Pokazuje rezultate 1 do 6 od 6

Tema: Šipak

  1. #1
    Thlaspi avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    355

    Početno Šipak

    Imam jedno pitanjce vezano uz divlji šipak...
    Dobila sam ga, tak oko kilograma, već na pola suhog pa me zanima mogu li ga koristiti za što drugo osim čaja i trebam li ga možda samljeti ili posušiti do kraja?

  2. #2
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Gledaj da se ne upljesnivi. Premalo ga je za pekmez ili nešto takvo.

  3. #3
    Thlaspi avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    355

    Početno

    eh, pa to me zanima... hoće li se bolje posušit u komadu ili da ga izrežem/sameljem?
    nekak si mislim da ako ga sameljem vlaga iziđe van....

  4. #4
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Ako ima zraka neće biti problema.

  5. #5
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,005

    Početno

    Ja ne meljem svoj šipak s grunta, ali čuvam ga u staklenki koja je prekrita papirnatom salvetom i prikvačena gumicom. Jednom sam ih zatvorila u staklenku - figa, prošlo je ovak kak je Davor rekao. MOže se čuvati u papirnatoj vrećici. A može se i zdrobiti (isto u vrećici, stučeš ih batom za meso kad su već skoro do kraja suhi) iako to nije potrebno. Meni je čaj od šipka najbolji kad se kuha od cijelih plodova DAN RANIJE. Kad se ocijedi, plodove ne baciti nego nadoliti novom vodom i kuhati još jednom. Druga ili treća "frakcija" su najbolje.

  6. #6
    Thlaspi avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    355

    Početno

    Hvala Davore i Peterlin!

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •