Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 135

Tema: rodia se sin i rodilo se dite

lillifee avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno rodia se sin i rodilo se dite

vec par dana razmisljam o ovoj temi i zanima me vase misljenje, vas stav i vasa reakcija na glupe izjave koje su neki ljudi u stanju izrec kad se u obitelji rodi djevojcica, a svi zarko zeljeli sina.
    evo par primjera iz moje najuze okoline.
    1. rodila zena drugu djevojcicu. zdrava, lijepa, trudnoca i porod prosli ok. sve super!!!! i sad, cestitke djedu, a njegov komentar "ah sta ces, morat ce radjat dok ne rodi sta triba". kad sam to cula ja :shock: ma bez texta!
    2. prica susjed kako mu je sin digao ruke od radova na kuci kad mu je zena rodila drugu djevojcicu. mislim znam te ljude, nisam mogla vjerovat i zato :shock: i opet :shock:
    ima jos tako glupih komentara, tipa sta ce njima kad imaju samo kceri, itd.
    meni je to TOLIKO GLUPO da se u velikoj vecini slucajeva ne mogu suzdrzat od komentara, a mm stalno govori da je to ovdje (dalmacija) tako. ja se sa takvim komentarima nisam susretala u sredini u kojoj sam odrasla i bas bi me zanimalo da li se oglusite na takve komentare, da li vas ostavljaju ravnodusnima ili pak uvijek imate spreman odgovor, pa makar vas se uopce ne tice.

anita_m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

nisam odrasla u takvoj sredini, naprotiv

ali u zadnje vrijeme svjedočim (u vlastitoj obitelji) da je itekako važno tko naslijeđuje obiteljsko ime - naslijedit će i sve ostalo

Mellyca avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Ja pop... :shock: :shock: na takve izjave. I bas mi radi takvih dodje da rodim jos 10 curica . No i moja sveki je kad sam saznala da nosim curicu imala komentar " ma, bolje da je bio decko", ali ona je tog misljenja jer je imala tezak zivot i misli da u zivotu bolje prolaze muski.

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Moja svekrva je cijelu moju prvu trudnoću govorila: "Nek je živo, zdravo i nek je muško" Komentar na koji mene alergija hvata...iako je rečen više iz neke zezancije nego iz stvarnog uvjerenja. I baš je bila curica- po želji MM-a

Ovakve ekstremne komentare kao što su iz tvojih primjera, na sreću, nisam čula jer mislim da se ni ja ne bih mogla suzdržati!
    Ali se zato uvijek sjetim kako je sa mojom mamom u rodilištu ležala žena po koju muž nije htio doći jer je i drugi put rodila djevojčicu. Meni je to prestrašno i osobno bih takvog čovjeka kastrirala!

Ali još gore od komentara mi je kada netko ide na 10-ero djece da bi dobili sina. Znam takvih dosta. Meni osobno je smješno imati i jedno dijete više nego si želio iz razloga da dobiješ određeni spol.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

bilo je i na ovom forumu nekad forumašica koje su slične bezvezarije imale u potpisu, sin ili dite , koliko se ja sjećam .........

stav je za

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mi na moru, a stari neki kaže: baš su vam lijepa djeca. ne brini se (tješi potiho mog muža) bude treći put sin.

lillifee avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

pa zar vas to ne ljuti? meni se nakostrijesi svaka dlaka ne tijelu.
    moji decki su prekrasni i stvarno ih volim cijelim svojim bicem, ali moja djevojcica je u mojim ocima savrseno malo bice u svakom pogledu i pitam se zasto ljudi ne mogu biti zahvalni da uopce imaju djecu. neki ljudi mi zbilja daju osjecaj da moram "stati na stranu " svoje kceri jer u njihovim ocima "manje vrijedi", kao da je moram branit da o sebi ne bi stekla dojam "eto zensko je....manje vrijedno".

Zara1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

meni je išla para na uši kad mi je prijateljica (žena sa diplomom) objašnjavala (kad je ona bila trudna) nešto u smislu: baš je super što nosim sina jer ti onda svi čestitaju od srca i presretni su, a kad je cura onda kao čestitaju ali to nije to :shock:

tada još nisam imala djece, ali me je baš ostavila bez teksta

spring avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Katastrofa od stavova. Ja sam nekad davno (za vrijeme srednje škole) bila čvrsto uvjerena (ili sam se samo kretala u open mind društvu) da su ovakvi stavovi pretpotopni. Sada kada vidim koliko mladih i visokoobrazovanih ljudi (muških) zapravo njeguje baš šovinističke stavove bude mi muka. Zapravo sve se svodi da gotovo svaki muškarac potajno želi sina i razočaran je ukoliko ga ne dobije. To su zezancije u muškim kolektivima na tu temu i to prilično grube. Katastrofa.

Mellyca avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Citiraj lillifee prvotno napisa
    pa zar vas to ne ljuti? meni se nakostrijesi svaka dlaka ne tijelu.
    moji decki su prekrasni i stvarno ih volim cijelim svojim bicem, ali moja djevojcica je u mojim ocima savrseno malo bice u svakom pogledu i pitam se zasto ljudi ne mogu biti zahvalni da uopce imaju djecu. neki ljudi mi zbilja daju osjecaj da moram "stati na stranu " svoje kceri jer u njihovim ocima "manje vrijedi", kao da je moram branit da o sebi ne bi stekla dojam "eto zensko je....manje vrijedno".
    Mislim da takve stavove uglavnom imaju starije generacije..

No,ima i suprotnih primjera - bila sam prisutna na jednoj svdbi gdje je mladozenja, decko od 27 godina, pred nekoh stotinjak ljudi govor poceo sa "Hvala tatama sto su nas napravili.." :shock: :shock: . A mame ko da ni nisu tamo.

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

E to se još nije dogodilo, a bolje da se ni ne dogodi. Jer kad bi netko na moje uši pričao u stilu da mi dijete vrijedi manje jer je žensko, ne bi se dobro proveo!

Kod mene u obitelji su svi očevi vezani za kćeri. Moj tata si je želio kći i on i ja smo nerazdvojni! Tako je i kod MM-a u obitelji. Njegov tata i njegova sestra su ludi jedno za drugim! Tako si je i MM oduvijek želio curicu. A i oba su nam djeda luda za unukom

I nedavno se nađe moj blesavi (da tako moram reći) bratić opaliti pred mojim svekrom priču kako "Žensko dijete ko da ga i nemaš, ništa ne vrijedi. Muško je muško. I hvala Bogu da ovaj put nosim dečka. I jesam ja njemu sestrična, ali on svejedno šta god treba (radi nam rigips na kući) dogovara sa MM-om. Jer sam ja eto žensko i kao takva se ne trebam ništa pitati." I moj svekar ispali na živce totalno i kad ga nije ubio Je i našao kome će pričati takva šovinistička s****

lillifee avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

sorry, ali na zalost i to veliku, nije rijec iskljucivo o starijim generacijama. ima par primjera koje nisam htjela bas navodit jer se ticu osoba koje su mi bliske, a uistinu nisu smijesni.

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Ma kakve starije generacije?! To se prenosi s koljena na koljeno i toga će uvijek valjda biti :/

Eto, moj bratić ima 40 godina i nije dida od 80 pa da tako zatucano razmišlja

Mellyca avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

sorry, ali na zalost i to veliku, nije rijec iskljucivo o starijim generacijama. ima par primjera koje nisam htjela bas navodit jer se ticu osoba koje su mi bliske, a uistinu nisu smijesni.
    da,izgleda, da ipak ima. No ja sam to nekako dozivjela tako. Ali sad vidim da cure pisu suprotno...Stvarno zalosno...
    Ali eto, ja se krecem u drustvu u kojemu tate jedva cekaju da dobiju curice - bas mi je neki dan frend rekao, a ima sina od 3 godine, " da znam da ce biti curica, sutra bih odmah isli pravit bebu"..
    Eto, ipak nisu svi sovinisti..

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Uostalom, moj je dida imao 78 godina kad je umro pa nikad sličnu glupost nije ni pomislio, a kamoli izrekao. I on je obožavao svoju kćer i bio s njom ekstra povezan, a poslije za unuke i praunuke. Kako sam rekla- to nam je genetski da muški u našoj obitelji vole žensku djecu

spring avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ja sam jedinica i tata me uvijek jako volio,nikada nije rekao ni jednu riječ da bi htio sina i čovjek općenito nije šovinist. Ali kada sam rodila sina točno po njemu vidim da je oduševljen i da mu je sto puta draže da ima unuka. Mogu samo reći da me to totalno šokiralo. Da sam rodila curicu nikada ne bi došla do ovakvog saznanja o rođenom ocu. Što se tiče mm-ove obitelji,oni su puno manje sofisticirani-i puno više i otvorenije naklonjeni muškima. Što sam starija sve više mislim da živimo u muškom svijetu nažalost. Ja svoga sina sigurno neću odgajati da bude šovinist. I još nešto-još mi je gore kada i žene njeguju ovakve stavove.

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

E, da vam ispričam priču koju je meni ispričala moja sveki. Kad je ona bila u bolnici i rodila MM s njom je ležala jedna doktorica koja je rodila kćer. I zamislite žena njoj iz čista mira ponudi da se zamijene za djecu. Kao ono "Kato, ti imaš doma 4 sina, šta će ti još jedan!
    Nisam mogla vjerovati u tu priču ali istina živa. Eto do kuda su neki spremni ići za sinom.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nije mi jasno kad netko jako želi curicu , ok je to reći i nije šovinist , al kad poželi muško , e to se već ne smije izreći na glas.
    Mislim , koliko ja vidim , svi se furaju na nije bitno , glavno da je živo i zdravo .
    I muško.Može i cura , ako već imaju dečka doma.

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Pa ne znam ni jednog oca da nije htio doći po 5-og sina u bolnicu ili općenito muško koje za rođenje muškog djeteta iznosi bisere koji su gore spomenuti, iako ih možda ima. Jedno je poželjeti muško ili žensko, a drugo je biti šovinist. I definitivno su ovakve stvari češće kad se jako želi sina/unuka.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Kod onih ljudi koji baš omalovažavaju žensko dete i ne priznaju ništa osim muškog - za takve nemam lepe reči, diže mi se kosa od njih i odmah ih stavljam na ignore listu - više ih uopšte ne zarezujem niti bilo koje njihovo mišljenje priznajem za relevantno. To mi je potpuno isto kao i diskriminacija invalida, ljudi druge rase ili verosipovesti.
    A roditelji koji su više hteli muško nego žensko ili obrnuto, bez da obezvređuju onaj drugi pol - pa to mi je OK. I ja sam više volela da mi prvo dete bude žensko a drugo muško. Tako mi je nekako fin raspored, i imam spremna imena tako da se slažu. Ali to su samo moje kombinacije, naravno da kako god ispadne MM i ja smo srećni, samo nek je živo i zdravo.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Meni su moja djeca potpuno jednaka, uopće mi je besmisleno govoriti da mi je kćer jednako vrijedna kao sinovi. Ali isto tako u potpunosti razumijem ljude koji žele sinove. Pod ovim ne mislim na te izjave tipa "drugi put će biti bolje, možda bude muško" i sl. nego čitavo značenje imanja sinova. Radi se o nastavku loze i prezimena. Iako meni muževo i sad moje prezime ne znači previše u životu, njih ima jako, jako malo. I moja dva muška su skoro pa jedini nositelji tog prezimena pa samim time razumijem i njihovo oduševljenje muškima u obitelji. Nitko nije bio žalostan kad sam rodila kćer, dapače, bili su jednako sretni i jednako je voljena. Ali muški imaju tu svoju određenu ulogu koja im je na ponos.

A stari ljudi su živjeli potpuno drugačije od nas. Imati sina tada značilo je strašno puno. Kćeri su se udavale rano i odlazile od kuće a sinovi su ostajali. Kćeri nisu bile od tolike pomoći kad su poslovi životne važnosti u pitanju (nemojte zaboraviti kako se prije živjelo i s čime su se ljudi bavili) a sinovi su zato bili ti koji su fzički radili i nosili sve što je obitelj imala na svojim leđima. tako da mi je jasno zašto je starim ljudima ostalo to priželjkivanje muške djece.

Ja po.pizdim na diskriminaciju ženske djece kad se treba raspodijeliti nasljedstvo. Jer još uvijek se sve ostavlja sinovima a kćerima ako što ostane.

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj vissnja prvotno napisa
    A roditelji koji su više hteli muško nego žensko ili obrnuto, bez da obezvređuju onaj drugi pol - pa to mi je OK. I ja sam više volela da mi prvo dete bude žensko a drugo muško. Tako mi je nekako fin raspored, i imam spremna imena tako da se slažu. Ali to su samo moje kombinacije, naravno da kako god ispadne MM i ja smo srećni, samo nek je živo i zdravo.
    Upravo tako.

Inače, ne primjećujem uopće da je preferencija za dječake prevladala onu za djevojčicama, dapače, nema toga koji mi u trudnoći nije rekao da drži palčeve za djevojčicu i to me uopće nije smetalo.

Smetalo mi je poslije, kada sam već znala da je dečko opće sažaljavanje okoline, kao, jadni, pa kud opet...
    Dan danas me tješe da sam još na vremenu da idem na djevojčicu. :shock:

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Kod MM-a u obitelji je baš obrnuto. Tko od njih napravi žensko dijete smatra se umjetnikom Svekrova braća sva redom imaju po 2-3 sina, a i njih je 5-orica

S druge strane- od mog starog braća imaju sinove. Ali svi ti sinovi ili imaju samo kćeri, ili se ne žene ili su neplodni. I već je počela biti frka hoće li ijedan unuk dobiti sina da bar jedno dijete nastavi lozu. I dobio eto moj brat. Iako moj stari obožava žensku djecu, naravno da je bio sretan što se loza nastavlja. (još je beba dobila po njemu i ime ) Tako da mi je i to razumljivo.

Marion avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Na zalost polna diskriminacija je duboko ukorenjena i nece brzo nestati. I koliko god se zavaravali da je nema u razvijenijim sredinama i dalje je tu.

spring avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Malo je of topic ali ne mogu odoljeti da ne nadovežem na ovu temu. Neki dan se moj Marko nasisavao do besvijesti već u snu,upalim ja tv,a kad tamo neka idiotska emisija o plastičnim operacijama. I sada priča doktor kako im je jedna od najtraženijih operacija rekonstrukcija himena za žene iz arapskih zemalja :shock: :shock: . Jer ako žena ne uđe u brak nevina ,otac,brat,bliski rođak može ju ubiti kamenovanjem. :shock: :shock: Nije mi ovo prva informacija o ovakvim stvarima ali svaki put se zgrozim.Pa mi živimo u 21. stoljeću,nepojmljivo mi je da se ovakve stvari još dešavaju. I koliko god da mi se čini život u našoj sredini nazadan,u usporedbi s ovakvim stvarima,zapravo je bajkovit. Sama pomisao da se negdje u današnje vrijeme žene ovako degradiraju,lišavaju osnovnih ljudskih prava-baš mi je strašana i jako me rastužuje.

XENA avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Slažem se sa Trinom da ja fascinacija muškim djetetom protekla iz starih teških vremena. Mi smo blagoslovljeni sa jednom prekrasnom curicom ali lagala bi kada bi rekla da nisam željela da mi prvo bude muško možda najviše zbog MM , a i zbog općenitog stava okoline "prvo pa muško". Žalosno je što vlada takvo mišljenje i nadam se da će toga biti sve manje jer dolaze nove generacije.

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj XENA prvotno napisa
    Slažem se sa Trinom da ja fascinacija muškim djetetom protekla iz starih teških vremena. Mi smo blagoslovljeni sa jednom prekrasnom curicom ali lagala bi kada bi rekla da nisam željela da mi prvo bude muško možda najviše zbog MM , a i zbog općenitog stava okoline "prvo pa muško". Žalosno je što vlada takvo mišljenje i nadam se da će toga biti sve manje jer dolaze nove generacije.
    čekaj malo, žalosno je što vlada takvo mišljenje ali si se nadala dečku između ostalog i radi tog mišljenja :?

ja sam primijetila da neki ljudi kažu "Prvo pa muško!" bez razmišljanja i ikakvih šovinističkih namjera. pa i ja sam dugo (kao dijete) mislila da to naprosto znači da je prvo dite muško, iako ne pamtim da sam se pitala zašto nisam nikad čula "prvo pa žensko!"

što se prezimena tiče, kod nas je isto malo komplicirano jer su se sve same cure rodile u prethodnoj generaciji. bojim se da na meni ostaje da dragog natjeram da nastavimo s mojim prezimenom, a meni se baš sviđa njegovo

Lukina mamma avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

EVo i malo kontra priča u prilog lijepim curkama.

Ja sam oduvijek htjela dečka pa curicu. Naravno, svima nam je najvažnije da je dijete zdravo, ali uvijek imaš i nekih malih želja...
    Imam sina od skoro 5 godina i naravno da je faca u obitelji jer je prvi i (zasad) jedini unuk.
    Ali, kad sam ostala trudna prije 8 mjeseci i kad smo saznali da nosimo curku, veselju nije bilo kraja. Moja mama van sebe jer je i sama rodila dvije kćeri, moja stara baka također rodila dvije i svu me izljubila s riječima: Mala curica, mala curica, joj, kako lijepo...
    Sveki je isto jako sretna jer se u njihovoj obitelji uglavnom rađaju muškići i zapravo samo je jedno žensko dijete od mlađeg naraštaja (muških 8 ak sam dobro zbrojila).

Napominjem, nitko spomenut nema veze s Dalmacijom.

In love avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Mi jih imamo troje - djece naravno i najstarija je kćer i još dvoje dečka..I kad nekome kažemo da imamo troje djece je prava pomisao da imamo 2 curice i onda smo morali raditi još jednog da bude MUŠKO.. :?

lillifee avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Trina prvotno napisa
    I moja dva muška su skoro pa jedini nositelji tog prezimena pa samim time razumijem i njihovo oduševljenje muškima u obitelji.
    eto NOSITELJI IMENA...zasto? tko to propisuje? pa zasto kci ne moze PREnosit prezime? mislim da je to sigurno bitno zasto se zeli "muski nasljednik".

In love avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

I moja 2 sta jedina prenositelja prezimena a meni je to tako glupo da gluplje ne može bit...

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj piplica prvotno napisa
    Citiraj vissnja prvotno napisa
    Upravo tako.

Inače, ne primjećujem uopće da je preferencija za dječake prevladala onu za djevojčicama, dapače, nema toga koji mi u trudnoći nije rekao da drži palčeve za djevojčicu i to me uopće nije smetalo.

Smetalo mi je poslije, kada sam već znala da je dečko opće sažaljavanje okoline, kao, jadni, pa kud opet...
    Dan danas me tješe da sam još na vremenu da idem na djevojčicu. :shock:

X. Mnogo puta sam čula žalopojke žena koje su nosile dječake, pa i više godina nakon što su rodile, komentirale: "A tako sam si htjela curicu". Jednom sam za susjednim stolom u kafiću čula razgovor mlade trudnice s prijateljicama. Ona je gotovo plakala zbog toga što je dijete muško (bilo je prvo dijete), a one su je tješile. :shock:
    Posvojitelji isto tako često diskriminiraju mušku djecu - ako navode spol djeteta koji žele to je redovito curica.
    Eto, ja sam jedna od onih koja je jako, jako htjela sina. Kad sam ga dobila poželjela sam i djevojčicu.

Zara1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

možda su tješile mene (zezam se)
    ja imam curu i sad bi još jednu (i MM), treće može biti muško

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Mamita prvotno napisa
    mi na moru, a stari neki kaže: baš su vam lijepa djeca. ne brini se (tješi potiho mog muža) bude treći put sin.
    Steta sto mu Sami nije nista rekao

jadro avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam jaaaako tužna kad čujem takve priče i komentare, jer se sjetim Ane, Mare, Ive, Goge, Ivana (izmišljena imena).....koji bi sve dali na svijetu za trudnoću i dijete

Mellyca avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Jos dok sam bila cura uvijek sam htjela imati prvo sina, no ne iz nekih sovinistickih razloga nego zbog toga kad sam bila klinka uvijek sam zavidjela frendicama koje su imale starijeg brata, jer su tako imale i svog zastitnika, a i brat je cesto dovodio svoje zgodne frendove doma
    Kada sam ostala trudna, cijelo vrijeme sam imala neki osjecaj da nosim curicu, mozda i zbog toga sto sam htjela curicu jer su zadnjih godina svi oko mene dobivali deckice. I na prvom ultrazvuku na kojem se mogao vidjet spol meni ce ginica "cini mi se da vidim pisu", a ja sa osmijehom od zuba do zuba pogledam MM i kazem " lju, decko je"! I stvarno sam bila sretna radi toga. Na kraju je ipak bila cure i bila sam jednako sretna...
    Na kraju se svodi da je stvarno najbitnije da je zdravo - jer sta god da je to je moje dijete i voljet cu ga jednako kojeg god spola da je. Tako da ne mogu shvatit mamu koja place jer nije curica/decko.

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj jadro prvotno napisa
    ja sam jaaaako tužna kad čujem takve priče i komentare, jer se sjetim Ane, Mare, Ive, Goge, Ivana (izmišljena imena).....koji bi sve dali na svijetu za trudnoću i dijete
    Baš tako! Dijete je dijete i kao takvo svako je Bogom dano...bez obzira na spol, rasu, izgled, ili bilo što drugo.

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

I moja dva muška su skoro pa jedini nositelji tog prezimena pa samim time razumijem i njihovo oduševljenje muškima u obitelji.
    eto NOSITELJI IMENA...zasto? tko to propisuje? pa zasto kci ne moze PREnosit prezime? mislim da je to sigurno bitno zasto se zeli "muski nasljednik".
    evo ja se pitam to isto
    i nas je malo, ali da bi mi bilo normalno imati sinove iz tih razloga, ne bi.

a ni imati razumijevanja za muža koji bi sina želio iz tih razloga i zbog toga bio oduševljen.

isvetica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Za druge me briga, ali omakne li se mom mužu takav komentar, jao si ga njemu. Ja sam bila druga curica, pola života sam zbog glupih tatinih komentara htjela biti muško, a onda su mi se rodila braća... Mene nitko nije tjerao da nosim palete ko njih

dim avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ja i moj suprug već se 6 godina borimo za trudnoću! Težak je to put! Iz naše perspektive ovakve rasprave i komentari su više negoli žalosni. Nama je cilj roditi živo i zdravo dijete koje će nas jednog dana zvati mama, tata... Koje ćemo grliti, ljubiti... Kojemu ćemo pričati priće prije spavanja... Koje ćemo njegovati dok će biti bolesno....

Ne mogu vam opisati bol koju osjećamo kad čujemo da netko želi sina/kćer, a rodi se upravo suprotno . Mi nemamo želja, mi samo želimo postati roditelji .....

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

JA sam nositelj prezimena. i kad bih se udavala (a neću ) - moje prezime bi ostalo moje. ja sam ga dobila po rođenju, i nema šansi da ga mijenjam.

uvijek se sjećam jedne profe s farmacije. kad se predstavljala, uvijek je govorila ime i dva prezimena - s napomenom: prvo je konstanta, drugo varijabla

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Zato sto muski JEsu nositelji prezimena. Ti svojoj kceri mozes ostaviti i svoje prezime ali ona ce roditi dijete koje ce nositi prezime svog oca. I tu sve staje,sto se nastavka loze tice. Ne kuzim sto vam je tu tesko za shvatiti,pa na tisuce obitelji nestaje,kad se pogleda u povijest sve je jasno. I zasto je cudno da ljudi zele sacuvati svoja prezimena i nastaviti lozu?

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Moja svekrva je iz dalmacije i ima takve idiotske stavove, te njene priče su za bljucbljuc...
    Mi nismo za Antuna htjeli znati što je i na glavu nam se popela, kada se rodio sin nikog sretnijeg od nje, milijardu puta je rekla da nikad u životu nije bila sretnija. Žalosno je to što je tada imala dvije unuke(šogoricine).
    U mojoj drugoj trudnoći je okrenula priču i navijala za curu jer bi ona eto volila da imamo mišanu dicu (mislim, pa nisu salata pa bi mišanu).
    Mi se jako često viđamo pa mi je bitan njezin stav i ono što priča pred djetetom, najmanje što želim da mi se sin smatra više vrijednim od svojih sestrični zato što ima onu stvar i što je nosioc prezimena.
    Jednom sam ju uhvatila u pol priče mom malenom(cca 2 godine) kako će to sve što oni imaju biti njemu i da je to sve njegovo, samo sam joj rekla da ne želim više nikad da tako što priča mom djetetu i pozvala mm-a da joj to potvrdi i da ima ona i druge unučadi i da se izvoli prema svima ponašat isto.
    Uglavnom dobila je još jednog unuka i jednu unuku(šogoricinu), tu i tamo zakuka što nisu mišana dica i što joj ćer nije mužu rodila sina , al ajd, nek smo svi živi i zdravi.

tajuska avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

naravno da moze. moj otac ima dvije kceri, ja sam zadrzala svoje/nase prezime, a sad ce dobiti unuku koja ce imati i moje tj. nase prezime i prezime obitelji svog tate. i malo me ljuti kaj je specijalno sretan zbog toga jer da je mami tak nekaj palo na pamet mislim da bi se razveo iste sekunde, ali dobro, nek mu bude

razlika je jel netko ima takve komentare radi patrijarhalnih stavova ili se radi o sasvim iracionalnoj zelji sto ne znaci da se podcjenjuje ili diskriminira bilo koji spol. na toj iracionalnoj razini stvarno mogu shvatiti da netko zeli ili brije da ce dobiti decka ili curu (recimo ja sam iste sekunde kad sam saznala da sam trudna zakljucila da je cura, nemam pojma zasto).

uzasno me nanerviralo prije koji tjedan kad su dosli neki prijatelji k svekru i pitali naravno kaj je, i kad sam rekla da je curica, odmah je pocelo "a dobro, do desetog valjda bude decko", "to je na tvoju stranu familije, oni rade curice", " no dobro, brzo na drugo pa bude decko". ospice sam dobila. s druge strane prica mi frend koji ocekuje decka da se maltene osjeca ko narodni heroj zbog te cinjenice, ko da je ne znam kakav zivotni uspjeh postigao. i kao da jednak uspjeh ne bi bio i da ceka kcer. Ali to je jednostavno društvo u kakvom živimo. Ima jedan poznati citat Shirley Chisholm: "The emotional, sexual, and psychological stereotyping of females begins when the doctor says, "It's a girl."" i nazalost to je tako, od oblekice, igracaka do svega ostalog sto kasnije djevojke i zene prati kroz zivot...zato nakon kaj sam odslusala one komentare mi je bas nekak bilo tesko, jer kolko god se covjek stalno fajta i trudi se postici nekakvu ravnopravnost, dijete koje se jos nije niti rodilo je vec dobilo etiketu vlastite vrijednosti na osnovi neceg sasvim nebitnog.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Tajuška, tvoja kćer će imati dva prezimena. Ali njeno dijete vjerojatno neće imati više veze s vašim prezimenom, bar u pisanom obliku. A možda i hoće, ako će svaka sljedeća generacija ostavljati sva prezimena od prije i dodavati očeva. Mislim, ja sad ovdje držim nekakvu stranu a godinama se borim sa svojim svekrom i svekrvom radi tih muških fora. Ali priču s te strane razumijem. Ne razumijem uzdizanje muške djece naspram ženske, naglašavanje njihove "važnosti" radi šarafića između nogu i pričanja bajkica.

tajuska avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Tajuška, tvoja kćer će imati dva prezimena. Ali njeno dijete vjerojatno neće imati više veze s vašim prezimenom, bar u pisanom obliku. A možda i hoće, ako će svaka sljedeća generacija ostavljati sva prezimena od prije i dodavati očeva. Mislim, ja sad ovdje držim nekakvu stranu a godinama se borim sa svojim svekrom i svekrvom radi tih muških fora. Ali priču s te strane razumijem. Ne razumijem uzdizanje muške djece naspram ženske, naglašavanje njihove "važnosti" radi šarafića između nogu i pričanja bajkica.
    dugorocni plan je da nam praunucad ima imena ko mali meksikanci/ke

ja imam problem s razumijevanjem loze, jer mislim da je svaka nova osoba samostalna i posebna i da ne treba imati nikakav obiteljski teret na ledima. no ja imam problem i s nacionalnim identitetom i jos kojecim pa bas nisam mjerodavna osoba kaj se toga tice.

meni svejedno koja ce mi prezimena imati unucad, to je na njhovim roditeljima da odluce. oni ce i dalje biti moja unucad i moja obitelj.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a ja ne kužim tu fascinaciju obiteljskim prezimenom
    kao da su kraljevske obitelji

a želju za sinom kužim u seoskim obiteljima
    moj ujak ima 2 kćeri
    obje su se udale, otišle svaka na svoju stranu, ujak i ujna ostali sami, stari, nema više tko zemlju raditi
    njihov susjed ima kći i sina
    kći kao moje sestrične, udala se i otišla
    sin se oženio u kuću, s roditeljima je, radi s njima, pomaže im, i njihovo će imanje opstati, dok je ono mog ujaka propalo
    i vidim kako moj ujak to gleda sa zavišću
    voli on svoje kćeri, vole one njega, brinu za njega, ali daleko su

lillifee avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

sorci veliki potpis na konstantu i varijablu!!!!!!!!!!!!!!!
    ni ja nikad nisam mogla shvatit cemu ta promjena prezimena, pa nisam neka stvar koja prelazi u vlasnistvo nekog drugog.
    ja sam prezime svog supruga, tj. varijablu, uzela tek nakon nekog vremena, a do tada sam morala furat rodne listove klinaca sa sobom jer me se u "lijepoj nasoj" na svakom drugom koraku pitalo cija su djeca i da li mogu dokazat da su moja

Zara1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    a ja ne kužim tu fascinaciju obiteljskim prezimenom
    kao da su kraljevske obitelji
    Citiraj tajuska prvotno napisa
    meni svejedno koja ce mi prezimena imati unucad, to je na njhovim roditeljima da odluce. oni ce i dalje biti moja unucad i moja obitelj.

slažem se....

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Evo samo našeg primjera - tata s 4 žene u obitelji (mama, njena mama, nas dvije sestre), sestra rodila dvije kćeri, ja jednu. Iz Dalmacije smo, iz većeg grada. Stari masu ponosan na svu svoju ženskadiju i mislim da je do onih koji razmišljaju (ima i toga) bolje da je žensko, privrženije, "ranit" će te pod stare dane itd. Dakle, nije nužno Dalmacija = rodilo se dite za žensko dijete. Ima i suprotnog stava. Mislim da je sve to skupa bezveze - muško / žensko itd. Na kraju je ljudima stvarno uvijek drago kad to "dite", bilo muško ili žensko, upoznaju i zavole, to su one stvari žene su ovakve, muškarci su ovakvi, a od toga "bolujemo" svi, na neki način, samo što je to danas drugačije izraženo.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •