Stranica 2 od 3 PrviPrvi 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 135

Tema: rodia se sin i rodilo se dite

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    a želju za sinom kužim u seoskim obiteljima
    moj ujak ima 2 kćeri
    obje su se udale, otišle svaka na svoju stranu, ujak i ujna ostali sami, stari, nema više tko zemlju raditi
    njihov susjed ima kći i sina
    kći kao moje sestrične, udala se i otišla
    sin se oženio u kuću, s roditeljima je, radi s njima, pomaže im, i njihovo će imanje opstati, dok je ono mog ujaka propalo
    i vidim kako moj ujak to gleda sa zavišću
    voli on svoje kćeri, vole one njega, brinu za njega, ali daleko su
    ali to nije nešto što bi trebalo ovisiti isključivo o spolu djece nego o toj djeci, koji su odrasli ljudi i odlučuju kako i gdje će živjeti.
    DA, tradicionalno se žene udaju u drugu kuću a muški žene i ostaju živit na roditeljskom imanju koje će i naslijedit. zajedno s prezimenom. to je tradicija, u kojoj nitko tu kćer ne pita jel joj se živi sa svekrvom, mamom ili bez i jedne i druge. niti sina itko pita jel mu se živi s roditeljima niti njegovu ženu tko pita jel joj se njeguje tuđe roditelje u starosti.
    neki ljudi su zbog te tradicije osuđeni na doživotno svađanje. kako glupo, veselit se sinu po defaultu, a onda cijeli život zaglavit s nekim s kim bi se puno bolje slagao da je koji kilometar dalje.

s druge strane obiteljski prijatelj ima dva brata i jednu sestru. dva brata su se razbježali u razne kuteve kugle zemaljske, dok on i sestra dolaze redovito, obrađuju zemlju, brinu o babi. slobodna volja ftw!

a tko kaže da djeca moraju nosit očevo prezime? ja sam mislila da dijete dobiva prezime po dogovoru - ili očevo, ili majčino, ili oba. gdje je sad apri?

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Ne može se čovjek pouzdati da će mu sin ostati raditi na zemlji. Nije nikad ni mogao. Uopće je sebično vezati dijete da bude cijeli život s tobom jer ti vjeruješ da je to tako ispravno.

Recimo moj djed je imao 4 sina i niti jedan nije ostao raditi s njim na zemlji. Svi su otišli u grad. To mog djeda nije smetalo.
    S druge strane mamin tetak je imao 2 sina i forsirao ih da ostanu kod kuće i rade na zemlji. Oba sina su mu pobjegla od kuće da bi završili školu, danas rade u gradovima i fakultetski su obrazovani i jako dobro situirani. Možda bi im bilo bolje da su ostali obrađivati zemlju radi očevih želja? Čisto sumnjam :/

Tajuška, ne razumiješ možda što ti Trina pokušava reći....možeš ti odgajati svoje kćeri da ostavljaju svoja prezimena i djeci daju tvoja prezimena...Ali ako se u nekoj generaciji ne rodi muško dijete, teško da ćeš imati garanciju da će sva ženska djeca poštovati tu tvoju želju. Zato je muško dijete nositelj prezimena. Po meni totalno nebitno i nevažno hoće li mi se prezime dalje prenositi ili neće. To se vidi i iz toga što sam se udala i uzela samo muževo prezime

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Trina prvotno napisa
    Zato sto muski JEsu nositelji prezimena. Ti svojoj kceri mozes ostaviti i svoje prezime ali ona ce roditi dijete koje ce nositi prezime svog oca. I tu sve staje,sto se nastavka loze tice. Ne kuzim sto vam je tu tesko za shvatiti,pa na tisuce obitelji nestaje,kad se pogleda u povijest sve je jasno. I zasto je cudno da ljudi zele sacuvati svoja prezimena i nastaviti lozu?
    ja imam prezime svog oca. moje dijete ima moje prezime. nadam se da će ga sačuvati.

muški su nositelji prezimena isključivo zbog neke tradicije. :/

prije ohoho godina - čitala sam članak o nogometašu koji je uzeo prezime svoje supruge. ninoslav zec... bobek.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ja imam samo muževo prezime, zbog lijenosti i komocije ne da mi se imati dva prezimena ni različito prezime od djeteta. Apsolutno mi je svejedno kak mi glasi prezime ni da li će se dalje prenositi, i bez toga znam ko je moja obitelj kak god se zvali.

Inače nikad nisam čula uživo te komentare da bi muško dijete bilo više vrijedno od ženskog. Čini mi se da se to više odnosi na južnije krajeve :?

katajina avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Moj pokojni djed je imao dvije kćeri, moju mamu i njenu sestru. Kad se rodila moja mama ( druga kćer ) NITKO mu nije došao čestitati što je inače običaj u njihovom selu.

MM ima sestru mlađu 4 god. Kad se rodila njihov prvi susjed nije im došao čestitati. Susjedi su ga upozorili da je to običaj na što je ovaj odgovorio- A što ću mu čestitati, mislit će da ga zaj....am! :shock:

Taj isti susjed ima 4 djece, prvo dvije kćeri pa dva sina. Kad mu se rodio sin ljudi su mu došli čestitati kao i dva puta prije, njegov odgovor- I ćorava kokoš nekad pogodi zrno

pirica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj jadro prvotno napisa
    ja sam jaaaako tužna kad čujem takve priče i komentare, jer se sjetim Ane, Mare, Ive, Goge, Ivana (izmišljena imena).....koji bi sve dali na svijetu za trudnoću i dijete
    potpis

linolina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja sam ostavila svoje prezime, ali šta se nas tiče-mogli smo i izmisliti prezime.
    Šta se nasljedstva tiče-živimo u stanu mojih roditelja, "imanje", kuću njegovih ćemo vjerojatno jednog dana prodati (ne znam tko još danas živi generacijama u istoj kući-osim po selima, odakle većina bježi).

Radije bih ostavila u nekakvo nasljedsvo neki dio koji će nasljediti njegova mama, od svoje mame (tata joj je posebna priča....ništa od njega).
    Moj kolega je u 18-oj svom prezimenu dodao majčino.
    Druga kolegica je promijenila dva slova na djevojačkom prezimenu tj. njezin otac i njegova braća su išla mijenjati svoje prezime-a jednome nisu dozvolili-kao da prezime mora ostati .
    Ja bih Hrvatsku tužila međunarodnom sudu za ljudska prava-prezime im je odvratno, ogavno, ima jako vulgarno značenje i to-doslovno.
    Nisam znala za taj zakon, ali jadne su države u kojima je tradicija važnija od prava pojedinca, jadne i zaostale...

Djeca će nasljediti prezime MM, ali neće nasljediti nikakvu "lozu", nasljednici su i jedne i druge obitelji, pravno i genetski-druga stvar je ako će ih netko, vlastitom odlukom zakinuti i nasljedstvu. Moju sveki je njen rođeni otac zakinuo od svega-a nema druge djece i nosila je njegovo prezime...bezveze.

linolina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    a ja ne kužim tu fascinaciju obiteljskim prezimenom
    kao da su kraljevske obitelji

a
    Baš. A kad to da ljudi žele muškoga kako bi dobili skrb pod stare dane, to je iz potpuno sebičnih razloga...svi takvi roditelji dobro znaju kako je njima bilo živjeti u zajednici, pogotovo ženama koje bi došle u nečiju kuću i svi su svjesni da je za mlade najbolja samostalnost-pa mi je to građenje katova za sinove također debilana potpuna (iako razumijem ljude i tradiciju, čak se i moj otac zeznuo i napravio kat-sada žali što nije kupio neku nekretninu za sina koju brat može prodati kad se odluči ženiti. Mislim, bezveze mi je na taj način prisiljavati ljude na svoju blizinu- dovesti ih pred gotov čin, jer svi znamo kako je teško danas se skučiti).

Moji svekri su također uložili u kućerinu za sina jedinka-a da nije bilo mog oca- plaćali bi podstanarstvo, od te kuće nemamo ništa-ni mi ni oni.
    A sami su svojevremeno pobjegli iz zajednice, grlom u jagode...

Ne znam puno slučajeva gdje se brak ne drma zbog života u zajednici-i zato ponekad zamjeram svekrvi kad nas poziva i huška da dođemo (a katkad napomene kako bi poludjela da živi sa svojom mamom, koliko god je voli-a baka je fenomenalna, da treba-ja bih ju primila u svoj stančić, bez puno razmišljanja)

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

moja baka po ocu nije bila udata pa djeca nose njeno prezime.
    moj brat, tako, prezimenom nastavlja njenu lozu, a ne lozu našeg djeda.

ja mogu shvatiti to s "lozom" ali ne mogu prihvatiti da se na taj način omalovažava ženski rod.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ja cijelu ovu raspravi i temu s prezirom odbijam opširno komentirati, ne zbog vas sudionica u raspravi niti zbog pokretačice teme, nego zbog patrijarhata koji u nekim našim krajevima i mozgovima još uvijek vlada.

Ja imam tri kćeri, tri prekrasne kćeri, i ta silna želja za sinom i prezimenom koju neki ljudi i dandanas izražavaju meni je ponekad komična, ali puno češće tragična.

Osobito kad se sjetim onoga što ste spomenule - bolesne djece ili ljudi koji uopće ne mogu imati djecu.

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj Ninči prvotno napisa
    Tajuška, ne razumiješ možda što ti Trina pokušava reći....možeš ti odgajati svoje kćeri da ostavljaju svoja prezimena i djeci daju tvoja prezimena...Ali ako se u nekoj generaciji ne rodi muško dijete, teško da ćeš imati garanciju da će sva ženska djeca poštovati tu tvoju želju. Zato je muško dijete nositelj prezimena.
    pa isto tako nema garancije da će ti se sinovi oženit, niti da neće oženit neku "aždaju" koja oće da djeca imaju njeno prezime niti da ti kćer neće bit samohrana majka čije će dijete opet nosit tvoje prezime. i tako dalje.
    to što su muškarci "nositelji prezimena" samo znači da žena koja želi da djeca nose njeno prezime bezveze komplicira. aždaja jedna!
    nema garancije za ništa, i nije pošteno našoj djeci govorit što da rade ali mi za sebe barem možemo odlučit kako nam se sviđa.

inače, potpisujem ovo gdje je to razmišljanje "sin će ostat" načisto sebično. moj djed je kao jedini sin isto trebao ostat, pa je bježao od kuće da bi se školovao.

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

aždaje

Ma normalno da nema garancije za ništa. Ali valjda ljudi misle da je veća garancija da će muško prenijeti prezime nego žensko. Isto kao što očito misle da je veća garancija da će ostati u roditeljskom domu nego žensko. Meni je to sve iskreno malo smiješno i jako žalosno, ali to je naš mentalitet i vjerojatno takva razmišljanja idu na bolje, ali teško da će ikada izumrijeti. :/

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Baš me zanima šta bi radili ti sinoobožavaoci da saznaju da im je muški potpmak homoseksualac. Nema veze, nek dovede dečka, da zajedno obrađuju zemlju. Dva muškarca kad zapnu...

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Vissnja

linolina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj vissnja prvotno napisa
    Baš me zanima šta bi radili ti sinoobožavaoci da saznaju da im je muški potpmak homoseksualac. Nema veze, nek dovede dečka, da zajedno obrađuju zemlju. Dva muškarca kad zapnu...
    LOL Bravo!

Mellyca avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Dobra...

Eto, sad znamo sta reci na zloceste komentare na racun spola, pa se mozda zamisle malo prije nego opet tako nesto dobace.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

e da, brokeback mountain

trebalo bi promijeniti "propis" da odsada muzevi uzimaju zenina prezimena pa da vidis kako bi se zenska djeca slavila. bezveze. ja ne kuzim to. sad mi je opce glupo sto moja djeca nose samo md-ovo prezime. vec sam najavila da ce slijedece dijete/djeca nositi moje, zasad se buni, ali necu mu dati previse prava glasa. a mozda i napokon dobijem one pare od grada

tajuska avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Citiraj Ninči prvotno napisa
    Tajuška, ne razumiješ možda što ti Trina pokušava reći....možeš ti odgajati svoje kćeri da ostavljaju svoja prezimena i djeci daju tvoja prezimena...Ali ako se u nekoj generaciji ne rodi muško dijete, teško da ćeš imati garanciju da će sva ženska djeca poštovati tu tvoju želju. Zato je muško dijete nositelj prezimena. Po meni totalno nebitno i nevažno hoće li mi se prezime dalje prenositi ili neće. To se vidi i iz toga što sam se udala i uzela samo muževo prezime
    naravno da razumijem, samo sto mi je taj tradicionalni stav uzasno glup (sto ne ide Trinu koja samo prenosi "lose vijesti"). narocito sto se radi iskljucivo o tradiciji koja se moze mijenjati, a i laganini se mijenja (puno presporo ako se mene pita, ali dobro).

nemam zelju da potomstvo moje kceri nosi nekakva prezimena. nemam uopce viziju njezinog potomstva. mozda odluci ne imati djece, mozda bude samohrana majka, mozda njen muz uzme oba njezina prezimena, mozda bude lezbijka, mozda u 25-oj odluci promijeniti spol. rađam ovo dijete iz ljubavi, a ne zbog loze i prezimena, ne da bi me bedinala kad budem stara, ne da bi naslijedila kucu, ... okej, da, prije jos pedesetak godina ljudi su i zato radali djecu, jeftinija su radna snaga od najamnih radnika, ali da se danas to koristi kao argument je stvarno zalosno.

i da, moja baka je napravila tuznu facu kad je cula da je cura, ali ona ima 75 godina i stvarno se necu na nju ljutiti zbog toga iako mi malo digne zivac, ali kad to cujem od generacije mojih roditelja i jos gore moje generacije, to mi je stvarno strasno, prije svega sto me odmah podsjeti na to s cim ce mi se kcer boriti kroz zivot. ovo je tek prva patrijarhalna gadost, a kasnije ih slijedi bezbroj...

mislim da je zenama prije svega svejedno jer od malena "znamo" da ce doci do promjene prezimena i znamo da mi nismo nositeljice icega i da je normalno da iz svoje "prijedemo" u drugu obitelj. mi smo naucile da je to normalno i da se to od nas ocekuje. mislim da nam se okolina vise cudi kad to ne napravimo (i smatra nase "jadne" muzeve zrtvama adzaja). meni su nakon udaje samoinicijativno ljudi dodavali muzevo prezime jer kad sam rekla da sam zadrzala svoje su podrazumijevali da to znaci onaj varijabilni dodatak. a kad bi ih ispravila, onda bi me u cudu pogledali i rekli "kaj se to moze?". i to mahom moja generacija...

marti_sk avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Mrzim takve stavove i idu mi na zivce. Znam dosta tuzno situacije koje su nastale zato sto je beba curica

jedna od njih

Mamina prijateljica imali 2 kceri isli su na 3 za musko, opet curica, isli su na 4 i kad je ostala trudna otisli su u Sloveniju na UZV da vide dali je beba zensko....UZV pokazao da je zensko, odlucili su da prekine trudnocu nekih 5-6 mjeseca trudna....izazvali porod rodilia mrtvu musku bebu

Mellyca avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Citiraj marti_sk prvotno napisa
    Mrzim takve stavove i idu mi na zivce. Znam dosta tuzno situacije koje su nastale zato sto je beba curica

jedna od njih

Mamina prijateljica imali 2 kceri isli su na 3 za musko, opet curica, isli su na 4 i kad je ostala trudna otisli su u Sloveniju na UZV da vide dali je beba zensko....UZV pokazao da je zensko, odlucili su da prekine trudnocu nekih 5-6 mjeseca trudna....izazvali porod rodilia mrtvu musku bebu
    :shock: :shock: :shock: Ne mogu vjerovat!!!

linolina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

jedna od njih

Zar je moguće tada prekinuti trudnoću zbog spola?

XENA avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Najvažnija stvar je ta da nam dijete bude zdravo ali normalno je da svi imamo neku "želju" za curicom ili dečkom, ja sam željela da mi prvo bude pišonja ,dobili smo prekrasnu curicu ,sada želim da mi drugo bude pišonja, jednostavno zato što želim proći ćari odgoja sa oba spola. Da mi je prvi bio dečko sada bi od svega srca željela curicu.Mislim da je tako kod svih roditelja, svako je dijete posebno i dar za sebe, spol ne garantira kvalitetu osobe. Kada rodiš shvatiš da uopće nije bitan spol dijeteta jedino bitno je to da je dijete tu i da je zdravo
    I ja sam ćula puno primjera kada bi roditelji ostavili dijete u rodilištu zato što je žensko, mislim da bi se tim ljudima trebalo zabraniti da budu roditelji jer sa takvim sklopom u glavi ne mogu biti dobri roditelj ni ostaloj dijeci!

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

jedna od njih

Ajme, ovo....ne mogu opisati riječima....ti ljudi su zreli ne za ludnicu, nego za doživotni zatvor! Ma nemam riječi! Bolje da nisam to ni pročitala

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj linolina prvotno napisa

jedna od njih

Zar je moguće tada prekinuti trudnoću zbog spola?
    Offtopic, ali znam curu koja je sa 5 mj. trudnoće prekinula trudnoću "na crno" u Bosni. Dakle, može se nažalost

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Meni se čini da je taj problem usađen puno dublje nego što bismo htjeli priznati :/ . Moja none rođena početkom stoljeća, gradska obrazovana žena s obrazovanim mužem, uvijek je tvrdila da su njoj i kći i sin jednaki, a ipak sin je uvijek bio the SIN. Na samrti je čak poricala da je ikad imala kćer (!).
    Kad se u našoj obitelji 9 godina nakon mene i sestre rodio brat (bez sina nekako nije bilo kompletno ) slavilo se doslovno dva dana i dvije noći, a povorke gostiju govorili su mom tati da je sin ipak sin...
    Tata cijeli život govori kako je njegovo troje djece "jednako" (u tom smislu), a ipak ljeti neće sjesti za ručak ako brat nije za stolom jer napr. mora završiti neki posao. Ako ja ili sestra kasnimo na ručak, bez problema se objeduje 8).

Dragonfly avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

A moja Lucija voli onu rodija se sin. Mene ta pjesma neopisivo živcira, ali sad je moram pjevat iz sveg glasa, da mi se dijete veseli

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

ja sam odustala od takvih diskusija... žene su od svog rođenja potlačene... ne samo prezimenom... kasnije i školovanjem, plaćom, izborom posla... koliko ima žena u visooj politici, priznatih znanstvenica, spisateljica, slikarica... možete ih zbrojiti jako brzo... kolika je razlika u plaći danas u razvijenom svijetu...? koliko više moramo raditi od kada imamo "pravo glasa"?
    minimalno 8 sati radno vrijeme (koje ti nije pošteno plaćeno), bar sat vremena vožnje do posla i s posla, obavljanje šopinga, briga o djeci, briga o kući (čišćenje, peglanje, pranje, prašina, pranje, podovi, peglanje, čišćenje, kuhanje i opet kuhanje, gableci za školu, vouikanje u školu, iz škole, na aktivnosti, s aktivnosti, kupanje djece.... i milijon stvari....) koju nažalost velika većina radi žena... dok muškarac radi nešto drugo... danas nema više cjepanja drva, popravke po kući rade majstori... koja je uloga muškarca?
    Ja sam jedna od stretnica da da mi niije tako... ali, kolikim ženama je? Dakle, hebe-- prezime i lozu... mene više brine u čije će ruke moje dvije cure jednog dana pasti??? I koliko će njihovi život biti teži??

ljerka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Jedan je poznanik (Dalmatinac) dobio kćer i nisu ga prestajali provocirati, a onda se oglasila njegova baka i kratko rekla: Bolje i dite nego linčina! Komentara više nije bilo.

donna avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

zato kad moju princezu pitaju "pa kad će braco '" a ona kaže ja želim SEKU :D

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj mlukacin prvotno napisa
    ja sam odustala od takvih diskusija... žene su od svog rođenja potlačene... ne samo prezimenom... kasnije i školovanjem, plaćom, izborom posla... koliko ima žena u visooj politici, priznatih znanstvenica, spisateljica, slikarica... možete ih zbrojiti jako brzo... kolika je razlika u plaći danas u razvijenom svijetu...? koliko više moramo raditi od kada imamo "pravo glasa"?
    minimalno 8 sati radno vrijeme (koje ti nije pošteno plaćeno), bar sat vremena vožnje do posla i s posla, obavljanje šopinga, briga o djeci, briga o kući (čišćenje, peglanje, pranje, prašina, pranje, podovi, peglanje, čišćenje, kuhanje i opet kuhanje, gableci za školu, vouikanje u školu, iz škole, na aktivnosti, s aktivnosti, kupanje djece.... i milijon stvari....) koju nažalost velika većina radi žena... dok muškarac radi nešto drugo... danas nema više cjepanja drva, popravke po kući rade majstori... koja je uloga muškarca?
    Ja sam jedna od stretnica da da mi niije tako... ali, kolikim ženama je? Dakle, hebe-- prezime i lozu... mene više brine u čije će ruke moje dvije cure jednog dana pasti??? I koliko će njihovi život biti teži??
    Samo da kažem da si to sve odlično zbrojila, i ja strahujem za kćeri, tko će njihovog ženika odgojiti, 'oće l' taj izlazit' ikad iz sportske kladionice, hoće li poštena kruha zaraditi...

Ti muški danas nit' više rade u rudniku, nit' oru s volovskom zapregom po polju (iako bih ja onu dvojicu koju spominje vissnja baš tamo rado upregla ), a i dalje se furaju da su ne znam kakvi radnici i da ih žene doma trebaju služiti.
    Ja, sva je sreća, u bliskoj okolini uopće ne srećem ljude s takvim zadrtim stavovima o sinovima i prezimenima (ili se možda samo ne usuđuju meni i mužu ništa reći jer smo opasni ) pa se od ovog topica ježim, brrrr...
    A 21. stoljeće, ljudi :shock: , a nismo Kina ni Indija, ne spremamo kravu u miraz za kćeri, idemo ko fol u EU..., ma šta EU, kod nas buuu, buuu, auuuu

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Cista glupost je zeljeti sina ne bi li se produzila loza.
    Moj djed (ako ga tako mogu nazvati) je bio takav, zadrt u glavu kakav je bio, samo sinove je zelio.

Imao je 3 sina i kcer.

Moju majku nije htio priznati da je njegova, to je islo tako daleko da moja majka nikada nije njegovo prezime nosila nego bakino djevojacko.

Nijedan sin mu danas ne nozi njegovo prezime, dva su uzeli zenino prezime, a jedan je dobio drugo prezime greskom institucija (jedno slovo razlike).

To ja zovem Bozjom kaznom, zatrla mu se loza za sve vijeke vjekova.
    I neka je, drugo nije ni zasluzio :/

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

izbrisala sam cijeli post.

i upućujem na pravila ponašanja kojima je zabranjeno vrijeđanje.

i makar nama bila smješna neka prezimena, iza njih se kriju stvarno pravi ljudi. ja znam neke sa liste.

i žao mi je da sam ovo tek sad vidjela.

mamma san

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Misliš da bi se netko trebao stidjeti svog prezimena, kakvo god ono bilo? :/

isvetica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa
    Meni se čini da je taj problem usađen puno dublje nego što bismo htjeli priznati :/ . Moja none rođena početkom stoljeća, gradska obrazovana žena s obrazovanim mužem, uvijek je tvrdila da su njoj i kći i sin jednaki, a ipak sin je uvijek bio the SIN. Na samrti je čak poricala da je ikad imala kćer (!).
    Kad se u našoj obitelji 9 godina nakon mene i sestre rodio brat (bez sina nekako nije bilo kompletno ) slavilo se doslovno dva dana i dvije noći, a povorke gostiju govorili su mom tati da je sin ipak sin...
    Tata cijeli život govori kako je njegovo troje djece "jednako" (u tom smislu), a ipak ljeti neće sjesti za ručak ako brat nije za stolom jer napr. mora završiti neki posao. Ako ja ili sestra kasnimo na ručak, bez problema se objeduje 8).
    ista stvar ko u nas

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

a čuj, ti budi politički korektna koliko hoćeš, ali da mi se muž preziva primjerice Kokoš, ja to prezime ne bi uzela..tako da mi nije jasna tolika fascinacijama prezimenima..ima ih ok, ali ih ima i blesavih

ili sad kao nema blesavih prezimena..na ovom forumu nema ružnih ljudi, nema zločeste djece i svi su čudo tolerantni, osim recimo kad se radi o pravima homoseksualaca da posvoje djecu..i još par sitnica

a silno željeti sina i omalovažavati kćeri ne bi li se prenijelo dalje obiteljsko prezime je ono, životni san svakog muškarca..ako se već zoveš Pero Gusak ajd, što ćeš se sramit, al sad da bi trebao biti posebno uzrujan što imaš kćer i nemaš sina Guska? Zbilja tragedija, ako je sva tragedija tome

dim avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ja imam prijateljicu koja je bila 4. po redu kćer. Njen tata je silno želio sina !!! Bila je toliko diskrminirana u vlastitoj obitelji da joj je djeda nadjenuo nadimak "zvišak" (književni: višak).
    Nekoliko godina nakon nje rodio se sin! Tata presretan, nazvao ga po sebi! Bio mu je centar svijeta (kao da druge djece ni nema)!
    Mali je upisao školu za aviomehaničara! Ponos i dika svog oca!
    Nakon završene škole zaposlio se u nekoj tvrtki za održavanje aviona u kojoj je radio i njegov budući šogor (dečko jedne od sestara).
    Jednom prilikom dok su isprobavali manji putnički avion, avion se nekim još dan danas nevjerovatnim slučajem srušio. Nažalost poginula su oba dečka . Toliko željeni sin i budući zet te obitelji!
    Kćeri su se raselile, djeda i baka umrli, a oni ostali sami, nakon svega......!

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Ja mislim da pretjerujete
    Zadrtih ljudi nađemo na svakoj temi, no većina komentara vezanih uz spol su naprosto benigni.
    Evo, ja "kukam" do besvijesti što nemam curicu nego dečke. Da imam curice "kukala" bih što nemam dečke.
    Da imam curicu i dečka, eh onda ne znam šta bih.

Apropo starijih generacija - moji su imali trodnevni dernek kad sam se ja rodila (a spadamo u kategoriju zadrtih dalmatinaca) - jer od četiri brata nijedan nije dobio curicu osim mog tate. Pa se još dan danas sprdaju kako je jedini sposoban napraviti žensko dijete (u tom "naraštaju" je 12 bratića i ja).

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

I ja isto smatram da se ne treba previše uzbuđivati oko takvih komentara, ako sve ostane samo na komentaru. No kad se stavovi koji stoje iza komentara odražavaju na ponašanje prema ženskoj djeci, a to često tako i jest, i ženska djeca doista u životu prožive svašta u vlastitoj obitelji, onda je to problem. Počevši od najbezazlenijih primjera što vidim oko sebe, recimo da baka i dida obilato darivaju unuka, a unuci daju vrećicu bombona. Da curice rintaju po kući već od 7-8 godine, a brat uživa status cara kojemu je dopušteno sve. Itd. Itd. To me stvarno užasava (osobno nisam imala takvih problema, u familiji sam ja uživala nekakav status carice), ali u zadnje vrijeme kad nepravdu vidim onda to otvoreno i kažem, pa neka se vrijeđa tko hoće.

ivananeda avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

A i nije samo u Dalmaciji, da vidis kod nas...
    Ja sam pak potuno suprotna..obozavam zansku decu. Imam cerku i sina i glupo je sto kazem- ali toliko sam bila razocarana kad sam cula da je musko...I odusasevim se kad vidim 3 sestrice

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Moje dete je npr. diskriminirano zato što je žensko.
    Svekrva ima dva sina i uvek je govorila: joooooj samo da dobijem unuku, devojčice su divne, nežne, umiljate, a muškarci pljuju i psuju
    Pa je od starijeg sina prvo dobila unuka. A onda je kod nas došla šmizla. I to sad izgleda tako da na njen prvi rođendan nisu došli jer su "imali goste", od babe i dede je dobila dve potkošulje i zlatni privezak od kad se rodila pa do danas, viđaju je jednom u dva meseca kad mi odemo kod njih, ako oni dođu u Beograd ne svrate kod nas da je vide, sveki je bila nedavno ovde dve sedmice (kod starijeg sina) a da se nije ni javila da vidi malu. I tako....
    Unuk naravno dobija poklone stalno, dolaze mu na rođendane, pravi mu torte koje on voli, baba dolazi da ga čuva, oni su pozvani kod svekija svake nedelje na ručak (svekiji žive u susednom gradu).

A to, naravno jako bilo MMa, a mene nervira. Pa onda izbegavamo familijarna okupljanja da tamo ne bi bila sva deca na okupu pa da Nađa oseti diskriminaciju. Ma, baš fuj...

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

jako bilo MMa,
    bilo=boli

spring avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Svekrva ima dva sina i uvek je govorila: joooooj samo da dobijem unuku, devojčice su divne, nežne, umiljate, a muškarci pljuju i psuju
    Pa je od starijeg sina prvo dobila unuka. A onda je kod nas došla šmizla. I to sad izgleda tako da na njen prvi rođendan nisu došli jer su "imali goste", od babe i dede je dobila dve potkošulje i zlatni privezak od kad se rodila pa do danas, viđaju je jednom u dva meseca kad mi odemo kod njih, ako oni dođu u Beograd ne svrate kod nas da je vide, sveki je bila nedavno ovde dve sedmice (kod starijeg sina) a da se nije ni javila da vidi malu. I tako....
    Unuk naravno dobija poklone stalno, dolaze mu na rođendane, pravi mu torte koje on voli, baba dolazi da ga čuva, oni su pozvani kod svekija svake nedelje na ručak (svekiji žive u susednom gradu).
    Ovo je grozno :shock: :shock: .Baš mi je žao.
    Ali oni su na gubitku jer se dugoročno gledano sami lišavaju odnosa koji bi mogli imati sa svojom unukom. Žalosno.

A to, naravno jako bilo MMa, a mene nervira. Pa onda izbegavamo familijarna okupljanja da tamo ne bi bila sva deca na okupu pa da Nađa oseti diskriminaciju. Ma, baš fuj...

spring avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ovo je grozno. :shock: :shock: Baš mi je žao.
    Ali dugoročno gledano oni su na gubitku jer se lišavaju odnosa koji su mogli imati sa svojom unukom. Žalosno.

linolina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja ne znam zašto se govori o Dalmaciji....ja živim cili život tu, a stvarno nikoga od moje generacije nisam čula da tako misli i govori...moji nisu iz urbane sredine, niti s doktoratima- a apsolutno sam izjednačena po pravima s braćom.
    Šta se tiče ove bake....sram ju mora biti, zločesta je i uopće joj ne bi bila ni miljenik, to nema veze sa spolom, da nije to, bila bi boja kose ili nešto drugo....mislim da je dobro što izbjegavate ta druženja. U mojoj obitelji je isto bilo dikriminacije-ali moj brat je bio kod bake diskriminiran u odnosu na drugu unuku-jer je iz bogatije i moćnije obitelji, pa im je i to dijete izgledalo valjda dragocjenije.
    To je najčešća dikriminacija današnjice-po novcu, moći roditelja, čak i ljepoti, svakodnevno u medijima vidim primjere (djeca faca su zaštićena, uslikati ih -ravno je zlostavljanju, a romska djeca, kraj njih svi prolazimo, uključujući i pravobraniteljicu, političare)

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Joooj, ovo je tako tužno . Ne mogu vjerovati da se baka i deda tako odnose prema unuci.

MMK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Baš bi se fino proveo, ko bi predamnom prokomentarisao spol mog još nezačetog djeteta.
    Nisam sigurna da ću pitati doktora za spol ( nakon višegodišnje borbe mi to dođe kao bogohuljenje) ako kaže kaže.
    Ljudi zdravlje, imanje djece itd. uzimaju zdravo za gotovo i niko kada dobije 3.-u kćerku neće pomisliti kako je uopšte nemati dijete. Žalosno

spring avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

I mi smo 3 godine čekali trudnoću. Ni ja nisam željela znati spol. Isto mi je bogohuljenje biti nezadovoljan spolom djeteta-bitno je samo da je živo i zdravo.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

I ja sam tak dugo čekala svog prvog sina da mi je bilo baš svejedno.... Pa i za drugog, kad sam doznala da je opet dječak, bila sam zadovoljna. Da je bila djevojčica, opet bih bila zadovoljna, kao i s bilo kojom drugom kombinacijom.... (imala sam na momente dojam da mm priželjkuje curicu, ali nije tako ispalo... a možda je on to mislio i za mene). Iskreno, nije nam bilo važno, ni spol djece ni tuđe mišljenje. Ponekad mi bude žao samo što nismo imali vremena za još koje, ali što je - tu je... Dobro je i ovako.

A sad se pokušavam sjetiti da li je bilo komentara ... paaa, negdje u magli bilo je kad se rodio drugi sin (u maniri "šteta što nije curica") ali niti sam ih slušala niti pamtila. JA sam, naime, bila prvorođeno žensko dijete za koje je bilo nekih naznaka da je trebalo biti muško.... (imali su ime za dječaka, ali sam ih zeznula ) pa duuugo nisam imala ime. To je doslovce jedino čega se sjećam iz priča.

Oni koji komentiraju spol djeteta time ne govore ništa o djetetu ili roditeljima, govore samo i isključivo o sebi. Budući da ti komentari često dolaze iz leđne moždine, trebat će još dosta generacija da ta praksa presahne...

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Ja znam za jedan slučaj gdje muž nije htio doći po ženu u rodilište jer je OPET rodila curice,blizanke :shock: :shock: :shock:
    Kod nas takvih komentara nije bilo,imamo dva sina. Mada...kad sam bila trudna s prvim djetetom dr. je na jednom UZV vidio da je kao curica pa kasnije da se ispodtavilo da je ipak dječak, imala sam osjećaj da je ovima s muževe strane nekako malo laknulo. Nama dvoma je to oba puta bilo svejedno,pogotovo drugi put kad sam morala čuvati trudnoću.

kristina_zg avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

ima takvih razmišljanja zaista posvuda...od nas se očekuje da ćemo ići na treće- po sina a MM-u je sused ovako rekao: prvi puta napraviš curu, dobar si, drugi puta napraviš curu majstor si, treći puta napraviš curu- e onda si budala! I na to se svi valjaju od smijeha.. Ulaziti u neke rasprave s takvima se ne isplati, svađati se isto ne želim, nasmiješim se i pustim, ne nerviram se.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •