Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 54

Tema: Nudite li drugo jelo ili ne?

Ms. Mar avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno Nudite li drugo jelo ili ne?

Evo još jedna tema o prehrani, ali oprostit ćete mi, moj B oduvijek više ne jede, nego jede, a ja do sad nisam otvorila ni jednu.
    Zanima me vaše mišljenje o tome je li ok ponuditi neko drugo jelo, ako za ponuđeno nije raspoložen.
    Primjer: nudim mu voće sa nekom žitaricom (nešto što inače hoće), ali on kaže 'ne želim to' pa ga pitam hoćeš li namaz na kruhu i to hoće i lijepo pojede. I meni se to čini ok (i ja biram što bih jela), ali malo me brine da vodi u izbirljivost. Znam, reći ćete da ga pitam prije da odabere, ali problem je što će on uvijek, ali valjda uvijek reći da neće ništa (čak i ako satima nije jeo ništa). Tako da sve počinjemo sa 'ajmo sad to'.
    Ma nekako mislim da se ne postaje izbirljiv na takav način, ali stalno se da čuti 'pusti da bude gladan pa će jesti i sl.' (općenito, ne upućeno meni) i malo me poljulja. Pa se nadam da ću potaknuti raspravu koja će mi pomoći da si rasvijetlim situaciju.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Ponudim drugo ako imam nešto spremljeno, a prihvatljivo mi je da ona jede (znači ne nudim junk).
    Ako nemam ništa gotovo, neću joj kuvati i spremati drugo jelo.

Nađa jedan obork u danu stvarno lepo pojede (obično večeru) i smlati jednu voćku. Sve ostalo božemesačuvaj

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ja sam davala glavne obroke za stolom i međuoboroke u zdjelici nevezano za stol, dok se igra i sl.

Znao je netaknut glavno jelo. Nakon 20 minuta ja sklonim.

I ne dam da jede čokoladu ili nešto sl.

Pa za sat i pol dam voće ili jogurt. pa opet čekam 20 minuta. Uvijek sam nudila novo i svježe.

i tako.....pametniji je popustio

Nije da nešto puno jede, ali od 3 glavna obroka probrljavi jedan.

A najprije sam odbacila pomisao na neku bolest i sl

on je mene sa hranom da prostiš penetrirao u zdrav mozak , nije lijepo tražio kao tvoj drugo i pojeo, nego je tražio drugo koje je isto ostavio kao i prvo

a do 3 godine je jeo sve, nefdje oko 3. je počela ta faza

-tajana- avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj vissnja prvotno napisa
    Ponudim drugo ako imam nešto spremljeno, a prihvatljivo mi je da ona jede (znači ne nudim junk).
    X

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

ovako i ja

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj malena beba prvotno napisa
    ovako i ja
    Takodjer. Mislim da bih se spremila u na odjel da krenem kuhat ono drugo sto bi oni u tom trenutku.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

naravno da sam nudila drugo jelo. ni meni se uvijek ne jede ono što mi netko ponudi .

ne bih rekla da se radi o izbirljivosti, ako bira između PONUĐENOG. problem bi bio kad bi sve ponuđeno (dakle konkretno) odbio, i tražio nešto neodređeno. e, toga nije bilo.

ja imam veći problem sada (s gotovo 18 ), ali to lakše rješavam:
    eno ti kuhinje, pa si skuhaj!

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

imam dva nejelca i oduvijek se dogovaramo (evo i momentalno raspravljaju s mm o večeri). i često je to blagi slom živaca dok se dogovorimo i dok oni odmantraju da je sve bljak i ništa oni ne vole, ali na kraju, recimo to tako, pojedu ono za što smo se dogovorili.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

isto ko većina, nudim drugo od skuhanog, ne kuham novo i ne dam junk.

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nemam problema oko njihova hranjenja, jedu sve što im dam, ako su gladni. Ni ne zabrinjavam se ako J nakon tri žlice ručka kaže: Gotojo, okej, necu. Ne pripremam mu nešto drugo.

Što se tiče ručka, ono što je skuhano, to je za jelo, nema drugog.
    Kod ostalih obroka možeš pitati dijete: Hoćeš li jabuku ili kruh sa sirom. Daj mu na izbor dva obroka (po tvom izboru ali neka sam odluči.
    Ili npr. užina, narežem jabuku na brodiće ili ogulim mandarinu, stavim na stolić i pustim. Ako neće, onda uzmem zdjelicu pa počnem ja jesti. Začas se obadvoje stvore oko zdjelice. No, i ima dana kad zdjelicu sama isprazim.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa
    isto ko većina, nudim drugo od skuhanog, ne kuham novo i ne dam junk.
    X

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja kao Matilda.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

za dorucak i veceru moze dobiti nesto drugo, al samo u okviru onoga sto se i inace jede za te obroke, i to ne po principu da svaki dan jede isto jer trazi.

za rucak, tj. kad je skuhano, nema izbora, to se jede i nema drugo. osim ako je bas nesto sto znam da ne voli (1 ili 2 stvari koje inace kuhamo)

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Pokušavala sam naći sredinu, osobito kad je M. bio tako mali kao sin Ms.Mar. Ako nešto baš nikako nije išlo ne bih ga silila, ponudila bih sir, jabuku ili nešto što je htio, a što ne zahtijeva kuhanje iznova. Kad mi je B. došla s katastrofalnim prehrambenim navikama balansirala sam vršila sam pritisak da jede što je dobila, s tim da sam je oslobodila hrane za koju sam uvidjela da je stvarno ne voli. Sad su 8 i 9 godina, očekujem od njih da shvate da ne kuham a la carte i da moraju zdravo jesti, ali za postoji mogućnost da neke stvari odbiju i da nađemo kompromis.

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj Matilda prvotno napisa
    Nemam problema oko njihova hranjenja, jedu sve što im dam, ako su gladni. Ni ne zabrinjavam se ako J nakon tri žlice ručka kaže: Gotojo, okej, necu. Ne pripremam mu nešto drugo.

Kod ostalih obroka možeš pitati dijete: Hoćeš li jabuku ili kruh sa sirom. Daj mu na izbor dva obroka (po tvom izboru ali neka sam odluči.
    Ovako i ja.

Ono što sam skuhala za ručak se jede.
    Nešto vole više, a nešto manje, uostalom kao i mi veliki.

Mislim da je bitno da jedu raznovrsno, ali isto tako da polako nauče prihvaćati svu hranu, pa makar to bile one "tri kvalitetne" žlice.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i drugo i trece i trcim za njim i znamo ga hraniti u kadi. i gleda se tv i igra ps3 pa dok on ne obraca paznju jer igra mi ubacujemo u usta

sve samo da se nahrani

Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

Ja: što ćemo za ručak?
    S: Ne znaaaam
    M: Svejeeednoooo

OK, i spremim nešto po svom ukusu....

Aliii miiii to niiismo htjeli... (svako slovo ko žvakaća guma )
    E pa izjasnili ste se da Vam je svejedno; tko je gladan za stol tko nije i ne mora.... ... uglavnom pojedu

Sutra:
    Ja: Što ćemo za ručak?
    S (ali tiho da ja ne čujem): Jel može gulaš?
    M: Može

Uglas: GULAŠ!

He,he....

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Nisam baš sigurna na što se misli. Obroke koje ne kuham ili kuham nešto sitno - normalno da nudim i pitam što hoće, i da bira. Jedino što nema baš uvijek svega što si ona zamisli doma, pa onda mora pristati na ono što ima. Za ručak ima što ima, s tim da uvijek gledam da ima nešto što će Lea jesti, ako je nešto što manje voli onda skuham juhu sa mesom i tako..jesti se mora tj. nema baš ostavljanja da se ništa ne pojede. No, kako je Lea prilično izbirljiva ručak nam se sveo na desetak jela koje ona hoće jesti.

Ms. Mar avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ok, vidim da radim kao većina, a uvijek sam imala drugi dojam. Ni ja ne kuham novi ručak iako prilagođavam jer svatko voli svoje pa uglavnom imamo hrpu povrća, a samo ja jedem sve (a kao dijete sam isto bila 'problematična'). Da budem iskrena, ne nerviram se oko nejedenja, dijete je zdravo, to malo što voli je kvalitetno, a ima i faze kad lijepo jede. Ali se jako trudim (i nudim drugo) kad su u pitanju obroci prije dnevnog, a naročito noćnog spavanja jer ako se ne najede, dojit će preko svake mjere od gladi. Dakle, iz sebičnih razloga. Ipak, junk ne nudim, ako ne ide ništa od normalne hrane, radje ja podmetnem svoja leđa, točnije prsa

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Imam sreće što N hoće stvarno sve pojesti, i voli jesti. Ako joj stavim ručak, a ona trenutno kaže da neće, ja sve sklonim, a njezin ostavim neko vrijeme na stolu, i gotovo uvijek polagano ona ga malo pomalo pojede. Ako neće uopće pojesti(što je rijetko), maknem, pa kad bude gladna ona traži ručak. Isključivo ako nemam ručak, onda si sama izabere u friđu što će jesti.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

dogovaramo se oko toga sto cemo kuhati, a ako nece jesti, maknem sa stola i kad bude gladna, sigurno ce jesti. ne nudim joj nista drugo niti dam da jede coksu ili nesto.
    kad je gladna, jede

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

netko je već ranije napisao da ponudiš na izbor 2 jela. naravno, ne za ručak, nego za druge obroke koje brže možeš spremiti.

to je odličan psihološki (ili neurološki) trik jer ljudski mozak tako funkcionira da se fokusira na odluku između 2 izbora; papati A ili B...tad ne razmišlja o nepapanju. nemoj nuditi više toga, ni nepapanje, samo A ili B.

ja to često koristim kod svog malca i ne samo za papanje i odlično funkcionira

bodo avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

[quote="vissnja"]Ponudim drugo ako imam nešto spremljeno, a prihvatljivo mi je da ona jede (znači ne nudim junk).
    Ako nemam ništa gotovo, neću joj kuvati i spremati drugo jelo

Takođe

Ms. Mar avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj kavofob prvotno napisa
    netko je već ranije napisao da ponudiš na izbor 2 jela. naravno, ne za ručak, nego za druge obroke koje brže možeš spremiti.

to je odličan psihološki (ili neurološki) trik jer ljudski mozak tako funkcionira da se fokusira na odluku između 2 izbora; papati A ili B...tad ne razmišlja o nepapanju. nemoj nuditi više toga, ni nepapanje, samo A ili B.

ja to često koristim kod svog malca i ne samo za papanje i odlično funkcionira
    Da, ovo super zvuči, i samo često nudim prihvatljive izbore, ali kod hrane, kao što rekoh:

Znam, reći ćete da ga pitam prije da odabere, ali problem je što će on uvijek, ali valjda uvijek reći da neće ništa (čak i ako satima nije jeo ništa).
    Znači, tako odgovara i na pitanje hoćeš li A ili B. Kaže 'ne, hvala, ne treba ništa' To je trenutna fora. Sreća je što malo kad zeza na način da kaže da nešto hoće pa odustane. Tu je voće izuzetak i nagulimo se svega i svačega, ali to mi ne predstavlja problem, tako ja pojedem više nego bih se inače sjetila.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Ja više ne nudim drugo jelo jer sam shvatila da ako prvo neće, a uglavnom sve jede, da odbija i drugo jelo. I to je to. Izluđivala me s jelom, svaki obrok mi je bio trauma, prije godinu dana sam doslovce plakala šta mi je radila. Ujutro mlijeko, navečer mlijeko a ostatak dana NIŠTA. Trčala sam za njom, radila budalu i onda rekla stop. Jede isključivo u hranilici i to ono što skuham. Nema biranja. I sada jede super!

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj piplica prvotno napisa
    Citiraj Matilda prvotno napisa

Ovako i ja.

Mislim da je bitno da jedu raznovrsno, ali isto tako da polako nauče prihvaćati svu hranu, pa makar to bile one "tri kvalitetne" žlice.
    I mi...potpis na obje!

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Nudim, i drugo i treće i četvrto...

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Moje nije baš izjelica još od rođenja. Ma još u trbuhu nije bio izjelica. Bio je težak 2850 g po rođenju.
    Zato nastojim kuhati ono što voli i onda ustvari dobro pojede.
    Drgo jelo nudim, ako je neka izvanredna situacija, bolest ili nešto slično, kad mi je bitno da nešto pojede.

stanam avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

ja mojoj kuham za ručak samo ono što znam da voli i to uvijek pojede. doručak, večera i prije večere - za to pitam. nekad kaže šta bi htjela pa onda neće. samo joj ostavim u blizini i nakon nekog vremena popapa. prije sam skoro nekad šizila zbog jela, ali sam odustala i od tada bolje jede

mamma2 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

[quote="piplica

Mislim da je bitno da jedu raznovrsno, ali isto tako da polako nauče prihvaćati svu hranu, pa makar to bile one "tri kvalitetne" žlice.[/quote]

ovako i ja

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Eh, uhvatila sam se da sama sebi skačem u usta...

Moj mlađi je bolestan, pa mi je bitno da jede. Jučer sam mu (iako je bilo i druge hrane) skuhala krumpirovu juhu s gljivama. Napravim mu i salatu po želji... Ali djeca mi znaju da mogu izvoljevati u slijedećim situacijama: bolest, godišnji odmor i ponekad vikendom (kad imam vremena). Više nisu jako mali i ja obično tražim da participiraju u pripremi tih svojih obroka po želji. Tak je ako ima vremena. Ako nema, onda se jede što je na stolu i amen.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

doručak i večeru može birati(jer su namazi,pahuljice,jaja i sl).ali ono što je rekla da će jesti mora jesti-nema više premišljanja.ručak jede što sam skuhala.nešto voli više nešto manje ali ne budemo zato svaki dan jeli faširance i bolonjez.nit ja ne volim sve jednako jesti pa sve jedem,bitna je raznolikost.ne voli možda par stvari,to toleriram u smislu ako je sarma ne mora jest zelje,nek jede meso i krumpir(ne voli kiselo zelje).ako lijepo jede,može poslije dobiti slatkiš,kolača i sl.ako ne,ne dobije.
    ako joj se nudi 5 jela(obje bake)onda ne pojede ništa.ako ju se hrani(bake/djed) onda zahtjeva i dalje da ju se hrani i neće sama jesti.
    nije neki izjelica i oduvijek sporo jede i jede manje.međutim ako ja inzistiram i dam si truda te ponudim više obroka kroz dan(ne 3 već još dva međuobroka uz 3 glavna) obično kroz par dana to uhvati i bolje jede.to traje neko vrijeme,par tjedana,onda opet apetit jenja vjerovatno jer ja popustim inzistiranje.ne pali izgladnjivanje(u smislu uzmem joj jelo nakon 20 min ako ga ne jede) jer može ne jesti koliko hoćeš,apetit onda sve manji.
    u vrtiću slabije jede,ali dođe gladna pa se najede doma.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Većinom ne nudim,
    ako su stvarno gladni pojest će ponuđeno (ako ne cijeli obrok, onda barem da se malo zasiti..)

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ja nudim drugo i treće itd. ako vidim da joj nije fino a gladna je. I kad je imala godinu dana, znala je plakati i pokazivati na stolicu za hranjenje i govoriti am am jer je bila gladna ali nije htjela otvoriti usta ako je dobila nekaj kaj joj nije fino. Ja sam isto takva, i radije bih se onesvijestila od gladi nego jela ako mi baš nije fino.

Meni je doma baka kuhala drugo ako nisam htjela jesti ono kaj je bilo taj dan za ručak, jer ne bi upalila fora "ako si stvarno gladna pojest ćeš" a u zdr. kartonu mi piše neuhranjeno dijete. MM je ko dijete morao jesti ono kaj je bilo za ručak i drugo nije dobio a danas nije ništa manje izbirljiv od mene.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Sirius a jel joj baš kuvaš drugo jelo ili ponudiš nešto što ima gotovo?
    Ja npr ako je slabo ručala, ponudim joj bananu, ako ima žitarica od doručka ili tako nešto, malo jaču užinu, da izdrži do večere. I naravno sisu 8)

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

kuham onih 10 jela koje vole (ako ima i toliko)
    nekad pojedu i supu i glavno jelo (edita i salatu, a Sami salatu ne bi okusio kad ne bi imao sta jest), nekad samo pipnu...
    ali moja djeca se nikad nisu najela. jednostavno nisu ti tipovi. Sami jede onako solidno ono sto voli, a edita voli raznovrsniju hranu, ali za obrok pojede vrlo malo.

ne nudim im nista drugo do rucka, ali se drzim standardnih jela koja "vole"

brate, ja pozeljela kupusa i graha. moji to ne bi jeli sve da nisu tri dana nista okusili a od brata mi kcerka moze pojest tri tanjura kupusa

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Sa mnom jede samo vikendom, a kroz tjedan joj kuha baka i onda jede, ali uglavnom juhu. U juhi jede rižu i ostale žitarice, razne vrste povrća, krumpir i kuhano meso. Rijetko hoće pojesti nekaj drugo. I to kaj jede joj nije baš fino, ali se nekak navikla jer joj baka svaki dan kuha pa je s vremenom počela jesti.
    Vikendom joj prvo ponudim nekaj od toga kaj jede s bakom, ako neće a znam da je gladna, onda dobije ono kaj jedemo mm i ja za ručak da jede s nama (ovisi kaj jedemo) ali onda samo sjedi i miješa po tanjuru i nema šanse da si stavi u usta, eventualno pečeni krumpir. Ponekad i proba neko povrće, pa se sva strese i pljune. Na kraju je već nervozna i cendrava od gladi pa joj dam žitarice s mlijekom ili pečena jaja i onda jede ko da nije jela tri dana.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ja sam gazdarica onog dijela koji zovemo kuhinja. 8)

Nema dogovora, kuham dovoljno raznoliko tako da si svatko može u tjednu zadovoljiti želje i malo se pritrpiti onog što nije omiljeno i mislim da i previše vremena provodim kuhajući.
    Za ručak je to i to, tko hoće za stol, tko neće ne mora, mm u frižider, a L srećom uvijek pojede skuhano.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Nema dogovora, kuham dovoljno raznoliko tako da si svatko može u tjednu zadovoljiti želje i malo se pritrpiti onog što nije omiljeno i mislim da i previše vremena provodim kuhajući.
    Za ručak je to i to, tko hoće za stol, tko neće ne mora, mm u frižider, a L srećom uvijek pojede skuhano.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Pepita prvotno napisa

Iskreno mislim da si malo pjesnički pretjerala Naravno da "siroti muž" (moj ili tvoj) svejedno, ako mu ne paše ručak, može izvaditi nešto iz frižidera i neka uživa, ali ovo je tema o djeci, a ti si sama napisala mnogo stranica o tvojem teškom iskustvu s prehranom djeteta. I sama kažeš L. srećom pojede skuhano.
    A što da ne pojede? To je bit ove teme. Što bi ti onda učinila? Pustila ju nek je gladna? Rekla bi, sori stara ja sam gazdarica, ako ti ne paše gladuj.
    Ne bih rekla, nakon svega što ste prošle.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa
    A što da ne pojede? To je bit ove teme. Što bi ti onda učinila? Pustila ju nek je gladna? Rekla bi, sori stara ja sam gazdarica, ako ti ne paše gladuj.
    Slažem se s Anemonom. Što da ne pojede i da vidiš da je gladna a neće jesti ono što si joj dala i da slabo dobiva na težini? Ne vjerujem da bi ju pustila da bude gladna.

Pitanje za one koji kažu "jest će kad bude gladan/gladna": Koliko bi vi trebali biti gladni da pojede nešto što vam je odvratno? Evo ja ne bih progutala npr. tofu da me netko sveže i tuče, pa se onda ravnam prema sebi i dajem drugu hranu kad vidim da joj nije dobro.

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Za doručak i večeru ponudim ako ne želi nešto od ponuđenog jest jer uvijek ima veći izbor ..za ručak ne nudim ništa osim onoga što ima.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj Pepita prvotno napisa

Iskreno mislim da si malo pjesnički pretjerala Naravno da "siroti muž" (moj ili tvoj) svejedno, ako mu ne paše ručak, može izvaditi nešto iz frižidera i neka uživa, ali ovo je tema o djeci, a ti si sama napisala mnogo stranica o tvojem teškom iskustvu s prehranom djeteta. I sama kažeš L. srećom pojede skuhano.
    Imaš pravo, malo sam skrenula s teme.

Da se ispravim: Srećom L jede sve i pojede što god joj ponudim, bilo doručak, ručak ili večera i pod tim okolnostima kad dijete jede sve, da neće jedan obrok, ne bi kuhala opet, sačekala bi malo, ponudila nešto drugo, svakako prihvatljivo.
    Da neće da jede kao nekad, kuhala bi i deset obroka za redom

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj Sirius Black prvotno napisa
    Slažem se s Anemonom. Što da ne pojede i da vidiš da je gladna a neće jesti ono što si joj dala i da slabo dobiva na težini? Ne vjerujem da bi ju pustila da bude gladna.

Pitanje za one koji kažu "jest će kad bude gladan/gladna": Koliko bi vi trebali biti gladni da pojede nešto što vam je odvratno? Evo ja ne bih progutala npr. tofu da me netko sveže i tuče, pa se onda ravnam prema sebi i dajem drugu hranu kad vidim da joj nije dobro.
    Slažem se i ja, ali opet razlika je što neće da jede, da li je to nešto što nikad neće da jede ili joj se jednostavno taj dan neda.
    Ako se djetetu neda, onda bi je pustila malo, jer možda zaista nije gladna, iako se meni taj tren čini da bi trebala biti.
    Nešto što ne voli ne bi forsirala. Nema smisla niti koristi.
    Inače, jako sam protiv izgladnjivanja tipa "nisi ručao, e nema ništa do večere". Ne kažem da je ovo netko rekao ili da radi, samo navodim jedan primjer što nikako ne volim.

Marion avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Da uvek nudim drugo jelo, ako procenim da nije dovoljno pojeo da bude barem koliko toliko sit. Nudim i trece i cetvrto.

Stariji je prevazisao tu fazu i jede sta ima na stolu (dakle nije zauvek).

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Nikad mu ne nudim drugo jelo jer ga ima na sve strane pa mi čisto lakne kad nešto odbije

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

ja sam nudila drugo.
    nisam puštala da gladuje. moja je donedavno bila baš izbirljiva i ako ne bi pojela, npr. varivo od graška/kelja itd što bih ja nama skuhala, njoj sam skuhala nešto drugo.
    ili bih odmah pripremila dva jela.

probala sam i varijantu da odgodima taj ručak za pola sata, sat ako odmah ne želi.
    ali onda imaš gladno razdražljivo dijete koje ne želi pojesti taj kelj.
    pa sam tu odmah odustala. dakle, kuhala sam ga ostalima, a njoj nudila drugo ako odbije.

ne znam jel to dobar recept za sve, ali mene bi više izluđivalo da mi dijete ne jede nego da joj ponudim drugo.

sad, kuc kuc , jede super i jelovnik je puuuno proširen

Nataša,Sarajevo avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Ako je ručak u pitanju , kod nas nema nuđenja nikakve zamjene.

Sve što mogu ponuditi je unaprijed, da npr. za doručak bira jaje ili zobene pahuljice.
    Kad padne izbor, nema predomišljanja

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi nikad nismo nudili drugo. Za glavni obrok jede se sto je na stolu. Glavna funkcija jela nije da zadovolji okus nego da pruzi energiju tijelu.

Stvari na koje im se doslovno dize zeludac ne moraju jesti al na stolu nije nikad samo to pa mogu pojest ostalo.

Dorucak sami biraju (sad kad su odrasliji, prije sam ja odlucivala, ili im dala izbor izmedu dvije ili tri stvari), za rucak za skolu ih pitam do odredene mjere (znaci, jel hoce sendvic i s cim ili krekere sa sirom npr., i koje povrce hoce).

Nismo nikad hodali okolo naokolo za njima da bi jeli. Ak je moja procjena bila da trebaju vise hrane nego sto su je konzumirali za odredenim obrokom, onda ih poticem da pojedu jos (tog istog sto je na stolu). Al to rijetko jer otkud da ja znam koliko im je dosta, oni su najbolji za to procijenit.

Kad su bili mali imali su puno cesce meduobroke nego sad al i tad je bilo vecinom ono sto je ponudeno ili izbor izmedu par zdravih opcija.

Iskreno, ja mislim da je izvolijevanje s hranom, osim kad se radi o doslovnoj netoleranciji odredene hrane, neopravdavajuce.

Djeca koja zive u siromasnim obiteljima di je jelo luksuz, jesti ce sve. Djeca koja zive u obiteljima koja tu brigu nemaju ne mogu izbirljivost opravdati nicime osim izvolijevanjem i razmazenoscu.

Ako dijete nije gladno, nece jesti. Ako dobiva raznovrsnu hranu, nece mu nista posebno faliti i time moci opravdati izbirljivost.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

x na ancicu.
    ja sam sklona njoj prepustati izbor, ali moze birati izmedju dvije-tri jednako vrijedne opcije, npr. vrstu vocke koju ce pojesti ili vrstu peciva koje ce se kupiti, za rucak se dogovaramo npr. ne kuhamo ono sto znamo da definitivno ne voli ili joj se dize zeludac i idemo na ono da sto si izabere i stavi na tanjur se i pojede.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •