Citiraj apricot prvotno napisa
Citiraj Achan prvotno napisa
Naime najbolji lijek je bilo što je više tresti, i to onako jako.
"sredina" za ovo je da... nema sredine!
radite jako lošu stvar za dijete, sviđalo se to tebi ili ne.
Koliko se sjećam, mislim iz knjige "Moja prva godina", upozorava se i na moguće odljepljivanje rožnice.

No, nimalo benigniji ne čini mi se ni savjet Loryblue.

Citiraj Loryblue prvotno napisa
AD mlijeko mu nisam davala na samoj vodi nego bi ga pravila na kamilici
Ovakvo mi je pisanje jako neodgovorno, jer što god netko rekao, netko drugi se za tim povede. :/ Po mom mišljenju, post Lory trebalo bi izbrisati, da takvo što ne bi još nekom palo na pamet.
Problem je u sljedećem: taj savjet ona nije mogla dobiti od pedijatra, nije ga mogla dobiti od SOS telefona. Otkud uopće ta ideja?
Time se jasno krše preporuke WHO i Hrvatskog ped. društva.
grčeva uopće nismo imali iako je bilo jasnih naznaka da bi mogli početi.
Aha. Neka djeca ni ne dobiju grčeve.
kod male smo to napravili tek kad smo došli na rub očaja od grčeva. i tad su joj prestali.
A dojenački grčevi (kolike) su razvojno uvjetovani i počinju, čini mi se, u pravilu s 3 tjedna, a nestaju, uglavnom, s 3 mjeseca. Dakle, i sami od sebe.

E, sad. Grčevi su uvjetovani nezrelom probavom, pa su jači kod djece koja dobivaju formulu (teže je probavljiva). Isto tako, najjači su popodne i navečer, kad je dijete već umorno od proteklog dana. Pojačava ih svakako hiperstimulacija djeteta, svjetlost, zvukovi, puna kuća gostiju, razgovor, televizija. Dijete jednostavno ne može savladati sve te podražaje.
U slučaju kolika preporučuje se s djetetom otići u zamračenu sobu, leći s njime, ponuditi dojku.
P.S. Ovu hiperstimulaciju je osjetilo i moje dijete, kad je svekrva upadala za nama u spavaću sobu, da vidi što će dalje biti!