Moja bi pokojna baba rekla -svima će nam kroz par desteljeća kopriva iz guzice rasti pa ćemo biti jednaki![]()
apricot i ostali moji suborci po kreditima, bit će bolje, izdržat ćemo mi to !!!!
Moja bi pokojna baba rekla -svima će nam kroz par desteljeća kopriva iz guzice rasti pa ćemo biti jednaki![]()
apricot i ostali moji suborci po kreditima, bit će bolje, izdržat ćemo mi to !!!!
Bez kredita.... ALI ja sam odavno bliže pedesetoj nego tridesetoj. Pamtim i drugačija vremena, da odmah bude jasno....
vjerojatno negdje ko mojapricot prvotno napisa
![]()
al nama je ovaj stan okej jedino-ako nas ostane četvero-inače će bit tijesnoooo![]()
Kao što veli apricot, da sam ovaj post pisala u vašim godinama , dug bi bio ???? ajme jedna cijela plaća je bila za kredit za kuću. U ovim godinama nitko nam nebi ni dao kredit![]()
Mi smo dužni bankama cca 110000 kn koje bi trebali otplatit idućih pet godina, nešto malo smo dužni starcima cca 30000kn i to je to. Kartice nemamo, režije plaćamo na vrijeme, to što smo dužni je kreda za stan i kuću.
I nije tako strašno 8)
sad vidim da me kredit podmlađuje 8) , još da mogu ovokalimero prvotno napisa
gdje bi mi bio kraj
![]()
maria71 prvotno napisa
![]()
![]()
![]()
Za sada nismo dužni ništa, osim minusa na raćunu kojeg prije recesije nije bilo. Podstanari smo tako da nam vrlo brzo slijedi(ako Dragi Bog da) kreda za stan i već me hvata trema. A onda se utješim kako drugi tako ćemo i mi samo da je zdravlja!
Baš sam zadnji mjesec došla do ruba izdržljivosti i sad se vrlo, vrlo polako pokušavam oporaviti.
- maksimalni minus na tekućem i još mi ga sada smanje, živim na kartice,
- jedan manji kredit
- dugovi nekim frendovima koji su uskočili kad je trebalo.
A do nedavno otplaćivala tuđi kredit, lopov mi popalio novčanik i 2000 kn.....
Tješim se što sam silnu lovu uložila u budućnost, djetetu i sebi SAMA osigurala prihode i životni prostor, pa se nadam da ću za 10 godina biti na konju![]()
Do tada zubljam i pokušavam skucati koju lovu gdje god stignem.
Samo, odavno sam u glavi posložila da se što manje sekiram zbog manjka novaca - općenito, život je prekratak da bi ga trošila na nerviranje zbog banalnosti kao što je novac. Pokušavam uživati u sitnicama i priuštiti sebi i djetetu neka nama male radosti.
Sve loše će proći, prije ili kasnije. Nemojte da vam brige obrišu osmijeh s lica, jer ćete onda imati još manje![]()
2 kredita, starcima, državi...mislim da bi mi bilo slabo kad bi znala cifru, sretnija sam u neznanju
Jedino što me tješi je da je to sve nekakav ulog za budućnost i da će nam se kroz 10-ak godina počet vraćati uloženo...valjda, ako ne propadne svijet kojeg poznajemo![]()
evo mi smo u onih 1% koji su otplatili stan banci do 34. godine
bez nasljedstva i s dvije prosječne plaće (jedno vrijeme čak ispodprosječne jer sam bila na 2 porodiljna)
kvaka je u tome da smo kupili stančić (koji nam je realno premali, ali ježim se od pomisli na trenutne kreditne uvjete pa ćemo se malo stisnuti i pregrmiti nedostatak prostora) od 50 kvadrata taman prije nego su cijene narasle u nebo
platili smo ga u ono vrijeme 32000 EUR - u jako derutnom stanju i uložili u njega još nekih 11 tis eur i otplatili dug banci u roku 5 godina.
ostalo nam je još 5tis eur duga roditeljima (koji već sad možemo vratiti od ušteđevine, ali dogovorili smo se da za sada novci budu na našem računu)i jedno 2tis eura kredita za polovni auto.
kredit za kuću koja još nije gotova koji moramo plaćat još 29god.
mali minusi na tekućem
nešto sitno na kreditnim karticama
cca 600 000kn
ko grčka...
Ovo zadnje definitivno, boli glava!
Dužni za neki potrošački kredittisuča do 10 ...pa neki dugovi od firme, pa obiteljski dug koji se nekako vuće...ali i nama masu duguju, da nam sve sad vrate pokrili bi sve dugove i možda čak ostali i u pozitivi...al kako to biva, niko ne vrača dugove, nas ganjaju pa ganjamo mi ove koji nama duguju...začarani krug![]()
kategorija do 1 000 000, ali ipak smo puno bliže cifri od 500 000kn - kredit za kuću
minus na tekućem nemamo, kreditne kartice nemamo, rodbini i prijateljima nismo dužni...
A što se događa ako čovjek otplati npr. 2/3 stana i onda više ne može otplaćivati? Gubi svu prije uplaćenu lovu ili se to prebija?
a što misliš?Ivana2 prvotno napisa
pa proda stan i otplati kredit??
mislim, kako si zamislila drugačije? :/
to sam ja napisala dobar izlaz iz problema, loš je da jednostavno banka uzme stan-jer je njen.
Pa ne znam. Zato i pitam. Mislim da dužnik nema pravo prodati stan.
o čemu ti pričaš? :?Ivana2 prvotno napisa
pa naravno da možeš prodati stan pod kreditom. piše tvoje ime na vlasničkom listu.
a svašta.
ovaj error mi ne da pisat...![]()
radi se o tome da osoba teoretski može otplatiti 299/300 rata i ako ne može otplatiti onu zadnju ratu, banka ga može uzeti sebi...
recimo da to banka gleda kao da ti iznajmljuje stan do trenutka konačne otplate kredita, kada više nisi podstanar i ne može te izbaciti...
na 2/3 otplaćenog kredita ja bih otišla u banku i zatražila reprogramaciju kredita ako su mi smanjena primanja... odnosno (ovisno o svoti) čak i digla drugi, nenamjenski kredit koji mogu otplaćivati i njime otplatila stan... da sam barem sigurna s te strane da mogu prodati stan neopterećena rokovima i voljom banke u slučaju čega goreg...
krumpiric, možda se stan i ne može prodati bez blagoslova banke - to ovisi o ugovoru...
banka ti ne iznajmljuje stan, nego ti posudi novce (uz lihvarske kamate) da si ti kupiš stan.
ti ga možeš uvijek prodat.
mi da sad prodamo stan, prodali bi ga za duplo više nego što smo ga kupili.
i naravno da to ljudi rade pa ne može ti banka zabraniti prodaju tvog stana. ti si njima dužna platiti novce.
postoji neka kvaka ako prodaš stan koji je pod hipotekom da moraš vratiti novce, naravno da moraš vraćati kredit i da se nekako moraju osigurati, ali to sigurno piše u ugovoru.
pa ne može ti nitko zabraniti prodati stan.
nek me ispravi netko od upućenijih.
a čemu se ti čudiš?thalia prvotno napisa
a nije svašta... kod posovih stanova sam 100 % sigurna da ga ne možeš prodati prije nego što otplatiš kredit + još Ugovor o kupoprodaji na kredu, sadrži izjavu kupca kojom dozvoljava upis založnog prava na stan a zbog osiguranja otplate kredita + kamata....
i nisam rekla da ti banka iznajmljuje stan nego da na kredit gleda kao na takvo nešto...
pa onda reci POS-ov stan, tu su uvjeti malo drukčiji.
i ne znam jel im kredit tamo najamnina.
thalia, daj molim te pročitaj moj post ponovno... ja nisam rekla da je to najamnina nego sam slikovito pokušala objasniti stav banke...
to jest njen stan i ti si doslovce podstanar a banka najmodavac ...
i to da je banka vlasnik dok god stan ne otplatiš, nije samo kod posovih stanova... ovisi o ugovoru koji imaš s bankom... a vjerujem da nema ugovora u kojem ne piše da imaju založno pravo na stan...
Ovo vrijedi samo ako nije fiducijarni kredit, a najcesce ako je pod hipotekom banka se uvijek upisuje kao vlasnik stana do otplate zadnje rate.thalia prvotno napisa
Samo u nekim slucajevima je moguce uz suglasnost sa bankom prodati stan ali tako da se prvo oni naplate.
Mi smo takoder u kategoriji do 500 000
kartice ,kredit za auto, nenamjenski i minusi na svim racunima
Ali nije tako strasno svi izlaze kroz 5 do 10god, a imamo i neku ustedevinu za kupnju zemljista za vikendicu
Otkud ti to? Mislim da kod POS-ovih stanova postoji neka fora o tome ako ga prodaš u roku kraćem od 5 godina plaćaš neku razliku u cijeni između POS-ove i tržišne, ili da moraš platiti porez ako si bio oslobođen (mislim da to vrijedi za sve stanove, ne samo za POS-ove). Ali neka me ispravi netko tko se više u to kuži u slučaju da sam ja nešto krivo pokopčala.purple rain prvotno napisa
U svakom slučaju, ja znam za slučaj da su ljudi prodali POS-ov stan, i prije nego su otplatili kredit.
Pričam o Čačićevom POS-u, ne o Bandićevom.
znači, ipak se može prodati stan? osim ako bi banka to zabranila?lelica prvotno napisa
na osnovu čega mogu zabraniti? ako prodaš stan i prvo isplatiš njih, ne znam kako smiju zabraniti, osim što u našoj državi niš ne funkcionira pa te tako nitko ne može zaštititi ni u tome.
jer nama su rekli da možemo prebaciti kredit s jednog stana na drugi, novi, ali mi nemamo hipoteku, imamo jamca/sudužnika.
baš me zanima jer znam da su kamate užasne, ali da baš ne dopuste prodati stan mi je nevjerojatno. iako moguće.
znam par ljudi koji su morali prodavati stanove pod kreditom kako bi kupili nove i veće stanove pa je sve prošlo ok. možda je bila situacija kao i naša, ne znam kako je u tom slučaju, kad stan nije pod hipotekom.
zato me ljuti to gledanje na banku kao najmodavca, iako znam, znam, znam da su užasni s kamatama i uvjetima i da je situacija kakva jest, ali to očito ovisi o svakom slučaju posebno.
evo primjeri:Audrey prvotno napisa
koprivnica
rijeka
imam prijateljicu u rijeci koja je prvo morala otplatiti stan da bi ga prodala (pa su izveli neku zavrzlamu di su papiri naknadno rješavani a lova i ključevi su zamijenili ruke prije toga)... zato i znam za ovo... u mom kraju nema stanovasamo kuća...
nas su na prvoj godini naučili, na prvom predavanju iz statistike:Ivana2 prvotno napisa
postoji laž, velika laž i statistika.
Kredit za stan, ostalo je glavnice 70.000 EUR
Spadam u kategoriju do 500000kn ali ipak nešti manje
Kupili gradilište prije par godina na kredit,još malo pa otplaćeno
2.kredit za gradnju kuće,još oko 17 godina treba otplaćivat
U minusu nismo,dugova na kreditnoj nemamo,režije plaćamo redovno
umjesto priče za laku noć, priča moj sin koje bi igračke htio (on je veliki šopingholičar) i kaže mi: "nabroji mi tri dana u životu koja bi htjela da dođu što prije, ja bi moj rođendan, kad se idem igrati kod karla i kad baka dobije penziju pa joj proradi bankomat. "
nakon par minutra mi je sinulo: "ja bi da mi dođe dan kad ću isplatiti kredit".
"onda ćemo ići u ameriku kupovati igračke" zaključio je filip i zaspao sretan.
do prije dvije godine mi smo živjeli u malom stanu koji je moj muž kupio radeći u americi i nismo imali nikakvih financijskih briga -ali smo željeli kuću s dvorištem. sad mi se čini da smo mi ona kategorija ljudi "al je vasa hteo mnogo više" i zato mi je naša financijska situacija uglavnom smiješna samo što ću uskoro zaplakati, na drugom dijelu porodiljnog koji ne pokriva ni polovicu moje kreditne rate.
Ovaj mjesec sjela prva rata kredita od 150.000 kn na 10 god kojim smo, naravno, pokrili ostale kredite i veliki dio minusa (mm-u je dozvoljeni 35.000). Sad nam se rata smanjila pa mjesecno placamo "samo" 2500 kn kredita. Bas dobro da moja placa iznosi 1100 kn...
Dode mi da placem kad vidim kako stalno preljevamo iz supljeg u prazno...
Zadnje vrijeme čitam da u Hr ima previše nekretnina u privatnom vlasništvu. Neki smatraju da nismo dovoljno jadni, da treba povećati poreze na nekretnine, pa će ljudi početi prodavati, pa će imati lovu koju mogu trošiti na najamnine i nepotrebne stvari...thalia prvotno napisa
Kredit nemamo, minuse na tekućem i raznoraznim karticama nemamo, režije plaćamo redovito. Duga nikakvog nemamo. Ipak sam ljuta i jadna, i zabrinuta i svašta nešto. Zašto? Zato jer ne vidim godinu u kojoj ćemo nešto moći sami steći. Sve što imamo, imamo zahvaljujući roditeljima i mojoj baki i djedu. Osjećam se ko ništkoristi i parazit. Eto!
I ono što planiramo uložiti da tako kažem u nešto svoje, da sami počinjemo nešto "stjecati", bojim se i taknuti. Pitanje kada ću doći do posla, a do tada valja životariti. Dakle, ušteđevinu već odavno trošimo za "život".
Neću dalje, postajem depresivna. Ne bi htjela psovat, banirali bi me, a do barba luke i ostalih to tak i tak ne bi došlo.
kad se zbroji stambeni kredit, nenamjenski jedan, par sitnih za opremu i auto, pa još oduzmemo neku ušteđevinu, zatim dodamo minuse po tekućim računima, uz puno zavrzlama, dođemo do cifre od cca 250 tisućica
Kad sam ušla u brak prije 6 godina bez svojih dugova, MM je imao već 3 kredita i tako je uzeo još jedan da bih njime platio sva 3 i smanjio ratu na 1.400,00 kuna na 10 godina. Kad je Lara došla na svijet nismo imali novaca pa smo uzeli i 15.000,00 kuna pozajmice da bismo na opremu za bebu potrošili nekih 5.000 kuna i ostalo imali za hranu preko zime kad je posla manje. Ljeti kad je turistička sezona ja radim pa 4 mjeseca imamo 2 plaće ukupno 8.000 kuna. Nije nam lako. Jučer smo bili primorani uzeti opet pozajmicu ovaj puta samo 10.000 kuna pa smo time otplatiti preostale 2 rate prethodne pozajmice,platili račune,vratili maestro/konzum za hranu na rate. Ostavili smo 4.000 kuna da rasporedimo za hranu za sljedeća 3 mjeseca, tj. do 05/2010. dok ne počne sezona jer do tada u kuću stiže samo jedna plaća ona od MM. Kako su tu djed sa primanjima od 1.200 kuna sa burze kao nezaposlena osoba, baka je astmatičar pa ne može raditi ona kuha svima. Tu su režije od 2 stana, svaki po 40m2 i tako gura se. Ovaj veliki kredit je još ostao u iznosu oko 88.000,00 kuna do 2017. godine. A kad zaradim ljeti od plaće ćemo vratiti pozajmicu od tih 10.000 kuna. Jednostavno smo prisiljeni uzimati pozajmice jer nema se od čega živjeti posla zimi nema i dugovi od neplaćenih režija se nakupljaju a hrana je ovdje skuplja kao usred glavne sezone. I guramo i dalje![]()
dužni 35 000 eurića banci za teren. minuse pokrili na tekućem računu. kreditnih karica nemamo, kredit za auto još godinu dana, nekih cca 2000 eura i to je to.
znači 37 000 eura ili ti 270 000 kn.
eto i zato muž ode na brod da možemo izgraditi kuću, a ne dizati opet kredit, jer ne bi mogli to ni vračati.
Podizem temu....Prosle su tri godine... tada sam mislila da cu za 3 godine otplatiti ili biti pri kraju otplate duga. No dug nam se ustvari neznatno smanjio. S obzirom na sve trebam biti sretna da nam se uopce smanjio.Kako vi? J
Još nismo, ali spremamo se na adaptaciju kuhinje ove godine, pa ćemo vidjeti. Morat ću imati gotovinu za majstore, a aparati i sve drugo ići će na Diners plus ili nešto slično, pa ćemo se uklopiti u neku od gore navedenih grupa. Mislim to riješiti u roku od 12 mjeseci, jer tada je već u planu nešto drugo (i tako svake godine).
Posljednje uređivanje od Peterlin : 25.02.2013. at 14:40
do unazad 6 mjeseci nismo bili ni kune dužni, sad dugujemo nekih 500tisuća...naša kućica je u izgradnji,napokon svoj krov nad glavom...kredit smo digli na 7godina..tješimo se da to i nije tako dugo vremensko razdoblje..al ipak 7 godina, treba proći i svaki misec moraš imati za platiti ratu, samo se nadam da će primanja mog supruga ostati ovakva kakva jesu, inače ufff...