Pokazuje rezultate 1 do 15 od 15

Tema: Jedna ili obje dojke

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno Jedna ili obje dojke

Hello,

čitam razne teme i na portalu i na forumu ali nisam skužila odgovor na moju dilemu.
    Naime,curica ima 5 tjedana i ispočetka sam neupućena davala joj dojiti i po sat i pol na obje dojke ukupno ali je tu bilo i podrigivanja, okretanja, spavanja na dojci i svašta. Svaki puta bi mi kad ona zaspi a ja stisnem dojku istjecalo malo mlijeka (nisam pokušala izdajati) pa mi se činilo da ona nikad ne pojede onaj kaloričniji - kraj obroka.

Čitala sam da bi trebalo biti dovoljno za jedan podoj jedna dojka. Da li to vrijedi uvijek, mislim i u prvom i u drugom mjesecu?? I kasnije?

Ja njoj sada dajem obje po 20ak minuta u prosjeku, uz podrigivanje jer je na početku dosta halapljiva pa naguta zraka i onda je sita i spava po 3-4 sata.

Da li radim dobro ili da ju ograničim na 1 dojku?

I da li negdje imate za preporučit sličice s detaljnijim objašnjenjem položaja dojenja, jer sad doji u ležećem koji za ići u goste i nije praktičan a u sjedećem se ja nikako ne uspijevam namjestiti, ona mi nekako visi a sva se ukočim i ne mogu držati i nju i jastuke oko sebe skupljati da se poduprem... :?

Unaprijed hvala!

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Ja dojim na zahtjev i samo sam u pocetku pazila da bebi u okviru par sati kad trazi dajem istu siku. Zapravo mi se svih ovih mjeseci jos nije desila da ona popapa sve iz jedne dojke, cak ni na pocetku kad je znala dojiti i po par sati u komadu :D
    Znaci, ono sto neke patronazne spominju tih 20-30 min na jednoj dojci, pa onda druga - zaboravi.
    Sto se tice polozaja, i moja beba nikako nije voljela sjedeci, a u gostima mi je ionako najugodnije bilo otici u drugu sobu i lezati sa njom jer je vrlo znatizeljna i nema sanse da mi fino jede dok se nesto desava okolo 8)
    Evo procitaj i ovo
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=239&Show=1475

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Draga Trudilica, čestitke na bebici!

S kojom težinom je beba rođena/otpuštena iz rodilišta/imala s mjesec dana?
    Koliko ima mokrih/pokakanih pelena dnevno?
    Pije li beba išta osim tvoga mlijeka?

Bebi nudi dojku kad god ona to traži i koliko to ona traži. Nemoj štopati minute, pusti je da siše koliko ona to želi. Ako nakon što završi s prvom dojkom nemirna i traži još, ponudi joj drugu dojku. Nema pravila, neko dijete uvijek traži obje dojke, nekoj je uvijek dovoljna jedna, kod nekih kako kada. Bitno je da osluškuješ dijete, ono će ti reći "mama daj drugu, još sam gladna" ili će zadovoljno završiti podoj na prvoj dojci.

Ne treba te brinuti to što i nakon podoja možeš istisnuti mlijeko iz dojke. Kako beba siše, mlijeko se stvara, tako da zapravo dojke nikada nisu u potpunosti prazne.

nevenera avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

ja nudim po nekoliko sati istu dojku da sam sigurna da je popio i masno mlijeko. uvijek kad stisnem ima još, a ako on želi još dam mu i drugu nakon prve. no to je rijetko. zasad.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj zoza prvotno napisa
    Draga Trudilica, čestitke na bebici!

S kojom težinom je beba rođena/otpuštena iz rodilišta/imala s mjesec dana?
    Koliko ima mokrih/pokakanih pelena dnevno?
    Pije li beba išta osim tvoga mlijeka?
    Prvo puno hvala svima na odgovorima.
    A sada da odgovorim na ovo:
    beba je rođena s 3400g, šesti dan smo otpušteni s 3380g. Dvanaesti dan smo išli kod pedijatrice zbog jako krmeljivih očiju i dobili antibiotske kapi a tada je vaga pokazala 3420g. Ovo me užasnulo, znači u bolnici je fino vraćala porođajnu težinu a onda kući cijeli tjedan samo 40 g. Tad je pedica rekla svaka dojka po 10 min i svaka 2h podoj, što sam probala dan-dva i napravila još veću zbrku jer dijete hoće spavati a ne da se buditi i jako sam ju poremetila i unervozila.
    Tada smo još samo dojili i zbog grčeva jedanput probali čaj od komorača, nakon čega je imala 5 stolica jedno prijepodne i bojala sam se dehidracije. Inače u prvih mjesec dana je imala 7-8 pokakanih pelena a samo mokrih možda 2. Sada je to 3-4 pokakane i 2-3 mokre.
    Eh sad, prošli tjedan sam ja bila nervozna i slabo nekako o sebi vodila računa, neredovito jela tako da mala se nikako nije mogla nadojiti. I onda sam joj ponudila adaptirano i prvi put je popapala 30ml a ja oplakala jer moje dijete traži bocu. AD smo joj dali još 4-5 puta i uglavnom je to bilo 20-40 ml nakon dojenja i to samo kad je bila izrazito nervozna. Jedanput je pojela 90 i odmah u mlazu sve povratila.
    Drugi problem koji se javio je taj da je u tom tjednu, kad je dojila i jela dnevno jednu nadopunu kakala sam 1 u 24h.
    Onda sam ja o sebi povela računa, bolje se i redovitije hranim, tj. jako me iscrpi i onda nakon svakog podoja i ja nešto pojedem - obrok, užinu, voće i pijem dosta tekućine i jako malo radim po kući da budem odmornija. Mala je zadnja 3 dana zadovoljna, najede se i spava po 3-4 sata.

Međutim, opširna sam pa oprostite, na kontroli nakon mjesec dana izvagano je samo 3840 dakle 440 g napretka na dojenju (do ove kontrole je adaptirano probala samo 2 puta).

Danas je popodne bila jako nervozna, nikako zaspat i nikako se najesti. DAnas je 6 tjedana pa se nadam da raste Cijeli dan sam ju prebacivala s jedne na drugu dojku i onda nakon jedne šetnje od sat vremena u kolicima dobro je ogladnila i sad sam ju nadojila i evo je mirna spava.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

pa da, sa 6 tjedana je skok u razvoju, citaj--nasisavanje do besvijesti

osim toga, meni se cini da je kod vas sve super.

a ovo..

Citiraj Trudilica prvotno napisa
    Tad je pedica rekla svaka dojka po 10 min i svaka 2h podoj
    :fali mi smajli koji si puca u glavu:

eee, da sam ja mjerodavna, odma bi izgubila dozvolu dok se ne educira o dojenju

L&L0809 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa
    a ovo..

Tad je pedica rekla svaka dojka po 10 min i svaka 2h podoj
    :fali mi smajli koji si puca u glavu:

eee, da sam ja mjerodavna, odma bi izgubila dozvolu dok se ne educira o dojenju
    da, malo objasnim sto je mikka htjela reci takav nacin hranjenja je taman da dijete ne dobije ono zadnje masnije mlijeko, i tako ni nece dobivati na tezini (mislim, hoce, ali ne kao sto bi dobivalo da posise i masnije mlijeko). kao sto su ti cure vec napisale, hrani dijete na zahtjev (ponekad ce to biti svakih sat vremena, ponekad ce pauza biti i 4 sata), ponekad ce mu biti dosta 1 dojka, ponekad ce traziti i drugu.
    ja sam Lovru znala i po sat vremena drzati na 1 cici, i jos bi mi na kraju, kad stisnem, izaslo malo mlijeka (taman da si premazem bradavicu).

sandra-zvrk avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Nisam savjetnica i mogu samo reči da pišem iz vlastitog iskustva koje je trenutno više nego pozitivno. Prvo polazim od onog vrlo jednostavnog- majka priroda je napravila zaista čudesnu stvar kad nam je podarila da možemo svojem djetetu pružiti sve u ovom krhkom dobu. Zaista im ne treba ništa više od nas samih.
    Pročitala sam puno literature i puno članak na netu, pa do osobnih iskustava na forumima.
    Zaključila sam sljedeće: ja jedem kad se meni jede, pa zašto ne bi i moje dijete tako. Dakle dojenje na zahtjev je zaista ono što prakticiramo.
    Što se tiče prvog - vodenastog mlijeka, često ga koristimo za prestanak štucanja (što ipak i nije tako prečesto). Podoji nam nekad traju i po 1,5 h. Nije to intenzivno papanje, V. se odmara na ciki, pa zna i zaspati, pa se podrigujemo (što je vrlo bitno kako ne bi imala zraka u crijevima- odmah su grčevi manji).
    Ja sam majčinstvo zaista shvatila kao "posao" koji traje 7 dana po 24 sata.
    Moja V. je jedna zadovoljna i sretna beba što potvrđuje osmjehom svako jutro, gugutanjem i znatiželjom, a u mjesec dana (od 1.mj do 2. mj) je dobila 1200 g. Samo i isključivo na ciki i isključivo na zahtjev.
    I kad je beba zadovoljna ljepo i zaspi, pa ja nađem vremena za sebe i eventualno čišćenje, sadnju cvijeća, a često znam zaspati s njom popodne pa se i ja odmorim.
    Naš pedijatar je na prvom pregledu rekao- mama , vi morate naći vremena da se obnovite. ako ste vi dobro i vaša beba će biti. Isto kao u avionu : kad maske padnu prvo ju stavite sebi kako bi mogli staviti svojem djetetu!
    Što se tiče mjenjanja cike, ne mijenjamo ju bar vuru vremena ili kad ona zatraži.
    Slušaj svoj instinkt tj. kako beba traži. Nečeš fulati. I ne gledaj na sat!
    Sretno!

sandra-zvrk avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

E da! Mene je strašno zbunjivalo kad su mi rekli : nek doji dok ne popapa sve iz jedne dojke!
    Meni mljeko curi non-stop i nema kraja.možda malo manje na desnoj jer mi je i ona malo manja, ali otprilike sam si ja zacrtala da je kraj kad mi cika postane mekana, a druga postane tvrda, a to je cca 1- 2 sata.
    Naravno ne tvrda do boli, da ne bi dobila upalu, ali onak osjetiš da je vrijeme da ju ili izdojiš ili podojiš.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Da se nadovežem na svoju temu... imala sam tehničkih problema s netom i laptopom pa nisam mogla ranije pisati.

Uglavnom - moja mala je u drugom mjesecu dobila 710g što je ok, jer samo doji i taj mjesec je tako dojila i jednu i drugu cicu.

Onda sam prije nekih 15-20 dana u noći joj dala samo jednu i ona se lijepo najela tj. sama je prestala i zaspala. Doji svaka 3 sata tako da mi se sada lijepo grudi napune, baš osjetim nabreknutost one dojke koju treba dojiti. TAkođer, ako vidim da joj je malo (u popodnevnim satima ili prije kupanja i spavanja) dam joj i drugu...
    Prvi san joj je sad oko 6 do 7 sati i po noći onda nastavi dojiti svako 3 sata i tako cijeli dan.

U pravu su svi koji kažu da treba osluškivati dijete i tako ga hraniti - na zahtjev.
    Iako kako smo išli na kontrole jer je imala začepljen nosić i konjuktivitis, pedijatar je prije 15 dana izmjerio svega 100g za tjedan dana...nadam se da je Iva to nadoknadila i da će sljedeća kontrola biti zadovoljavajuća, jer ona je sva zadovoljna, nasmiješena, mirna, ne plače, spava par puta dnevno po 1 sat, a noću kako sam već pisala - u komadu 6-7 sati prvi san pa onda dojenje svako 3 sata.

Mislim da je potrebno samo strpljenje i vjera...

Osoblje foruma Mimah avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Bas mi je drago! :D

Samo bih ti skrenula paznju na ovo:

Doji svaka 3 sata tako da mi se sada lijepo grudi napune, baš osjetim nabreknutost one dojke koju treba dojiti.
    Uskoro ce ti se vjerojatno dogoditi da nemas taj osjecaj nabreknutosti, nego ce ti grudi biti mekane, djelovat ce prazno. Ali, to tako mora, zakon ponude i potraznje ce napraviti svoje i imat ces onoliko koliko bebi treba, ni vise ni manje.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

preporuča se obje, tj za svaki podoj druga, da ti se slučajno jedna ne začepi

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ali u tom slucaju ako po jednu dojku dajete po jednom podoju, onda prodje vise od 5 sata da bi ispraznile drugu, da li je to lose za dojke, ili se tako samo navikavaju da proizvode mlijeko svakih 5 sati (ako sam ovo dobro objasnila)

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Kako si došla do ove računice od 5 sati?
    Mislim nebitno, dojke će se puniti onoliko kolika je potražnja, zbilja se ne treba zamarati s tim ako se doji na zahtjev dijeteta.

sir_oliver avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ja ponudim drugu samo navečer prije spavanja kad vidim da vuče, i vuče, onako strpljivo ali da ne guta. kontam sve je popio. dam mu drugu, s guštom ju isprazni i tek onda zaspi. ne dešava se često

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •