Pokazuje rezultate 1 do 20 od 20

Tema: kako od stresa nestaje mlijeko?

Banned
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno kako od stresa nestaje mlijeko?

često čujem da žene budu u stresnoj situaciji pa izgube mlijeko.

prijatelj mi je nedavno rekako kako je žena njegovog brata dojila bebu 4 mjeseca a da je onda ostala bez mlijeka jer je bila pod stresom zbog ispitnih rokova.

meni ispitni rokovi počinju u drugom mjesecu a tad će moj mali imati 6 mjeseci a to mi je prerano za odustajanje od dojenja. planirala sam dojiti barem godinu i pol-dvije... ili koliko će malcu pasati, možda i sam odustane od dojenja prije nego što navrši prvu godinu, neću ništa forsirati preko njegove volje, ali mislim da je optimalno dojiti barem godinu i pol dana.

eh, sad...nikad nisam niti znala šta to konkretno znači stres i ne mogu znati što je to zapravo prava stresna situacija?
    stresno mi je recimo kad se prestrašim pa me stegne u želucu jako, npr kad kupam malog pa mi skoro izklizne iz ruku....

al neki duži stres koji bi trajao mjesec dana koliko traju ispitni rokovi...
    mislim , imala sam dosad ispite, ali ne sjećam se baš da je to bila neka velika trauma od koje bi mi se svi procesi u organizmu naglo mijenjali :/ ...

što ako i mene uhvati taj stres kako uhvati dosta žena . hoću li ostati bez mlijeka odmah ili kako to funkcionira?

kaj to samo odjednom mlijeko nestane i bok ili kak?

može li se to spriječiti?

naprimjer da pijem matičnjak ili valerijanu ?

konkretno. koja jačina tog stresa mora biti da bi žena ostala bez mlijeka?
    jel nužno da pod stresom žena izgubi mlijeko?
    i kako to spriječiti ako unaprijed znamo da ćemo biti izloženi stresnoj situaciji?

kuži li mene itko šta ja pričam?

ja planiram podojiti bebu prije svakog ispita. obično me dojenje ful smiri , ali nakon toga nemam pojma šta govorim.
    možda bi se samim dojenjem mogao taj stres eliminirati?
    ali kako da odem na ispit tak nadrogirana oksitocinom ?

dajte neki savjet. ne smijem izgubiti mlijeko. to će biti propast i meni i mom cicoljupcu.

hvala.

vanjci avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

mlijeko ne nestaje od stresa! ono sta se moze dogoditi je da od prevelikog stresa tj lucenja adrenalina se zaustavi otpustanje mlijeka. znaci mliejka ima ali ne ide van. zato se treba pokusati opustiti.
    nije inace pravilo da stres mora tako utjecati-moja sestra je recimo imala prometnu, izgubila slezenu, jedva prezivila, ali mlijeko nije u niti jednom trenutku stalo...tako da nemoj se bojati unaprijed!!!! i sretno na ispitima!!!!!

lionne avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Točno tako kako vanjci kaže!
    Meni se desilo prošle zime kada sam bila jako bolesna i umorna (viroza ili gripa, temperatura 39,7) da su mi po noći sise bile već pune mlijeka, lavić budan i plače jer bi htio dojiti, a niti kapi van
    on je shvatio i odustao, a već sljedećeg dana kada sam se odmorila i opustila dok je on bio kod bake na čuvanju, sve se vratilo u dobru staru rutinu.

Banned
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Citiraj vanjci prvotno napisa
    mlijeko ne nestaje od stresa! ono sta se moze dogoditi je da od prevelikog stresa tj lucenja adrenalina se zaustavi otpustanje mlijeka. znaci mliejka ima ali ne ide van. zato se treba pokusati opustiti.
    nije inace pravilo da stres mora tako utjecati-moja sestra je recimo imala prometnu, izgubila slezenu, jedva prezivila, ali mlijeko nije u niti jednom trenutku stalo...tako da nemoj se bojati unaprijed!!!! i sretno na ispitima!!!!!
    žao mi je zbog sestrine nesreće, al svaka joj čast kad je mlijeko u toj situaciji opstalo. to mi daje veću nadu! :D

inače, čini mi se da uopće nemam podršku okoline što se tiče dojenja. kao da jedva čekaju da djetetu oduzmem sisu da bi mu mogli uvaliti bočicu.
    to se odnosi prvenstveno na moju svekrvu koja nije dojila duže od mjesec dana nego je hranila mog muža kravljim razrijeđenim mlijekom. :?
    prvo me maltretira kako sam trebala početi s dohranom s 3 mjeseca. 3 mjeseca?????!!!!!!!! i nemoš joj objasnit da počinjemo tek sa 6 mjeseci s dohranom.

onda stalno "zašto mu ne daješ vodu?"
    -pa zato jer doji.
    -pa treba mu voda.
    -pa ne treba, nije na AD.
    -pa kakve to veze ima?
    -pa eto takve koju vi neće shvatiti pa nećemo o tome.

non stop me ispituje imam li mlijeka i onda me uvjerava kako mlijeko nestane s vremenom... a ja njoj nikak nemrem objasniti da dojilje nisu cisterna koja čuva zalihu mlijeka koje s vremenom nestane od previše cicanja već da se mlijeko proizvodi koliko god da dijete siše.

ajme njezinih teorija..

onda mi dođe njezina frendica koja priča kako se njezina frendica razboljela, pokupila prehladu, počela pit antibiotike i odmah mlijeko izgubila.
    prvo mi nije jasno tko pije antibiotike čim se prehladi?
    ja se ne sjećam kad sam zadnji put antibiotik pila za vrijeme nege gore bolesti a kamoli tek obične glupe prehlade?

uglavnom svi oko mene gube mlijeko ko da je mlijeko ona pikula kaj se djeca s njom igraju pa samo nestane iza ormara i onda ju nađeš za 20 godina kad renoviraš čitav stan

eh, da...i svekrva je bila pod stresom i zato je izgubila mlijeko.

dobro pa šta je tim ženama zašto se tolko nerviraju kad rode? možda zvučim grubo..ali zašto uopće rađaju onda ako se ne mogu nositi s tim da dijete cendra tu i tamo i da zahtijeva punu pažnju?
    pa šta su one mislile da je dijete papagaj koji se drži u kavezu ili tulipan koji stoji mirno na mjestu??? :?

svašta. al mene baš to njihovo protivljenje dojenju nabrije i baš zbog toga hoću dojit još više i još duže. samo da im dokažem da nisu u pravu i da je zdravlje mog djeteta bitnije od njihovih glupih priča.

KayaR avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Sve za sveki potpisujem!
    Moja ima troje,prvo dvoje nije dojila jer ima ravne bradavice :/ a Mm-a koji je treci je hranila s izdojenim,koga je bilo toliko da je hranila jos jednu devojcicu iz susedstva(hm...)
    A onda kada je MM imao 4 meseca,iznervirao ju je parketar(hmm?)i ostala je bez mleka preko noci....no comment...
    I sve one biserne-ona ti je cero gladna....mora da nemas mleka....pa daj na bocicu-isto ti je to(ova mi je najbolja)...sta ce joj sisa,ja sam svoje sve vestacki othranila(pa sta im fali) ...
    Zbog ovakvih dobronamernih saveta i neznanja mi je prva dva dojenja zavrsilo na izdajanju,zato se treci put nisam dala i evo-sikimo vec godinu i 3 dana :D .Imas Rodu i tu slusaj savete,sveki ili odstrani iz okoline ili je uopste ne uzimaj za ozbiljno.
    Sto se stresa tice...
    Ja sam ostala bez majke 2 sedmice pre drugog porodjaja,kud ces veceg stresa?!
    A mali je dobio 1.3kg prvi mesec :D Znaci,bila sam ocajna,utucena,bezvoljna,gurala sam dalje samo zbog dece,nije mi bilo do zivota,ali mleka je bilo
    Ali smo sisali samo 4 meseca jer-cero on ti je gladan+jedan strajk=izdajanje....

the enchantress avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

meni su fakat najbolje te priče s nestajanjem mlijeka. naša bebe ima ad i trebam ju dojiti što duže. moja sveki stalno kaže da je to ok ako ću imati mlijeka.
    ja joj stalno pričam o principu ponude i potražnje, ali su njima izgleda mozak isprali i jednostavno ne mogu shvatiti takav jednostavan prirodni princip. već sam i sama sebi dosadna jer sam joj to objašnjavala 5 puta (brojala sam!).

a još su sve o tome znale dojilje raznih kraljeva i plemića, ali je marketing formule u 20st. izgleda učinio svoje.

grom avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?t=80679

imaju 2 strane a kompletna priča je na 2.

nađi me po nicku PericaY2K

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Uh, u drugoj trudnoći, u kojoj sam dojila starije dijete, prvo mi je umrla baka, pa mi je na samom kraju trudnoće tata imao težak moždani udar (posjećivala sam ga u bolnici gdje je oko njega ležalo nekoliko ljudi u komi te još nekoliko njih kao moj tata - iskrivljenih usta, vezanih sa krevet, u pelenama). Onda je on umro, a ja sam rodila Zoru dva tjedna kasnije, doslovce 30 m dalje, iz prostorije gdje sam rodila vidjela sam prozor njegove sobe. I ništa se nije dogodilo, ni kapi mi nije nedostajalo :/

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

pusti svekrvu(imam istu, prepametna je), pusti ostale, slušaj sebe i svoj osjećaj, daj mu da cica kada hoće, nikakav raspored dojenja, sišaj dalje ko i do sada i uživaj u svom djetetu! hormoni te drže pa si nabrijanija na glupe savjete(ja bila i još sam nakon 11 mj.) ali sve je to normalno

the enchantress avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Citiraj zarrin prvotno napisa
    pusti svekrvu(imam istu, prepametna je), pusti ostale, slušaj sebe i svoj osjećaj, daj mu da cica kada hoće, nikakav raspored dojenja, sišaj dalje ko i do sada i uživaj u svom djetetu! hormoni te drže pa si nabrijanija na glupe savjete(ja bila i još sam nakon 11 mj.) ali sve je to normalno
    debeli x

ja ponekad mislim da sam od svih nabrijanih ja the nabrijanija, jednostavno me hormoni gone kada netko melje (pogrešno) o dojenju.

argentina avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

pa šta je tim svekrvama, ja fakat ne kužim!
    evo i mene moja terorizira i totalno sam nabrijana na nju, ne želim ju čut ni vidjet, a sama si je kriva.
    2 tjedna nakon kaj sam rodila ona meni govori nek idem radit čim prije da će mi maloga čuvat.
    ja sva nikakva, blijeda i izmučena od poroda, mali non stop na sisi a ona već kuje planove kako će i šta s njim.
    e neće mi blizu njega tako lako, makar joj morala izgovorit najgore stvari i makar me se mm odrekne, ne dam joj maloga i gotovo!

da ne velim da me svaki put pita da li sam ga uspješno podojila i da li imam mlijeka
    nažalost, dolazi nam doma 2x tjedno i nosi ručak, jednako kao i moja mama (moja bi mama svaki dan došla ali ova je nametljiva pa dolazi, zove, pametuje i planira moj i život mog djeteta.

joj kako sam nabrijana na nju, jedini razlog zbog kojeg se bojim da bum ostala bez mlijeka je ona, unatoč nespavanju po noći, ali eto...imam osjećaj da bi me sveki mogla koštati ne samo živaca nego i mlijeka

al mal neću joj dat da me ugnjetava, zabranit ću ja posjete ako treba, ipak u cijeloj priči moram najviše mjisliti na dijete i sebe, zar ne!!

melange avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

nevenera avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

meni je moja svekrva najgora nepotpora za dojenje
    a sad o nestanku mlijeka. potpisjem sve gore. mlijeko ne nestane nego ne ide van. za usporedbu, isti dan kad sam ja završila u bolnici zbog prijevremenog poroda i moja je mama po neznamkojiput završila u bolnici. mlijeko je normalno došlo iako je sve to bilo jako stresno za mene.
    najviše misli na dijete, opusti se, ispiti su tu, i proći će.
    ja si uvijek stavim "što je najgore što može biti" za smirivanje stresa. kad vidim što je najgore onda shvatim da to nije ni toliko grozno pa mi bude bolje

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Žene, pustimo svekrve, i mi ćemo jednoga dana biti takve

Vratimo se dojenju u strasnim situacijama.

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Drage moje! Htjela bih se samo kratko osvrnuti na pitanje svekrve i dojenja... Moja "sveki" nikad nije dojila, MM i njegova seka su othranjeni na bocu, međutim, ja valjda sam dobila na lotu što se toga tiče jer moja svekrva meni NIKAD nije rekla " možda nemaš mlijeka"," probaj s dohranom", "daj joj čaja" i sl. nego kad se nađem u bilo kakvom problemu u vezi dojenja ona je uvijek tu i pomaže mi hrabreći me da je sve u redu i da probam dodatno izdojiti i češće stavljati malenu na siku da navuče mlijeka. samo sam htjela reći da nisu sve svekrve aždaje, nego da ima i normalnih žena s tom funkcijom
    Uz to, uvijek je potrebno imati nekoga tko će te gurati dalje i hrabriti jer je jako bitno samopouzdanje a ne bojazan od stresa. Ja sam imala veliki stres u trudnoći, majka mi je umrla kad sam bila tri mjeseca trudna, trudnoća mi je bila teška jer sam imala dijabetes i nisam mogla jesti sve što sam poželjela, međutim, dojim evo od samog početka, bebica ima 4 mjeseca i još uvijek sisa, tako da smatram da se može uspješno dojiti samo ako se to želi )) Ako netko nema želju, tražit će ispriku da ne doji!

crnkica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

nastavite li slušati svekrve možete se naći u stresnoj situaciji zato se opustite, ja sam se naučila svoju uopće ne slušati i to doslovno. ona nešto priča a ja ju uopće ne čujem s vremena na vrijeme kažem aha da,da a nemam pojma što priča!!!

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ja stvarno moram priznati da ja nekužim te priče s nestajanjem mlijeka preko noći ako beba isključivo doji....
    Čak moram priznati da mislim da je to ili nedostatak znanja ili samo pusti izgovori.
    Jer nikako ne mogu shvatiti kako je žena koja je imala problema s prepunjenim dojkama i previše mlijeka i svašta nešto odjednom preko noći presušila???

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

evo mog primjera da mlijeko ne nestaje samo tako:
    mlijeko je preživjelo stres i izdajanjem, isklučivo smo dojile i morala sam početi piti antibiotike koji su baš štetni uz dojenje, bebačici smo morali dati ad, a ja sam krenula s izdajanjem 10 dana, nakon toga se antibiotik izluči iz tijela i vračamo se na dojenje, zvala sam Rodin SOS tel., dobila upute i uspjela!!!!!!!!, a bila sam pod strašnim stresom iz više razloga:
    ubijalo me u pojam što je beba na ad. mlijeku-promijenila se totalno, samo je spavala, čak dan i pol nije ništa pojela, jela je pa pljuvala, dojenje i ta bliskost mi je falilo do bola, morala sam gledat kako beba po cijele dane moli siku, a ne mogu joj dati zbog štetnog antibiotika, nakon toga se beba nekako pomirila sa sudbinom i počela papati ad, pa sam se bojala da više neće htjet prihvatit siku jer smo ju hranili na bočici (prije smo probali i šalicu i štcaljku i sve, al nije htjela, pa smo nakon što nije htjela jesti ništa, bili sretni da je i na bočicu pojela)
    da ne kažem da su mi svi (osim mm i mojih roditelji) govorili: sad se ona naučila na bočicu i neće više htjet na siku, to me doslovno izluđivalo
    uglavnom, ja od sveg tog šoka (i nekih bolova vezanih uz bolest) tjedan dana nisam spavala, već sam se plačući izdajala po noći (i po danu, također) jer znam da se po noći luči više prolaktina
    i mlijeka nije nestalo od svega toga: naprotiv, nikad neću zaboravit naš povratak na siku i sreću moje princeze i sebe i mm-a i mojih
    Posljednje uređivanje od tina55 : 03.04.2010. at 17:22

mamitzi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

kad je filip imao preko godinu dana i išao u jaslice, dobila sam od njega neku virozu od koje sam cijelu noć provela u kupaoni u kombinaciji povraćanja, proljeva i visoke temperature (on je svoje odradio par dana prije, ne tako intenzivno). nisam pokušavala dojiti recimo od 8 navečer do drugog dana oko 2 popodne, jer mi je bilo preloše da bi uopće izišla iz kupaone van. kad je popodne pokušao dojiti mlijeka skoro nije ni bilo, ali se nakon par sati počelo sve više stvarti i za dan, dva sve je bilo ok.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •