Page 2 of 4 FirstFirst 1234 LastLast
Results 51 to 100 of 196

Thread: Ekspres lonac - recepti, savjeti

  1. #51
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    32,968

    Default

    Meni su muž i svekrva kupili ovaj http://www.peterhof.biz/peterhof/products/299

    za nekih 500 kn prije 2 godine (jedan dućan na Kvatriću, na onoj strani prema Zvonimirovoj - ja nisam nikad unutra bila, ali redovito od tamo dobivam darove). Imam i preko 20 godina staru Lagostinu, isto je odlično.

    Inače, moje je mišljenje da je bilo koji ekspres lonac bolji od nikakvog. Svaki je dobar u početku, a skuplji dulje traju. Za neke jeftine noname vjerojatno je teže nabaviti gumicu i slično. Doduše, ja sam gumice kupovala samo za prastari Unis Pretis (još je na životu, u vikendici, bolje da ne zbrajam koliko je star jer se tada dobro vidi i koliko sam JA stara, he he he...)

    To je stvar koja je obvezna u našoj kući i uopće ne znam kako bih odrađivala dnevno kuhanje bez toga. (Jučer - fantazija, prekjučer - juha... sve živo, da ne nabrajam).

  2. #52
    eris's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Doboj
    Posts
    859

    Default

    ja imam Fagor, neko je stavljao link na njega, za tabelu o dužini kuhanja. Dobila sam 2 lonca, jedan od 4 i jedan od 8 litara, i jedan pretis poklopac a jedan drugi obični, stakleni. Oba poklopca idu na oba lonca jer su lonci istog obima. Prezadovoljna sam, koštali me na nekoj akciji 280KM(150eura) s tim da je to bilo na 10 rata, Ne znam kako sam ovolike godine kuhala bez njega! Najviše volimo meso(junetinu) na veće kocke prodinstati na ulju, da uhvate koricu, posoliti, staviti par velikih krompira i mrkve, mslo začina, i šoljicu vode. Kada propišti još 10 minuta najviše na najmanjoj temperaturi. Sve bude u divnom saftu od mesa, vrlo ukusno i mekano, djeca obožavaju.

  3. #53
    Osoblje foruma Danci_Krmed's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    T-dot
    Posts
    2,294

    Default

    ja imam od AMC-a onaj poklopac koji se stavi na običan AMC lonac i pretvori ga u express lonac (kao express poklopac).

    Aliii gumica na loncu mi je malo oslabila i ne postiže vakum više (to je kao potrošni dio poklopca i treba ga mijenjat svako toliko), a AMC prodavača ni za lijek. Znate vi možda nekog...?

  4. #54
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    32,968

    Default

    Quote Originally Posted by Danci_Krmed View Post
    ja imam od AMC-a onaj poklopac koji se stavi na običan AMC lonac i pretvori ga u express lonac (kao express poklopac).

    Aliii gumica na loncu mi je malo oslabila i ne postiže vakum više (to je kao potrošni dio poklopca i treba ga mijenjat svako toliko), a AMC prodavača ni za lijek. Znate vi možda nekog...?
    Našla sam ovo, pa probaj:

    AMC Hrvatska AMC Alfa Metalcraft d.o.o.
    V. Škorpika 3a/1
    HR-10090 Zagreb

    Tel. + 385 1-6195705
    Fax. + 385 1-6195708
    E-Mail info(at)hr.amc.info
    www.hr.amc.info











  5. #55
    fakinTin's Avatar
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Zagreb
    Posts
    203

    Default

    Mi imamo WMFov Perfect plus i totalno sam zadovoljna!

  6. #56
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    fakinTin, a i ostale... upomoć!

    sad sam konačno išla čitati uputstva za upotrebu

    osim što su ga zakomplicirali do nebesa, skužila sam da lonac od 6,5 litara ne zadovoljava ni dvije osobe!
    em što se ne smije napuniti više od 2/3, em što hrana koja pjeni ili bubri ne smije više od 1/2 visine...
    pa to će biti ručak za jednu osobu!

    ako kuham juhu, dok stavim meso i povrće... već sam prešla dopuštenu 1/2 :-O

  7. #57
    oka's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Posts
    3,305

    Default

    Ja to redovito kršim jer mi nema smisla.
    Pazim dok stavljam rižu da idem nešto ispod crte i to je to.
    Kod juhe stavim meso povrće i vodu do crte ili koji milimetar niže ako ide npr šaka leće leće...
    Do sad je bilo sve ok.

    ps. Mislim imaju mi smisla njihove upute samo meni nema jer onda ništa ne skuham
    Last edited by oka; 07.01.2012 at 09:38.

  8. #58
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    jel wmf organizira kakav tečaj?

  9. #59
    oka's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Posts
    3,305

    Default

    Jesi na you tube-u gledala što, ima svakakvih videa. Jednom sam vidjela nekakav digitalni, tihi ma milina za uši ,
    možda je tvoj slični, ako je blago tebi , upiši wmf cooker možda ima nešto korisno.

  10. #60
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    hebo me pas ako bih se IKADA toga sjetila

    hvala ti, idem odmah (dok cijela kuća lijepo miriše po slanutku)

  11. #61
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    oka, genijalko!
    u sekundici sam ga našla

    http://www.youtube.com/watch?v=ovlQ4sd82I0

  12. #62
    oka's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Posts
    3,305

    Default

    Ma baš mi je drago da sam ti pomogla,
    ali to je baš taj tihi, čuješ samo bip bip, a ne i šiktanje i prskanje pare, jooj milina.

  13. #63
    tomita's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Slavonija ravna
    Posts
    766

    Default

    wow, ovaql wmf lonac s linka je mrak?
    Gdje se kupuje to čudo i koliko love?

  14. #64
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Inače se u expresiću dade "pržiti" cijele ili raskomadane zapohane životinje. Nisam se s time igrao više od 25 godina ali savršeno fercera. Ne mogu dati više detalja jer ne kuham životinje, ali koga zanima neka pretraži net s "Pressure Cooker Fried Chicken" Znam da me zbog nekakve žurbe stara još kao klinca preko telefona nagovorila da cijelu mrtvu kokoš frknem u expresić i bila je savršeno pečena za dvadesetak minuta. Ne sjećam se svih detalja.

  15. #65
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    tomita, košta ko svetog Petra kajgana!
    1700 kuna
    moj otac skupim poklonom iskupljuje neke svoje grijehe

    ja sam danas svoj slanutak, koji sam započela u cepteru, lijepo završila u ekspresu; omekšao je za deset minuta kuhanja
    jedino mi je išlo na živce to dugotrajno hlađenje/čekanje da mogu otvoriti

    ali, imam novog najboljeg prijatelja: drage moje cure i dečko... oprostite mi na neko vrijeme .love:

  16. #66
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    32,968

    Default

    Quote Originally Posted by apricot View Post
    tomita, košta ko svetog Petra kajgana!
    1700 kuna
    moj otac skupim poklonom iskupljuje neke svoje grijehe

    ja sam danas svoj slanutak, koji sam započela u cepteru, lijepo završila u ekspresu; omekšao je za deset minuta kuhanja
    jedino mi je išlo na živce to dugotrajno hlađenje/čekanje da mogu otvoriti

    ali, imam novog najboljeg prijatelja: drage moje cure i dečko... oprostite mi na neko vrijeme .love:


    Ovo je očekivani razvoj događaja! Samo naprijed! Ja ne znam mahunarke (pogotovo slanutak) skuhati na klasičan način, kao ni ciklu, kestene, pa čak i krumpir. Ne znam za ovaj digitalac, ali što se brzog hlađenja tiče, ja svoj vulgaris gurnem pod vodu i ohladim u minuti. To je kod neke hrane bitno jer ako ostaviš predugo, raspadne se. Danas sam (lijenčina) kuhala lešadu od brokule u ekspres loncu. Da sam morala čekati da se ohladi prirodnim putem, ne bih imala lešadu nego pire, sve bi se raspalo. Mora postojati način da ga ohladiš na brzinu - ako ga ne smiješ polijevati, probaj ga uroniti u sudoper gdje ti je već hladna voda. Sigurno imaš u uputama neki hint... I dobru zabavu!

  17. #67
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    smije se polijevati, samo se skine taj digitalni dio
    ali mi se danas nije žurilo, a i ne smijem sve tajne otkriti u jednom danu

    ovo je početak jednog dugog prijateljstva (reče ona, a iz kuhinje se začulo BUM)

    sutra je juha na repertoaru
    ja nisam neka vrsna kuharica, ali juhe su mi stvarno dobre
    pa ako to ne bude valjalo...

  18. #68
    mašnica's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    4,350

    Default

    Meni nije jasno kuhanje npr. govedske juhe, ako mesu treba cca 20minuta a povrću samo par min....Da li bolje onda skuhati samo meso pa otklopljeno ili s običnim poklopcem kuhati povrće još 20tak minuta?

    Koja je caka?

  19. #69
    trampolina's Avatar
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    ...na putu...
    Posts
    2,329

    Default

    Nemam baš previše iskustva s ekspres loncima, par puta sam kuhala neke stvari. Naveća zamjerka (radi čega sam u biti i odustala od njih) je neki "nedokuhani" okus hrane. Ne znam dobro objasnit, ali npr. meso iz juhe bude mekano, a juha nekako bljutava, ni sjena onoj koja se krčka uru-dvi. Isto tako i suhe mahunarke.

    Jel' sam ja to zabrijala (ipak je ovo iskustvo s početka kulinarskog staža) ili sam nešto opako griješila?

    Ili možda zbilja hrana ima drugačiji okus nego ona kuhana klasično?

  20. #70
    borka's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    671

    Default

    Quote Originally Posted by trampolina View Post
    Nemam baš previše iskustva s ekspres loncima, par puta sam kuhala neke stvari. Naveća zamjerka (radi čega sam u biti i odustala od njih) je neki "nedokuhani" okus hrane. Ne znam dobro objasnit, ali npr. meso iz juhe bude mekano, a juha nekako bljutava, ni sjena onoj koja se krčka uru-dvi. Isto tako i suhe mahunarke.
    Evo to je to što mene isto muči.
    Jučer sam radila mahune sa piletinom i točno sam dobila taj "nedokuhani" okus, fali ono nešto.
    Junetina ispala suuuuper mekana i zaista brzo.
    Isto tako mi je bilo i sa juhom

  21. #71
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,668

    Default

    juha iz expresa ima malo drugačiji okus nego ako se kuha na normalan način (na normalan način kuham 4 sata).
    Nedokuhani okus? možda ste predugo kuhale pa se prekuhalo(povrću kao mahune treba oko 7 minuta pod parom, postoje tablice sa preporukama koliko što kuhati ).

  22. #72
    trampolina's Avatar
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    ...na putu...
    Posts
    2,329

    Default

    E sad, davno je bilo da bi se sjetila koliko sam šta kuhala, pretpostavljam onoliko dugo koliko je bilo preporučeno (štreber sam po tom pitanju).

    Razlika u okusu je kao da npr. gulaš od junećeg ramsteka kuhaš 20 min ili 2 sata. Gotov je i ranije, ali nije to to.

    o.t. mislim da nisam još nikad kuhala juhu 4 sata (blitvu jednom, ali slučajno ), baš ću probat.
    Last edited by trampolina; 08.01.2012 at 11:00.

  23. #73
    tua's Avatar
    Join Date
    Jun 2010
    Posts
    910

    Default

    eno mi grah u ekspres loncu (posudenom maminom) na peci i umrijet cu od straha ona kaze da ga kuham 40 min, nije to previse? i otvara ga tak da ga odnese van i ispusti paru na ventil, vidim da vi polijevate s vodom...? i kak znam da nije preslaba vatra, onak tiho sisti, jel to ok?

  24. #74
    mašnica's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    4,350

    Default

    Grah uvijek namočim večer prije i kuham ga 15min.od trenutka kad zakipi. Ugasim i ostavim da miruje otvorim nakon 15,20min. cca kad sam sigurna da je sva para izašla, dodatno provjerim ventil, ispustim do kraja ako žurim.

    Kuham na najmanjoj vatri, da, lagano šušti. Ne polijevam vodom pa to je kipuće! 40min. mi se čini predugo, toliko ga kuham u običnom loncu.

  25. #75
    mašnica's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    4,350

    Default

    Da li se poklopac ekspres lonca smije prati u perilici? Ne piše mi u uputama a na netu negdje piše da može negdje ne?

  26. #76

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Samobor
    Posts
    1,053

    Default

    Ja imam Lagostinin expres lonac već 10 g. i poklopac najnormalnije perem u perilici, ali sam vidla na jednoj temi da ima nekih koji se ne smiju prat u perilici (kolko sam shvatila radi se o poklopcijam koji imaju gumu sa strane i prianjaju s vanjske strane lonca, a Lagostinin prianja s unutarnjeg ruba lonca i nema nikakvu gumu samo ventile).

  27. #77
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Quote Originally Posted by mašnica View Post
    Da li se poklopac ekspres lonca smije prati u perilici? Ne piše mi u uputama a na netu negdje piše da može negdje ne?
    samo treba, ako postoje, skinuti one digitalne budalaštine
    ja perem, nakon što ga razmontiram
    (demontaža i montaža traju manje od 10 sekundi)

  28. #78
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Quote Originally Posted by mašnica View Post
    Da li se poklopac ekspres lonca smije prati u perilici? Ne piše mi u uputama a na netu negdje piše da može negdje ne?
    Tradicionalno (znači prije puno godina) su se ti lonci radili od aluminija, a ništa aluminijsko ne smije u suđericu. Željezni lonci smiju.

  29. #79
    rossa's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    3,318

    Default

    evo mene s pitanjem. imam isti "nedokuhani" problem s juhom. kuham piletinu nekih 20 minuta. meso bude ful mekano, povrće prekuhano, a juha prazna.
    jeste li našle način kako tome doskočiti?
    moram pitati svekrvu, mislim da njena juha iz ekspres lonca bude finija.
    Last edited by rossa; 18.01.2013 at 19:07.

  30. #80
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Nisam jos doživjela praznu juhu.

  31. #81
    Cathy's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    8,457

    Default

    Quote Originally Posted by rossa View Post
    evo mene s pitanjem. imam isti "nedokuhani" problem s juhom. kuham piletinu nekih 20 minuta. meso bude ful mekano, povrće prekuhano, a juha prazna.
    jeste li našle način kako tome doskočiti?
    moram pitati svekrvu, mislim da njena juha iz ekspres lonca bude finija.
    Hoće ako ne staviš hladnu vodu. Topla voda zatvori pore na neku foru.

  32. #82
    rossa's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    3,318

    Default

    Quote Originally Posted by apricot View Post
    Nisam jos doživjela praznu juhu.
    u smislu, tebi juha iz eks lonca nikad nije ispala prazna, ili nisi još nigdje doživjela praznu juhu?

    Quote Originally Posted by Cathy View Post
    Hoće ako ne staviš hladnu vodu. Topla voda zatvori pore na neku foru.
    ne kužim. jel trebam staviti hladnu ili toplu vodu da juha bude finija? mene su učili da se za juhu lijeva hladna voda.
    nešto kao - za dobru juhu hladna voda; ako hoćeš fino kuhano meso, onda topla voda
    Last edited by rossa; 18.01.2013 at 20:48.

  33. #83

    Join Date
    Jan 2013
    Posts
    372

    Default

    imam isti problem i nekuzim zakaj je tak prazna.ak neko zna,prosvjetlite nas.
    Mozda je moj lonac i dotrajao,nemam pojma.

  34. #84
    Cathy's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    8,457

    Default

    Quote Originally Posted by rossa View Post

    ne kužim. jel trebam staviti hladnu ili toplu vodu da juha bude finija? mene su učili da se za juhu lijeva hladna voda.
    nešto kao - za dobru juhu hladna voda; ako hoćeš fino kuhano meso, onda topla voda
    Pa ovo kaj si napisala, tako bi trebalo biti, hladna voda dobra juha. Možda ne staviš dosta začina?
    Ja stavim i cijeli luk i češnjak i korabicu i peršin, zrna bibera. I naravno ostalog povrća hrpu.

  35. #85
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    32,968

    Default

    Quote Originally Posted by rossa View Post
    evo mene s pitanjem. imam isti "nedokuhani" problem s juhom. kuham piletinu nekih 20 minuta. meso bude ful mekano, povrće prekuhano, a juha prazna.
    jeste li našle način kako tome doskočiti?
    moram pitati svekrvu, mislim da njena juha iz ekspres lonca bude finija.
    20 minuta ti je previše za piletinu. 10 ili maksimalno 15 minuta, da ti ne bude meso "ko trešče" kak bi rekle moja mama i baka. Juha je najbolja od koštanih dijelova (hrbat, "biškup"). Ja stavljam grincajg, LUK (cijeli, obavezno), češnjak (2 češnja, recimo), ako imam grančicu kopra i to stavim (imam osušeni busen) i to je to. Kod mene grincajg znači ne samo mrkvu i peršin nego i celer, korabu, eventualno koju prokulicu, cvjetić karfiola ili brokule - čega ima pri ruci.

    Možda tvoja svekrva kuha klasični "ajngemahtec" kak bi rekli purgeri - nareže povrće i meso na komade i prodinsta to na malo ulja ili mrvici masti iz kokošje zadnjice (treba paziti da se ne pretjera, ali i tome ima pomoći - ohladiš juhu pa pobereš višak masnoće s vrha - to radim otkad su mm-u ustanovili povišene masnoće u krvi).

    Što se tiče vode za juhu, toplo-hladno za piletinu meni nema veze. Budući da mm ne voli kuhano meso, rijetko kuham namjenski da meso tako ispadne dobro , a juha kakva bude. Ako želiš fino meso, ne stavlja se u toplu vodu, nego u KIPUĆU tako da vruća voda odmah stegne bjelančevine u vanjskom sloju mesa, koje ostaje tečno i sočno. Ne smije se prekuhati, a to je u ekspres loncu lako. Trebaš se točno pridržavati tablica koje si dobila s loncem + ne razrezati povrće na premale komade.

    Ufff, jesam ga zakomplicirala.... Baš se vidi da mi je jedna baka bila profesionalna kuharica, a druga i mama pasionirane amaterke. Teorija mi ide dobro, he he he...a praksa kako kad.

  36. #86
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    o, ja uvijek u hladnu stavljam
    tako su nas naučili na domaćinstvu, da će onda juha biti sočna

    kod mene grincajg znači:
    mrkva
    celer
    peršin
    rajčica i paprika (naučila od dalamtinaca)
    poriluk
    nešto zeleno (kelj, prokulice)
    meso
    sol

    i niš više

  37. #87
    Suzizana's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,194

    Default

    Quote Originally Posted by apricot View Post
    o, ja uvijek u hladnu stavljam
    tako su nas naučili na domaćinstvu, da će onda juha biti sočna

    kod mene grincajg znači:
    mrkva
    celer
    peršin
    rajčica i paprika (naučila od dalamtinaca)
    poriluk
    nešto zeleno (kelj, prokulice)
    meso
    sol

    i niš više
    x na sve, ustvari ne na baš sve, ja umjesto soli stavljam vegetu.
    ako kuham piletinu stavim ju zajedno s grincajgom i čim iskoči pipac, zgasim plamen, dok para izađe sve je kuhano taman, a ako kuham, govedinu ili pureće vratove onda prvo zatvorim meso, pustim ga nakon što pipac iskoči 15 min na vatri i ugasim dok para ne izađe i onda povrće i gasim čim pipac iskoči i opet je sve taman.
    Last edited by Suzizana; 18.01.2013 at 22:19.

  38. #88
    rossa's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    3,318

    Default

    ja ovako
    u hladnu vodu - meso - recimo danas sam stavila 2 krila, zabatak, leđa i onu dugu kost što ostane kad se skinu prsa na cca 1,20 vode (bilo nekih 600 g mesa)
    3 mrkve, 1 luk kojeg sam prepolovila i malo popržila na ploči, 2 režnja češnjaka, malo korjena i lišća celera i peršina, jedan veliki list kelja, lovorov list, komad paprike, malo konšerve, sol, papar u zrnu

    to je pun lonac mesa i povrća. ne stavljam nikakvu vegetu.

    možda je previše 20 minuta za meso, ali zar ne bi onda juha trebala biti bolja, ako se duže kuha?
    meso usitnim pa napravim na salatu s lukom i jajima za večeru. ja nisam neki ljubitelj kuhanog mesa iz juhe pa mi je ista stvar jel se kuhalo 10 ili 20 minuta.

  39. #89
    Suzizana's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,194

    Default

    Quote Originally Posted by Roko_mama View Post
    Ja imam Lagostinin expres lonac već 10 g. i poklopac najnormalnije perem u perilici, ali sam vidla na jednoj temi da ima nekih koji se ne smiju prat u perilici (kolko sam shvatila radi se o poklopcijam koji imaju gumu sa strane i prianjaju s vanjske strane lonca, a Lagostinin prianja s unutarnjeg ruba lonca i nema nikakvu gumu samo ventile).
    ja imam ovaj poklopac s vanjske strane s gumom pa sve perem u suđerici, čak i gumu

  40. #90

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Samobor
    Posts
    1,053

    Default

    Meni juha iz expresa nema prazan okus, nasuprot čak mi je puno ukusnija od one kuhane u običnom loncu. Stavljam sve ko i Apricot, s tim da znam ubacit i graška. No specifičan dodatak u svakoj juhi su kod nas pileće nogice jer ih moja K. obožava i nema šanse da se kuha juha bez nogica
    Last edited by Roko_mama; 18.01.2013 at 22:40.

  41. #91

    Join Date
    Apr 2012
    Posts
    31

    Default

    Quote Originally Posted by rossa View Post
    ja ovako
    u hladnu vodu - meso - recimo danas sam stavila 2 krila, zabatak, leđa i onu dugu kost što ostane kad se skinu prsa na cca 1,20 vode (bilo nekih 600 g mesa)
    3 mrkve, 1 luk kojeg sam prepolovila i malo popržila na ploči, 2 režnja češnjaka, malo korjena i lišća celera i peršina, jedan veliki list kelja, lovorov list, komad paprike, malo konšerve, sol, papar u zrnu

    to je pun lonac mesa i povrća. ne stavljam nikakvu vegetu.

    možda je previše 20 minuta za meso, ali zar ne bi onda juha trebala biti bolja, ako se duže kuha?
    meso usitnim pa napravim na salatu s lukom i jajima za večeru. ja nisam neki ljubitelj kuhanog mesa iz juhe pa mi je ista stvar jel se kuhalo 10 ili 20 minuta.
    I ja slično kuham, meso odmah nakon stavljanja u hladnu vodu posolim dobro, a kad zakuha i maknem pjenu, stavljam povrće i zaklopim, a pošto imam strujni šporet, moram još malo računati pa smanjim odmah na 1 (od 3), i čim prokuha gasim jer za 15-ak minuta bez struje doslovno još kuha
    Da, al to vrijedi za šporhet na drva odnosno slabiju vatru - možeš ti kuhati al potiho a duže, a ekspress ti je turbo pa ne vrijedi isti zakon - veća temperatura (para) + tlak daju brzinu kuhanja

  42. #92
    The Margot's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    sj-zap Hrvatska
    Posts
    421

    Default

    I ja sam jedna od onih koja nije iskoristila sve blagodati express lonca... Buncek, grah i juneća juha su mi najveće postignuće do sad. Ali možda ima nade nakon što usvojim sve ove korisne savjete.
    Da li koristite onu košaricu koja dolazi pride uz lonac - bedasto pitanje, ali čemu to točno služi? Za kuhanje na pari? Kako, zašto? Eto, baš sam

  43. #93
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,172

    Default

    ja tu košaricu nemam, ali bi rado da imam, inače služi za kuhanje povrćai sličnog, imali mi dok smo bili deca

  44. #94
    Suzizana's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,194

    Default

    Margot ja ju imam i one nogice na koje se stavi. služi za kuhanje na pari. kako? staviš čisto malo posoljene vode ispod njene razine i u nju staviš povrće koje skuhaš začas. zašto? zato da ti svi ostane u povrću a ne u vodi koju baciš, ako ne kuhaš juhu.

  45. #95
    mašnica's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    4,350

    Default

    Oprala sam i poklopac u suđerici i super zadovoljna.

    Ja puno toga kuham u ekpressu i spašava me: juhe, variva, sarmu, grah, punjenu papriku...

  46. #96
    rossa's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    3,318

    Default

    Quote Originally Posted by Suzizana View Post
    Margot ja ju imam i one nogice na koje se stavi. služi za kuhanje na pari. kako? staviš čisto malo posoljene vode ispod njene razine i u nju staviš povrće koje skuhaš začas. zašto? zato da ti svi ostane u povrću a ne u vodi koju baciš, ako ne kuhaš juhu.

    to i ja imam i super mi je. stvarno bude brzo gotovo. ali ova juha me muči. no stiže sveki ovih dana pa ću je tražit tajne zanata

  47. #97
    The Margot's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    sj-zap Hrvatska
    Posts
    421

    Default

    probat ću skuhati onu meksičku mješavinu pa javim da li je ekplodiralo, prekuhalo se ili možebitno super ispalo
    Susizana - i ja imam te nogice za košaru, ajd živi bili pa vidili
    Hvala cure na konstruktivnim idejama.

  48. #98
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,172

    Default

    peterlin hajde daj mi adresu onog dučana gdi je kupljen tvoj lonac, znam da je negdje bilo pisano, ali nemrem najti.

  49. #99
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    32,968

    Default

    Quote Originally Posted by jelena.O View Post
    peterlin hajde daj mi adresu onog dučana gdi je kupljen tvoj lonac, znam da je negdje bilo pisano, ali nemrem najti.
    Moj lonac je kupljen u dućanu koji se u međuvremenu zatvorio (na Kvatriću, južna strana - tamo gdje je sad Amadeus).

    Vidjela sam iste i slične lonce u malom dućanu blizu Petrove crkve u Vlaškoj ulici - nekad je to bio Posrednik, možda je i danas.

  50. #100
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,172

    Default

    ima neki u interšparu Beem ( bar u katalogu) 500 kn, jel to kaj vredi
    Last edited by jelena.O; 14.02.2013 at 13:21.

Page 2 of 4 FirstFirst 1234 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •