MAJČINSTVO I KARIJERA: Kolinda Grabar-Kitarović, ministrica europskih integracija, prekinula porodiljni
Ministrica doji bebu i u pauzama sastanaka u Strasbourgu
Doris Pack mi je rekla da moj primjer može biti poruka ženama da ne moraju birati između obitelji i karijere. Smatrala sam da sve mogu dobro organizirati kako bi to bilo izvedivo. Jedino čega se nisam željela odreći bilo je dojenje moje bebe, rekla je Kolinda Grabar-Kitarović
Piše Orlanda Obad
ZAGREB – Za kratki bijeg od neformalnog druženja s europskim parlamentarcima, koje je zacijelo bilo puno bezličnog diplomatskog vokabulara i kurtoaznih opaski, hrvatska je ministrica europskih integracija prošlog utorka imala sasvim originalnu ispriku. Sedmomjesečna je beba Kolinde Grabar-Kitarović, naime, u zgradi Hrvatske misije u Strasbourgu čekala na dnevni obrok.
- Svi su za stolom reagirali izuzetno pozitivno, a posebno se sjećam podrške Doris Pack koja je rekla da moj primjer može biti poruka svim ženama da ne moraju nužno birati između obitelji i karijere – govori K. Grabar- Kitarović. «Svoju odluku da prihvatim ministarsku funkciju unatoč tome što imam dvoje male djece nikad posebno ne ističem, ali ne namjeravam je ni skrivati.»
Dnevni raspored
U vrijeme kad je premijer Sanader počeo sastavljati Vladu, sadašnjoj je ministrici već isteklo prvih šest mjeseci redovitog porodiljnog dopusta i u obitelji Grabar-Kitarović već se razmišljalo o tome da sljedećih šest mjeseci dopusta iskoristi djetetov otac.
- znala sam da će to značiti naporan dnevni raspored, ali sam smatrala da svoj život mogu dovoljno dobro organizirati da to bude izvedivo. Jedino čega se nisam željela odreći, a to sam gospodinu Sanaderu i rekla u samom početku, bilo je dojenje moje bebe. On to ni u jednom trenutku nije doveo u pitanje – naglašava K. Grabar-Kitarović, koja je tijekom snimanja koje je pratilo razgovor nastojala da, svaki put kad bi fotoaparat okinuo, bude namiješena i gleda u kameru.
Prijatelji joj, objašnjava, kažu da ljudi vole vidjeti optimizam na licima ministara.
I dok poduzeća u bogatim zemljama zapada svoje najuspješnije menadžerice nastoje nakon poroda što prije vratiti na posao tako što im organiziraju besplatno čuvanje i brigu o djeci, pokraj ureda im naprave prostorije namijenjene dojenju, a nitko se ne snebiva ni nad tim da male bebe s majkama prisustvuju manje važnim poslovnim sastancima, ministrica europskih integracija u svom naumu ne bi uspjela bez vlastitih financijskih investicija i podrške obitelji.
Njezin suprug, inače profesor na riječkom Pomorskom fakultetu, izmjenjuje se sa svekrvom u čuvanju djece, što znači da je proteklih mjeseci jako dobro upoznao cestu od Zagreba do Rijeke. Obitelj plaća i stan na lokaciji koja ministrici omogućava da nekoliko puta dnevno posjeti djecu.
Sama plaća troškove
- Vlada mi je, primjerice, izašla u susret tako što nam je, s obzirom na to da je bilo mjesta, dopušteno da moj suprug i dijete putuju sa mnom u Vladinom avionu kad smo išli u Bruxelles i Strasborug. Da nije, kartu bih bila platila sama. Sama plaćam sve druge ekstra troškove svoje obitelji, od hrane do hotela – ističe K. Grabar-Kitarović. Na pitanje kako doživljava konzervativnu pronatalitetnu politiku ministrice obitelji Jadranke Kosor, čiji prvi potezi nastoje osigurati da majke nakon poroda što dulje ostanu uz svoju djecu, odgovara diplomatski.
Vlada će, kaže, zasigurno brinuti i o majkama koje rade; ne treba suditi već prema prvim potezima; onim majkama koje to žele valja omogućiti da ostanu s djecom…
- Od malena mi je išlo na živce kad bi mi netko rekao da nešto ne trebam ili ne mogu raditi zato što sam žena. U skladu s time živim i tako odgajam i svoju djecu i sretna sam što u tome imam potporu obitelji i okoline – zaključuje Kolinda Grabar-Kitarović.
Četiri do šest sati spavanja
Tijekom razgovora bilo je teško oteti se dojmu da ministrica želi pokazati kako njezin posao nikako nije zapostavljen zbog privatnog života. Kaže da joj radni dan traje oko 12 sati, a dvije ili tri kratke stanke koristi za dojenje. Bebu uglavnom nastoji dojiti noću. U prosjeku ne spava više od četiri do šest sati.
- Naravno da mi je žao što s djecom ne mogu provoditi više vremena, posebno sa starijim dvoipolgodišnjim djetetom, koje je sada vjerojatno i zahtjevnije od bebe. Tješi me, ipak, što sva istraživanja pokazuju da je kvaliteta vremena provedenog s djecom važnija od kvantitete: zaista se trudim iskoristiti svaki trenutak proveden s obitelji – ističe K. Grabar-Kitarović. Naporan raspored će, kaže, vjerojatno biti lakše slijediti za nekoliko tjedana, kad dijete bude moglo biti odvojeno od nje više od nekoliko sati.