Pokazuje rezultate 1 do 44 od 44

Tema: Zadnja Ruža hrvatska

Nene2 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno Zadnja Ruža hrvatska

Rodila se malena Ruža. Kao feniks uzdigla se na naslovnici novina na kojima je donedavno stajao slavodobitni ministrov poklik: Nema zamrzavanja embrija!!!

Maleno dijete, koje je tek napustilo toplinu majčine utrobe, na trenutak je učinilo da zaboravim da je 77 zastupnika ovog naroda diglo ruku za zakon koji je srušio snove svih onih koji sanjaju svoju malenu Ružu.

Pitam se jesu li i oni vidjeli vijest o njenom rođenju i jesu li barem na trenutak zadrhtali, pitajući se: Bože moj, što sam to učinio!?

Malena Ruža simbol je neopisive želje i nadljudske borbe za djetetom, teškog puta kojim moraju proći svi sa dijagnozom neplodnosti. Malena Ruža je simbol potpomognute oplodnje kakvu smo pamtili, zakona koji je datirao iz 1978.godine ali je u svojoj humanosti bio barem stoljeće ispred ovog, donesenog ove jeseni. Simbol je klinike na kojoj je začeta, najmanjeg odjela za reproduktivnu medicinu na svijetu na kojem rade liječnici čiji je život oduvijek bio stvaranje života.

Na tom istom odjelu ležala sam prije 10 dana po posljednji put. Sve mi je bilo u znaku oproštaja. Oproštaja od narančastih stolica na kojima sam čekala najduže u životu, oproštaja od liječnika i sestara koji su mi pomogli na ovom teškom putu, oproštaja od sale u kojoj sam šest puta punktirala svoje jajne stanice i dočekivala transfere. To mi je bio trinaesti.

Prije četiri godine na tom istom stolu začeta je moja curica, moj san, moja kokola. Sve nebeske sile, sve molitve svijeta, sve suze isplakane i neisplakane stvorile su Nju. Nije poput malene Ruže bila smrznuti zametak, ali mogla je biti. Mogla je biti među ovih pet preostalih koji su me čekali ove četiri godine. I tako sam ležala na istom stolu i bojala se moliti opet za čudo. U duši je bila tišina, tek su ruke refleksivno napravile znak križa. Smijem li tražiti više?

Dok držim ruku na stomaku, zamišljam da njena toplina grije tri vraćena zametka. Preživjeli su četiri godine na minus 196 stupnjeva i sada su u mojoj maternici. Molim za čudo. Opet. Molim da barem jednom od njih nebo da šansu.
    Jer ovo je moj oproštaj sa postupcima MPO u Hrvatskoj. Ne želim niti smijem kao majka žrtvovati svoje zdravlje stimulacijama u kojima se smiju oploditi samo tri moje stanice, a nijedan embrio zamrznuti. Ne želim biti dio priče u kojoj na početku ovog preteškog puta stoje neinformirani pravnik i psiholog koji procjenjuju naš majčinski i očinski potencijal. Ne želim da se ne vjeruje liječniku kojeg sam odabrala, već se traži drugo mišljenje. Bježim od ovog bezumlja.

Možda ako želja bude prejaka, odemo u neku od inozemnih klinika. Tamo mogu sanjati san o svojoj malenoj Ruži, iako će biti preteško putovati s djetetom u tuđu zemlju, pričati tuđim jezikom i osjećati se izgnanim iz svoje domovine.
    Realniji mi je ovaj drugi kraj moje priče, u kojem će naša večernja molitva završavati zahvalom za jedino čudo mog života.

Ali ostat će molitve za sve vas koji još hodate trnovitim stazama potpomognute oplodnje. Molitve da će možda priča malene Ruže otopiti predrasude ljudi koji ne znaju ništa o boli, pa zato lako ranjavaju.

Molitve da će jedna velika religija ukinuti osudu ljubavi, jednako kao što je nakon dva tisućljeća ukinula limb, otkrivši pravo Isusovo lice koje ljubi svu djecu, krštenu i nekrštenu.

Hrvatska više nije mjesto pod čijim će se suncem rađati malene Ruže, ali ostaje nada da će taj san uskrsnuti i da će neki novi ljudi, novi ministri imati moć srca i prepoznati ljubav. Ljubav koju želimo dati.

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Osoblje foruma BHany avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

uh, plačem

i želim ti da ne moraš više čeznuti...
    da se čudo još jednom dogodi...
    da se ne moraš lomiti još koji put - ići ili ne ići - zbog svega što si napisala u ovom prekrasnom tekstu, zbog svih tih dilema koje i ja prolazim svaki put, samo što kod mene svaki put odluku o odustanku kroz neko vrijeme pobijedi ta naša silna čežnja...želim ti da to ne moraš nikada više prolaziti
    želim ti da i ti iz ovog puta dobiješ svoju malu Ružu

bublica3 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Nene2 prekrasno ~~~~~~~~~~~~~~~~ šaljem ti more vibrica za tvoje mrvice, tvoje nove kokole

pino avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

ja opet zasuzila... i zelim i tebi jednu malu Ruzu...

Nego - bublica je imala ideju da posaljemo cestitku Bobanima u ime inicijative? Meni se cini super ideja!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Super, super, super, super tekst ! Kad neko ima dara - ima ga jer upravo si sve rekla! Emitirat, slat mailom, ja krećem u slanje mailom svojim prijateljima.

Osoblje foruma laumi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Nene2, ovo je prekrasno sročeno! Želim još barem jedno malo čudo!

bebica2009 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa
    Super, super, super, super tekst ! Kad neko ima dara - ima ga jer upravo si sve rekla! Emitirat, slat mailom, ja krećem u slanje mailom svojim prijateljima.
    X

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sretno nene

Tibi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

draga Nene2 prekrasan je tekst. Imaš dara za pisanje, jako si me dirnula. Trebala bi ovaj tekst poslati u novine da ga objave jer je predivno sročeno.
    Od srca ti želim da ovaj postupak bude uspješan i da i ti dobiješ svoju malu Ružu

Lidali avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

tikica_69 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Nene2

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Nene,

Alyssa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Nene, !

~~~~~~ za mala cuda, za barem jos jednu Ruzu, za sretan oprostaj...

sandra-zvrk avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

modesty4 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Nene za tvoju Ružu !

Biene avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

spring avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

bublica3 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Nene stvarno prekrasno pišeš.
    Dali možeš sastaviti čestitku za Bobanove povodom rođenja njihove Ruže i kao zahvalu što podržavaju u javnosti nas neplodne parove u ime inicijative?

Ako tko zna adresu na koju im možemo poslat?

Šta mislite o slanju čestitke?

aenea avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Nene, divno
    Jako mi se sviđa ideja sa čestitkom Bobanima.

rozalija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Nene prekrasno napisano draga moja, od ti želim da ubrzo dobiješ svoju malu Ružu

pak avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Nene jos jedan prekrasan tekst
    Svidja mi se ideja o cestitki i o obaji ove price u novinama.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

ornela_m avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Duboko sam dirnuta uvodnim tekstom, tim vise sto sam ga prvi put procitala jucer neposredno nakon teksta u "Vecernjem listu" u kojem otac malene Ruze komentira novi zakon o MPO rijecima "Zakon o umjetnoj oplodnji govori sam za sebe...". Neupucenom promatracu sa strane takva se izjava moze uciniti (nepotrebno) politicki korektnom, no mislim da se svakom razumnom gradjaninu koji prati zbivanja oko tog nesretnog zakona moze samo zeludac okrenuti. Sta je njome trebalo biti izreceno, nije mi najjasnije, kao sto mi je kristalno jasno sta je njen autor manevarski spretno izbjegao reci - i konacno - osuditi. On, osoba visokog javnog profila, nekad jedan od miljenika nacije, covjek koji je rusio predrasude o nogometasima kao osobama prema cijem intelektu trebamo biti pomalo sumnjicavi, covjek koji i te kako mora biti svjestan kakvu moc njegova rijec ima u ovom trenutku... napokon, covjek koji je postao bioloski otac djetetu nakon citavih 16 godina, perioda koji pokazuje koliko je velika i jaka njihova zelja bila iako su roditeljstvo vec ostavrili u cetiri navrata posvajanjem (jos jedan luksuz koji je obicnim ljudima tesko dostupan), pokazao se potpuno slijepim i gluhim prema svim ljudima koji od jedne njegove promisljene izjave ne bi mozda imali nikakve koristi, ali bi se osjecali ohrabreni u situaciji kada ih drzava koja bi ih trebala stititi kao gradjane tjera da se osjecaju kao da jure na vjetrenjace. Ne mogu se u ovom trenutku ne sjetiti Soline MPO bebe!
    Novinaru Vecernjaka na dusu ako nije prenijeo kompletnu izjavu, ali ako jeste onda mi je upravo mi je nevjerojatno je kakvu je sansu otac propustio da ispadne - Covjek. Duboko se nadam da ce me opovrgnuti vrlo skoro.

Uvodni tekst cu distribuirati, s napomenom i linkom odakle je preuzet, i sa dubokom zeljom da mala Ruza ne bude na predugo vremena zadnja beba zaceta i rodjena u Hrvatskoj nakon medicinski potpomognute oplodnje. Malenoj zelim neka ju prate ljubav, zdravlje i sreca ravne zelji koja ju je napokon dozvala na ovaj svijet.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

ornela, potpuno se slažem da trebamo svi iskoristiti svaku priliku da kažemo koju konkretnu o Zakonu. ipak sretna sam da su se uopće oglasili i priznali da je ruža eskimić. mislim da je to dosta doprinijelo rušenju nekih tabua. puno me ljudi pitalo jesam li vidjela članak. dosta se govori o njemu i jači je od bilo čega što bih ja rekla u medijima.

šolama svaka čast!

a za ministra bajsa nemam prikladni smajlić

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Jelena prvotno napisa
    ornela, potpuno se slažem da trebamo svi iskoristiti svaku priliku da kažemo koju konkretnu o Zakonu. ipak sretna sam da su se uopće oglasili i priznali da je ruža eskimić. mislim da je to dosta doprinijelo rušenju nekih tabua. puno me ljudi pitalo jesam li vidjela članak. dosta se govori o njemu i jači je od bilo čega što bih ja rekla u medijima.

šolama svaka čast!

a za ministra bajsa nemam prikladni smajlić
    x

Osoblje foruma BHany avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

potpisat ću ružicu i jelenu

mi ovdje jako dobro znamo kako je teško govoriti o svemu tome...
    isto tako znamo da je jako malo ljudi - poznatih - u hrvatskoj javno priznalo da se podvrgnulo mpo postupcima
    a bobani o tome otvoreno govore oduvijek - to je jako velika stvar za našu borbu za edukaciju i protiv predrasuda ovdje gdje živimo - još je veća stvar da u trenutku u kojem su nam zabranili zamrzavanje - nacionalni idol sa svojom prekrasnom ženom i obitelji - izjavljuju javno da je njihova djevojčica smrzlićka - koliko je ljudi zbog ovoga promijenilo mišljenje, i jako ih je puno ohrabreno...u svakom smislu
    a zakon i to što je boban rekao - pa možda nije htio reći, a možda mu je samo bilo dosta - čita se u novinama da im je pukao film od novinarskog mobinga - s punim pravom -
    a i svatko tko iole pozanje situaciju sa zakonom zna što bi mogla značiti izjava da zakon govori za sebe - pogotovo u kontekstu rođenja njegove kćeri koju je eto zakon posredno zabranio...
    bobani, šole...oni su učinili puno - više nego što je većina ljudi koja ima problem s neplodnosti spremna učiniti - oni su u velikoj mjeri mijenjali javno mijenje - a to je u našoj situaciji puno - dajmo im za pravo da ne moraju u svom vjerojatno najljepšem životnom trenutku razmišljati o svojoj javnoj odgovornosti te da imaju pravo otpiliti novinare...

bublica3 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

BHany potpisujem sve što si napisala!

Nene2 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Potpisujem BHany!

Priznanje da je malena došla na svijet ovim putem govori više od tisuću promišljenih izjava protiv zakona!

Alyssa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

X!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj BHany prvotno napisa
    bobani, šole...oni su učinili puno - više nego što je većina ljudi koja ima problem s neplodnosti spremna učiniti - oni su u velikoj mjeri mijenjali javno mijenje - a to je u našoj situaciji puno - dajmo im za pravo da ne moraju u svom vjerojatno najljepšem životnom trenutku razmišljati o svojoj javnoj odgovornosti te da imaju pravo otpiliti novinare...
    ¸

x! Plus ja tu njegovu izjavu čitam da takav "krasan" zakon, koji "štiti život" (od nastanka, rekla bih) s psihološkim "savjetovanjem" kao "pomoć" neplodnim parovima koje ispada kao testiranje "normalnosti" i pravnim potvrdama i sl. do na to da je broj stanica koji će se oploditi uvjetovan time koliko je par spreman da im se transferira - stvarno govori sam za sebe koliko je divan i krasan.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Bobani nikada nisu krili i oduvjek su govorili otvoreno o njihovoj borbi da dobiju biološko djete. Nemojmo vagati svaku riječ i biti nepravedne i u svemu vidjeti i tražiti nešto loše. Samim priznanjem učinili su puno.
    Budimo sretni zbog njihove sreće.

Bebel avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Citiraj rujana prvotno napisa
    Bobani nikada nisu krili i oduvjek su govorili otvoreno o njihovoj borbi da dobiju biološko djete. Nemojmo vagati svaku riječ i biti nepravedne i u svemu vidjeti i tražiti nešto loše. Samim priznanjem učinili su puno.
    X
    Budimo svjesni činjenice da možda ljudi nisu spremni da njihovo dijete bude simbol MPO borbe jer je ipak za nas ona to postala. To je velika žrtva jer dijete izlažeš surovosti političkih novinara.
    Misli da su oni svojim otvorenim pristupom o MPO-u, javnim isticanjem te donacijama već puno napravili i ako svoj život sad žele povući u intimu svog dome nitko im to ne treba zamjeriti.
    Njihovo dijete je i bez ikakve riječi dokaz apsurdnosti ovog zakona i to je dovoljno.

MI smo tu da nešto napravimo i zato molim sve koji su bili u postupcima da popune upitnik iz mojeg potpisa. Hvala

mmaslacak avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Bebel prvotno napisa
    zato molim sve koji su bili u postupcima da popune upitnik iz mojeg potpisa. Hvala
    po sred čela
    Kraljica si!

martina123 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj Bebel prvotno napisa
    Citiraj rujana prvotno napisa
    X
    Budimo svjesni činjenice da možda ljudi nisu spremni da njihovo dijete bude simbol MPO borbe jer je ipak za nas ona to postala. To je velika žrtva jer dijete izlažeš surovosti političkih novinara.
    Misli da su oni svojim otvorenim pristupom o MPO-u, javnim isticanjem te donacijama već puno napravili i ako svoj život sad žele povući u intimu svog dome nitko im to ne treba zamjeriti.
    Njihovo dijete je i bez ikakve riječi dokaz apsurdnosti ovog zakona i to je dovoljno.

MI smo tu da nešto napravimo i zato molim sve koji su bili u postupcima da popune upitnik iz mojeg potpisa. Hvala
    X Potpisujem, znate tesko je biti tako javno "izlozen" evo kopirat cu vam jedan komentar koje je netko ostavio ispod mog clanka u Jutarnjem:

Braco u maternici i seka u frižideru. Dakle, u mariborskom su hladnjaku ostala 4 ljudska bića. Ako u međuvremenu mama i tata odustanu, dječica umiru. Ako se mama odluči na drugo dijete ostaju još dva zametka. Da, zbilja treba imati sreće i biti mali Ivan, a ne onaj zametak koji će biti "vječno" zamrznut, žrtvovan zbog želje svojih roditelja (možda se na njemu obavi i pokoji pokusić). A odabir je posve slučajan. Neka svaki drugi istupi i ide na strijeljanje. Prvi, drugi, prvi, drugi, prvi, drugi... Nadam se da će gospođa dati ugraditi sve zametke, neovisno o tome koliko joj prethodne trudnoće budu uspješne. U protivnom, neka se sjeti da je želeći biti majka jednog ili dvoje ubila još nekoliko njihove braće i /ili sestara.

.............

To je samo jedan primjer, ja sam se na njega nasmijala ali opet nije mi ugodno da netko prica o mom "izabranom" Ivanu i njegovoj seki n ataj nacin....

Tibi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

draga Martina123 uživaj u svojoj trudnoći i nemoj se obazirati na natpise zlobnih jadnih ljudi. Nema te apsolutno nitko pravo prozivati i osuđivati. Bilo bi bolje da se bave aktualnim temama korupcije i kriminala i kako to iskorijeniti, a ne zabadaju nos u tuđe sudbine .
    Tebi draga želim besprijekornu trudnoću i najljepši susret sa tvojim zlatom

bublica3 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

martina

Ne opterečuj se, to su umno ograničeni zlobnici

martina123 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ma znam ja to, samo zbog tog i kuzim Leonardu!.... :/

bublica3 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Draga Martina ti si velika kao SUNCE jer si rekla glasno i jasno kao što su i Leonarda i Zvone napravili.
    Iznimno cijenim sve vas koje ste javno istupile. Možete biti uzor svima nama

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Martina, tek sad shvaćam koliko je to teško !

Iako, kad sam čitala tekst znala sam da je u toj rečenici potencijal problema i da se ima vremena možda bi ga u nekom pažljivijem čitanju bilo uputno maknuti, ali prepostavljam da se ne možemo toliko novinarima uplitati u posao (u smislu autorizacije članaka).

Vali avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Nene

Martina

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Hm Bobanima svaka čast, Nene super ti je tekst

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Nene 2 opet jos jedan predivan tekst, svaka riječ je na mjestu.

sretna35 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Nene2

Bobanovi

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •