Eh, bilo bi dobro otvoriti i temu koliko su nama dužni...tu bi već bilo riječi o milijunima![]()
Eh, bilo bi dobro otvoriti i temu koliko su nama dužni...tu bi već bilo riječi o milijunima![]()
krumpirić je objasnila što je mislila, a to je da oni koji nisu u dugu tj. koji imaju riješeno stambeno pitanje bez kredita u 99% slučajeva to imaju zahvaljujući nasljedstvu, tj. da je razlika između onih koji su dužni i koji nisu nasljedstvo.
Voljela bih da oni koji nisu uopće dužni, ili su dužni siću, komentiraju kako su riješili stambeno pitanje. Jer ukoliko nije osigurano od strane roditelja, teško da sa nekih trideset-četrdeset godina, prosječnim poslom, stekne dovoljno da za stan nije trebalo ulaziti u kredit. Ne mislim da su oni koji su dobili nasljedstvo radi toga "manje vrijedni" ili slično, ali mislim da mi osobno nemamo tog kredita, vjerojatno ni minusa na računima ne bi bilo. Činjenica je i da mjesečno dosta odvajamo za stambene štednje (x4), životno, dodatno...recimo da su to nekakva ulaganja u budućnost....
Mima, baš sam na to mislila svojim gornjim postom....
mi smo dužni oko 11 000 EUR.
tako mi bolje zvuči.![]()
ovaj dug - dva nenamjenska kredita, nešto minusa, nešto kartica i nešto kupovina na rate.
inače, prvi put do sad sam zbrojila kompletni dug. :shock:
do sad sam samo rate zbrajala.
a komentar - blažena baka od mm-a koja se 4 puta udavala i od svakog muža pinku dobila.![]()
Imam ja prijateljicu koja je nedavno kupila svoj stan na keš. Imala je malo iznadprosječnu plaću, živjela s roditeljima donedavno i izdvajala za stan.AndrejaMa prvotno napisa
Iako je to jedan jedini primjer koji znam (i ona je zaista takav tip).
Moj samački stan je poklon od roditelja, a sada će poslužiti za otplatu obiteljskog stana.
Evo ja znam dvoje ljudi koji su sami bez nasljedstva riješili stambeno pitanje do negdje 30-tih godina. Jedno je vlasnik tvrtke a jedno top topova manager. To je onaj 1%![]()
Mene čeka neko nasljedstvo samo tko to zna kada i koliko...
A do tada, MM i ja sve sami uz dvije prosječne plaćice.
Kako je netko napisao.
Sbve što imamo smo stekli zajedno...
Mi nemamo neki veliki dug, sve skupa, kartica i dva mala nenamjenska kredita nekuh 30-35 000 kn. Stan sam ja dobila od mog tate. Iako sam mu zahvalna za to, ful mi je krivo da svejedno nismo kupili veći stan ili barem građ.zemlj. jer su cijene prije 10 g. bile znatno povoljnije nego sada.
Eto, to nam je bila životna greška.
Nasljedstvo, hm da, mm će dobiti kuću od sveki ali kad, e to neznam. Ne računamo na to. Kad bude, bit će.
I MM je sa 25 godina kupio novo novcato auto za keš (jer mu je trebalo za posao...inače bi kupio gradilište pa sad ne bismo bili ni u ovom malom kreditu koji imamo), ali je tada bila druga stranka na vlasti i nije mu nitko bio dužan ni kune.
Onda smo se vjenčali, kupili gradilište na kredit i evo prije 30-te ćemo imati riješeno stambeno pitanje. Za gradnju kuće nismo dizali kredite. Rata za kredit nam je duplo manja od rate stanarine koju plaćamo u podstanarstvu. Nemam se ni ja baš na šta žaliti.![]()
U nasljedstvo se niti on niti ja pouzdamo....ma uopće o nasljedstvu ne razmišljamo. Nekako bih radije da mi roditelji požive sto godina, nego da ikad išta od njih dobijem u nasljedstvo. To mi je zadnja rupa na svirali i vjerujem da što sami steknemo, vrijedi 5 puta više, nego da nasljedimo kule i gradove.
Stambeno pitanje - uredili tavanski stan s novcima koje smo štedjeli.
Auto kupili preko firme pa nas je ispalo jeftinije.
Nasljedstvom ću se moći koristiti tek kroz neke godine, ali ne želim ovisiti o tome.
Želja sam nam je graditi kuću jednog dana, i tu će nam nasljedstvo igrati ulogu jer sam nasljedila zemljište od majke.
Ali za sada smo sve postigli sami jest da je sve išlo sporije nego što bi išlo da smo dizali kredit, ali zato opet nemamo kredita...
Pa očito da vam je netko dao tavanski stan.
koliko smo dužni?
uf, ko' Grčka![]()
veliki stambeni kredit
minusi po oba tekuća
njegov master
Mi da smo uz ove plaće štedili za stan možda bi se s 50 godina uselili u jednog od 30 kvadrata...
A do tada kaj?
Podstanarstvo nemreš jer štediš za stan, je li?
Ja bi bila presretna da smo od nekog mogli dobiti bar nešto za početak za životni prostor, lako za uređenje...To bi zbuksali možda i bez nekih kredita.
A ovak....Ali nije mi žao, bolje to nego biti podstanar!
Mi nismo dužni baš ništa.![]()
Ali nemamo ama baš ništa. :/
pametnoLutonjica prvotno napisa
Imamo jos samo godinu dana kredita :D :D ,tj. jos cc. 5-6 tisuca eura,za kucu, u koju bi se doduse moglo komotno jos ulozit 10-ak uloziti, ali recimo da smo zi sada dovoljno sredili da imamo di zivjeti, pa ovo drugo i nije tako bitno, i pokusat cemo to bez kredita. A i tjesimo se jos smo mladi (tridesetak nam je tek) pa imamo vremena.
Kreditnih kartica nemamo (MM bjezi od toga ko od vraga), drugih dugova nemamo. Nasljedstva - na to niti ne racunam, moji su jos mladi, a njegova mama nam je vec dosta pomogla, tako da niti od nje vise nista ne ocekujemo.
I to je jedan od faktora kako upasti u onih 1%Mima prvotno napisa
![]()
Mislim da je stvarno rezime da nisi dužan (po stambenim kreditima) jedino ako si dobio
-nasljedstvo (pri tome mislim i na "darovane" nekretnine),
-dio kuće ne korištenje (ali to je isto darovano)
-ili imaš vrrrrlo dobru plaću.
I mi da "obrišemo" kredit bili bi dužni siću po minusu.
Ali OK, mislim da ćemo i mi, iako je kredit još 24 godine, isti zatvoriti kroz par godina. Kako prije 6 godina nismo imali drugi izbor, digli smo stambeni kredit. Sada ga otplaćujemo (i oplakujemo) , sa strane štedimo kako i kad stignemo, pa ćemo valjda skupiti dovoljno da ga zatvorimo. 8)
To je plan. Stvarnost će već donjeti nešto drugo....
AndrejaMa, nadam se da je sada jasnije što sam mislila pod 99 posto![]()
baš ovo što je Mima objasnila-99 posto ljudi koji imaju nekretninu, a nemaju kredite-nisu nekretninu kupili sami.![]()
dakle ukupan zbroj ili 100 posto u ovoj priči-nema kredit
mi nismo tu, ni blizu
mi smo u zadnje dvije kategorije-skoro pa milijun i boli glava![]()
u stanu u kojem zivimo kupili su MM i njegova majka prodajom druge nekretnine.
ja sam dobila na dar od roditelja garsonjeru.
a MM i ja smo s svojom ustedjevinom i kreditom koji je bio kratkorocni kupili jos jedan manji stan.
sad bi se selili u nesto vece. prodat cemo dvije nekretnine, a ja ko Lutonjica cuvam svoj djevojacki.
sad opet ne znam di se svrstati. imamo darovane nekretnine, a imamo i jednu koju smo zajedno prihodovali i otplacivali kredit za nju.
uh, kad vidim vase kredite svatim da nismo duzni previse ali opet mene boli glava od tog duga. sve skupa nekih 4 800 € i nekih 500 € minusa na mm-ovom tekucem. meni je i to puno :/
ja sam u skupini do 500 000 kn
kredit za kucu ( jos "samo" 17 g)
i kredit za dionice (jos 3 g)
nasljedstvo- nula bodova
ovako je bilo do prošle godine i kod mene i zato me sada veseli dugMalaSirena prvotno napisa
Ja se bojim računati koliko smo trenutno dužni. Ali me veseli da je naša investicija izvršena i sad počinjemo ubirati plodove i vraćati dug.
Kredit za kuću / još 3 godine :D / i auto / 4 godine :D / ,a onda gdje će nam biti kraj. Sretni smo što smo imali zemljište, i što trenutno uspjevamo gurati bez velikih minusa i posudba sa srezanim plaćama.
I mi imamo jako veliki kredit za kuću, znači do 1 000 000 kn, na 30 godina. I koliko god se neki ljudi zgražali na tu činjenicu,mene to uopće ne opterećuje previše. Gledam na to tako da drugu opciju nismo imali, podstanarstvo ne dolazi u obzir, neki mali stan da smo kupili opet bi bila nezadovoljna, ovako imamo svoj mir, mjesta koliko hoćeš, uložili jako puno u adaptaciju i uredili sve po svom ukusu i svi sretni, stvarno uživam kad sam doma! Istina da je rata kredita malo manja od moje plaće ali što sad? Bar znam zašto radim i mučim se. Priznajem da su nam ipak primanja zajednička malo veća od prosjeka tako da za sad uz kredit imamo i za sve ostalo. Naravno da se ne razbacujemo, gledam kako ću potrošiti svaku kunu za razliku od prije kredita ali nije mi žao!![]()
Mi imamo nekih 50.000 kn duga za auto ( još 3 godine ), ali mi spadamo u one koji su dobili kuću na dar. Stvarno ne znam kako bi si mi sami mogli nešto kupiti, eventualno veličine kokošinca :/ . Stvarno je teško danas, zato svima svaka čast!
Ovako.vještičica prvotno napisa
Al da znam šiti i heklati i plesti ko Vještičica bila bih još zadovoljnija![]()
mi smo u kategoriji duga do milijun kuna... radi se o kreditu za stan...donedavno smo imali i za auto, ali smo otplatili zadnju godinu u komadu i sad je naš...
nije mi žao što imamo toliki kredit, jer drukčije ne bismo mogli do vlastitog stana, oboje smo još ispod 30, a kredit nam traje još 15...
samo da bude posla i plaće, zdravlja...i sve će biti ok
jos uvijek nismo uletili u kredite i nemamo kartice (samo maestro i to bez ikakvog odobrenog minusa). mislim da ce se stanje uskoro mijenjati jer smo ustedevinu potrosili na 2 privatna pokusaja mpo, a pitanje je kad ce beba doci...
zato- budite sretni sto ne morate i u mpo ulagati
Pinky, ja sam bila uvjerena da ću morati na mpo, ali taman prije nego sam krenula raditi pretrage, pojavio se plusić na testu
i da...definitivno sam sretna da ne moram ići, ne samo zbog financija...
i iskreno, uz kredit koji mi pojede skoro cijelu plaću, uvjerena sam da si nikako ne bi mogli priuštiti privatni mpo... tebi držim fige da čim prije uspije![]()
Prije svega pozdrav svima. Osobno mislim da ima i vise od navedenih 1%. Nas "slucaj": Nikada u zivotu nisam imao kredit (cak ni tipa kupovine na rate kreditnom karticom). Supruga takodjer (upravo provjerio, za svaki slucaj![]()
puntice[/b prvotno napisa. Primanja: njena - prosjecna Hr placa, moja bila cca 22 K kuna (bila jer sam trenutno vanka, za dosta vecu). Nasljedstva nemamo (Bogu hvala, svi zivi i zdravi), ali niti ocekujemo. Stovise, pomazemo njenima i mojima tako sto dajemo mjesecno svotu u visini njihovih (umirovljenickih) primanja. Nekretnina (stan 100+ kvm) placena ustedjevinom, auto-isti slucaj. Zimujemo, ljetujemo, odlutamo ponekad negdje, po europi vecinom na tjedan dana. Nitkome nista ne dugujemo, duguju nama, dragi ljudi i prijatelji, neke svote po 10ak K kuna. Sto smo zrtvovali: to sto sam trenutno (hm, vec 4 godine i jos 3 naredne) odvojen od nje i nase djece, iako smo barem svaki treci vikend skupa. Komotno sam se mogao vec vratiti, ali vanka sam da bismo osigurali i buducnost nase djece, a ne samo nas. I sretoh do sada na desetine slicnih slucajeva nasih ljudi putujuci poslom.
Kody , registrirao se ti da bi nam se hvalio?![]()
cvijeta73 prvotno napisa
mrzim mala slova a komentar je za![]()
A to ne, zena je tu s vama vec duugo, zamolila me da ja napisem komentar, nisam je ni pitao zasto ne ona. Ispricavam se svima ako je zvucalo tako, nece se ponovitidalmatinka prvotno napisa
. Pozdrav svima
ne daj se obeshrabriti![]()
i tko je ta sretnica,a ?
ja joj odmah uvalim mm na preodgoj
ma daaj , šalim se , samo ti nama tipkaj dugo i sretnoKody prvotno napisa
muški su nam ovdje ionako deficitarni![]()
A meni žao čovjeka kako je odmah "napadnut"Pa morate biti nježnije, nije on navikao na forumske fore
![]()
Možda nam se supruga javi![]()
Na temu:
nismo dužni, osim mog tradicionalnog minusa,
ali biti ćemo.
Kada se vratim na posao dižemo stambeni kredit,
prerasli smo ovaj stan.
Ispod 10,000 kuna hrvatskih kredita koje sam ostavila za sobom (placam, dobra sam).
Sljedece godine, kad kuca dodje na red.... uh. Ako nista drugo, tjesi me da ce ukupan iznos, a i kamata, biti daleko ispod hrvatskih, a primanja, nadam se, daleko veca.
moš mislitNinči prvotno napisa
![]()
meni je taj striček ono kao jednorog, svi pričaju o njemu ,a ja sam ga eto vidjela.
nemam dobar posao, radim za 5000 KN, i ništa nisam naslijedila, normalno je da sam u minusu. ali to nikom ne nabijam na nos![]()
mislim to -lako je tuđim krastavcem o plot mlatitii ako te ja za 18 rođendan dočekao stan i auto![]()
Nemam kredita,
nemam kartice,
nemam minusa na tekućem,
ne dugujem za režije i ostale račune,
izgubila sam dosta ušteđevine u jednom fondu,
imam nešto dionica za koje računam da će odškolovati malu za desetak godina,
imam pola stana naslijeđenog koji ne mogu koristiti,ni prodati,ni ništa s tim,jer mi tamo živi brat sa troje djece i ne mogu i ne želim njega i familiju inkomodirati.
živim u stanu od muža,a u slučaju rastave moram u podstanare,
nemam auto,a muž vozi prastaru kantu koja realno vrijedi manje od iznosa registracije koju treba produžiti taman za Božić,
.....i kad bolje razmislim,imam 40 godina,cijeli život radim ko konj po 5 poslova i nemam ništa...ali mirno spavam,jer nemam ni duga i hvala Bogu zdrava sam(valjda) i imam prekrasno dijete;dobru,milu i dragu odlikašicu,vrhunsku sportašicu,nadasve skromnu djevojčicu i samo neka tako ostane,jer ona mi je najveće blago,moj ponos i dokaz meni i svijetu da sam uspjela u životu![]()
Pa nemoj nam prkositi!maria71 prvotno napisa
![]()
Čini mi se da pp-i rade bez greške![]()
:shock: ja se ne dopisivam sa pepejevima.![]()
i nisam ničija sreča naj veča![]()
Ja si sve mislim kako bi izgledao moj post da sam ga pisala u vašim godinama (ili barem većine vas).
Sada je ipak situacija bolja: još cca 150.000 koje moramo vratiti u sljedeće 3 godine.
A onda... ako Bog da, nikad više u kredit!