Pokazuje rezultate 1 do 7 od 7

Tema: ne, ne i ne

Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno ne, ne i ne

samohrana sam majka djecaku je 3,5 godine
    svaki put kad mu nesto kazem da uradi, prvo sto odgovori je necu i tako 3-4 puta. kako ga navesti da me poslusa na prvi put. kako biti mama sa autoritetom

s3ja avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno Re: ne, ne i ne

Citiraj teylor prvotno napisa
    samohrana sam majka djecaku je 3,5 godine
    svaki put kad mu nesto kazem da uradi, prvo sto odgovori je necu i tako 3-4 puta. kako ga navesti da me poslusa na prvi put. kako biti mama sa autoritetom
    I ja sam sama s jednim malim trogodišnjakom.
    Kod njega "ne" faza traje već kakvih pola godine.
    Ali ne očekujem od njega da me posluša na prvu, ponekad ni na treću! Zašto bi? I on je mali čovjek koji ima pravo na svoja (raz)mišljenja, svoja raspoloženja, da mu se ponekad nešto neda, da ponekad želi baš to baš sada...
    Postoje određene stvari kod kojih ne odstupam i ne popuštam njegovom "ne". Al to su samo situacije kad je ugroženo zdravlje/život njega ili nekog drugog, ili kad mi je nešto užasno jako važno iz negog mog razloga - ali trudim se da je toga što manje.
    Zašto?
    Zato što znam da je to sad razdoblje života (2-4 godine otprilike) kada dijete istražuje i gradi svoje granice. I kada mu ne bih dozvolila mogućnost da preispituje, kada bih mu uskratila njegovo pravo na "ne" i napravila od njega malog poslušnika, bojim se da bi jako loše prošao u životu!

s3ja avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Evo ovaj tekst sam prije koji mjesec našla negdje na netu i sejvala ga (nemam link nažalost). Tekst, odnosno savjeti koje nudi odlični su! Sjećam se da su bili namijenjen za odgajatelje u vrtiću, no jednako je koristan i za roditelje!

KAKO ODGOJNO POSTUPITI PREMA PRKOSNOM PONAŠANJU?

1. Važno je da te pojave ne shvaćamo suviše tragično. Ako ne postoje dodatni loši odgojni utjecaji sazrijevanjem ličnosti i socijalizacijom prkosno ponašanje će se izgubiti.

2. Ne smijemo napad prkosa shvaćati kao napad na našu ličnost jer to on nije- to je obrana djetetove ličnosti.

3. Trebamo biti dosljedni u postupcima- želju treba odmah ispuniti ili je ne treba ispuniti uopće.

4. Ne insistirati na poslušnosti pod svaku cijenu jer će dijete odgovoriti češćim prkosnim reakcijama.

5. Izbjegavati izricanje naredbi zabrana strogo i autoritativno. Dijete će nas prije poslušati ako mu pažnju skrenemo na drugi novi sadržaj.

6. Kad nastupi prkosna reakcija najbolje ju je ignorirati i to tako da dijete osjeti. U nastupu prkosa beskorisno je pokušavati dijete umiriti riječima jer nas dijete uopće u tom trenutku ne sluša i ne može pratiti.

7. Dok same prkosne reakcije treba ignorirati, dijete treba inače u toku dana pohvaljivati u njegovom osamostaljivanju, naglašavajući kako je odraslo i kako zna nešto dobro učiniti- nikako omalovažavati.

Marion avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

To je faza koja prodje, ali traje i treba izdrzati.

Ja imam dva ekstremno tvrdoglava primerka. Sa starijim je milina od kako je napunio 4 godine, ali do 4. godine je bilo ne za sve, pa po 100 puta ne. A mladji je tek otkrio ne

Ne ocekuj previse ni od sebe ni od njega, postavi mu pravila, preusmeravaj paznju, smisljaj takmicarske igrice za ono sto morate u toku dana obaviti i sacekaj da izraste iz ne faze.

Sve koji te masiraju sa "pa kako on tebe ne slusa" otpili i prati svoj i tempo svoga sina.

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

kod nas je oko treceg rodjendana pocelo djelovati ovo:

-molim te pospremi slicice u kutiju
    -necu
    -a reci, je li onda okei da ja tebi iduci puta, kada me zamolis da ti citam o vlakovima (ili napravim avion od papira itd.) kazem necu?

na takva pitanja se uvijek zamisli jer mu osvjestim da kako on meni moze reci necu, tako i ja njemu mogu odgovoriti, a to bi ga cesto moglo vrlo rastuziti pa cim prije, brze bolje podje napraviti to sto sam ga zamolila. naravno, ne uvijek..

Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

hvala vam
    pomogle ste mi, jer uglavnom se prema njemu ovako i odnosim.
    naravno, da nisam savrsena i da grijesim, ali drago mi je da to nisu fatalne greske.

ljerka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Kod nas je ta faza završila tek nedavno a u njoj smo proveli dobra 3 mjeseca. Već sam bila na kraju živaca. Proći će.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •