Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 107

Tema: Zvanje roditelja imenom

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno Zvanje roditelja imenom

Nisam našla ovakvu temu pa se unaprijed ispričavam ako već postoji

Naime, moje 19 mj. staro dijete me zove mojim nadimkom već punih 2 mjeseca Meni je to stvarno preslatko Kaže ona i mama, ali obično kad se ne odazovem na nadimak
    Bude mi malo smiješno u trgovini kad se ona navije žicati me nešta pa me zove i zove i zove i kad onda nakon nadimka kaže "mama", ljudi se redovno opale smijati. Valjda u početku nitko ne misli da sam joj mama, čim me zove imenom
    Ona zna i kako se tata zove i nekad i njega zazove imenom (više iz neke fore). I mene je tako počela iz fore zvati imenom, a sad mi se čini da joj je prešlo u naviku jer me i po noći kad se probudi zove imenom, onakva polusnena

Ja sam svoje roditelje oboje zvala imenom kad sam bila mala pa mi se sada valjda vraća

Stvarno me to ne smeta, čak štoviše- nekako mi je posebno moje dijete po tome Jer ne znam da sam ikad vidjela drugo dijete (osim sebe same) da roditelje zove imenom...barem ne sa 17 mjeseci

Ima li još netko da je "Imenovani roditelj" i kada su vaša djeca počela s ovim? I smeta li vas to ili mislite da je sasvim normalno i OK?

Nisam bila sigurna gdje staviti temu, ali valjda sam potrefila.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

zabranila sam mu da me zove po imenu. užasno me je to iritiralo i s tim je opasno povrijedio moje granice, što sam mu i prekonekoliko puta ponovila

sad sam mama ime, no bolje nego samo ime

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

moji u toj dobi nisu ni pričali, a kamoli rekli nekaj tak složeno. Mali ( 8 god) zove sve imenom, a najviše se ljute bake i teta ( moja sestra), nama to nimalo ne smeta i kad dođem po njega u školu kaže " Jelena, idemo li doma ili ...".

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa
    zabranila sam mu da me zove po imenu. užasno me je to iritiralo i s tim je opasno povrijedio moje granice, što sam mu i prekonekoliko puta ponovila

snašlo se dijete
    A u kojoj je dobi kod vas počelo to zvanje?

Jelena, ova moja priča puno iako je većinu toga ne razumijemo, ali uredno me zove Nina Valjda joj to nije tako komplicirano za reći. Mislim da se moji neće ljutiti ako i njih počne zvati imenom jer sam ih ja već na to naučila
    Moja se mama recimo nikad nije ljutila na to što je zovem imenom, dok bi starom znalo zasmetati. A što se on više ljutio, to ga ja više zvala imenom I kad se konačno naviknuo i prestao ljutiti, prestala ih i ja zvati imenom. Vjerojatno mi je to bila neka faza

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

oko 5 rođendana

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Moje dijete je stvarno fenomen

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

A s obzirom da je tako mala možda te ona jedino i povezuje sa "Nina", a ne s "mama" - zašto? Pa uvijek čuje druge da te zovu Nina, a niko mama...
    Pa ako ti smeta, ja bi je nježno ispravljala svaki put, pa će naučiti.

U starijoj dobi se radi o nečemu drugom, a o čemu - ne znam.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Zna mi ime, ali joj ne dozvoljavam da me oslovljava samo imenom.
    Nije mi to lijepo ni ..kulturno..
    Imenom zove samo prijatelje, a svi drugi imaju prije imena teta, striček itd..

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Ne bi mi nikako odgovaralo da mene ili tatu zove imenom. Ne znam, nekako mi to ne sjeda. Znam jednog dečkića koji mamu zove mama a tatu po imenu, to mi stvarno zvuči onak :/ ružno, ko da mu je netko s ceste, a ne tata

Iva avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Miha to ne radi...al Gabrijel je imao jednu fazu kad nas je zvao imenom i meni je to bilo bas slatko.. trajalo je ful kratko...

A neki dan gledamo radnu biljeznicu iz PiD i nacrtana nasa obitelj a iznad glava piše Mihael, JA, Iva, Vlaho ... hehehehe... kaj ja znam... ne radim drame od toga... kak god on mene zvao ja sam njegova mama...

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj Maslačkica prvotno napisa
    A s obzirom da je tako mala možda te ona jedino i povezuje sa "Nina", a ne s "mama" - zašto? Pa uvijek čuje druge da te zovu Nina, a niko mama...
    Pa ako ti smeta, ja bi je nježno ispravljala svaki put, pa će naučiti.

U starijoj dobi se radi o nečemu drugom, a o čemu - ne znam.
    Ma ona mene povezuje i sa mama i sa Nina. A istina je da čuje druge kako me zovu Nina pa me zato i počela zvati. A i vjerojatno kako smo joj se svi smijali na to i bilo nam simpatično, nastavila fino dok se nije navikla
    Mene isto to ne zabrinjava, niti mi smeta Ne mislim da to nekulturno zvuči od djeteta od godinu i pol, pa čak ni od starijeg. A i vjerujem da što se više drami oko toga, djetetu je zanimljivije zvati to raditi (kao uostalom i sve drugo). To sam pravilo ja potvrdila kad sam bila mala

anjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

meni je to bas simpaticno i ne vidim nista lose u tome, Anja je jedno vrijeme tatu zvala imenom, nismo ju opominjali, prestala je sama s vremenom

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ma da, znam i ja jednu Anju koja tatu zove imenom

Lea nas ne zove imenom, ali uz ovu gore Anju imam i bratića i sestričnu koji su svoje roditelje uvijek zvali po imenu i to mi je bilo savršeno normalno. Tako da je i meni to simpatično.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Sa mnom je u srednju išla cura koja je roditelje oduvijek zvala po imenu i meni je to baš bilo cool.

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kako doslo tako proslo. Mene je rijetko zvao imenom, MM jedno vrijeme redovito. Nama to stvarno nije smetalo, ne mogu to povezati s ničim negativnim a da bi morala ispravljati.

A sto se tice F, ima 18 mjeseci i - ne zove me nikako

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

pošto ja zovem svoju mamu imenom, jer radimo zajedno, nisam neki primjer 8)
    mene ne bi smetalo..

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

ja sam odavno jos pre nesto sto sam dobila dete resila da ce me moje dete zvati imenom tj. mojim nadimkom kako me i zovu drugi.

sada kad imam dete i dalje to isto zelim.

cak ne znam ni kako bi me nazvao mamom kad ja sebe ne zovem mama niti me mm zove mamom..

ne mogu valjda stalno da mu govorim da sam mama da bi me tako nazvao a ime ce vec cuti od mm-a

ja prosto ne mogu da zamislim sebe da kaze..e sad ce mama da ti napravi ovo, sad ce mama da ti da ono pa da on shvati da sam ja mama..

imenom mi je super, na kraju mama ima mnogo a ovako sam ipak malo unikatnija. jeste mi je ime cesto, ali manje cesto nego mama

lillifee avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

ami je imala tu fazu pa sam joj rekla da me na ovom svijetu svi mogu zvat mojim imenom, ali da me samo ona moze zvat mama i nitko drugi osim nje.
    to je bilo prije nego se ad rodio.

Ariens avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

M. me zvala mama sve dok nije bilo vise mama u drustvu (ja, moja mama, moja baka). Onda me pocela zvati mama Ena valjda da naglasi koju mamu hoce. Imala je oko godinu i pol.
    Sad i mene i MM cesto zove imenom. Najcesce u ducanu ili kad smo negdje vani.

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

E. je imala tu fazu kad je imala oko 2 god. , proslo je samo od sebe, nisam je ispravljala (bilo mi je cak i simpaticno)

Lucija_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

stariji sin je supruga i mene zvao mama/tata + ime cim je progovorio, sto sam ja povezivala s time sto mi jedan drugog oslovljavamo imenom pa djete kopira.
    sad ima skoro 4 godine i kaze samo mama/tata.nismo ga nista posebno ispravljali.

ivano2 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ja svoje roditelje zovem imenom od malena ali uvijek su se znale granice...poštivanje granica nema veze sa time. Koliko je samo onih koji "lijepo i kulturno" zovu mama/tata a ne zarezuju ih pola posto....

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

pa i juul kaže da ako meni nešto ne paše da to kažem djetetu što sam i napravila, nisam nigdje napisala da se čudim roditeljima koje djeca zovu imenom

a koliko vidim , nešto me često pratiš po forumu i kolutaš okicama....pa ti šaljem

Superman avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Nadam se da će me moj sin zvati mama, kao što svoju zovem i ja, jer ipak je mama jedna i jedina na ovome svijetu...

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

oduvijek sam "mama"
    kad je počela učiti vlastita imena članova porodice, postala sam mama-ime (kao i tata-ime, baka1-ime, baka2-ime...)
    nazove me tako s vremena na vrijeme, više iz fore, većinom sam samo mama

meni je nekako bezze da djeca roditelje/rodbinu zovu vlastitim imenom, ali to je valjda stvar navike i naučenog/uobičajenog u porodici

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Bubica prvotno napisa
    kako doslo tako proslo. Mene je rijetko zvao imenom, MM jedno vrijeme redovito. Nama to stvarno nije smetalo, ne mogu to povezati s ničim negativnim a da bi morala ispravljati.
    slično
    ja sam bila ponosna: mala je naučila moje ime
    ja nisam samo mama, ja imam ime

ja nju ne zovem sa 'kćeri...' nego sa imenom
    bilo bi za očekivati da mala napravi isto

ja sam svoju neko vrijeme zvala sa 'maaaa....'
    i ne nisam imala godinu-dvi, nego 16,17..
    'ma' je kraće od 'majko' ili 'mama' (preženskasto za moju narav) i daleko kraće od punog imena

možda i ja jednog dana postanem 'ma'

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

oduvek me je zvao mama maja
    sa negde 12-13 mes je bilo mama ma
    brzo je naucio i tako je i danas.
    i oca zove tata milan,
    retko samo tata, uglavnom kad mu se ne odzove odmah.
    i kada sa drugima prica o nama
    ovako nas oslovljava,
    i kada ga pitaju kako ti se zovu mama i tata
    kaze mama maja i tata milan i prezime.
    ja ponosna, jer mi je to ko titula.
    i konacno, za ovo mogu zahvaliti samo svojoj seki,
    jer mu je u dobi od 6-12mes neprekidno ponavljala
    mama maja, tata milan...
    nedavno mi je sinulo,
    ko da sam celog zivota cekala to,
    spremala se za ovo razdoblje zivota,
    kada cu nekome biti mama, svaki dan, po ceo dan.
    kad me zovne, cak iako sam na rubu zivaca,
    osecam da sam obavila vaznu stvar.
    biti mama me je napravilo zenom,
    i osobom kakva jesam danas.

Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Počeo me zvati imenom sa cca 2 godine i meni je to OK, zapravo - svejedno mi je budući da to ne radi iz loše namjere. Kad priča drugima o meni, uvijek kaže "mama", ali mene tako više uopće ne zove.

Teško mi je shvatiti zašto bi to nekome smetalo. Ne zove me pogrdnim nazivima, volimo se bez obzira na naziv, a ni ja njega ne zovem "sine"(osim iz zafrkancije).

Jednom sam ga pitala zašto me zove imenom, a ne mama, odgovor je bio: " Pa zato jer je to tvoje ime!?"

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Moje dijete je dugo imalo fazu da me zove mama Tina (od cca 1,5 g. - do nedavno), ali to je bilo vjerojatno zato što živimo u kući s još dvoje djece koji me stalno zovu teta Tina.
    Sad ima skoro 2,5 g. i večinu vremena me zove mama, ponekad mu se zalomi mama Tina.
    Meni je ok i jedno i drugo. Baš je znalo zvučati smješno kad je znao vikati: gdje je moja mama tina????

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Nas mala zove mama i tata, ali često kad nekaj hoće onda mene zove mama+ime. Tatu zove ponekad tata+ime, a nekad samo imenom i to uglavnom kad mene oponaša, npr. kad se razljuti pa povisi ton ona mu veli: S., nemoj vikati.
    Neko vrijeme je prabaku zvala samo imenom i to mi je bilo baš smiješno.

ivano2 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

pa i juul kaže da ako meni nešto ne paše da to kažem djetetu što sam i napravila, nisam nigdje napisala da se čudim roditeljima koje djeca zovu imenom

a koliko vidim , nešto me često pratiš po forumu i kolutaš okicama....pa ti šaljem

sorry ali kolutanje nije išlo tebe već se odnosilo na moj dio rečenice o nezarezivanju roditelja...btw nisam primjetila da te pratim po forumu :?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

I Andrej je imao fazu kad nas je zvao po imenu, tako nekako oko 2. godine (ne sjećam se više točno). Držalo ga je to kratko vrijeme, a onda smo opet postali "mama" i "tata". Meni je tako i draže, iako ga nismo ispravljali niti se ljutili.
    Sad nas zove imenom samo kad se zafrkava.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj mommy_plesačica prvotno napisa
    Počeo me zvati imenom sa cca 2 godine i meni je to OK, zapravo - svejedno mi je budući da to ne radi iz loše namjere. Kad priča drugima o meni, uvijek kaže "mama", ali mene tako više uopće ne zove.

Teško mi je shvatiti zašto bi to nekome smetalo. Ne zove me pogrdnim nazivima, volimo se bez obzira na naziv, a ni ja njega ne zovem "sine"(osim iz zafrkancije).

Jednom sam ga pitala zašto me zove imenom, a ne mama, odgovor je bio: " Pa zato jer je to tvoje ime!?"

ja bas razmisljam kao ti na ovu temu. ako ja njega zovem imenom, sto bi on mene ne bi

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

mene je kcer jedno vrijeme zvala "zenice", a svog brata "sine"

linolina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Znam nekoliko djece koji zovu roditelje imenom i to mi je komično, ali i razumljivo-ipak oponaša druge ljude.

A znam i roditelje koji forsiraju zvanje imenom-tj. ispravljaju, brane da ih se zove mama i tata-to mi je za CZSS :/ , pogotovo što je dijete uletjelo neplanirano u njihove živote i to se uvijek naglašava... :/

linolina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj sandraf prvotno napisa

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Nama to stvarno nije smetalo, ne mogu to povezati s ničim negativnim a da bi morala ispravljati.
    Tatu zove tata, mene imenom, nadimkom, a nakon volontiranja me par dana zove i Frida

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj sandraf prvotno napisa
    E ovo mi je najjače

A čini se da je to sa imenovanjem uobičajena faza. Što se mene tiče- najlakša faza do sada

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj Frida prvotno napisa
    Nama to stvarno nije smetalo, ne mogu to povezati s ničim negativnim a da bi morala ispravljati.
    Tatu zove tata, mene imenom, nadimkom, a nakon volontiranja me par dana zove i Frida
    Ajme Evo mojoj curi srodne duše Još samo da me počne zvati nadimkom s foruma

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Frida prvotno napisa
    a nakon volontiranja me par dana zove i Frida

frido, opasna!

ajme, sandrafice, pa drago mi te vidjet nakon 100 godina!

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a B baku jedno vrijeme - punice

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

a B baku jedno vrijeme - punice

Do te faze (govora) još nismo došli

katajina avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Ja svoje roditelje zovem imenom, to mi je nekako normalno za nas.
    I moja starija djevojčica ih zove po imenu ( mlađa još nije došla u tu fazu ). Kad nekome drugome objašnjavam tko su ti ljudi koje spominjem uvijek upotrebljavam riječ majka, ne mama, ne znam zašto.
    Moja djeca mene i MM-a zovu mama i tata i to mi je normalno za nas.
    Starija me dva-tri puta pokušala zazvati po imenu ali mi se ne sviđa :/
    Zato u vrtiću crta silne crteže i piše po njima Ana, ona to crta za Anu, teta mislila da joj je to neka prijateljica kad ono mama ( cura prepoznaje mnoga slova ali smisleno zna napisati samo ANA ).

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ivar od ivarice zove roditelje samo imenima, oboje, otkad ga ja znam, dakle, mislim otkad govori, ali ona će vjerojatno više o tome.

Meni je to skroz fora. A opet, moji su me oduvijek zvali mama i to mi je ipak nekako drago, tko će me drugi zvati mama
    Opet, da me zovu imenom ne bih branila, ali nekako mi se čini da je to prije iznimka nego pravilo.
    Nego, kad sam odrastala, onda sam znala neke roditelje koji su, obratno od nekih ovdje, inzistirali da ih djeca zovu po imenu, a ne mama i tata.
    Generalno, slažem se s mariom, mislim da je ok da se jasno izjasnimo ako nam se ne sviđa kako nas zovu. Ja se npr. već godinama borim s vokativom.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Kad smo već kod članova šire obitelji, poznajete li i vi bake koje se smatraju još jako mladima pa ne daju unucima da ih zovu bakom? Pa si izmišljaju različite nadimke, samo da ih ne bi zvali "baka", što je valjda dokaz starosti
    (ne, nisu naše bake u pitanju, ali u široj obitelji smo imali takvih slučajeva )

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Meni recimo to nije nimalo simpatično, ali tko voli nek izvoli. To mi nekako nije prisno, slično kao da me oslovljava sa Vi. Pa otkad sam je poželjela sanjala sam i jedva čekala kada će mi reći tu čarobnu riječ "mama"!

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa
    Kad smo već kod članova šire obitelji, poznajete li i vi bake koje se smatraju još jako mladima pa ne daju unucima da ih zovu bakom? Pa si izmišljaju različite nadimke, samo da ih ne bi zvali "baka", što je valjda dokaz starosti
    (ne, nisu naše bake u pitanju, ali u široj obitelji smo imali takvih slučajeva )
    da, ja poznajem takve, i totalno ne kužim taj mentalni sklop :?

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj Maja prvotno napisa
    Ja se npr. već godinama borim s vokativom.

Jel preferiraš književni ili "zagrebački" vokativ?

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Preferiram da me se zove onako kako se zovem

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa
    Oh da! Pa sam ih onda i ja namjerno zvala bakama, na šta su još i više šizile

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •