-
Šipak
Imam jedno pitanjce vezano uz divlji šipak...
Dobila sam ga, tak oko kilograma, već na pola suhog pa me zanima mogu li ga koristiti za što drugo osim čaja i trebam li ga možda samljeti ili posušiti do kraja?
-
Gledaj da se ne upljesnivi. Premalo ga je za pekmez ili nešto takvo.
-
eh, pa to me zanima... hoće li se bolje posušit u komadu ili da ga izrežem/sameljem?
nekak si mislim da ako ga sameljem vlaga iziđe van....
-
Ako ima zraka neće biti problema.
-
Ja ne meljem svoj šipak s grunta, ali čuvam ga u staklenki koja je prekrita papirnatom salvetom i prikvačena gumicom. Jednom sam ih zatvorila u staklenku - figa, prošlo je ovak kak je Davor rekao. MOže se čuvati u papirnatoj vrećici. A može se i zdrobiti (isto u vrećici, stučeš ih batom za meso kad su već skoro do kraja suhi) iako to nije potrebno. Meni je čaj od šipka najbolji kad se kuha od cijelih plodova DAN RANIJE. Kad se ocijedi, plodove ne baciti nego nadoliti novom vodom i kuhati još jednom. Druga ili treća "frakcija" su najbolje.
-
Hvala Davore i Peterlin!
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma