Pokazuje rezultate 1 do 20 od 20

Tema: Osušio mi se benjamin

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno Osušio mi se benjamin

Imala sam prekrasnog benjamina, upravo ovakvog:

http://www.pik.ba/prikazisliku.php?i...77-default.jpg

Raskošnog, jednom riječju. Proljetos mu je počelo opadati lišće, pa se zaustavilo preko ljeta, pa opet nastavilo u jesen. Sad je skroz gol. Prvo su mi rekli da mu je prevruće pa sam ga premjestila u hodnik, na hladnije, ali opet isto.

Hoće li mu narasti listovi? Sad izgleda gadno, olinjalo.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

i moj je skoro krepao, imao je 2 lista !, sad je proćelav , nadam se da će se prolistiti do kraja

oriel avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ovo su vrlo osjetljive biljčice.
    Ne vole premještanje i propuh.
    Mojima se skoro isto desilo kod selidbe, ali su se oporavili nakon godinu dana.

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Znači da čekam?

Sad čitam topic o drvu života, ajme. Ja sam svog benjamina micala kad god bih brisala laminat. :/

Bit će da nije ni čudo što se olinjao.

Zara1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

da jako su osjetljivi na promjene
    isto se nedavno dogodilo i mojoj prijateljici, a samo ga je premjestila sa jednog kraja sobe na drugi

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Moj redovito počne šugavit pred Božić - prve ga je godine mama skoro bacila. Takav nikakav prezimi zimu, i pred proljeće opet naraste lišće.

grom avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Naš isto po zimi kunja, a po ljeti ga izbacim van (u polusjenu) i izraste mu gomila novog lišća.

spring avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Benjamin po ljetu voli sjenu,a po zimi malo hladnije mjesto (nikako u grijanom prostoru). Bez obzira na uvjete, po zimi se redovito jako olinjaju, ali ako nema ni jednoga listića ne znači da je gotov. Samo ga na proljeće iznesi van-velike su šanse da se oporavi.

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Van, van? Na terasu ili u neki mračak opet? U mračku mi je bio u kući ali nikad nisam pokušala iznijeti van. Ostalo je listova, nije sve otpalo, samo što jadno izgleda. Grane su skroz posmeđile...

spring avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj corny prvotno napisa
    Van, van? Na terasu ili u neki mračak opet? U mračku mi je bio u kući ali nikad nisam pokušala iznijeti van. Ostalo je listova, nije sve otpalo, samo što jadno izgleda. Grane su skroz posmeđile...
    Gle,moj benjamin po ljetu stoji u totalnoj sjeni ispod drveta (još pored ima i grmlja ), a po zimi u hladnom hodniku tik do ulaznih vrata. Zimu preživi u kakvom-takvom stanju,ljeti se posve oporavi. Dok sam ga po zimi držala u toplom isto je znao biti ćelav. Ako grane nisu posve suhe,ima nade za tvog (polomi jednu grančicu-ako je iznutra zelena i ima soka -živ je).

monax avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Uzmi raspršivač npr od staklopera i vode naspi pa često praksaj.
    Oni vole prskanje.

KayaR avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Ja imam jednog sa zelenim liscem i jednog s belo-zelenim sarenim.
    Ovaj sareni je ostao bez dezena sad ima stalno mesto,isto sam ga seljakala.
    A zeleni isto celavi povremeno,ne znam uzrok,uvek je na istom mestu.
    Uglavnom imam utisak da pate

GrgurovaMama avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

imala sam isti problem dok me moj prijatelj- biljoznalac nije prosvijetlio- ovakav veliki bennji zahtjeva puno veću teglu...jer kako on raste, raste mu i korijen te zahtjeva mjesta za širenje i život...dakle- kupiti jakooo veliku teglu, na dno tegle posipati one kuglice za vlagu, promjeniti većinu zemlje i na vrh opet kuglice...te ga uredno šišati tj. oblikovati...sve one grane koje strše slobodno odrezati...

od tih grana sam čak uspjela napraviti novo malo drvce koje je divno pustilo korjenje (u bočici vode blizu topline) i sad mi krasi kupaonu...

i da, ako imate mogućnosti preko ljeta s njim van u hladovinu...

grom avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Citiraj corny prvotno napisa
    Van, van? Na terasu ili u neki mračak opet?
    Nama su samo ispod strehe (nema podnevnog sunca na njima) jedan na terasi SZ strana, a drugi na balkonu JI strana

Citiraj KayaR prvotno napisa
    Ovaj sareni je ostao bez dezena
    To se desi ako nema dosta svjetla.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni je neko jednom davno reko da je to u stvari listopadno drvo, pa je skroz normalno da ponekad izgubi lisce :/

monax avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Gube lišće i oporavljaju se brzo.
    Benjamin je fikus i oni zahtjevaju prskanje lišća

grom avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Citiraj Mukica prvotno napisa
    meni je neko jednom davno reko da je to u stvari listopadno drvo, pa je skroz normalno da ponekad izgubi lisce :/
    U principu vazdazeleno (većina tropskih biljaka, kao i većina naše crnogorice je takva) pa bi lišće trebao gubiti/mijenjati kroz čitavu godinu po malo. No kod nas je zimi duljina dana prekratka. To u kombinaciji sa suhim zrakom nikako ne pogoduje takvim biljkama.

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

moj je došao mali iz bauhausa na dar, vrlo šugav, kao da su ga uzgojili od nekoiliko upiknutih grančica. od tad ima sigurno osam godina i on je prekrasan, nikad mu ne pada lišće, u stanu je, i selio se lani dva puta, a preporodio se otkad sam ga počela šišati, srećom to sam skužila vrlo rano. dakle, sve grane koje ti se čine suhe, mrtve, suvišne, stršeče... pošišaš sa škarama za živicu ili nekim jako oštrim i to je to. kako sam negdje ulovila da biljke ne vole nekoliko zahvata odjednom, šišam ga kad je u stabilnoj fazi, zaapravo najčešće u rano proljeće, prije vegetacije (koja njemu zna potrajati preko cijele godine. da imam takvog doma, sad bi ga pustila na hladnom (u haustoru kod mene, kod tebe ne znam) zalijevala jednom tjedno pa u proljeće radikalno pošišala pa kad se od toga malo oporavi premjestila u novu teglu, ali ne preveliku. pa nek mu bog pomogne. od jedne suvišne grane koja je pustila korijenje u vodi sad je naraslo već 40tak cm visoko drvo. uglavnom, kad smo se selili benjamin i ekipa dobili su najviše pažnje i brige

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

eto, tema nije aktuelna, ali se i meni dešavalo to i odgovore ste dobili. a ja ću samo da potvrdim da ga s vremena na vreme treba ošišati i to dobro. Ne treba se bojati da se ošišaju sve one mladice sad pred proleće i stalno ga prskati sa nekim raspršivačem, a zemlja ne sme biti stalno vlažna. dovoljno ga je zalivati jednom sedmično. ali prskati pa bar svaki drugi-treći dan. i šišajte, šišajte, šišajte... (:D ko u reklami)

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Moje je iskustvo da ne smije biti na propuhu i da ga treba štedljivo zalijevati, jednom tjedno je previše. Koliko vidim kod ljudi biljke češće umiru jer ih ljudi previše zalijevaju, nego jer su suhi.

Gurnite prst u zemlju. Ako je suha, zalijte, ako nije - pustite ga. I zalijevajte u onaj tanjurić ili u ukrasnu teglu, ne direktno u zemlju. i gnojite ga.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •