često čujem da žene budu u stresnoj situaciji pa izgube mlijeko.
prijatelj mi je nedavno rekako kako je žena njegovog brata dojila bebu 4 mjeseca a da je onda ostala bez mlijeka jer je bila pod stresom zbog ispitnih rokova.
meni ispitni rokovi počinju u drugom mjesecu a tad će moj mali imati 6 mjeseci a to mi je prerano za odustajanje od dojenja. planirala sam dojiti barem godinu i pol-dvije... ili koliko će malcu pasati, možda i sam odustane od dojenja prije nego što navrši prvu godinu, neću ništa forsirati preko njegove volje, ali mislim da je optimalno dojiti barem godinu i pol dana.
eh, sad...nikad nisam niti znala šta to konkretno znači stres i ne mogu znati što je to zapravo prava stresna situacija?
stresno mi je recimo kad se prestrašim pa me stegne u želucu jako, npr kad kupam malog pa mi skoro izklizne iz ruku....
al neki duži stres koji bi trajao mjesec dana koliko traju ispitni rokovi...
mislim , imala sam dosad ispite, ali ne sjećam se baš da je to bila neka velika trauma od koje bi mi se svi procesi u organizmu naglo mijenjali :/ ...
što ako i mene uhvati taj stres kako uhvati dosta žena . hoću li ostati bez mlijeka odmah ili kako to funkcionira?
kaj to samo odjednom mlijeko nestane i bok ili kak?
može li se to spriječiti?
naprimjer da pijem matičnjak ili valerijanu ?![]()
konkretno. koja jačina tog stresa mora biti da bi žena ostala bez mlijeka?
jel nužno da pod stresom žena izgubi mlijeko?
i kako to spriječiti ako unaprijed znamo da ćemo biti izloženi stresnoj situaciji?![]()
kuži li mene itko šta ja pričam?
ja planiram podojiti bebu prije svakog ispita. obično me dojenje ful smiri , ali nakon toga nemam pojma šta govorim.![]()
možda bi se samim dojenjem mogao taj stres eliminirati?
ali kako da odem na ispit tak nadrogirana oksitocinom ?
dajte neki savjet. ne smijem izgubiti mlijeko. to će biti propast i meni i mom cicoljupcu.
hvala.