Pokazuje rezultate 1 do 20 od 20

Tema: Kolektivna prozivka

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Kolektivna prozivka

Eto upravo tako , ne znam kako da nazovem ono što mi izazove paru na uši na roditeljskom.
    Razrednica svaki put kaže da su divlji ,neodgojeni,neodgovorni , da ne poštuju nastavnike , da ne čuvaju imovinu , itd,itd,itd.....
    Njih u razredu ima 30 i nije moguće da su sve do jedan takvi ?
    Ima valjda bar 10 % onih koji su , ajmo tako reći , dobri.
    E ,sad , svi koji rade probleme imaju ime i prezime i nek ih prozove.
    Ako se to ne smije reći javno ( a baš i ne vidim razloga zašto ) nek pozove dotične roditelje i nek ih upozna s tim nasamo.
    Mislim da to slijedeći tjedan neću prešutiti. Ako je moje dijete napravilo kakvu glupost , nek mi kaže. Može i javno.
    A ne da se igramo vidovnjaka i nagađamo na koga ona to misli.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Roditeljski sastanci služe da bi se roditelje upoznalo s nastavnim planom, ispunjavanjem nastavnog plana i funkcioniranja razreda kao grupe, kolektiv...za sve ostale pojedinosti vezano za ponašanje i učenje mog ili bilo čijeg drugog djeteta služe individualne informacije i/ili informativke. Zamisli koliko bi roditeljski sastanak trajao kada bi učiteljica za svakog pojedinačno govorila on je takav i takav...Jedino što bi vaša učiteljica možda trebala naglasiti kako eto ima djece koja se uzorno ponašaju i savjesno i marljivo obavljaju zadatke...

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

naša nakon što pročita sve statistike kaže " nemojte se ljutiti, sad ću pročitati sve ocjene, da poslije ne ostajete"; sad...mene baš briga, moja je odlična, ali mi ne bi bilo po volji da me "pere" pred ostalih 25 roditelja
    - što se tiče toga da su divlji i neodgovorni, ja sam zadnji put na školskom odboru poludila jer su isto tako govorili : ne možemo im kuhati čaj za marendu jer mislimo da će školski hol nalikovati na smetlište :shock: , radi se o osmašima, te ne možemo s njima, neodgojeni, svakakvi, pa sam im rekla da ne mogu vjerovati da odrasla , stručna, obrazovana i odgovorna osoba ne može raditi svoj posao, potpuno mi je jasno da ima svakakve djece, kao i roditelja, ali isto tako i nastavnika, neodgovornih i nemotiviranih; ne mogu vjerovati da sa 13-14 godina ne mogu popiti čaj i odložiti šalicu, koga mi to imamo i odgajamo doma ? potpuno sam zato da se svakom djetetu i roditelju pristupa individualno, ako mi ostali roditelji možemo pomoći, u redu, uvijek sam za to, generalizacija i opće nezadovoljstvo tipa " ionako ništa ne možemo učiniti , sve ide u ........" su mi grozni

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Veliki problem je taj što učitelje nitko ne educira kako bi trebao izgledati jedan roditeljski sastanak, svatko radi kako hoće.
    Zato i imamo ovakve slučajeve.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I što se dogodi nakon takvog roditeljskog ?
    Ja doma mogu napasti svoje dijete za ovo i ono , u biti nemam pojma jel ona
    tu sudjelovala ili ne.
    Naravno da će svak od njih reći da je netko drugi .
    U čemu je onda poanta?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj yaya prvotno napisa
    Zamisli koliko bi roditeljski sastanak trajao kada bi učiteljica za svakog pojedinačno govorila on je takav i takav...Jedino što bi vaša učiteljica možda trebala naglasiti kako eto ima djece koja se uzorno ponašaju i savjesno i marljivo obavljaju zadatke...
    Zašto onda govori općenito ?
    Svi su individue i nitko nije 100 % identičan po ponašanju , po učenju ni
    po ničemu. Nek takve stvari onda ostavi za informacije.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj dalmatinka prvotno napisa
    I što se dogodi nakon takvog roditeljskog ?
    Ja doma mogu napasti svoje dijete za ovo i ono , u biti nemam pojma jel ona
    tu sudjelovala ili ne.
    Naravno da će svak od njih reći da je netko drugi .
    U čemu je onda poanta?
    Da sam na tvom mjestu prvo bi porazgovarala s djetetom (ne znam koji ti je razred...al pokušaj) i onda još na informacije kod učiteljice...da je neugodno..vjerujem da je..biti na takvom roditeljskom... :/

YosephK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj mandy prvotno napisa
    pa sam im rekla da ne mogu vjerovati da odrasla , stručna, obrazovana i odgovorna osoba ne može raditi svoj posao,
    Na čiji posao misliš? Posao roditeljstva ili posao nastavnika? :?
    Lako je drugoga u koprive bacati.

ali isto tako i nastavnika, neodgovornih i nemotiviranih;
    Ima i takvih, to priznajem!

ne mogu vjerovati da sa 13-14 godina ne mogu popiti čaj i odložiti šalicu, koga mi to imamo i odgajamo doma ?
    Mene su roditelji prošli tjedan pokušali napasti zbog nekih stvari u školi. Skoro je nastao fight dok se nije ustao jedan otac i rekao "Ljudi, začepite! Pogledajte kako nam se djeca ponašaju doma. A sada zamislite kako se ponašaju dok mi ne gledamo!" Ja sam 100 puta rekao da ću ja prvi potpisati dozvolu da se u moj razred stave kamere, pa onda kasnije pokazati snimke roditeljima. Onda bi nosio crveni papir i organizirao natjecanje "čija je boja lica bliža boji papira". (Ovo zadnje - sa "natjecanjem" je šala, naravno!)

Naravno da ima prekrasne, mirne djece!

Idem sada malo OT da ne bih dobio jezikovu juhu. Ovako, što se tiče disciplinskih problema, a u moje zadnje dvije generacije su definitivno bile takve da je razred u globalu bio disciplinski ukomiran, ja na roditeljskom sastanku kažem "Razred je generalno gledajući disciplinski jako popustio. Naravno, ima iznimaka". To potkrijepim zabilješkama, a one su redovito u stilu "Ti-i-ti učenici uneredili blagovaonicu i odbili to počistiti", "Toliko-i-toliko učenika nije napisalo zadaću/nema pribor potreban za nastavu". I sam sam nedavno u jednom razredu (koji broji 27 učenika) napisao u bilježnice čak 23 djece pismo roditeljima "Poštovani roditelji, vaše dijete ni danas nema pribor potreban za nastavu te stoga ne može pratiti današnje gradivo". Povod tom događaju je bio napad roditeljima jer sam tjedan dana prije odbio ponoviti lekciju koju sam uredno obavio, ali 24 učenika nije moglo pratiti gradivo jer nije imalo pribor (a geometriju obrađujemo posljednjih mjesec dana). Nakon tog pisamca sam opet bio izložen napadu jer "odakle meni pravo zahtjevati da djeca imaju trokute na nastavi". Je li vama to normalno? Pa ljudi moji, djeca (a čini mi se - i roditelji) moraju već jednom shvatiti da ne uče djeca za nas, već za sebe. Ako neće učiti - ne moraju. Ako im je važnije sjediti za računalom nego učiti - pa neka sjede. Ne žele nositi pribor na nastavu - ne moraju. Ali i za taj (ne)rad/(ne)odgovornost postoji adekvatna ocjena.

Nakon roditeljskog sastanka obavezno održim i informacije (odbijam čitati ocjene pred svima, premda me to roditelji traže) i onda svakome individualno kažem o ponašanju djeteta i to potkrijepim zabilješkama mojih kolega.

Ok, malo sam otišao offtopic...ponijelo me pisanje.

YosephK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Sad sam se sjetio. Ovo oko kamere...prošle godine su moji osmaši snimali kako jedni druge guraju niz stepenice (u školi), demoliraju moju učionicu i šaraju markerima po podu moje učionice. Sve te snimke su objavili na internetu. Snimke sam skinuo i pokazao roditeljima djece koji su sudjelovali u tome (od 28 učenika u razredu, 16 ih je sudjelovalo u tome). Reakcija je bila "pa dobro, oni su djeca". :?

I ja sam bio dijete, i ja sam išao u školu, pa ni meni niti ikome iz mog razreda nije palo na pamet tako nešto napraviti.

Da se odmah osiguram - da, možda je krivnja i moja jer sam išao pod malim odmorom na wc (ma kako sam se samo usudio...). Ali ne može mi nitko reći da je takvo ponašanje normalno. Bi li to napravili doma? Naravno da ne bi.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma Yoseph slažem se ja s tobom i nije mi ni na kraj pameti braniti djecu i njihove postupke . Ja ne pušim fore tipa - sve sam znala nemam pojma zašto mi je dao 3 ili taj i taj profesor me ne voli .
    Samo želim da se nitko ne skriva u gomili , svi imaju ime i prezime i nek snose posljedice za svoje ponašanje.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Razred ima svoju razrednu statistiku, bilo što se tiče vladanja, bilo što se tiče ocjena. Ne kužim zašto bi se netko trebao vrijeđati jer misli da je bolji od razredne statistike. To je ko da ja tražim da npr. učiteljica iz matematike, kad nas izvijesti da su se ocjene iz matematike općenito pokvarile, pa da posebno kaže: "Ali M i dalje ima sve pet." Ne vidim svrhu toga.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj Ivana2 prvotno napisa
    Razred ima svoju razrednu statistiku, bilo što se tiče vladanja, bilo što se tiče ocjena. Ne kužim zašto bi se netko trebao vrijeđati jer misli da je bolji od razredne statistike. To je ko da ja tražim da npr. učiteljica iz matematike, kad nas izvijesti da su se ocjene iz matematike općenito pokvarile, pa da posebno kaže: "Ali M i dalje ima sve pet." Ne vidim svrhu toga.
    X. To što je učiteljica rekla odnosi se na razrednu dinamiku, na to kako se oni ponašaju kao grupa. Ovaj puta je to bila pokuda, drugi puta može biti pohvala, ako razred zaživi na drugi način.

Učitelji moje djece često govore ovo što priča Yoseph - da mi ne znamo kako nam se djeca ponašaju u razredu, jer tu nastupa dinamika grupe. Čak i mirna djeca imaju svoju ulogu u stvaranju nereda i nepovoljne klime u razredu. Mislim da je učiteljica postupila u redu, a o svakom pojedinom djetetu može se sve doznati na posebnim informacijama.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Netko je zapalio kantu za smeće pored škole.
    Mislite da je to bilo kolektivno.
    Svih 30 ?
    Nije istina da ja mislim da je moje dijete bolje od prosjeka .
    Samo želim znati ako je ona umiješana u neke problematične događaje.

YosephK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ako je sudjelovala u tome, saznat ćeš na individualnim informacijama od razrednice. Vjerujem da je razrednica istaknula to sa ponašanjem čisto iz dobre želje da roditelji pripaze u kakvom se društvu djeca kreću. Kako to inače suptilno obaviti? Reći na glas ime i prezime?

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ja bih bila sretnija saznati odmah na rs nego čekati do informacija, koje su obično tjedan poslije. Bolje rješavati prije, nego kad se ohladi.
    Škola i njeno dvorište su javni prostor, pa počinitelj bilo kakvog "nedjela" nema pravo na diskreciju. (Ne u smislu objave u novinama, ali rs je zatvoren krug, a roditelji zainteresirana strana.) Uostalom, manje me smeta da drugi roditelji čuju, više mi je stalo da saznam na vrijeme. U razredu mog starijeg uvijek je bilo rečeno tko je radio gluposti, ali i tko je dobro postupio. Nisam primijetila da se djeca međusobno zbog toga lošije gledaju, niti je sin spomenuo tako nešto.

Ako pojedini razrednik odluči ne davati te informacije pred svima, spremna sam to prihvatiti. Međutim, nisam spremna prihvatiti sipanje drvlja i kamenja po cijelom razredu i svim roditeljima.
    Čini mi se da se na to dalmatinka žali - ne davanje informacije kao takve, već način. Mnogo toga ovisi o tome kako je nešto izrečeno.

OT: YosephK, moram izraziti čuđenje nad komentarima roditelja koje spominješ, nadam se da nisu u većini. Nemaš samo pravo nego dužnost tražiti što je potrebno za nastavu. A za ono "samo djeca" ako od svoje djece očekujem da u kući počiste nered koji naprave, ako sam im spremna smanjiti džeparac da nadoknade namjernu ili namjernom nepažnjom izazvanu štetu, ne vidim kako bih imala drugi kriterij za takvo ponašanje u školi. A u slučaju koji spominješ nered i šteta su najmanji problem...

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

I naša je učiteljica stalno na roditeljskim divljala i pričala o neodgojenoj djeci koja se ne znaju ponašati, uz milijun previdnih primjera. Ali nikad nijedno ime. I onda smo je lijepo zamolili neka kaže točno tko je što radio i žena pristala. Kad je počela bilo je crvenjenja ali vjerojatno i efekta. Najzanimljivije je da je najveći problem u razredu dijete od jedne gospođe koja je više puta rekla kako joj učiteljica stalno govori da je najpametniji, najkulturniji i najfiniji u razredu Njoj je bilo najneugodnije jer nije očekivala da će biti javno i pred svima i skužili smo je da laže ko pas

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Vlvl prvotno napisa
    Ja bih bila sretnija saznati odmah na rs nego čekati do informacija, koje su obično tjedan poslije. Bolje rješavati prije, nego kad se ohladi.
    Slažem se s tvojim postom...samo bi se detaljnije osvrnula na ovu izdvojenu rečenicu...Zar učitelji ne pozovu na razgovor roditelje djece koja su ovako nešto napravila? Nema se što čekati da roditelji sami dođu na informacije...to treba javiti roditeljima.

YosephK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

X

Upravo tako. Imaju zvati odmah i bez odlaganja. Pa mislim da većina nas to i radi tako.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Vjerujem da da. Kao što se dobar broj roditelja pojavi na informacijama ako od djeteta saznaju nešto što treba provjeriti ili misle da razrednik ne zna za (potencijalni) problem.
    Ali ostaje siva zona manje bitnih stvari, ne toliko hitnih da se zove roditelj. Pada mi na pamet jedan primjer: vraćajući se iz muzeja, dio učenika se odvojio prije nego su svi zajedno došli do škole. (Stariji učenici, unutar svog kvarta.) Kako su popodne na nastavi bili svi na broju, nije bilo panike, a roditeljski je uslijedio ubrzo. To je situacija u kojoj mi se čini normalno da razrednik kaže tko se izdvojio, ili bolje, tko je došao do škole, a roditelj zna je li njegovo dijete nije spomenuto zato jer je taj dan npr. bolesno bilo doma ili zato što se izdvojilo iz grupe.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ja se skroz slažem s ovim što YosephK govori. Nije problem u nastavnicima, vjerujem da večina iz straha više ne želi ništa ni poduzimati.
    Otiđite na sat vremena u školsko dvorište, slušajte o čemu i kako ti klinci raspravljaju. Dom i obitelj je temelj, a ono kako se naša djeca ponašaju kad nisu doma, slika je obiteljskih odnosa.
    Bez pretjerivanja, ali ja se doslovno bojim neke djece stare samo 8 ili 9 godina.
    Čini mi se da je u današnje vrijeme jako teško biti odgajatelj,učitelj ili profesor.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •