-
Marcelina, evo ja cu ti kao prvo odgovoriti time da je zapravo najbitnije pitanje - zasto se ogranicuje broj jajnih stanica za oplodnju na 3? Sva diskusija, sto je bolje, zamrznuti j.s. ili zametke, sluzi zapravo tome da se odvrati paznja od ovog najvaznijeg pitanja.
Tj. zasto se postavlja JEDNAKO numericko ogranicenje u RAZLICITIM fizickim situacijama? Jedini odgovor koji imam - iz neznanja i neshvacanja problematike i trebao bi sluziti kao opomena svima da tehnicke zakone trebaju pisati tehnicki pismeni ljudi koji se razumiju u struku.
Dakle, plodnim ljudima otprilike 1 od 3 oplodjenih jajnih stanica zaista postane i beba. (iz usta dr. Vrcica izvor) Dijelu neplodnih parova takodjer. Tada bi se cinilo da je zaista dovoljno oploditi 3 j.s.
Medjutim neplodni parovi obicno imaju vise problema nego plodni dobiti kvalitetan zametak. Njima u prosjeku tek 1 od 7 oplodjenih jajnih stanica da bebu. izvor, dr. Vlaisavljevic i 1,000 ciklusa prirodnog IVFa, bez stimulacija. (Ovaj podatak je skoro pa univerzalan - pronasla sam ga na mnogo mjesta, ne eksplicitno recenog, ali se npr. moze izracunati i iz njemackog IVF registra, http://www.deutsches-ivf-register.de/.)
A taj prosjek krije veliku varijaciju u podkategorijama pacijenata. Mlade zene s muskim faktorom - 1 od 3. Kromosomske pogreske poput tranlokacija - 1 od 30. zene starije od 40, tu cu sad pogadjat odokativno - 1 od 10-15.
Cak i kad se oplode SVE j.s. tek u manjem broju ciklusa dodje do zamrzavanja zametaka. Npr. u Spanjolskoj samo 30% postupaka ima zametke za zamrzavanje. Razlog je to sto samo oko 50% zametaka prezivi do 5. dana.
Zapravo je oplodnja puno manja prepreka zivotu nego prvih par dana zivota zametka. Uspije se oploditi 80-95% jajnih stanica, ali duplo manje ih prezivi prvih pet dana. Kod nekih podkategorija pacijenata je jos visestruko puta manje od "duplo manje".
Tako da ova pitanja koja pitas su zapravo zamka za diskusiju kojoj nema kraja i odvracaju paznju od glavnog problema - potreban je velik broj jajnih stanica za oplodnju, a tocan broj ovisi o slucaju.
Cak i da je zamrzavanje j.s. potpuno uspjesno i daje potpuno iste rezultate kao ne samo zamrznuti zameci nego i svjezi zameci, ono ne bi bilo koristeno u optimalnom rutinskom lijecenju (i zato se sad ide na blage stimulacije i stvaranje manjeg broja j.s., mozda 4-5 optimalno, i vidimo veci broj otkazanih postupaka kao rezultat)
Razlozi:
1. cijena - postupak sa zamrz. j.s. se razlikuje od svjezeg samo u igli za punkciju. ICSI i kultiviranje zametaka u laboratoriju, koji cine veliki dio cijene postupka, su u postupku sa zamrz. j.s. dodatni trosak u usporedbi sa zamrz. zamecima
2. nema prirodne selekcije zametaka - nema mogucnosti da se 50% zametaka koji ce ionako propasti sami odaberu
Sad da ti odgovorim na tvoja pitanja koliko znam:
- od nekih 50-100 postupaka koliko je bilo na ovom forumu po novom zakonu, mislim da su u samo jednom slucaju, bebici2009, zamrzli j.s. iako tehnicka mogucnost postoji u Vinogradskoj, VVu, a sigurna sam i Petrovoj koja ce kao nagradu za podrzavanje zakona dobit svu potrebnu opremu
Tehnicki problem - koliko ja znam, ali mislim da zapravo nitko ne zna tocno u cemu je stvar i zasto se j.s. ne ponasa kao sve ostale stanice - je da jajna stanica u toj fazi ima u sebi jednu veliku i vrlo osjetljivu masineriju koja sluzi za diobu, a zove se diobeno vreteno (mitotic spindle). Kristalici leda koji se mogu stvorit mogu lagano ostetit tu stanicnu masineriju, i onda se kromosomi j.s. ne mogu pravilno stopit s kromosomima muske spolne stanice. Posto se oplodnja dogadja iskljucivo pomocu masinerije j.s. a od spermija se dobije samo glava, tj. jezgra, tj. spermij ne kontribuira nikakvu masineriju, nego samo kromosome, u tome je razlika u zamrzavanju j.s. i spermija. Razlika izmedju zamrz. j.s. i zametka nije jasna, tj. zna se da postoji, ali mislim da glavni uzrok nije dokazan. Ja recimo mogu hipotezirati da u zametku ima 8 ili vise stanica, i da gubitak kod odmrzavanja jedne ili dvije stanice zametku ne mora stetiti kao kad je jedna stanica, sve ili nista.
Za iskustva nismo culi. Ni za trudnocu iz zamrz. j.s. (zapravo niti za transfer iz z.j.s.)
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma