Ovo je nastavak sa teme Svinjska gripa.
Kopiram neke postove pa možete nastaviti...
Ovo je nastavak sa teme Svinjska gripa.
Kopiram neke postove pa možete nastaviti...
maria71 prvotno napisa
Mima prvotno napisa
trlababalan prvotno napisa
Mima prvotno napisa
trlababalan prvotno napisa
Mima prvotno napisa
Mima , naravno da ih ima koji su mladi i zdravi, pa umru.
Ali od 19 umrlih 2 ili 3 su bili prethodno zdravi. Dakle, među umrlima je 10-15 prethodno zdravih mladih ljudi. (znači, među umrlima od gripe je 85-90% imalo neku kroničnu bolest)
Neke zemlje javljaju da je 30-tak posto umrlih bilo zdravo prije gripe. (kod ovih je među umrlima od gripe 70% imalo neku kroničnu bolest)
A u općoj populaciji kroničnih bolesnika ima 10-20%, ovisno o strukturi stanovništva. A među umrlima od gripe je 70-90% tih kroničnih bolesnika.
To znai da kronični bolesnici imaju znatno viši rizik za razvoj komplikacija gripe i smrti.
U situaciji kada se s postojećim količinama cjepiva može samo pokušati sprijiečiti komplikacije i smrti, logično je pokušati procijepiti što više ovih koji imaju veći rizik. A to je 10-20% stanovništva što otpada na kroničare.
Tu se sada može računati koliko je kroničara potrebno cijepiti da se izbjegne jedna smrt, a koliko se zdravih ljudi treba cijepiti da se izbjegne jedna smrt.
Naravno da bi se moralo cijepiti znatno više zdravih da se spriječi jedna smrt među njima nego kroničara da se spriječi jedna smrt među kroničarima.
Naravno da to ne znači da se mladi zdravi ne trebaju cijepiti.
Samo pokušavam objasniti logiku preporuke da se i u ovoj gripi, kao i u sezonskoj treba dati prioritet kroničarima u cijepljenju.
Ali, vidjeli ste da je cijeli prošli tjedan tako bilo, a sada se pozivaju svi zainteresirani na cijepljenje.
Mene zanima kako se utvrdi da je neko umro baš od gripa.
trlababalan mislim da si ti ili jedan tata negde objasnio kako neki smrtni slučajevi posle vakcinacije su jednostavno ljudi koji bi umrli i sa vakcinom i bez, ono došlo im vreme.
Ako čovek nema neke komplikacije, ono kašljuca i ima blago povišenu temperaturu kako se ustanovi da je umro baš od gripa? Da li se svima radi obdukcija?
trlababalan, ok, krivo sam shvatila. shvatila sam da se cijepljenje za zdrave ljude tj. one koji ne spadaju u kritične skupine ne preporučuje ili ne smatra važnim uopće, bez obzira na količinu cjepiva. Normalno da u situaciji sa ovako malom količniom cjepiva kritične skupine imaju prednost.
Muz mi je jos ziv (cijepljen je pocetkom tjedna, zaboravila sam koji tocno dan). I tu se potpisuje suglasnost pri cijepljnju, a izgleda ovako. (Tu dolazi i s nekim informacijama o nocnoj klinici; u bolnici smo dobili samo formular, jelte.)
Jeste li vi shvatili zašto (koje je obrazloženje) se potpisuje suglasnost za cijepljenje od svinjske gripe, dok se ne potpisuju nikakve suglasnosti za cijepljenje od sezonske, za cijepljenje djece itd. Barem u Hrvatskoj, koliko sam ja informirana - mene nitko nikad nije tražio potpis na suglasnost za druge stvari - niti za cijepljenje djeteta s niti jednim cijepivom dosad (uredno cijepljena za sve što treba primit do 21. mjeseca koliko joj je sad), niti mene za, recimo, varilix (to sam se sama htjela cijepiti zbog IVF-ova, a nisam imala antitijela za vodene kozice)? Zašto je ovo - special case?
ina ima na prethodnoj zaključanoj temi (zadnja strana) link koji sam ja poslala a na kojemu voditelj odjela za cijepljenje HZJZ-a odgovara na raznorazna pitanja o cjepivu protiv SG pa tako i na ovo što pitaš. (u principu kaže da potpisivanje nije ideja epidemiologa, znači struke, nego Ministarstva).
Evo još o cjepivu od HZJZ-a
http://www.hzjz.hr/epidemiologija/gripa_cijep02.htm
Ne radi se obdukcija da se vidi je li netko umro od gripe.vissnja prvotno napisa
Prema definiciji gripe od SZO i od Europske komisije, osoba koja umre od respiratorne bolesti, a laboratorijski se iz brisa dokaže virus gripe, smatra se da je imala gripu i umrla od gripe.
Ne znam koliko je to ispravno.
možda bi ispravnije bilo reći da je umro sa gripom, nego od gripe.
Hvala![]()
Mima je na prethodnom topicu linkala članak na net.hr na kojem zahvaljujem
http://www.net.hr/zdravlje/page/2009/12/03/0329006.html
Tamo sam uočio jedan detalj u dijelu gdje navode sastav "cjepiva" koji me je zasmetao jer se radi o zloupotrebi pojma "Priroda" kako bi se opravdalo ubrizgavanje nečega čemu nije mjesto u krvožilnom sustavu:
http://9,75 mg skvalena - aciklični ...jen u prirodi.
Ovako ispada da je i zrak, koji je jako široko rasprostranjen u prirodi, sasvim OK kada se ubrizga injekcijom, jer, eto, prirodan je pa zašto ne.
Na stranu što skvalen izaziva imuni odgovor bez obzira ima li u "cjepivu" uopće virusnog materijala ili ne, a takvo "cjepivo" će proći na testovima kao učinkovito, jer, eto, daje imuni odgovor. Čak i bez ciljanog virusnog materijala. Toliko o mock-up "cjepivima".
Ako se nećete cijepiti onda morate biti vrlo pedantni po pitanju higijene-
Perite i dezinficirajte ruke i lice!!!!!
vissnja što se to piše o uvođenju izvanrednog stanja u Srbiji radi gripe i zatvaranju škola :?
evo se u Holandiji pojavila i Kozja gripa![]()
![]()
![]()
To je Q groznicafakat ne kužim zašto to sad netko zove gripa :?
Holandiji se pojavila kozja gripa
Ono zbog čega mnogi Holanđani strahuju za sopstveno zdravlje nije svinjska, već kozja gripa. Od posljedica takozvane „Q groznice“, koja kod ljudi izaziva kozja gripa, a prenosi se direktno sa životinje na čovjeka, već je umrlo šest osoba. Zato su holandski ministar zdravlja Ab Klink i ministrica poljoprivrede Gerda Verburg naložili da se unište desetine hiljada koza zaraženih virusom gripe, prenosi Press.
Epidemijom kozje gripe su, prije svega, pogođene istočne i južne holandske provincije, u kojima se na farmama gaji većina od ukupno oko 375.000 koza. Virusom kozje gripe već je zaraženo 2.300 ljudi.
„Više bih voljela da sam dobila svinjsku nego kozju gripu“, kaže Žaklin van den Bos. Ova pedesetogodišnjakinja već osam mjeseci pati od posljedica kozje gripe. „Popila sam gomile antibiotika. Na sreću, više nemam visoku temperaturu kao na početku bolesti, ali i dalje se osećam slabo i umorno.“
Anita Vincent nije imala toliko sreće. Četrdesetšestogodišnja majka četvoro dece dobila je pogrešnu terapiju jer njen ljekar nije prepoznao simptome kozje gripe.
„Boleli su me grlo, glava i udovi, bila sam mrtva umorna, plakala sam od bola“, kaže ona. Pošto je mislio da je depresivna ljekar joj je prepisao antidepresiv. Tek pošto se zbog upale pluća podvrgla detaljnom pregledu u bolnici, ljekari su postavili pravu dijagnozu: „Q groznica“. Nakon toga je dobila odgovarajuću terapiju.
U međuvremenu, Anita Vincent je osnovala Udruženje oštećenih zbog kozje gripe.
Ona i njeno udruženje optužuju odgovorne ministre Aba Klinka i Gerdu Verburg da su prekasno intervenisali. „Zaražene koze trebalo je odavno da budu ubijene“, smatra ona. Mnoge životinje koje su zaražene virusom gripe već su skotne. „Ako zaražena koza donese na svijet jedno mrtvo jare, ono u sebi nosi milione virusa i bolest se širi ogromnom brzinom“, upozorava Rul Kautinho iz amsterdamskog Centra za infektivne bolesti. Kozja gripa je otkrivena na 50 od ukupno 350 farmi koza širom Holandije.
(Sarajevo-x.com)
Ma znam, čitala sam, samo nisam nikad do sada čula da Q groznicu netko naziva gripa ili da Q groznica kod ljudi izaziva gripu.
Prvi put cujem :?Mima prvotno napisa
Jedino sto najavljuju da bi zimski raspust mogao poceti ranije.
Vec sam ranije na ovom topicu napisala da mala sestricina ima s.g. E pa sad ga izgleda opet ima. A dr tvrdi da ono pre nije bio sg nego gnojna angina. Dete je dobro, dva dana visoke temperature i nista vise, dobila antibiotike. Izgleda da ovde svaka bolest vrtickog deteta sa visokom temperaturom proglasavaju sg, mislim da su pedijatri prilicno zbunjeni. To je, naravno, samo moj utisak.
Inace skoro 20 dana niti jedna vest o sg, koliko obolelih, koliko umrlih (svaki dan citam vesti na ttx) a sad pred vakcinaciju opet su poceli... Ne kazem da nema sg, ali malo mi mutno sve to...
to su naši portali objavilimogla sam si i misliti da je glupost.
Oboljele i umrle broje tjedno, mislim da je to po WHO-ovim uputama, nema niti kod nas vijesti u medijima nego samo jednom tjedno zavod za javno zdravstvo objavi brojeve, onda ev. bude kakav komentar.
Kod nas do pre 20/tak dana objavljivali svaki dan u medijima, a onda naprasno zacutali. Sad je stigla vakcina, vakcinacija pocinje za koji dan (bice besplatna, ali ne znam da li za sve ili samo za rizicne).Mima prvotno napisa
Ovd eje svaki dan to udarna vest.. izvestavaju kao sa ratista.. ne mogu vise da podnesem taj pritisak
Nisu normalni
To je ludnica.. pa ako ej toliko losa situacija trebali bi da smiruju ljude a ne da nas unistavaju sa panikom.. kakvi divljaci
Istina je za vanredno stanje.. to jos nije odluceno ali kontaju da ga proglase
Gospode Boze!
Pa po brojevima koje sam vidjela mi se ne čini da je stanje išta lošije nego u Hrvatskoj.
Pa i meni se tako cini.. redovno pratim i vase vesti... nije mi jasno!!!
Ma sad je uskoro vakcinacija pa mozda i zato to tako rade
Meni isto nije jasno, posebno što je WHO već pred desetak dana rekao da je Srbija prošla peak tj. da se broj slučajeva smanjuje.
Možda je stvarno radi cijepljenja, možda su izvukli pouke iz neuspjeha cijepljena u Hrvatskoj![]()
Vrlo lako... boje se za svoje guzice i za pare koje su dali... uh
bbb2909 , traže li u Srbiji doktori pisani pristanak za cijepljenje?
To jos ne znam zaista.. bilo je govora da ce traziti ali vakcinacija pocinje 17.12 pa cemo bas cuti i videti
Pa vaši epidemiolozi kažu da je u Srbiji počeo drugi val epidemije ??
Ne znam da li je netko več odgovorio, mene zanima:Mima prvotno napisa
zašto obična gripa ima jedan val na godinu, a ova svinjska bi ih mogla imati nekoliko???U čemu je kvaka?
Mislim da se to pretpostavlja zato što je tako bilo tijekom pandemija gripe u 20 stoljeću, o kojima se znaju podaci.
Nasi epidemiolozi ni sami ne znaju vise sta pricaju!
Pa izgleda da je ponovo krenuo rast broja slučajeva. (možda je u međuvremenu opao radi toplog vremena). Kažu da se prošli tjedan razboljelo 75.000 ljudi. I stvarno su zatvorili škole tj. ranije počinju praznici.
Haos! To je jedino sto mogu reci! Ima jako puno kontradiktornih informacija i covek mora biti zestoko i lud i pametan i glup da mu tu nesto bude jasno!
Čini se da je brojku od 75000 "ispalio" index.hr, a da sa stvarnim stabnem nema previše veze. Institut za javno zdravlje "Batut" preko Tanjuga daje sasvim umjerenu brojku potvrđenih slučajeva.
Čini mi se da je netko pobrkao lončiće.
Koji je to broj potvrđenih slučajeva? Misliš onaj od par stotina, kojima je napravljen bris?
Evo ti članak pa seciraj: LINK
Meni je samo jasno da se podigla teška graja, a u takvim uvjetima je teško razlučiti što se stvarno događa.
sirius editirala dugačak link
481, to je broj koji je potvrđen testiranjem, to naravno nije broj oboljelih.
No ne bih rekla da su imali 75000 novooboljelih u tjedan dana, kako su neki portali napisali, to je vjerojatno ukupni broj do sada oboljelih.
Imali su u tjednu od 30.11. do 6.12. opet porast broja oboljelih (a tjedan dana prije pad), ali se radi o brojevima od oko 15.000.
Sve u svemu, slično kao kod nas.
http://www.jutarnji.hr/crna-gora--cr...-gripe/413535/
ovo mi je genijalno![]()
puh-puh
evo novosti:
EU istražuje 'lažno' proglašenje pandemije
http://www.net.hr/zdravlje/page/2010/01/07/0224006.html
Pa da, tipično za našeg ministra, čak i kad Europska komisija prepozna o kojoj muljaži se radi, naš super Darko i dalje spašava naciju.
Baš sam znatiželjan, koliko se liječnika osjeća iskorišteno ovom blamažom?
mene zanima koliko će se mudraca sjetiti da mjesec-dva tražiti cjepivo kad ga više ne bude.
Sudeći po odazivu do trenutka kada je farmaceutski marketing drukao pandemiju, ili sada kad se razglasi da je cijela parada jedna velika glupost?
Rekao bih malo. Jako, jako malo.
A bilo bi ih još manje kad super Darko i "struka" ne bi i dalje drukali pandemiju. Neki jednostavno ne shvaćaju da Mujo i Haso nisu stvarni likovi.
Pa evo već gledamo.
Vijeće Europe: http://assembly.coe.int/Documents/Wo.../EDOC12110.pdf
Faked Pandemics -- a threat for health (Council of Europe)
U trač-formi se akcije Vijeća Europe mogu pročitati na Fox News-u: http://www.foxnews.com/story/0,2933,582749,00.html
Svjesna javnost uglavnom likuje: http://tinyurl.com/ykzomuj
Ostaje samo pitanje: kome odgovaraju ljudi koji stoje iza cijele prijevare i na koji način će otplatiti počinjenu štetu?
Zar te doista impresionira Wodargov dopisić?
Pogledaj potpisnike.
To je kao da pet-šest saborskih zastupnika iz Hrvatskog Sabora napiše nemušto i politički motivirano pismo vezano uz istu temu.
Jednaka razina stručnosti (naravno da bi se i kod nas našlo doktora u politici koji bi to potpisali).
Jasno je da je i ovo pismo Wodarga i društva politički motivirano jer su procijenili da će time malo podići svoj rejting u ovom trenutku.
Večina ostalih s time nema veze, jer slušaju struku.
Drugim riječima, to nije stručno pismo, već politički pamflet.
... a ova druga dva linka su tekstovi onih koji, kao i ti, misle da taj politički pamflet konačno donosi dokaze da su bili u pravu kad su pričali besmislice.
a varaju se, jadnički.