, nosanjem), jer očito da djetetu ne fali hrane.
    hvala pomikaki!
    prvo vrijeme nije bio toliko na dojci(jer sam lječila pregrozne i duboke ragade), a ja i nisam imala mlijeka(zbog šeširića i nepravilnog sisanja se povuklo) nego sam dosad ovo navukla izdajanjem,,već sam smanjila AD sa 450ml na 200-250ml ...
    mislim da je on sad još samo navikao puno jesti a i po noći mi je bilo jednostavnije dati bočicu nego se gnjavit sa dojenjem kad nam je to tako nezgodno oko prihvačanja bradavice(to sam već napisala) ako je prvo nisam izvukla izdajalicom da malo nabrekne-onda je plitko zahvati i boli...ja se jako teško razbuđujem, kronično sam premorena i još izdajam noću u 12, 03 i oko 6...
    sad ću ga stvarno jako forsirati baš svako dnevno hranjenje prvo baš na prsa do kraja, pa da vidimo oće poslije gladno plakati ili mirno spavati....a izdojeno bi mi tada moglo skroz izbaciti AD ,a kad se ohraabrim počet ću ga i po noći stavljati na prsa...
    strah me nekako u tom polumraku da mi gadno ne požvače bradavice te moje sićušne, pa da se opet ne vratimo na početak( ragade i malome krvav ovratnik kao što je bilo) :shock:

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj babuska28 prvotno napisa
    a kad se ohraabrim počet ću ga i po noći stavljati na prsa...
    strah me nekako u tom polumraku da mi gadno ne požvače bradavice te moje sićušne, pa da se opet ne vratimo na početak( ragade i malome krvav ovratnik kao što je bilo)
    hm... nisam savjetnica pa su moji savjeti svi koliko se sjećam s foruma i iz svog iskustva - ali, koliko se sjećam s foruma bilo bi dobro da imate noćne podoje, jer u polusnu djeca najbolje sišu, a i mlijeka se najviše proizvodi u noćnim satima.

Možda da pokušaš upaliti neko prigušeno svjetlo da kontroliraš položaj, ili da se ustaješ noću za izdajanje.
    Pitaj još savjetnice ili nazovi sos telefon za dojenje za bolje informacije.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nocno dojenje je do PRESUDNE vaznosti za uspjeh u dojenju. Upali svjetlo koliko je potrebno da vidis dobro namjestiti dijete. Ono mora u tom periodu povratka na dojenje imati barem 12 podoja u 24h, ukljucujuci i tijekom noci

argentina avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Tata! drzim fige da dojenje prosljaka!
    ja sam jedna friska mama, beba mi ima nepuna 4 tjedna i dojimo od pocetka.
    s desnom sisom sam imala problema jer mi se vise punila a ja sam je izdajala na izdajalicu do kraja (na savjet doktora) i sisa je proizvodila sve vise i vise mlijeka.
    po noci sam se znala ustajati od bolova i na izdajalicu.

mozda tvojoj zeni pomogne izdajalica za pcoetak, samo izdajati sto vise i cesce i sisa bi se trebala puniti jace i cesce.

ja sam svoj problem rijesila tako da sam prestala koristiti izdajalicu i nisam praznila sisu do kraja, tako mi se regulirala kolicina mlijeka.
    pa eto, mozda mozete probati obrnuto

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Argentina, tvoj savjet stoji kod hiperprodukcije (slucaj kao tvoj). U ovom slucaju gdje je kolicina mlijeka kod mame dosta smanjena zbog koristenja adaptiranog, nema govora o pustanju tijela da samo regulira. Kod njih ce pomoci samo pojacano dojenje i CESTO izdajanje. U suprotnom ce biti sve manje i manje mlijeka.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

pa argentina i jest rekla da oni probaju obrnutom metodom, odnosno što češćim izdajanjem

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Aha, sorry, krivo sam skuzila

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •